Współczesny człowiek żyjący w ciągłym pośpiechu i permanentnym stresie narażony jest na różnego rodzaju choroby nazywane chorobami cywilizacyjnymi. Wykazują one systematyczny, destrukcyjny wpływ na organizm. Jedną z takich chorób, nękających społeczeństwo na całym świecie jest, stosunkowo niewidoczna gołym okiem, choroba nazywana cukrzycą. Określana jest też mianem cichego zabójcy, który powoli, długotrwale wyniszcza kolejne komórki ciała człowieka.
Diabetolodzy, a także osoby zmagające się na co dzień z cukrzycą, nieustannie poszukują rozwiązań i działań, które spowolnią postępowanie schorzenia lub wykażą właściwości profilaktyczne. Coraz częściej wspomina się o zbawiennym działaniu produktów spożywczych, dzięki którym można obniżyć skoki poziomu glukozy we krwi czy regulować wydzielanie i wchłanianie insuliny w organizmie człowieka.
Cukrzyca co to jest?
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, przewlekłą, polegającą na podwyższonym poziomie glukozy we krwi spowodowanym niewłaściwym wydzielaniem insuliny przez komórki trzustki. Organizm człowieka, który zmaga się z cukrzycą narażony jest na zaburzenia czynnościowe większości organów wewnętrznych. Cukrzyk, częściej niż zdrowy człowiek, doświadcza powolnej utraty wzroku, chorób serca, nerek czy naczyń krwionośnych. Zwiększone ryzyko zachorowania na tą chorobę występuje u osób obciążonych genetycznie. Dlatego osoby, które pochodzą z rodzin, gdzie występowała cukrzyca, zachęcane są do regularnych badań, aby jak najszybciej podjąć leczenie we wczesnym stadium rozwoju choroby.
Medycyna wyróżnia trzy główne rodzaje cukrzycy:
- cukrzyca typu 1 – Najczęściej dotyka dzieci i młodzież. Wiąże się z koniecznością podawania insuliny ponieważ układ immunologiczny człowieka niszczy część komórek trzustki, które są odpowiedzialne za wydzielanie tego hormonu,
- cukrzyca typu 2 – Jest najbardziej rozpowszechnionym typem tej choroby, który dotyka ponad 80% chorujących. W tym przypadku zaburzenia trzustki dotyczą zarówno wydzielania jak i działania insuliny. Podłożem prowadzącym do rozwinięcia się cukrzycy typu 2 jest insulinooporność – niewielka, oporna wrażliwość organizmu na działanie hormonu,
- cukrzyca ciążowa – Jest to zaburzenie czasowe, które może pojawić się u zdrowych kobiet w momencie ciąży. Wynika ze zwiększonego stężenia glukozy we krwi, a nawet w moczu. Zwykle schorzenie ustępuje całkowicie po zakończeniu ciąży.
Szybkie rozpoznanie choroby pozwala wdrożyć odpowiednie leczenie i spowolnić szkodliwe konsekwencje dla organizmu. Najbardziej popularnymi objawami, które mogą świadczyć o początkach choroby cukrzycowej są:
- częste oddawanie moczu w ciągu dnia,
- zwiększone pragnienie,
- napady głodu,
- senność,
- osłabienie i zmęczenie,
- kłopoty z koncentracją.
- Rozwiązaniami profilaktycznymi, o których coraz częściej naucza się w szkołach, jest regularność aktywności fizycznej i odpowiednia dieta.
Aktywność fizyczna
Cukrzyca jest chorobą nieuleczalną siejącą spustoszenie w organizmie. Warto podjąć działania, które mogą przyczynić się do zredukowania wystąpienia choroby. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zwraca szczególną uwagę na aktywność fizyczną podejmowaną chociaż przez 3 godziny tygodniowo. Nie musi to być wcale forsujący i wysiłkowy sport. Zbawienny jest już szybki, nieprzerwany spacer, który pobudza do prawidłowego działania wszystkie części ciała. Wskazane są również sesje intensywnych, krótkich ćwiczeń przerywanych spokojnymi elementami ruchu. Ma to istotny, korzystny wpływ na hamowanie zbyt dużego wydzielania insuliny u osób z insulinoopornością.
Dieta Grejpfrutowa
Pojawia się coraz więcej głosów mówiących o ogromnym wpływie na ludzki organizm, posiłków, które spożywamy każdego dnia. Lekarze podkreślają korzyści płynące ze spożywania produktów o niskim indeksie glikemicznym (do 55), co oznacza, że produkty te powodują powolny wzrost i powolny spadek glukozy we krwi, a także pozwalają kontrolować wydzielanie insuliny po ich spożyciu. Wspomina się także o ograniczeniu lub nawet całkowitym wyeliminowaniu napojów alkoholowych oraz urozmaiceniu posiłków, przede wszystkim, o umiarkowanej zawartości tłuszczów oraz zadbanie o odpowiednią ilość produktów bogatych w błonnik. Więcej informacji znajdziesz w artykule: dieta grejpfrutowa efekty
Jednym z produktów, który wykazuje korzystne oddziaływanie w cukrzycy jest właśnie grejpfrut.
