Grejpfrut, zwany po łacińsku rajskim cytrusem pochodzi prawdopodobnie z rejonu Morza Karaibskiego. Stamtąd też grejpfrut przybył na rynek europejski, gdzie znalazł zastosowanie nie tylko, dzięki swoim walorom smakowym i aromatycznym, w diecie, ale również jako składnik produktów kosmetycznych i leczniczych. Obecnie uprawiany jest głównie w krajach Ameryki Środkowej i krajach Afryki Południowej. Należy do kategorii owoców słodko- kwaśnych, z wyczuwalną nutą goryczki w smaku. Stanowi połączenie właściwości słodkiego pomelo z kwaskowatością pomarańczy. Występuje w ponad dwudziestu odmianach, podzielonych na trzy grupy: grejpfruty białe (zwane również grejpfrutami żółtymi), grejpfruty czerwone oraz grejpfrut zielony. Odznaczają się one kolorem miąższu oraz skórki oraz smakiem- grejpfrut czerwony ma smak gorzko-kwaśny, grejpfrut żółty jest kwaśny, natomiast grejpfrut zielony- jest owocem najsłodszym. Ponadto, na rynku możemy spotkać odmiany mieszane, otrzymane z połączenia grejpfruta z mandarynką (tangelo) oraz z pomarańczą olbrzymią (sweetie). Obecnie jest jednym z najpopularniejszych owoców cytrusowych.
Grejpfrut – bogactwo składników odżywczych
Czy warto jeść grejpfruty? Owoc grejpfruta jest prawdziwą skarbnicą związków chemicznych- znajduje się w nim ich ponad 400. W tym niskokalorycznym owocu znajduje się mnóstwo mikroskładników, witamin i minerałów, wpływających pozytywnie na działanie ludzkiego organizmu. Wśród nich są między innymi:
- bioflawonoidy – inaczej: witaminy z grupy P – substancje fitochemiczne pochodzenia naturalnego odpowiedzialne za zabarwienie owoców. Stanowią barierę ochronną przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, odpowiedzialnego za przyspieszanie procesów starzenia,
- witaminy z grupy A – działające jako bariera ochronna organizmu, wspomagające regenerację, procesy odbudowy tkanek. Witamina A (w szczególności karoten i likopen, obecne w owocu grejpfruta w dużej ilości) wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, wzmacnia układ immunologiczny. Przyspiesza odnowę komórkową, co pozytywnie wpływa na utrzymanie odpowiedniej kondycji cery, włosów i paznokci, przyspiesza gojenie ran, regenerację wątroby,
- witaminy z grupy C – poprawiające odporność organizmu. Owoc grejpfruta zawiera około 40 miligramów tej witaminy na 100 g. Witamina C w połączeniu z bioflawonoidami zapewnia wzmożone działanie obu substancji. Spożywanie grejpfrutów wspomaga walkę z przeziębieniem, zmniejsza nasilenie stanów zapalnych w organizmie, działa wspomagająco w chorobach tj. reumatoidalne zapalenie stawów. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników- odpowiedzianych za zmiany komórkowe i proces starzenia. spożycie jednego grejpfruta wyczerpuje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla osoby dorosłej,
- witaminy z grupy E – działające silnie przeciwutleniająco, przez co chroni komórki przed uszkodzeniem i ich starzeniem się. Jest mikroelementem odpowiedzialnym za prawidłowe krzepniecie krwi, wspomaga układ krążenia, regenerację i wydolność mięśni, obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto wspiera owulację i właściwy rozwój płodu – jest niezbędnym składnikiem diety kobiet i przyszłych mam. U panów wpływa na prawidłowe wytwarzanie nasienia i produkcję hormonów,
- kwasy organiczne.
Owoc grejpfruta składa się w 89 procentach z wody. Pozostałą część stanowią miąższ i skórka. To przede wszystkim w nich zawarte są węglowodany, stanowiące około 8 do 10 procent składu całego owocu oraz białko- około 1 procent. Warto wspomnieć, że grejpfrut nie jest źródłem tłuszczy.
Sprawdź także artykuł: grejpfrut na odchudzanie.
Grejpfruty bogate są w błonnik pokarmowy, w szczególności w duże ilości pektyny- czyli rodzaju błonnika roślinnego rozpuszczalnego w wodzie.
Kaloryczność i wartości odżywcze – czy grejpfrut tuczy?
Owoc grejpfruta (lub sok) ma średnio 40-50 kcal (kalorii) w 100 gramach i zawiera około 8 gramów węglowodanów. Jako średnią wartość przyjmuje się 45 kcal w 100 gramach. Różnice w kaloryczności wynikają przede wszystkim z odmiany owocu oraz stopnia jego dojrzałości. Cechy te mają również wpływ na zawartość i rodzaj cukrów w danym owocu. Zjedzenie jednego grejpfruta (jeden średniej wielkości grejpfrut waży około 250-300 gramów) to dostarczenie swojemu organizmowi około 130 kalorii. Jest to przeciętnie tyle samo, ile zjedzenie 2 średnich jabłek, wypicie 1 szklanki (około 250 ml) słodzonego napoju gazowanego lub mleka , zjedzenie połówki bułki, kromki chleba lub małej garści chipsów. Kalorie (kcal) zawarte w grejpfrucie pochodzą i głównie z węglowodanów prostych. Owoc grejpfruta nie zawiera tłuszczu. Więcej informacji znajdziesz w artykule: grejpfrut wartości odżywcze.
