Kuchnia roślinna z każdym rokiem zdobywa coraz więcej zwolenników. Nic w tym dziwnego – zarówno dieta wegańska, jak i wegetariańska mają niezwykle pozytywny wpływ na organizm ludzki. Poznaj zasady kuchni roślinnej, a także jej największe zalety.
Zasady kuchni roślinnej
Roślinna kuchnia opiera się na daniach wegańskich, które to przygotowuje się z warzyw. Produkty roślinne zawierają wiele cennych składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na ludzki organizm. Nie bez powodu lekarze i dietetycy polecają potrawy składające się przede wszystkim z roślin. Warzywa są również bardzo istotne w przypadku chorób przewlekłych.
Zalety diety roślinnej
Kuchnia roślinna ma wiele zalet. Do najważniejszych należy fakt, że rośliny stanowią bogate źródło cennych witamin, minerałów, tłuszczów, węglowodanów i białka. Warzywa zapobiegają chorobom (cywilizacyjnym i psychicznym), wspomagają leczenie, poprawiają stan flory bakteryjnej jelit, a także wpływają pozytywnie na zdrowie psychiczne.
Produkty roślinne a profilaktyka chorób
Jak powszechnie wiadomo, spożywanie 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia ma ochronny wpływ przed chorobami cywilizacyjnymi. W profilaktyce różnych chorób nowotworowych ogromne znaczenia mają składniki, które można właśnie znaleźć w warzywach, takie jak beta-karoten, selen, flawonoidy, likopen, tokoferol czy kwas askorbinowy. W przypadku układu krążenia istotne są witaminy C i E, a także selen, kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy i składniki o działaniu antyoksydacyjnym (związki te można znaleźć w różnych owocach i warzywach).
Zalecenia WHO
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami WHO – warzywa oraz owoce powinny stanowić dodatek do każdego posiłku. Powinno się również nimi zastępować przekąski. Dla każdej narodowości zaleca się dużą ilość węglowodanów z warzyw, owoców, zbóż oraz nasion roślin strączkowych. Z kolei owoce stanowią doskonały pomysł na zdrowy i pyszny deser. Niezwykle cenne są zwłaszcza surówki wykonana z surowych i nieprzetworzonych produktów, ponieważ wartościowe składniki są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną.
Wegańskie śniadanie
Śniadanie wegańskie to takie, które zawiera produkty roślinne. Tego rodzaju dania są łatwe w przygotowaniu, a ponadto są bardzo kolorowe, i smaczne. Ale takie śniadanie, przede wszystkim jest bogate w cenne składniki. Co warto spożywać na śniadanie? Na przykład płatki zbożowe z mlekiem roślinnym. Warto wzbogacać je o sezonowe owoce czy orzechy. Bardzo popularnym porannym posiłkiem jest również tofucznica, czyli jajecznica z tofu z kurkumą i czarną solą.
Może Cię zaciekawić:
Produkty roślinne a desery
Odpowiednio prowadzona dieta roślinna ma jeszcze jedną zaletę. Zmniejsza łaknienie na słodycze, dzięki czemu osoba na diecie wegańskiej nie sięga po niezdrowe i pełne cukru batoniki i cukierki. Wegańskie desery opierają się przede wszystkich na owocach i orzechach. Bardzo dobrym pomysłem są również koktajle roślinne – zarówno warzywne, jak i owocowe. Owoców i warzyw jest w sklepach tak dużo, że za każdym razem można wykonywać nowe napoje. Do słodkich wegańskich deserów zalicza się także suszone owoce.