Choroba refluksowa przełyku należy do jednej z częstszych chorób przewodu pokarmowego. Jest ona wynikiem występowania refluksu czyli cofania treści z żołądka do przełyku. Mogą ale nie muszą towarzyszyć temu różne objawy a także zapalenie błony śluzowej. Takim najbardziej typowym charakterystycznym objawem choroby refluks-owej przełyku jest zgaga. Ale choroba może się też objawiać w inny sposób np. kwaśnym odbijaniem, uczuciem goryczy w ustach czy tez uczuciem ucisku, dyskomfortu w nadbrzuszu ale i uporczywym kaszlem. Co ważne jest to choroba przewlekła. Występują w niej okresy zaostrzeń oraz remisji. Są też osoby u których choroba ta może przebiegać bezobjawowo.
Główne przyczyny pojawienia się tej choroby
Choroba jest wywoływana kilkoma czynnikami. Należą do nich nieprawidłowo funkcjonujący dolny zwieracz przełyku. Jest to mięsień, który jest naturalną bariera antyrefluks-owa naszego organizmu. Jego prawidłowe funkcjonowanie chroni nas przed cofaniem się treści żołądka do przełyku. Jeżeli ten mięsień nie pracuje prawidłowo tzn. skraca się jego długość albo zmniejsza się jego napięcie wówczas dochodzi do cofania się treści żołądka do przełyku. Istnieją produkty, które mogą obniżać napięcie dolnego zwieracza przełyku. Należą do nich kawa, tłuszcz czy alkohol. Opóźnione opróżnianie żołądkowe, które sprzyja zaleganiu pokarmu w żołądku. A to wpływa ma nieprawidłowe funkcjonowanie dolnego zwieracza przełyku. Czy też na skutek wieku pojawiające się zaburzenia pracy dolnego zwieracza. Są również czynniki zewnętrzne na które nie możemy wpływać należą do nich czynniki genetyczne, wiek, płeć. Generalnie możemy łagodzić objawy choroby – oczywiście o ile zostanie ona prawidłowo zdiagnozowana. Sama choroba nie zagraża bezpośrednio życiu pacjenta. Natomiast może ona mieć groźne powikłania. I to właśnie te powikłania mogą być niebezpieczne dla życia. Należą do nich krwawienia z przełyku, przełyk Barretta czy też rak gruczołowy przełyku.
Jak leczyć refluks?
Jeżeli choroba przełyku zostaje zdiagnozowana to najczęściej leczy się ją za pomocą odpowiednich leków. Ich działanie ma na celu hamowanie wydzielania kwasu solnego w żołądku oraz leki zobojętniające kwas solny i działające osłonowo na błonę śluzową. Oprócz farmakoterapii może pomóc także dieta oraz zmiany w stylu życia. Należy jednak pamiętać o tym że każdy indywidualnie reaguje na spożywane produkty. Najlepiej byłoby w tym wypadku prowadzić dzienniczek, w którym zapisywane byłyby informacje dotyczące reakcji organizmu na poszczególne spożywane produkty. I na tej podstawie można by było eliminować produkty z diety. Ważne jest również aby posiłki spożywać regularnie oraz nie przejadać się. Należy również unikać po posiłkowej aktywności fizycznej. Zachowanie odpowiedniego odstępu pomiędzy ostatnim posiłkiem spożywanym w danym dniu a położeniem się spać. Dieta powinna być skupiona na tym aby być lekkostrawna. Pod jak najmniejszą obróbka termiczną czyli duszenie produktów oraz ich gotowanie na parze będzie najlepsze. W jadłospisie powinny pojawiać się zupy, gęste od ilości warzyw. Nie muszą one być zupami typu krem. Powinna być zdecydowanie utrzymana przewaga ciepłych posiłków. Porcja powinna być dostosowana do możliwości układu pokarmowego.
Jakie owoce wprowadzić do diety aby złagodzić objawy refluks-u?
Owoce są istotnym elementem zbilansowanej diety. Niestety nie wszystkie produkty z tej grupy są mile widziane u osób z choroba refluks-owa. Występowaniu objawów refluks-u sprzyjają wszelkiego rodzaju owoce cytrusowe. Należą do nich pomarańcze, grejpfruty czy tez mandarynki. Problematyczne mogą być też gruszki, śliwki czy też porzeczki a także owoce suszone. Jednak nie należy rezygnować ze spożycia owoców. Do najlepiej tolerowanych owoców należą: banany, jabłka gotowane, maliny, truskawki. Banany są najczęściej spożywanymi owocami na świecie. Składają się w 75% z wody. Są one w stanie pokryć ścianę żołądka specjalnym filmem, który chroni go przed szkodliwym działaniem kwasu. Kiedy pojawia się ostra zgaga po zjedzeniu banana poczuje się przyjemną ulgę. Może działać jak lek. Maliny zawierają bardzo wiele substancji i witamin w tym C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wszystkie one są tak potrzebnych zbilansowanej diecie. Maliny mają właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Spożywanie ich łagodzi problemy układu pokarmowego. Truskawki to skarbnica wielu witamin oraz minerałów. Jest ona uważana za naturalną pigułkę wzmacniająca organizm. Najlepiej jeść je na surowo aby wykorzystać wszystkie jej zdrowotne właściwości. Maliny zawierają m.in. pektyny usprawniające perystaltykę jelit, są one korzystne dla naturalnej flory bakteryjnej i oczyszczające jelita z resztek pokarmów. Truskawki posiadają właściwości odtruwające oraz oczyszczające układ pokarmowy, co korzystnie wpływa na sylwetkę. Do grupy owoców, które można bezpiecznie spożywać należą również morele, winogrona czy arbuz. Refluks jest chorobą, która niesie w sobie duże obciążenie dla komfortu życia. Stosując pewna rutynę czy też zachowania opisane powyżej oraz zbilansowaną dietę w której duży obszar będą zajmować owoce możemy w zdecydowany sposób z nią walczyć.