Czy ryż można jeść na diecie?

Czy ryż można jeść na diecie?

Ryż to jeden z najczęściej używanych składników w kuchni. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, więc to doskonały sposób na prosty, ale i odżywczy obiad. Wiele osób powiela jednak mit, że przechodząc na dietę, trzeba zrezygnować z jego spożywania. Czy słusznie? Czy ryż można jeść, będąc na diecie redukcyjnej? Którą odmianę ryżu wybrać, by nie ucierpiała na tym nasza sylwetka? Zapraszamy do przeczytania artykułu, który odpowie na wszystkie nurtujące pytania dotyczące spożywania ryżu na diecie. 

Dlaczego warto jeść ryż?

Ryż, zaraz po ziemniakach, to najczęściej spożywany dodatek do potraw obiadowych. Jest uwielbiany za jego błyskawiczny czas przygotowania. Nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, by go przygotować, więc jest chętnie jedzony przez osoby, które nie odnajdują się w kuchni. Jego neutralny smak sprawia, że doskonale komponuje się z wieloma mięsami, warzywami oraz sosami. Może być głównym składnikiem dania, na przykład w klasycznym risotto, lub jedynie dodatkiem do niego, jak w przypadku zupy pomidorowej.

Utarło się, że zaczynając dietę redukcyjną, należy kategorycznie zaprzestać spożywania dań z ryżem. Jest to całkowita nieprawda! Ryż nie jest kaloryczny, gdyż w 100 gramach zawiera około 350 kalorii. Jest doskonałym źródłem węglowodanów prostych, które dodają energii. Ponadto ryż dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, w tym magnez, cynk, fosfor czy miedź. Jego popularne białe odmiany są lekkostrawne, więc zdają egzamin w czasie problemów żołądkowych. Ryż smakuje dobrze również w daniach słodkich z udziałem owoców. Z tego powodu znajdzie on swoje zastosowanie w diecie zarówno dorosłych, jak i dzieci.

W jakich posiłkach sprawdzi się ryż?

Ryż najczęściej gości na naszych talerzach jako dodatek do mięsnych dań obiadowych. Jest składnikiem popularnych dań kuchni azjatyckiej, gdzie uzupełnia się ze smakiem chińskich mieszanek warzyw i przypraw. To obowiązkowy element risotto, gdzie gotowany w bulionie z dodatkiem wina daje prostą, ale niezwykle aromatyczną potrawę. W wielu kuchniach jest składnikiem gołąbków i farszów, na przykład do buritto. Ryż może stanowić także składnik prostych i szybkich dań na słodko, które pokochają wszystkie dzieci. Warto spróbować pieczonych jabłek faszerowanych twarogiem, cynamonem i ryżem. Inną szybką propozycją jest gotowany ryż na mleku z dodatkiem czekolady lub owoców, który może konkurować z gotowymi, kupnymi deserami tego typu. Ryż ma właściwości pochłaniania smaków i aromatów. Z tego powodu można go ugotować nie tylko w wodzie, ale również w bulionie i sosie, gdzie pochłaniając płyn, stanie się miękki. Ryż nie posiada glutenu, więc może być spożywany przez osoby nietolerujące tego białka. 

Jakie są rodzaje ryżu?

Półki sklepowe aż uginają się od rodzajów ryżu. Najpopularniejszym ryżem, który znajduje zastosowanie w większości kuchni, jest ryż biały. Występuje on jednak w kilku odmianach i kształtach. Biały ryż najczęściej posiada podłużne ziarenka, ale znajdziemy również ryż okrągły. Wszystkie odmiany białego ryżu, na przykład jaśminowy czy basmati, zazwyczaj należy gotować do 15 minut. Cechują się bardzo lekkim i delikatnym smakiem. Będąc na diecie, warto swój jadłospis urozmaicić pełnoziarnistą odmianą ryżu. Mowa o ryżu brązowym, który jest zazwyczaj twardszy pomimo dłuższego czasu potrzebnego na jego ugotowanie. Syci na dłużej i zawiera większą ilość błonnika. Z tego powodu tak często jest uwzględniany w dietetycznych przepisach, jako zamiennik dla ryżu białego. Ma bardziej wyraźny smak od ryżu klasycznego. Kolejną odmianą ryżu jest ryż czarny i dziki, które wyróżniają się cienkimi i ciemnymi ziarnami. Obie odmiany mają znacznie niższy indeks glikemiczny, więc mogą być spożywane także przez osoby chorujące na cukrzycę. Obie te odmiany doskonale smakują podawane z rybami i owocami morza. Czarny ryż uznawany jest za superfood, co stawia go na podium wśród najzdrowszych odmian ryżu. Warto wspomnieć także o ryżu czerwonym, który zawiera duże ilości błonnika i ma wyczuwalnie słodki smak. Z tego powodu często jest składnikiem dań azjatyckich. 

Który ryż wybrać na diecie?

Będąc na diecie, można śmiało spożywać każdą z odmian ryżu. Ich kaloryczność jest do siebie zbliżona i oscyluje w okolicach 350 kalorii w 100 gramach suchych ziaren. Najważniejsze jest, by nie dopuścić do przegotowania ziaren. Wtedy ryż traci swoje cenne witaminy i minerały, a ponadto, może popsuć smak finalnego dania. Po przegotowaniu ryż staje się mniej sycący a co więcej, jego indeks glikemiczny rośnie.

Najzdrowszą odmianą ryżu jest ryż czarny. Na tle innych ziaren ma najwięcej białka, błonnika i witamin. Warto jednak swój codzienny jadłospis urozmaicać różnymi odmianami ryżu. Mitem jest, że podczas odchudzania nie należy spożywać ryżu. Wręcz przeciwnie! Ryż to jeden z dodatków obiadowych, które posiadają niedużo kalorii. Ważne jest, by był przygotowany według instrukcji na opakowaniu. Podawany z warzywami i chudym mięsem stanowi doskonale skomponowany posiłek, dostarczający wszystkich niezbędnych makroelementów. 

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola obowiązkowe są oznaczone *