Czy kawa szkodzi wątrobie?
Wszyscy wiemy, że kawa dobrze smakuje. Jednak kawa jest również dobra dla twojego ogólnego samopoczucia. Zastanawiasz się: „Czy kawa jest dobra dla twojej wątroby?” Ta bogata w przeciwutleniacze filiżanka naparu nie tylko pobudza nas do pracy na cały dzień, ale istnieje również silna korelacja ze zdrowiem wątroby. Oto wszystko, co musisz wiedzieć, jak dbać o zdrowie wątroby, nie odmawiając sobie filiżanki kawy.
Dlaczego zdrowie wątroby jest ważne?
Wątroba to coś więcej niż potrawa, której dzieci unikają jak ognia. Twoja wątroba jest niezbędnym organem, który służy jako system filtracji Twojego organizmu. Zdrowie wątroby jest zależne od jakości żywności pełnej pestycydów używanych do nieorganicznej uprawy, przez nadmierne spożywanie alkoholu na przyjęciach, po filtrowanie i usuwanie nadmiaru niezdrowego jedzenia.
Do podstawowych funkcji wątroby należą:
- Usuwa cukier ze spożytej żywności, aby zapewnić przyszłą energię,
- Syntetyzuje cholesterol i moduluje magazynowanie tłuszczu,
- Tworzy żółć, aby usunąć odpady z organizmu,
- Przetwarza krew,
- Metabolizuje zażywane leki.
Pij kawę dla zdrowia wątroby!
Ponieważ nasza wątroba ma tak trudne zadanie w oczyszczaniu organizmu, polegamy na tym organie, stosujemy odpowiednią dietę, aby zachować zdrowie. Kiedy zdrowie wątroby zaczyna się pogarszać, może pojawić się cała litania zaburzeń zdrowotnych.
Typowe schorzenia wątroby obejmują:
- Hemochromatoza — gdy żelazo zatyka wątrobę, wywołując infekcję.
- Marskość — nagromadzenie tkanki bliznowatej na wątrobie
- Wodobrzusze — Opad marskości wątroby, który prowadzi do przybierania na wadze i bólu brzucha.
- Stłuszczenie wątroby – zbyt duża ilość tłuszczu w wątrobie utrudnia funkcjonowanie.
- Zapalenie wątroby (A, B, C) – stan zapalny, który może prowadzić do choroby przewlekłej.
- Kamienie żółciowe – skrystalizowane nagromadzenie masy, które zatykają przewód żółciowy.
- Rak wątroby (rak wątrobowo — komórkowy) — potencjalnie śmiertelny skutek marskości wątroby
- Niewydolność wątroby — Kiedy wątroba przestaje działać prawidłowo.
Istnieje wiele powodów, dla których warto przestrzegać zasad ochrony wątroby przed jej uszkodzeniem. Osoby genetycznie podatne na choroby wątroby, osoby zażywające długotrwale leki lub nadużywające alkohol, powinny zaparzyć i wypić filiżankę codziennej kawy. Wypij kawę, a twoja wątroba podziękuje ci bezproblemowym funkcjonowaniem!
Powiązane artykuły związane z kawą:
Dlaczego kawa nie szkodzi wątrobie?

Odpowiedź na pytanie, „Czy kawa jest dobra dla Twojej wątroby?” to głośne „Tak!” To dlatego, że kawa jest bogata w przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze, to potęgi wzmacniające odporność, które również pomagają usunąć potencjalne biomarkery stanu zapalnego z organizmu. W szczególności przeciwutleniacze pomagają zwalczać wzrost wolnych rodników.
Wolne rodniki są głównym winowajcą rozwoju długotrwałych chorób, w tym raka wątroby. Trzy do pięciu filiżanek lekkiej kawy zapewnia 60% dziennego zalecanego spożycia przeciwutleniaczy, co sprawia, że kawa jest dobra nawet dla osób z chorobami wątroby.
Chociaż przeciwutleniacze odgrywają znaczącą rolę w przemianach funkcjonowania wątroby osób popijających kawę, nie jest to jedyny sposób, w jaki kofeina i ochrona wątroby idą w parze. Przyjrzyjmy się dokładniej, jak kawa może pozytywnie wpływać na wątrobę.
Kawa ma korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby.
Próba opracowania sposobu dla zdrowia wątroby, przy piciu kawy, jest całkowicie naturalnym sposobem na poprawę funkcjonowania tego kluczowego organu. Badania dowodzą, że kawa bogata w przeciwutleniacze pomaga obniżyć poziom czterech enzymów, które działają jak katalizatory powszechnych chorób wątroby.
