Zdrowe zupy dietetyczne

Zdrowe zupy dietetyczne

Zupy spożywane są zazwyczaj jako pierwsze danie obiadowe. Ich głównym składnikiem jest bulion z dodatkiem warzyw, więc stanowią doskonały sposób na szybki i odżywczy posiłek. Ugotowanie ich nie wymaga większych kulinarnych umiejętności, gdyż wszystkie składniki na zupę wystarczy umieścić w garnku i gotować określony czas. Zupy często pojawiają się także w jadłospisach osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Zdrowe zupy dietetyczne mogą stanowić dobrą alternatywę dla skomplikowanych, wieloskładnikowych posiłków. Jakie zupy są najlepsze na diecie? Zapraszamy do lektury! 

Jakie zupy jeść na diecie?

Zupy cenione są przede wszystkim za to, że można je przygotować bez większych nakładów pracy. Do ich ugotowania potrzebny jest bulion, warzywa oraz ewentualnie mięso i dodatki, takie jak makaron czy ryż. Są posiłkiem, który po ugotowaniu w większej ilości, należy jedynie podgrzać następnego dnia, by zaspokoić głód ciepłym i zdrowym daniem. Szczególnie polecane są dla osób zabieganych i mających ograniczony czas w ciągu dnia na gotowanie, gdyż jeden garnek zdrowej zupy wystarcza nawet na kilka posiłków w ciągu tygodnia.

Będąc na diecie redukcyjnej, warto swój jadłospis urozmaicić zupami. Cechują się niską zawartością kalorii, bo ich główny składnik to bulion oraz warzywa. W zależności od bazy zupy, którą stanowi bulion, może mieć ona różną wartość odżywczą. Chcąc zrzucić kilka kilogramów, polecane są szczególnie zupy gotowane na bulionie warzywnym, który posiada zdecydowanie najmniejszą ilość kalorii. By zupa stanowiła kompletną i zbilansowaną potrawę, nie warto oszczędzać na warzywach, gdyż są one nośnikiem smaku i zaspokajają głód, pomimo niskiej kaloryczności. Zdecydowanie bardziej sycące od tradycyjnych zup są kremy, czyli zupy zmiksowane do gładkiej konsystencji. Po dodaniu do nich pełnoziarnistych grzanek, czy makaronu z mąki z pełnego przemiału oraz źródła białka, na przykład gotowanego kurczaka, sycą na długo i dostarczają wszystkich niezbędnych makroelementów. 

Jakich zup unikać podczas odchudzania?

Zupa kojarzona jest z daniem poprzedzającym drugie danie obiadowe, więc uważana jest za lekką i niskokaloryczną. Wiele zup posiada jednak pokaźną ilość kalorii i tłuszczu, szczególnie te gotowane na wywarach wołowych czy wieprzowych. Gotując zupę na bulionie warzywnym lub drobiowym, gdzie do przygotowania go używa się części kurczaka, możemy mieć pewność, że zupa nie będzie bombą kaloryczną. Wywar na tłustych częściach wołowiny lub wieprzowiny sprawia, że zupa staje się znacznie bardziej kaloryczna. Dodatkowo ilość kalorii podbija dodatek do zupy śmietany, masła czy dużej ilości mąki w celu jej zagęszczenia. Takie zupy nie sycą dłużej niż gotowane na warzywach, a ich kaloryczność może być dwukrotnie większa! Redukując wagę, nie poleca się także dodawania do zup rozgotowanych makaronów, ryżu czy kaszy, gdyż tracą one swoje cenne właściwości i znacznie zwiększają indeks glikemiczny potrawy. 

Co zrobić, by zupa na dłużej syciła?

Zupa, w której jest mała zawartość warzyw gotowanych, chudego mięsa oraz węglowodanów złożonych, takich jak ryż czy makaron, mogą bardzo szybko po jej spożyciu powodować uczucie głodu. By zdrowa zupa dietetyczna syciła na dłużej, warto zmiksować ją na gładki krem. Ważne jest, by dobrać do niej odpowiednie dodatki, które również wpłyną na nasz ośrodek głodu, takie jak pełnoziarnisty ryż ugotowany al dente, makaron czy żytnie pieczywo z ziarnami. Nie bójmy się urozmaicić zupy gotowanym mięsem z kurczaka, które jest cennym źródłem białka w diecie. Chcąc zabielić zupę bez obawy o dodatkowe centymetry w pasie, tradycyjną śmietanę warto zamienić na gęsty jogurt grecki. 

Najlepsze pomysły na zdrowe dietetyczne zupy 

Zdrowe dietetyczne zupy są bardzo proste w przygotowaniu i można je gotować podczas wykonywania innych domowych obowiązków. Zupę wystarczy podgrzać, więc stanowi dobry pomysł na posiłek do pracy, pod warunkiem, że istnieje możliwość jej podgrzania. Podstawą każdej zupy powinien być bulion warzywny lub drobiowy. Osoby, które nie mają czasu na jego przygotowanie, mogą kupić gotowy wywar w sklepie, jednak nie będzie on posiadać tylu cennych właściwości i smaku, co bulion robiony samodzielnie. 

Pierwszą zupą, którą warto urozmaicić swój dietetyczny jadłospis, jest zdrowy krem pomidorowy. Gotuje się go na dowolnym wywarze wraz ze świeżymi pomidorami lub z puszki. Warto doprawić ją bazylią, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem. Po zredukowaniu ilości wody w garnku całość należy zmiksować do gładkości i podawać z tartą mozzarellą w wersji light oraz pełnoziarnistymi grzankami.

Drugą propozycją jest sycąca zupa grochowa light. Tradycyjny bulion na wołowych kościach zastąpiony jest drobiowym. Zupa jest odżywcza i sycąca dzięki obecności ziemniaków i grochu, który stanowi fantastyczne źródło białka. Ta zupa bardzo lubi dodatek majeranku, który pozytywnie wpływa na trawienie. 

Dla osób, które mają problem z ilością spożywanych warzyw w ciągu dnia, sprawdzi się dietetyczna, zdrowa zupa jarzynowa. Wystarczy mrożoną mieszankę warzyw ugotować na bulionie, doprawić i cieszyć się bardzo sycącym i zdrowym posiłkiem. Można serwować ją z kaszą jaglaną i doprawioną świeżym koperkiem. 

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola obowiązkowe są oznaczone *