Wszystko, co trzeba wiedzieć o daktylach. Czy tuczą, ile mają kalorii i czy są zdrowe? Dlaczego warto je jeść?

Wszystko, co trzeba wiedzieć o daktylach. Czy tuczą, ile mają kalorii i czy są zdrowe? Dlaczego warto je jeść?

Daktyle to bakalie, które można spotkać w każdym większym supermarkecie. Mają bardzo słodki smak, są zapychające, posiadają ciemno-brązowy kolor, a w dotyku są lepkie. W sklepie spotkasz je z pestkami albo bez pestek. Zalecane przez większość dietetyków w rozsądnych ilościach wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Mogą być wspaniałą, równie słodką przekąską zamiast słodyczy. Co należy jeszcze o nich wiedzieć?

Co to są tak właściwie daktyle?

Jaka jest ich uprawa?

Daktyle rosną na palmach daktylowych i stanowią owoce tego drzewa. Należą do najstarszych uprawianych owoców, bowiem pozyskiwane były do jedzenia jeszcze w czasach prehistorycznych. Dawniej były wykorzystywane do produkcji wina. W obecnym czasie w krajach arabskich pozyskuje się daktyle do wyrobu „miodu daktylowego”, którym można posłodzić różne potrawy. Dorosłe drzewo osiąga nawet 40 metrów wysokości i posiada 40 gron owocowych (a w każdym z nich ponad 30 daktyli). Daktyle, nazywane są przez okolicznych mieszkańców „chlebem życia”. Nie bez powodu. Mają bowiem sporo cennych właściwości.

Skąd pochodzą? W którym kraju rosną daktyle?

Daktyle są uprawiane głównie w Afryce, Australii, Meksyku czy Kalifornii.

Jakie wartości odżywcze posiadają te bakalie?

Daktyle zawierają w 80% cukry proste. Ale nie są to te niezdrowe cukry, które spotkamy w tuczących słodyczach. Są to te cukry, które nie tylko organizm łatwo przyswaja, ale też bardzo dobrze toleruje. Te słodkie owoce, bo daktyle są do nich zaliczane dodają wspaniałej energii. Mimo faktu, że daktyle posiadają cukry, należą one do tych produktów, którymi z pewnością można się objadać. Obok potasu, są skupiskiem cennych witamin, w tym PP, B1, B2, B3, B5, A, C, K ale też takich pierwiastków jak fosfor, żelazo, niacyna, ryboflawina, mangan, wapń czy magnez. Oprócz tego daktyle to spora dawka błonnika, który wspomaga nie tylko przemianę materii ale również poprawia pracę jelit. Spożywając te słodkie bakalie, dostarcza się do organizmu również i sporo antyoksydantów, które wspomagają odporność oraz łagodzą wszelkie stany zapalne organizmu. Nie bez powodu mówi się, że działają jak Aspiryna.

Ile mają kalorii? Czy tuczą?

Daktyle dostarczają w 100 g około 300 kcal, w tym 2 g białka, 0,5 g tłuszczu, 75 g węglowodanów, w tym 65 g cukrów prostych. Obliczając, jeden daktyl będzie posiadał 15 kcal i będzie ważyć 5 g. Dzienne spożycie 100 g daktyli, będzie stanowiło 15% dziennego zapotrzebowania na kalorie u osoby dorosłej. Co więcej w tej samej, 100-gramowej dawce znajduje się aż 30% dziennego zapotrzebowania na błonnik, bo aż 7-8 g. Daktyle posiadają wskaźnik indeksu glikemicznego równego 62 jednostek.

Dlaczego warto jeść daktyle? Jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

Te słodkie bakalie na pewno wspomagają procesy trawienne. Już zjedzenie jednego daktyla dziennie wpływa dobroczynnie na problemy ze wzrokiem. A to tylko początek ich cudownych właściwości. Niwelują uczucie przemęczenia oraz powinno się je jeść w przypadku sytuacji stresowych. Zalecane są szczególnie sportowcom, którzy dzięki nim nie czują przemęczenia podczas treningu. Poza tym śmiało mogą sięgać po daktyle kobiety będące w okresie menopauzy, czy wszyscy cierpiący na osteoporozę. Jedzenie daktyli niweluje również miażdżyce, ale też skutecznie leczy wszelkie problemy z sercem. Podczas regularnego spożywania daktyli znacznie zahamowuje się ryzyko wystąpienia udaru czy zawału, ale też nadciśnienia. Daktyle zapobiegają zaparciom, działają przeczyszczająco. Śmiało mogą po nie sięgać wszyscy chorzy na nadkwasotę. Jak wynika z badań, łagodzą dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego. Niestety, osoby chore na cukrzycę, ze względu na wysoki wskaźnik indeksu glikemicznego tych bakalii powinny ich unikać. Mimo wszystko spożywanie daktyli nie powoduje cukrzycy.

Kto nie powinien jeść daktyli? Czy daktyle mogą być szkodliwe?

Oprócz cukrzyków, daktyli powinny unikać osoby cierpiące na nieżyt żołądka, kolkę żołądkową oraz wzdęcia. Daktyle niekorzystnie wpływają również na osoby ze znaczną migreną. Poza tymi przypadkami nie ma większych przeciwskazań do tego, by jeść daktyle. Najlepiej jednak spożywać nie więcej jak trzy owoce dziennie, chyba, że uprawiamy na co dzień sport. Wtedy dzienna norma może być wyższa.

Zastosowanie daktyli w kuchni

Daktyle można śmiało wykorzystać na przykład siekając je i dodając do różnych sałatek. Mogą posłużyć też jako dodatek do orzeźwiającego smoothie, z wykorzystaniem różnych sezonowych owoców, na przykład z dodatkiem słodkiego jogurtu. Poza tym daktyle sprawdzą się świetnie do kulek energetycznych, tzw. trufli. Mogą też stanowić nadzienie do różnych ciast, w tym także do tortów. Warto zastąpić nimi tradycyjny, kaloryczny krem czekoladowy i stworzyć z nich krem a’la Nutella, albo słodki syrop daktylowy, zamiast zwykłego cukru albo miodu. Oczywiście daktyle można potraktować również jako samodzielną przekąskę. Pomysłów jest na prawdę sporo, a każdy z nich jest słodki, smaczny i przede wszystkim zdrowy.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola obowiązkowe są oznaczone *