Jakie sosy do domowego kebaba wybrać?

Jakie sosy do domowego kebaba wybrać?

Kebab… Dla jednych ratunek po całonocnej imprezie, dla innych: ulubiony fast food lub szybka przekąska po pracy. Ta turecka potrawa podbiła polskie serca już dobrych kilka lat temu, a lokale serwujące kebaby wyrastają jak grzyby po deszczu. A może by tak pokusić się o przyrządzenie tego dania we własnej kuchni? To nic skomplikowanego, jeśli zawczasu zadbasz o wszystkie składniki, a przede wszystkim – mięso i odpowiednie sosy. Jakie sosy do kebaba sprawdzą się najlepiej, jeśli chcesz odwzorować swój ulubiony smak? Podpowiadamy!

Domowy kebab – zwróć uwagę na mięso i sosy

Oryginalny döner kebab to potrawa z baraniny opiekanej na pionowym rożnie i skrawanej w odpowiedni sposób. W Polsce największą popularnością cieszą się jednak kebaby z kurczaka lub wołowiny z ewentualnym dodatkiem baraniny. To dobre wieści dla wszystkich, którzy chcą spróbować swoich sił w kuchni i przygotować domowy kebab. Z powodzeniem możesz wykorzystać filet z kurczaka – wystarczy pokroić go na mniejsze kawałki, odpowiednio doprawić i upiec na rożnie lub podsmażyć na grillowej patelni. Tak naprawdę nie potrzebujesz dużo więcej, ponieważ kebab można serwować nie tylko w bułce lub tortilli, ale również na talerzu. Ponadto przyda się także odrobina zieleniny: dodaj warzywa, które akurat znajdują się w Twojej lodówce. Sałata, pomidor, ogórek, papryka – co tylko zechcesz. No i coś, bez czego żaden kebab nie może się obyć – aromatyczne sosy. Miłośnicy tych fast foodów dzielą się na tych, którzy zawsze decydują się na ostre sosy oraz na tych, którzy preferują sos czosnkowy do kebaba. A Ty – do którego grona się zaliczasz? Jeśli chcesz przygotować wyśmienity domowy kebab, nie może zabraknąć w nim oryginalnych sosów. Podpowiadamy, jakie kompozycje sprawdzą się najlepiej!

Domowy kebab

Sos czosnkowy do kebaba – idealne uzupełnienie orientalnej potrawy

W oryginalnym tureckim sosie jogurtowym oprócz czosnku znaleźć można również miętę, koperek i kmin. W Polsce jednak króluje przede wszystkim sos czosnkowy do kebaba – znany i lubiany przez niemal wszystkich. Skoro tak, Twój domowy fast – food nie może się bez niego obyć! Możesz eksperymentować i szukać przepisów lub… zdać się na profesjonalistów i wybrać gotowy sos czosnkowy do kebaba Fanex. To kompozycja, która spełni oczekiwania wszystkich miłośników kebabów: sos jest aromatyczny i wyrazisty, jednak nie przyćmi pozostałych smaków dania – dzięki temu stanowi idealne uzupełnienie wielu fast foodów. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni i nie zawsze udaje Ci się idealnie doprawić mięso, sos czosnkowy uratuje sytuację i wydobędzie z kebaba pełnię smaku. Warto zwrócić przy tym uwagę na konsystencję, która pod wpływem ciepła nie pozostaje kremowa. Sos czosnkowy do kebaba to zdecydowanie strzał w dziesiątkę!

Sos czosnkowy i paprykowy Carolina Fanex

Ostre sosy – coś dla miłośników pikanterii i… piekielnego ognia

Jeśli kebab, to tylko z ostrym sosem? Smażone, pieczone oraz grillowane mięso oraz ostre sosy to doskonałe połączenie, choć niekiedy potrafi niemal wypalić kubki smakowe. Przyrządzając domowego kebaba możesz stopniować poziom ostrości i wybrać te ostre sosy, które będą najlepiej odpowiadać Twoim preferencjom. Masz ochotę na wyrazisty paprykowy aromat ze szczyptą ostrości? Postaw na pikantny sos z sambalem. Należysz do grona miłośników ostrzejszych smaków? Sos paprykowy Sriracha z pewnością spełni Twoje oczekiwania. A może to właśnie Ty jesteś w towarzystwie osobą, na której nie robią wrażenia żadne ostre sosy? Jeśli tak, sos paprykowy Carolina to prawdziwe piekło w gębie, choć w przeciwieństwie do wielu ostrych sosów ta kompozycja posiada także swój wyjątkowy aromat i pełnię smaku. Jeśli chodzi o ostre sosy, niełatwo przyrządzić je samodzielnie. Jeżeli nie chcesz inwestować w orientalne, trudno dostępne składniki i szukać idealnych przepisów, wybierz gotowe sosy, które często smakują o wiele lepiej od swoich domowych odpowiedników.

Sos paprykowy Sriracha Fanex

A co z sosem mieszanym?

Sos mieszany – jak sama nazwa wskazuje – to połączenie kilku najpopularniejszych smaków. Niekoniecznie jednak chodzi o to, by wszystkie sosy przelać do jednej miseczki i wymieszać. Aby stworzyć smak rodem z ulubionego lokalu, połącz ze sobą majonez, ketchup łagodny, jogurt naturalny i odrobinę sosu czosnkowego. Jeśli masz ochotę na coś ostrzejszego, łyżeczka pikantnego sosu doda kompozycji wyrazistości. Łagodniejszy sos mieszany będzie świetną propozycją dla najmłodszych miłośników kebabów – jeżeli szykujesz przekąskę dla dzieci, delikatniejsze sosy będą najlepszym rozwiązaniem.

One Comment

  • Ja najbardziej lubię sos mieszany do kebaba domowej roboty. Dodaję jogurt naturalny, czosnek, trochę majonezu i ketchup. Dla mnie super!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *