Czy fasolka szparagowa to dobry pomysł na diecie keto? Zacznijmy od tego, czym ona w ogóle jest. Dieta ketogeniczna, czyli ketogenna zaliczana jest do diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych. W codziennej diecie spożywa się około 50% węglowodanów, 35% tłuszczów i 15% białek. Istotą diety ketogenicznej jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy. Zgodnie z jej założeniami spożycie tłuszczu należy zwiększyć do takiej ilości, aby stanowił od 75% do 90% zapotrzebowania energetycznego organizmu. Pozostała część energii powinna pochodzić z białek oraz węglowodanów. Zatem kluczem jest pozostawanie w stanie ciągłej ketozy. Oznacza to, że ilość węglowodanów w diecie ketogenicznej musi spaść do minimum. Jak zatem ma się do tego fasolka szparagowa?
Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie oznacza nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Zawdzięcza to głównie obecnemu w roślinie białku. Jest to jeden z powodów, dla których fasolka szparagowa polecana jest cukrzykom. Zawiera ona bardzo mało węglowodanów. Pytanie brzmi więc, czy jest dozwolona na diecie keto? Jak najbardziej, ponieważ nie przerywa ona stanu ketozy. Niewielka zawartość węglowodanów, a do tego solidna dawka zdrowego białka wspomagają wytrwanie na diecie. Co więcej, keto fasolka szparagowa znakomicie zaspokaja głód i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Dodatkowo jest ona źródłem wielu niezbędnych składników, tj. zdrowe tłuszcze, błonnik, wapń czy żelazo. Fasola dostarcza także substancji o właściwościach przeciwnowotworowych oraz przeciwutleniających. Zawarty w niej błonnik może wpływać korzystnie na procesy trawienne, pod warunkiem że spożywa się rozsądne ilości.
Sprawdź również fasolka szparagowa wartości odżywcze.
Liczba węglowodanów w różnych rodzajach fasoli szparagowej
- Czarna fasola: 20 gramów
- Navy beans: 24 gramy
- Kidney beans: 20 gramów
- Czarna soja: 8 gramów
- Zielona fasola: 4 gramy
- Ciecierzyca: 25 gramów
- Ziarna limonki: 19 gramów
- Fasola pinto: 23 gramy
- Lentilki: 18 gramów
- Czarny groszek: 21 gramów
- Great Northern beans: 19 gramów
Jak widzimy, niektóre fasole mogą mieć dość wysoką zawartość węglowodanów – zarówno całkowitych, jak i netto – podczas gdy inne mają ich znacznie mniej. Na ścisłej diecie keto najlepiej wybrać zieloną fasolę lub czarną soję. Podczas gdy zielona fasola jest zazwyczaj przygotowywana bardziej jako warzywo niż jako fasola, czarna soja jest świetną alternatywą dla innych, bardziej skrobiowych fasoli w zupach, dipach fasolowych, smażonej fasoli i innych przepisach.
Jak przygotować fasolkę, gdy w grę wchodzi dieta niskowęglowodanowa?
Jakie można zrobić dania z użyciem fasolki szparagowej? Z pewnością jest ich całe mnóstwo, aczkolwiek wróćmy do diety ketogenicznej. Fasolkę szparagową, biorąc pod uwagę wszelkie fit przepisy, najlepiej będzie przygotować ją z zasmażką. Przede wszystkim trzeba pamiętać, aby obciąć końce. Należy fasolkę wrzucić na osolony wrzątek. Powinna się gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. Następnie podgotowaną fasolkę powinno się starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Gdy jest już przygotowana i sucha, na patelni można rozpuścić masło klarowane. Na tak rozgrzanym tłuszczu można powoli wrzucać warzywo. Następnie smażyć do momentu uzyskania złocistego koloru. Po wyciągnięciu można dorzucić sobie kawałek mięsa, który w diecie keto również oczywiście jak najbardziej można spożywać. Frytki znakomicie sprawdzają się jako dodatek do fasolki. Na zakończenie, potrawę można sobie umilić różnego rodzaju sosami.