Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów — można pić ją praktycznie wszędzie, o każdej porze dnia. Wyselekcjonowane liście lub pąki zebrane z roślin rodzaju kamelia są bazą do stworzenia wyjątkowych herbat, których na próżno można szukać w zwykłych marketach. Herbaty ulung swój smak i barwę zawdzięczają tradycyjnym metodom zbioru i suszenia liści, a mleczny oolong nazwę otrzymał dzięki wyraźnemu aromatowi mleka. Chai Masala to oryginalna herbata przyrządzona z mlekiem oraz z przyprawami korzennymi. Warto spróbować tych nietuzinkowych napojów, by móc rozkoszować się ich smakiem.
Jak powstaje mleczny oolong?
Aromatyczny milk oolong jest herbatą oksydowaną. Proces jest spontaniczny i naturalny, a oksydacja herbaty następuje etapami. Herbaty oolong pochodzą z Tajwanu oraz z Chin, zebrane liście suszy się na słońcu, co inicjuje proces utleniania. Po wysuszeniu liście są wytrząsane w sposób tradycyjny — w koszach wykonanych z bambusu. Oryginalny mleczny oolong wcale nie jest aromatyzowany mlekiem. Za charakterystyczny zapach i posmak serwatki odpowiada wyselekcjonowana odmiana rośliny, z której pozyskuje się liście herbaty.
Aromatyzowany mlekiem oolong to również niezwykle nietuzinkowy i specyficzny napój. Wysuszony i naturalnie oksydowany oolong jest poddawany procesowi aromatyzowania za pomocą mleka. Liście namacza się w mleku lub poddaje się procesowi aromatyzowania mleczną parą. Mleczny oolong parzy się w prosty sposób — liście zalewa się wodą o temperaturze około 90°C, po 5 minutach napój jest gotowy. Herbatę można zaparzyć ponownie, ale należy liczyć się z tym, że posmak mleka będzie słabszy.
Wyjątkowy chai z mlekiem
Chai Masala to ciekawa herbata podawana z mlekiem i z przyprawami. Kompozycja mieszanki zależy od regionu, z którego pochodzi ten tradycyjny, indyjski napój. Wonna herbata chai w swoim składzie może mieć imbir, goździki, cynamon, anyż i kardamon. Aromatyczną herbatę można przygotować samodzielnie — z wysokiej jakości czarnej herbaty. Na początku należy ugotować mleko zmieszane z wodą oraz z wybranymi przyprawami, następnie dodaje się liście czarnej, intensywnej herbaty. Całość warto przecedzić, opcjonalnie można dodać cukru, najlepiej trzcinowego.
Tak przygotowana herbata świetnie rozgrzewa, doskonale podkreśla smak deserów i dań kuchni orientalnej. To nie tylko chwila relaksu, ale również moc antyoksydantów pochodzących z czarnej herbaty i z przypraw korzennych. Do przyrządzenia indyjskiej herbaty z mlekiem i z przyprawami warto użyć mocnej, czarnej herbaty chai. Po zmieszaniu z przyprawami smak i aromat herbaty będzie nadal wyczuwalny, co jest bardzo ważne w oryginalnej Chai Masala. Gotowy napój kolorem przypomina kawę z mlekiem, ma intensywny zapach i orientalny, korzenny smak.