Grejpfruty mogą być spożywane zarówno w formie owocu, jak i w postaci soku- z miąższem lub bez. Owoc zazwyczaj zjadany jest bez skórki- jednak wbrew przyjętej opinii, że nie jest to część jadalna- w skórce, a szczególności na styku skórki owocu i jego miąższu zawarte jest jedną z najbardziej wartościowych elementów owocu.
Świeżo wyciśnięta i niedosładzana szklanka soku z grejpfrutów (porcja soku ok. 250 ml) zawiera tyle samo kalorii, co sam owoc,
W jednej sztuce owocu lub w porcji soku świeżo wyciśniętego z jednego grejpfruta możemy znaleźć:
- Białko – 0,63 g
- Węglowodany – 8,08 g
- Cukier – 6,98 g
- Błonnik – 1,10 g
- Tłuszcz – 0,10 g
- Witamina C – 34,4 mg
- Równoważnik folianów – 10,00 µg
- Witamina B1 – tiamina – 0,04 mg
- Witamina B2 – ryboflawina – 0,02 mg
- Witamina B3 – witamina PP – niacyna – 0,25 mg
- Witamina B9 – kwas foliowy -10,00 µg
- Witamina A- 927 i.u.
- Likopen – 1,135 µg
- Luteina+ Zeaksantyna 6,00 µg
- Witamina E -0,13 mg
- Wapń -12,00 mg
- Magnez – 8,00 mg
- Fosfor – 8,00 mg
- Potas – 139 mg
- Cynk – 0,07 mg
- Miedź – 0,05 mg
- Selen – 0,30 µg
JEDEN GREJPFRUT- JAK SPALIĆ PRZYJĘTE KALORIE?
Ile waży jeden grejpfrut? Przyjmuje się, że około 250-300 gramów. Spożycie jednego owocu grejpfruta mimo powodowania długotrwałego uczucia nasycenia, powoduje przyjęcie około 130 kcal. Jest to bardzo niewielki ładunek energetyczny, niestanowiący dla przeciętnego człowieka żadnego problemu z jego spożytkowaniem. Dla osoby ważącej około 70 kilogramów spalenie kalorii przyswojonych z jednego grejpfruta (lub porcji soku z grejpfrutów) może wynieść około 30 minut, wystarczy na przykład jeździć samochodem, lub około 10 minut- przy lekkim truchcie, jeździe na rowerze lub tańcu. Nawet około 20 minut prac domowych wystarczy, by spalić kalorie z jednego owocu.
GREJPFRUT- NISKOKALORYCZNE ORZEŹWIENIE i WSPOMAGANIE ODCHUDZANIA
Owoce grejpfruta mimo niewielkiej kaloryczności stanowią bombę pełną witamin i składników mineralnych dla organizmu. Z uwagi na swoje rozmiary (grejpfrut jest dość sporym owocem, średnia waga owocu wynosi od 200 do 300 gram) i bardzo dużą zawartość wody- grejpfrut jest owocem idealnie nawadniającym i orzeźwiającym. Niewielka ilość kalorii w 100 gramach spożytego grejpfruta (grejpfrut w formie owocu) przyczynia się do stosowania tego owocu jako składnika wypełniającego i uzupełniającego we wszelakich dietach. Mogą być spożywane samodzielnie lub jako dodatek do posiłku. Spożywanie grejpfruta nie jest dużym grzechem dietetycznym- kaloryczność jednej średniej sztuki grejpfruta o wadze około gram wynosi około . Dlatego też grapefruit (jak również sok lub ekstrakt) jest niezłym wyborem, jeśli chodzi o odchudzanie. Taki jeden owoc zapewnia długotrwałe uczucie nasycenia, świetnie nawadnia organizm i dodaje mnóstwa energii. Mała ilość dostarczanych kcal i bogactwo składników odżywczych powodują, że owoc ten może być zalecany do spożycia w dietach jako samodzielny posiłek. Chętnie stosowany jest jako zamiennik śniadania, drugiego śniadania lub kolacji, stanowi również świetne źródło błonnika przy niewielkim udziale węglowodanów do posiłku białkowego. Sprawdź więcej informacji w artykule: dieta grejpfrutowa.
Ten niskokaloryczny owoc świetnie przyspiesza przemianę materii i metabolizm, ułatwia trawienie pokarmu, przez wysoką zawartość błonnika pokarmowego (w szczególności pektyny, która posiada właściwości wiążące wodę) pomaga w detoksykacji jelit i układu pokarmowego , aktywuje oczyszczanie organizmu ze złogów. Dzięki temu hamuje procesy starzenia. Owoce grejpfruta dają uczucie sytości i tzw. „pełnego żołądka”, przez co ogranicza chęć podjadania, a przy tym nie tuczy. Słodkość odmiany zielonej hamuje apetyt na słodkości, owoc posiada niski indeks glikemiczny, po jego spożyciu nie podnosi się poziom glukozy we krwi. Grejpfrutem warto zatem, chcąc rozpocząć odchudzanie bądź zredukować poziom tkanki tłuszczowej, zamienić słodką lub słona przekąskę. Wysoka zawartość likopenu w owocach grejpfruta zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się komórek i powstawanie nieprawidłowości podczas ich regeneracji i tworzenia, przez co owoc ten uważany jest za ważny składnik diety antynowotworowej.