Powodem, dla którego picie kawy jest dobre dla zdrowia wątroby, jest to, że napój ten obniża poziom:
- Aminotransferaza asparaginianowa (AspAT) – występująca w wątrobie i mięśniach
- Aminotransferaza alaninowa (ALT) – występująca w wątrobie i nerkach
- Gamma-glutamylotransferaza (GGT) – występuje w wątrobie, drogach żółciowych, i wielu inny narządach
- Fosfataza alkaliczna (ALP) – występująca w wątrobie i kościach
Chociaż wiele z tych enzymów występuje w obszarach poza wątrobą, jednym z obszarów, w których zwykle nie występują, jest krew. Dlatego lekarze będą testować poziom tych enzymów w surowicy. Jeśli są one podwyższone w surowicy krwi, najprawdopodobniej doświadczasz niewydolności wątroby lub choroby wątroby. Na szczęście kontrola zdrowia wątroby kawoszy może pomóc w utrzymaniu tych enzymów na odpowiednim poziomie.
Inne związki w poprawie funkcjonowania wątroby
Kawa zawiera tysiące unikalnych cząsteczek, które wspierają nas w zdrowej egzystencji. Dwa nowe związki, które poprawiają wpływ kawy na wątrobę, to kahweol i kafestol. Kiedy zatrzymasz się i poczujesz zapach kawy, jedną z cząsteczek powodujących ten zapach jest kahweol. Kahweol jest diterpenem.
Jedno z badań nad kahweolem wykazało, że przyspiesza on proces apoptozy organizmu. Apoptoza ma miejsce, gdy komórki powodują śmierć innych komórek, aby mogły się zregenerować i wzmocnić. To tak, jakby wąż zrzucał skórę. Ten proces jest niezbędny, aby komórki rakowe nie obezwładniały systemu.
Kafestol to kolejna klasa cząsteczek aromatycznych znanych jako diterpenoidy. One również wykazują silne korzyści dla osób dotkniętych uszkodzeniem wątroby. Badania wykazały, że związek ten współdziała z kahweolem, aby wytworzyć w wątrobie enzym znany jako glutation (GSH).
GSH odgrywa istotną rolę w naprawie uszkodzeń wątroby. Badania wykazały, że enzym ten pomaga naprawić przecieki tkanek spowodowane alkoholową i niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby. Przy większej ilości GSH w wątrobie, inne enzymy nie opuszczą narządu i nie dostaną się do krwiobiegu. Ta świadomość jest monumentalnym przełomem w zrozumieniu związku między kawą a stłuszczeniem wątroby.
Sprawdź również inne artykuły o kawie:
Jak kofeina wpływa na wątrobę?
Kofeina wytwarza związek znany jako paraksantyna. W rzeczywistości ta cząsteczka odpowiada za 80% metabolizmu kofeiny w wątrobie. Ta statystyka tylko wzmacnia przekonanie o korzystnym wpływie kawy na wątrobę, ponieważ badania sugerują, że paraksantyna spowalnia tworzenie blizn na tym ważnym narządzie. W rezultacie choroby wątroby, takie jak marskość i wodobrzusze, są mniej prawdopodobne.
Czy kawa powoduje uszkodzenie wątroby?

Choroba wątroby jest dwunastą, najczęstszą przyczyną zgonów. Chociaż może to brzmieć jak niska liczba w systemie rankingowym, musisz pamiętać, że na całym świecie żyje 7,5 miliarda ludzi. Dlatego miliony będą cierpieć na choroby wątroby.
Mając tę wiedzę, możesz chcieć przyjrzeć się niektórym swoim codziennym nawykom, które mogą potwierdzić tę statystykę. Biorąc pod uwagę, że większość populacji pije kawę, należałoby dokładniej przyjrzeć się powiązaniu z ewentualnym uszkodzeniem wątroby przez kawę. W końcu kawa może też być kwaśna i niezbyt smaczna. Czy kawa szkodzi wątrobie?
Obecnie żadna analiza nie sugeruje, że uszkodzenie wątroby idzie w parze z powodu picia kawy. Chociaż zbyt duże spożycie kawy może zwiększyć tętno lub wywołać niepokój, ale nie uszkadza wątroby. W rzeczywistości jest to zachętą do picia kawy kofeinowej, w dążeniu do niedopuszczenia bądź naprawy uszkodzeń wątroby. Różne publikacje podają, że picie większej ilości kawy może zmniejszyć rozwój choroby wątroby nawet o 70%!
Podsumowanie — Obniżenie ryzyka chorób wątroby
Twoja wątroba jest cichym superbohaterem w twoim ciele, filtrującym wszystko, co spożywasz, aby upewnić się, że twoja krew nie przyjmuje zbyt dużo tłuszczy, cukru ani toksyn. Oznacza to, że wątroba jest narażona na uszkodzenie przez spożywane przez nas produkty. Niestety, wiele z najsmaczniejszych potraw i napojów może uszkadzać naszą wątrobę. Aby zmniejszyć takie ryzyko, warto poczuć smak aromatycznej kawy, która nie tylko przyjemnie pachnie, kawa to również ochrona i zdrowie twojej wątroby.
Najnowsze komentarze