Grejpfrut trochę historii
Grejpfrut jest owocem cytrusowym uprawianym od XVII wieku na Wyspie Barbados leżącej na Oceanie Atlantyckim. Ma charakterystyczny okrągły kształt, wnętrze owocu ukryte jest pod grubą, lekko pomarańczową lub czerwonawą, gorzką skórką. W środku znajduje się miąższ o strukturze blaszkowej, o słodko-kwaśnym smaku z delikatnym posmakiem goryczy. Owoce rosną na drzewach osiągających wysokość do 15 metrów.
Grejpfrut bogaty jest w witaminy z grupy A i B, witaminę C, potas, substancje obniżające poziom cholesterolu we krwi, ma też niską zawartość cukrów.
Istnieje wiele rodzajów tego owocu. Różnią się od one siebie kolorem, smakiem i zasobem wartości odżywczych. Najbardziej popularnym i najzdrowszym grejpfrutem jest odmiana czerwona, która zawiera najwięcej witamin i korzystnych substancji, przez to najsilniej odczuwa się w nim posmak goryczy. Nieco łagodniejsza w smaku jest odmiana żółta, a najsłodszą pozostaje odmiana zielona.
Zobacz także:
Właściwości lecznicze grejpfruta
Ze względu na dużą zawartość wartości odżywczych, niską kaloryczność i bogactwo witamin owoc też wykazuje pozytywne oddziaływanie na poprawę stanu skóry, krążenia krwi oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto, zawarte w nim flawonoidy wykazują zbawienne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Substancja ta jest obecna, w największym stężeniu, w pestkach owocu. Przeprowadzone badania udowodniły korzystne oddziaływanie, wspomnianej substancji, chroniące przed nowotworami np. nowotworem żołądka, jelit, prostaty, układu moczowego czy szyjki macicy. Najmniej smaczne blaszki oddzielające soczysty miąższ wpływają na znaczące obniżenie poziomu cholesterolu, a tym samym działają profilaktycznie przeciwko miażdżycy.
Inne właściwości grejpfrutów
Ten niezwykły owoc jest powszechnie stosowany przez dietetyków czy osoby, które na własną rękę próbują zrzucić zbędne kilogramy. Ma działanie wspomagające szybką przemianę materii, usprawnia spalanie tłuszczów oraz posiada pozytywną moc detoksykującą. Ekstrakt z tego owocu ma także zastosowanie w kosmetyce, gdyż wykazuje dodatnie działanie na jakość skóry. Polecany jest szczególnie osobom z tendencją do skóry tłustej i trądzikowej. Przyspiesza gojenie ran oraz rozjaśnia przebarwienia skórne.
Grejpfrut a cukrzyca
Owoc polecany jest szczególnie osobom chorującym na cukrzycę. Niski indeks glikemiczny grejpfruta sięga 20. W 100 gramach owocu znajduje się około 6 gram cukru. Liczba kalorii w takiej porcji wynosi 42. Stąd też wynika duża popularność tego produktu w diecie cukrzyka.
Przede wszystkim spożycie owocu spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi, a tym samym wydłuża się uczucie sytości w organizmie. Dodatkowa stymulacja wydzielania insuliny z trzustki wpływa na obniżenie poziomu glukozy. Ze względu na to korzystne działanie zaleca się spożywanie co najmniej połówki grejpfruta przed posiłkiem.
W krótkim czasie po posiłku w organizmie człowieka dochodzi do naturalnego wzrostu poziomu glukozy. Jeden z antyoksydantów znajdujących się w grejpfrucie zwiększa wrażliwość komórek na oddziaływanie wytwarzanej w organizmie insuliny oraz pobudza do pracy grupę białek odpowiedzialnych za rozkład kwasów tłuszczowych. Dzięki temu, swoim działaniem, wywołuje efekt jaki dają przeciwcukrzycowe leki farmakologiczne. Badania naukowców z Uniwersytetu w Jerozolimie okazały się pozytywne szczególnie u osób zmagających się z cukrzycą typu 2 oraz osób z insulinoopornością.
Zaleca się spożywanie tego produktu w ciągu dnia oraz unikanie go w godzinach wieczornych, szczególnie tuż przed pójściem spać. W przypadku osób borykających się z cukrzycą poleca się spożycie owocu lub wypicie wyciśniętego z niego soku na 30 minut przez spożyciem posiłku, aby uaktywnić pozytywne działanie owocu w organizmie.
Wskazana jest ostrożność w spożywaniu grejpfruta przy stosowaniu leków w leczeniu nadciśnienia, leków przeciwwirusowych oraz leków przeciwhistaminowych.
Chociaż działania naukowców na polu walki z cukrzycą wykazują duże korzyści wynikające ze spożywania grejpfrutów jako produktów zawierających flawonoidy, to jednak nadal brakuje jednoznacznych stwierdzeń dotyczących skuteczności leczenia tej choroby cywilizacyjnej jedynie przez flawonoidy i ich pochodne. Rozsądnym wydaje się więc połączenie działań związanych z uskutecznieniem zbilansowanej diety bogatej w odpowiednie wartości odżywcze, w tym grejpfrutów, oraz regularnej aktywności fizycznej.