Lubisz śliwki, ale nie wiesz, ile kalorii mają świeże śliwki lub suszone śliwki? Jeżeli z jakiegoś powodu liczysz kalorie i pilnujesz swojej diety, to zanim wykorzystasz śliwki suszone lub świeże do przygotowania np. pysznego deseru, powinieneś sprawdzić, ile kalorii mają te owoce. Na szczęście śliwki nie są mocno kalorycznymi owocami, dlatego możesz bez przeszkód cieszyć się ich smakiem, nie martwiąc się o swoją dietę. Sto gram śliwek to około 46 kcal. Jednocześnie należy pamiętać, że te niskokaloryczne, które mogą stanowić zdrową przekąskę, zawierają w sobie sporo cukru. Śliwki węgierki zawierają około 11g gram węglowodanów w stu gramach owoców.
Śliwki węgierki kcal – ile kalorii zawiera średniej wielkości śliwka?
Wiesz już, ile kalorii znajduje się w 100 g śliwek węgierek. W praktyce jednak, często sięgamy po różne owoce, nie mając dostępu do wagi, przez co nie możemy sprawdzić, ile dokładnie waży śliwka, którą właśnie zjedliśmy, a co za tym idzie – ile kalorii powinniśmy doliczyć do dzisiejszego bilansu. Przyjmuje się, że średniej wielkości śliwka waży około 45g, a zawartość kalorii, które w niej znajdziemy to 21kcal.
Wśród popularnych śliwek, znajdują się również śliwki okrągłe, tzw. śliwki Angeleno, będące ciemnymi, okrągłymi owocami. Ten gatunek ma nieco mniej kalorii niż śliwki węgierki – w 100 g owoców znajduje się około 36kcal. W tym miejscu warto wspomnieć, że śliwki suszone są zdecydowanie bardziej kaloryczne niż świeże owoce. 100 g suszonych śliwek to aż 240kcal!
Sprawdź także artykuły jakie owoce na refluks oraz jakie witaminy są w cytrynie.
Czy śliwka tuczy? Śliwki suszone i świeże
Osoby będące na diecie, mogą się zastanawiać, czy spożywanie śliwki będzie dobrym pomysłem na dostarczenie sobie odpowiedniej ilości kalorii oraz substancji odżywczych. Spożywanie śliwki wydaje się być dobrym pomysłem na uzupełnienie diety w zdrowe cukry. Zastanawiając się, czy śliwka powinna znaleźć się w twojej diecie, pamiętaj, że owoce te zawierają dużo wartościowych składników, a dodatkowo pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Śliwki znajdują się w kategorii owoców dość niskokalorycznych, dlatego też, jeżeli zastanawiasz się nad tym, jakie owoce warto jeść, to śliwki z pewnością się do nich zaliczają. Warto podkreślić, że żaden owoc nie tuczy, pod warunkiem, że będziemy go spożywać w rozsądnych ilościach.
Kalorie i wartości odżywcze – co jeszcze warto wiedzieć o śliwkach?
Myśląc o włączeniu śliwek do swojej diety, warto się zastanowić, czy zmagasz się z jakimś konkretnym problemem, takim jak np. zaparcia. W takiej sytuacji najbardziej wartościowe będą śliwki suszone, zawierające więcej błonnika i wartości odżywczych niż surowe śliwki. Warto wiedzieć, że śliwki poprawiają pracę układu pokarmowego i zapobiegają zaparciom.
Uwzględniając dzienne zapotrzebowanie na różne składniki odżywcze, warto pomyśleć o włączeniu śliwek do swojej diety. Owoce te, dzięki dużej zawartości pektyn wspomagają usuwanie cholesterolu. Również kwasy tłuszczowe, znajdujące się w tych owocach, pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Oprócz tego, w śliwkach znajduje się bardzo dużo błonnika (1,4 g w stu gramach w śliwkach surowych i 7,1g w przypadku śliwek suszonych), który poprawia trawienie. Śliwki natomiast nie są dobrym źródłem białka. W stu gramach owoców znajduje się około 0,7g białka. Owoce zawierają witaminy A i E, dzięki czemu uznawane są za bardzo dobre przeciwutleniacze. Zawierają też ważne składniki mineralne, takie jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Mają też sporo witamin z grupy B, dlatego kojąco wpływają na układ nerwowy i należą do owoców poprawiających samopoczucie. Działanie antyoksydacyjne zapewniają również polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Co można zrobić z suszonych śliwek oraz ze świeżych owoców?
Śliwki to doskonałe owoce do robienia przetworów, m.in. dlatego, że mają cenne wartości odżywcze. Odmianą nadającą się na robienie przetworów są przede wszystkim węgierki oraz okrągłe śliwki. Z tych gatunków można robić pyszne kompoty oraz powidła. Część jadalna śliwek świetnie sprawdzi się również jako dodatek do ciast. Do gatunków, które warto wykorzystywać w kuchni należą również mirabelki, które mają podobne wartości odżywcze do innych gatunków śliwek. Z mirabelek z łatwością można przygotować pyszny kompot.