Przekąski z niskim IG – czy warto się nimi zainteresować?

Przekąski z niskim IG – czy warto się nimi zainteresować?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG) jest zalecana w przypadku osób chorych na cukrzycę, lecz nie jest to jedyna sytuacja, w której warto ją stosować. Zachowanie dobrej kondycji i prawidłowej masy ciała również bardzo często wymaga specjalistycznego odżywiania, uwzględniającej ten wskaźnik. Oprócz klasycznych dań, polecanych w przypadku głównych posiłków dnia, warto zadbać również o przekąski  z niskim IG.

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny pozwala na odpowiednie zaklasyfikowanie produktów spożywczych, uwzględniające ich wpływ na zawartość we krwi glukozy w ciągu 2 do 3 godzin po spożytym posiłku. Produkty o wysokim IG powodują zarówno szybki wzrost, jak i późniejszy – równie szybki – spadek poziomu cukru, co prowadzi bardzo często do rozregulowania gospodarki insuliną. W rezultacie może to prowadzić do cukrzycy oraz innych powikłań zdrowotnych.

Bardzo często podnosi się również wpływ IG na prawidłową masę ciała. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują bowiem często napady głodu, związane z wahaniami poziomu glukozy we krwi. Efektem może być nadmierne objadanie się.

Jednym z najczęściej spotykanych produktów, wywołujących wspominany wyżej efekt, są słodkie przekąski. W praktyce ich spożywanie ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, jednak wiele osób ma poważny problem z wyeliminowaniem ich z diety. Rozwiązaniem mogą być przekąski z niskim IG – równie smaczne, lecz znacząco zdrowsze.

Przekąski z niskim IG – podstawowe informacje

 Dieta, oparta o składniki z niskim indeksem glikemicznym, zawiera przede wszystkim produkty o niskim poziomie przetworzenia. Zaliczyć do nich można przykładowo:

  • nasiona roślin strączkowych,
  • warzywa i owoce, szczególnie te bogate w błonnik,
  • produkty zbożowe, pochodzące z pełnego przemiału,
  • produkty oparte na mleku.

Oczywiście w składzie przekąsek z niskim IG nie sposób uwzględnić części produktów, zalecanych przy diecie bazujących na tym wskaźniku, takich jak chude mięso czy ryby. 

Przykłady przekąsek z niskim IG

Najprostsze przekąski z niskim IG oparte są o owoce i warzywa. Najlepiej spożywać je w stanie surowych – zachowują wówczas nie tylko wyśmienity smak, lecz również wysoką zawartość błonnika, który hamuje wzrost poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu smaczne i zdrowe przekąski można mieć również praktycznie cały czas pod ręką – są one bowiem obecnie dostępne w handlu praktycznie przez cały rok.

Jako przekąski  z niskim IG mogą być również traktowane chrupki i chipsy, bazujące na mące z pełnego przemiału zbóż lub na owocach (np. chipsy z suszonych jabłek). Zawartość dużych ilości błonnika pokarmowego również w przypadku tych produktów zapewnia odpowiednie wchłanianie cukrów z pożywienia oraz zapobiega gwałtownym skokom stężenia insuliny.

Bardzo często stosuje się również przekąski oparte na mleku i wyrobach mlecznych. Szczególnie cenne jest połączenie jogurtów typu greckiego lub skyru z ziarnami lub krojonymi, świeżymi owocami. Również takie dania, przy zachowaniu pełni smaku, pozwalają na zachowanie niskiego IG.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola obowiązkowe są oznaczone *