Dieta grejpfrutowa  — efekty

Dieta grejpfrutowa — efekty

Osoby pragnące pozbyć się zbędnych kilogramów są gotowe rozważyć i wypróbować wszelkie sposoby, aby to osiągnąć. Na przykład dieta grejpfrutowa znalazła wielu fanów, ponieważ jej główny składnik jest smaczny, zdrowy i sprzyja utracie wagi. Jest to dość rygorystyczna dieta, która ma swoje wady i zalety, a także przeciwwskazania. Należy się z nimi zapoznać, aby nie narazić się na utratę zdrowia.

Dieta grejpfrutowa  — efekty i esencja

Dieta grejpfrutowa opiera się na jadłospisie składającym się z pięciu małych posiłków. Każdy z nich zawiera 1/2 grejpfruta oraz dodatek w postaci ryby, pieczywa pełnoziarnistego lub niskotłuszczowych produktów mlecznych. Można też zjeść całego grejpfruta bez żadnych dodatków. Dieta grejpfrutowa nie jest zrównoważona, ponieważ wymaga rezygnacji z większości pokarmów. Jej skuteczność może być tylko tymczasowa, ponieważ po zakończeniu leczenia pacjent ponownie przybiera na wadze. Aby zmniejszyć apetyt, zamiast świeżych owoców można wypić szklankę soku grejpfrutowego. Sok grejpfrutowy zawiera szereg naturalnych enzymów, które przyspieszają procesy metaboliczne. Przyczyniają się one do szybszej redukcji złogów tłuszczu. Grejpfrut jest również bogatym źródłem błonnika, który skutecznie zmniejsza apetyt.

Dieta grejpfrutowa a cellulit

Dieta grejpfrutowa może być stosowana przez kobiety zmagające się z cellulitem. Grejpfrut, podobnie jak inne owoce cytrusowe, zawiera dużą dawkę witaminy C i bioflawonoidów. Pomagają one zmniejszyć obrzęki, które są przyczyną cellulitu. Witamina C jest również niezbędna do redukcji złogów tłuszczu. Jednak nadmierne spożywanie grejpfrutów prowadzi do negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak odwodnienie i problem z nerkami.

Grejpfrut — dobry dla zdrowia

Dieta grejpfrutowa ma pewne negatywne skutki, ale regularne spożywanie grejpfrutów bez ograniczania spożycia innych pokarmów działa wręcz przeciwnie. Każda, nawet najzdrowsza żywność, spożywana w nadmiarze jest szkodliwa. Wystarczy spożywać około 1 grejpfruta 4-5 razy w tygodniu, aby odczuć pozytywne skutki w postaci zmniejszenia obrzęków, zmniejszenia apetytu i poprawy trawienia. Grejpfrut sprawdzi się jako element zbilansowanego menu, ale nie jako podstawa codziennego jadłospisu.

Leczenie grejpfrutem i farmakoterapia

Grejpfrut nie jest całkowicie bezpiecznym owocem, ponieważ nasila działanie leków nawet dwudziestokrotnie. Po zażyciu leku dostaje się on do krwiobiegu, a następnie jest wykorzystywany przez organizm. Specjalne enzymy trawią lek i przekształcają go w substancje lecznicze. Komórki wchłaniają składniki aktywne, które są następnie wydalane z moczem. Negatywny wpływ grejpfrutów na farmakoterapię jest spowodowany zawartością furanokumaryn. Blokują one jeden z enzymów cytochromu P450. Enzym ten jest niezbędny do wchłaniania leków przeciwnowotworowych, immunosupresyjnych, przeciwzakaźnych i przeciwbólowych, a także wielu innych leków.

Po zażyciu leku zostanie on wprowadzony do krwiobiegu, ale zablokowanie enzymu uniemożliwi jego prawidłowy metabolizm. W rezultacie stężenie leku we krwi wzrośnie, powodując przedawkowanie. Może to uszkodzić szpik kostny, spowodować ostrą niewydolność nerek, a nawet doprowadzić do nagłej śmierci. Aby uniknąć powyższych konsekwencji, należy unikać picia soku grejpfrutowego podczas farmakoterapii. Można je zastąpić innymi owocami lub warzywami.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola obowiązkowe są oznaczone *