Wieczór filmowy – smaczne i zdrowe przekąski

Wieczór filmowy – smaczne i zdrowe przekąski

Któż z nas nie lubi czasem wieczorem usiąść wygodnie na kanapie z popcornem czy chipsami i obejrzeć jakiś ciekawy, wciągający film? Czasem aż tak wciągający, że nagle się okazuje, że po wielkiej paczce chipsów zostają tylko okruchy, a my nawet nie zauważyliśmy kiedy to się stało. Niekoniecznie jednak przekąski, po które w pierwszym odruchu sięgamy, są zdrowe. W sklepach również można kupić coś zdrowszego niż chrupiące ziemniaczane krążki, a także można zrobić szybkie, nieskomplikowane i przede wszystkim zdrowe przekąski w domu. 

Niezdrowe przekąski w naszej diecie

niezdrowe przekąski do filmu

Do diety większości ludzi na stałe weszły niezdrowe przekąski. Mowa tu o chipsach, chrupkach czy słodyczach wręcz ociekających cukrem. Wszystkie te produkty mają jedną wspólną cechę: na pewno nie są zdrowe! Oczywiście zjedzenie paczki chipsów czy tabliczki czekolady raz w miesiącu nie sprawi, że nasza waga poszybuje w górę, a my natychmiast staniemy się uzależnieni od cukru, ale przesada w tym względzie również nie jest wskazana. 

Częste jedzenie chipsów i innych niezdrowych przekąsek może powodować przyrost wagi, uczucie zmęczenia, brak energii, ospałość. Po dłuższym czasie takiej diety nasz organizm może zachorować na szereg schorzeń. Są nimi między innymi nadciśnienie tętnicze, przyrost masy ciała niekiedy prowadzący do otyłości, czy podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Dzieje się tak, ponieważ produkty te zawierają dużą ilość kalorii, ale niewielką wartość odżywczą. 

Jeśli chodzi o chipsy, jak ognia należy wystrzegać się tych smażonych w oleju palmowym, który jest sztucznie utwardzanym olejem roślinnym. Przy jego podgrzewaniu do wysokiej temperatury powstaje związek akrylamid, który uważany jest powszechnie za kancerogenny. 

Słodycze zawierają ogromne ilości cukru, który powinno się ograniczać w diecie. Szczególnie te tańsze zawierają sztucznie utwardzane tłuszcze roślinne, jak olej palmowy ani sztucznych aromatów. Przed zakupem warto sprawdzić skład łakoci i unikać tych, które mają długą listę pełną sztucznych dodatków.

Sprawdź również:

Zdrowsze alternatywy popularnych przekąsek, które znajdziesz w sklepach

zdrowe przekąski do filmu

W sklepach można znaleźć zdrowsze zamienniki niezdrowych przekąsek. Zamiast tradycyjnych smażonych chipsów, precli czy krakersów warto sięgnąć po chipsy pieczone – mają mniej tłuszczu w składzie, a tym samym mniej kalorii. Warto też rozejrzeć się za chipsami bananowymi, jabłkowymi czy warzywnymi- mają przyjemny smak, krótki skład i przyjemnie chrupią. Kolejną alternatywą mogą być orzechy, najlepiej jednak żeby były bez panierki i niesolone. Wybór jest ogromny: fistaszki, pistacje, orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie czy laskowe. Kolejną opcją są chipsy zbożowe, na przykład z soczewicy, ciecierzycy czy mąki Quinoa. Zawierają dużo witamin i mikroelementów, a także błonnika, a dodatkowo są niskokaloryczne. 

Jeśli chodzi o słodycze tutaj również wybór alternatyw jest szeroki. Jeśli mamy chęć na coś słodkiego, to na pewno zdrowszym wyborem od zwykłej czekolady będzie czekolada gorzka. Zawiera ona mniej cukru i niepożądanych dodatków, na przykład sztucznie utwardzanych olejów roślinnych i aromatów. Wybór gorzkich czekolad jest bardzo szeroki, od wariantu bez dodatków, aż do wyborowych tabliczek z liofilizowanymi owocami czy kandyzowaną skórką pomarańczową. Warto też sięgnąć po suszone owoce i ich przetwory, np. batoniki z suszonych daktyli z dodatkiem między innymi orzechów, gorzkiej czekolady. Suszona żurawina, nie dość że jest bardzo smaczna, to dodatkowo wspiera działanie układu moczowego. Co najważniejsze w takich przekąskach brak jest dodatku białego cukru, zawarty w nich cukier jest cukrem owocowym, zdrowszym, a tak samo słodkim i smacznym. 

 Zdrowe przekąski do filmu, które przygotujesz w domu

zdrowe przekąski do filmu - warzywa

Najzdrowszą przekąską, jaką możesz dostarczyć swojemu organizmowi, są surowe warzywa i owoce. Nie trzeba ich gotować, ani zbytnio przygotowywać , wystarczy marchewkę, kalarepę, paprykę, seler naciowy czy ogórka pokroić w słupki lub plastry, według uznania. Do tego kilka pomidorków koktajlowych i zdrowa, chrupiąca przekąska gotowa. Można ją wzbogacić przygotowując domowe sosy, na przykład:

  • sos czosnkowy: kilka łyżek jogurtu naturalnego wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem – ilość według uznania. Dodać do tego kilka kropel soku z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz.
  • sos koperkowy: kilka łyżek jogurtu wymieszać ze sporą ilością posiekanego koperku, dodać sól i pieprz. Opcjonalnie można również dodać majonez. 
  • sos pomidorowy: rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej kilka ząbków czosnku i szalotkę, dodajemy passatę pomidorową i gotujemy około 10 minut. Dodajemy sól, pieprz i świeżą bazylię. 
  •  sos curry: po 3 łyżki jogurtu naturalnego i majonezu, 1 łyżka curry, pół łyżeczki kurkumy, sól, pieprz i sok z cytryny dodajemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na przynajmniej 10 min, żeby smaki się „przegryzły” 

Jeśli nie bardzo mamy ochotę na świeże warzywa, można je upiec i podać w postaci frytek. Fantastycznie wychodzą frytki tradycyjne z ziemniaków, ale równie dobre są te z marchewki czy batatów. Można dodać do nich ulubione przyprawy, a nawet obtoczyć w startym parmezanie, wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku. 

Super pomysłem są też mini pizzę z cukinii. Robi się je bardzo prosto i szybko, są zdrowe i mało kaloryczne, idealne na wieczór filmowy. Cukinię należy pokroić w plastry i ułożyć na blaszce z papierem pieczeniowym. Cukinię smarujemy sosem pomidorowym, do tego odrobina mozarelli i ulubione dodatki. 

Bardzo wartościową i pyszną przekąską mogą być owoce z dodatkiem masła orzechowego. Świetnie sprawdzą się tu jabłka, banany czy gruszki. Owoce kroimy i układamy na półmisku. Na każdą cząstkę wykładamy odrobinę masła orzechowego. 

Jeśli chcemy wrzucić na ząb coś bardziej konkretnego, można pomyśleć o zrobieniu warzywnych sajgonek czy tortilek. Wystarczy namoczyć przez kilka sekund papier ryżowy i w środek wrzucić pokrojone w słupki ulubione warzywa. Jeśli chodzi o tortilki, tu wystarczy przyrządzić placki według przepisu na opakowaniu – najczęściej to podgrzanie tortilli z obu stron na patelni. Do placka wrzucamy, tak jak do sajgonek, ulubione warzywa, możemy dodać też jakiś sos, na przykład czosnkowy i pyszna, zdrowa przekąska na wieczór filmowy gotowa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *