Fasolka szparagowa to jedno z najcenniejszych oraz najsmaczniejszych polskich warzyw. Sezon na nią zaczyna się w trakcie letnich miesięcy, a gdy pojawia się w sklepach, jest wręcz rozchwytywana. Z pewnością każdy z nas spotkał ją na swoim domowym stole – czy to jako dodatek do obiadu, czy samodzielną przekąskę w postaci fasolki podsmażonej na maśle z solidną porcją chrupiącej bułki tartej. Co skrywa w sobie to warzywo? Czego jest bogatym źródłem? Czy warto dodawać ją do posiłków? Wszystko zostanie przystępnie i ciekawie wyjaśnione w niniejszym artykule!
Fasolka szparagowa właściwości
Fasolka szparagowa należy do grupy warzyw strączkowych. Są to strączki skrywające w sobie niedojrzałe ziarna fasoli. Fasolka szparagowa jest uprawiana od wielu tysięcy lat, a do Europy dotarła w XVI wieku. Charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami, niską kalorycznością, jej ogromnym plusem jest także niski indeks glikemiczny. Sto gram strączków fasoli szparagowej ma poniżej 40 kalorii, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej mogą śmiało po nią sięgać bez obaw, że zniweczy to ich wysiłek w dążeniu do zgubienia zbędnych kilogramów. Wspomniany już wcześniej indeks glikemiczny tego warzywa wynosi 15, dzięki czemu jest zdecydowanie bezpieczna do spożywania przez diabetyków czy osoby z insulinoopornością. Istnieją dwie odmiany fasolki szparagowej: fasolka szparagowa żółta oraz fasolka szparagowa zielona. W Polsce występują obie. Warto wiedzieć, że żółta fasolka szparagowa wyróżnia się delikatnym smakiem, a zielona fasolka szparagowa jest bardziej wyrazista i charakteryzuje się intensywniejszym smakiem. Pod względem właściwości wiele się od siebie nie różnią, można więc wybierać, na którą mamy ochotę według własnego gustu i upodobań.
Sprawdź również:
Wartości odżywcze, witaminy, mikroelementy w fasolce szparagowej
Fasolka szparagowa zawiera wiele prozdrowotnych składników. Oto jej wartości odżywcze: ma jedynie 7 gram węglowodanów na 100g, prawie cztery gramy zbawiennego błonnika i 1.8 gram białka. W dodatku jest bogata w:
- witaminę A
- witaminę E
- potas
- magnez
- żelazo
- kwas foliowy
- selen
- fosfor
- mangan
- cynk
- witaminę C
- witaminę K
- witaminy z grupy B
Kto by pomyślał, że tak niepozorne warzywo może być skarbnicą kluczowych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych? To właśnie te cenne składniki odżywcze sprawiają, że powinniśmy dbać, aby fasolka szparagowa była regularnie włączana do naszej diety, szczególnie, kiedy jest w sezonie. Jesienią i zimą jednak można używać w kuchni fasolki mrożonej – wbrew pozorom warzywa mrożone nie tracą wiele na swoich właściwościach. Można również samemu zamrozić fasolkę szparagową.
Na co jest dobra fasolka szparagowa?
Fasolka szparagowa ze względu na zawartość błonnika pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, wspomagając jego naturalne procesy trawienne i prawidłowe działanie, szczególnie zaś pracę jelit. Wspiera ich perystaltykę i zapobiega uporczywym zaparciom. Przez to, że zawiera mangan, poprawia wchłanianie składników odżywczych w jelitach – mikroelement ten ma również działanie antyoksydacyjne i w połączeniu z wapniem sprzyja kobietom w lepszym samopoczuciu przed miesiączką, łagodząc objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Warzywo, jakim jest fasolka szparagowa chroni nas również przed niedoborami żelaza, które mogą skutkować niebezpieczną dla zdrowia i trudną do wyleczenia anemią. Zawarte w fasolce szparagowej potas, magnez i witaminy z grupy B zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca; dzięki temu fasolka szparagowa obniża ciśnienie. Zawarta w niej istotna witamina K usprawnia wchłanianie wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a także poprawia krzepliwość krwi. W dodatku fasola szparagowa zawiera silne przeciwutleniacze oraz wpływający pozytywnie na skórę i włosy kwas pantotenowy. Działa moczopędnie, co powoduje szybsze usuwanie kwasu moczowego z organizmu. Dzięki obecności witaminy C fasolka szparagowa zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby bakteryjne i wirusowe i wpływa pozytywnie na odporność. Nie można też zapomnieć o wysokim stężeniu kwasu foliowego i witaminy E!
Jak przyrządzać fasolkę szparagową?
Fasolkę szparagową dzięki temu, że jest bardzo smaczna można przyrządzać na różne sposoby! Jest to idealny, świeży i chrupki składnik sałatek. Pasują do niej pomidorki, ser feta oraz jajka. Do sałatek dodaje się świeżo ugotowaną fasolkę. Świetnie się sprawdzi też jako element pysznych zapiekanek, na przykład letniej zapiekanki z kurczakiem. Fasolka szparagowa poprawi wartość odżywczą dań, bo jest bogata w białko i niskokaloryczna. By zachować wartości odżywcze, warto ugotować ją na parze. Trzeba pamiętać, że fasolki szparagowej nie wolno spożywać na surowo. Pasują do niej ziemniaki – w tradycyjnym wydaniu dodaje się do niej masło i bułkę tartą. Przesmażona bułka tarta mimo, że to popularny dodatek do dań zwiększy jednak kaloryczność posiłku, o czym warto pamiętać. Jest też idealnym składnikiem lekkich zup jarzynowych! Można dodać ją do dań typu curry czy podać z pieczonymi młodymi ziemniaczkami.
Fasolka szparagowa to prawdziwy skarb, który warto mieć w swojej lodówce czy zamrażarce, a o przepisy z nią warto również zapytać się naszych babć!