Koktajle warzywne to doskonały sposób na uzupełnienie diety w naturalne witaminy i minerały. Są źródłem błonnika pokarmowego stymulującego metabolizm, dzięki czemu pomagają oczyszczać organizm z toksyn i sprzyjają odchudzaniu. Można przygotować dietetyczne koktajle warzywne np. z buraka, szpinaku, ogórka i selera. Koktajle warzywne są źródłem wielu prozdrowotnych związków – witamin, minerałów, flawonoidów, błonnika pokarmowego. Są ważną częścią odchudzania i czystego jedzenia. Regularne spożywanie koktajli warzywnych może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i poprawić wygląd skóry.
Dlaczego warto pić koktajle warzywne?

Domowe koktajle odchudzające to najłatwiejszy, najszybszy, najsmaczniejszy i co najważniejsze naturalny sposób na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców niezbędnych do utrzymania prawidłowej kondycji organizmu, utrzymania dobrej formy i prowadzenia zdrowego trybu życia. Dietetycy udowodnili, że spożywanie odchudzających, różnorodnych warzyw czy koktajli owocowo-warzywnych może schudnąć, wyszczuplić, odmłodzić i zregenerować organizm. Odpowiednio zbilansowany koktajl warzywny pozwala również na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników mineralnych, witamin, przeciwutleniaczy i niezbędnych składników odżywczych, wspomagają perystaltykę jelit oraz wspomagają procesy metaboliczne organizmu i układ trawienny.
Sprawdź również:
Koktajle owocowo warzywne – przepisy

Jeśli chcesz przygotować zdrowy koktajl, który jest zarówno smaczny, jak i pożywny, zastanów się, jakie składniki powinny się w nim znaleźć. Podstawą tej przekąski są oczywiście owoce i warzywa. Najlepiej wybierać produkty sezonowe, które są dostępne na lokalnym rynku przez określony czas. Do każdego koktajlu warto dodać warzywa liściaste, takie jak szpinak, rukola, roszponka, sałata rzymska czy jarmuż. Jest bogaty w żelazo, witaminę K, kwas foliowy i przeciwutleniacze. Przygotowując koktajle pamiętaj o zasadzie spożywania co najmniej 400 gramów warzyw i około 200 gramów owoców dziennie. Niech więc warzywa będą bazą Waszych koktajli częściej niż owoce. Spraw, by ten ostatni stał się dodatkiem do Twojego dietetycznego koktajlu owocowo-warzywnego. Niezależnie od tego, czy robisz koktajl na śniadanie, czy koktajl do pracy, szkoła powinna zawierać źródła zdrowych tłuszczów i białka oprócz owoców i warzyw.
Poniżej przedstawiamy przepisy na najlepsze koktajle owocowe i warzywne.
Koktajl odchudzający z łodygi selera naciowego
Seler to jeden z najczęściej wybieranych składników w kuracjach odchudzających. Nie jest to zaskakujące, ponieważ to warzywo jest nie tylko pyszne, ale zawiera również wartości odżywcze i dużo witamin. Koktajl odchudzający z selera ma właściwości oczyszczające. To warzywo jest również pełne składników odżywczych, zwłaszcza błonnika. Ułatwia to trawienie tłuszczu. Seler może skutecznie wspomagać metabolizm i usuwać toksyny z organizmu. Jarmuż to również przeciwutleniacz, który powstrzymuje wolne rodniki. Wszystkie te elementy skutecznie wspomagają procesy odchudzania i detoksykacji organizmu.
Składniki :
- seler naciowy,
- szczypta chili,
- szczypta natki pietruszki,
- liście szpinaku,
- sok z cytryny,
- ogórek.
Sposób przygotowania :
Ogórka dokładnie umyj, warzywa pokrój na mniejsze kawałki, składniki umieść w kielichu blendera i dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Siekamy natkę pietruszki i razem z pozostałymi składnikami blendujemy. Wszystkie składniki dokłądnie zblenduj i przelej do szklanki, podawaj z odrobiną wody.
Truskawkowe smoothie
Owocowe koktajle są świetnym pomysłem na szybkie śniadanie. Truskawki zawierają antocyjany, które są związkami przeciwzapalnymi, które pozytywnie wpływają na metabolizm i hamują apetyt. Wynika to częściowo ze zdolności owoców do stymulowania hormonów przyspieszających metabolizm i spowalniania trawienia pokarmów bogatych w skrobię, co pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Składniki:
- mleko kokosowe,
- płatki owsiane,
- banany,
- kiełki pszenicy,
- szklanka mrożonych owoców.
Sposób przygotowania
Umyj truskawki, usuń szypułki i umieść je w kielichu blendera. Dodaj obrane banany i zalej je mlekiem kokosowym i dodaj dwie łyżki płatków owsianych. Całość zmiksuj przez chwilę, aby składniki połączyły się tworząc jednolitą konsystencję. Podawaj na drugie śniadanie.
Odchudzające smoothie pomarańczowe
Nie da się ukryć, że w grudniu w owocach królują pomarańcze. A więc, wchodząc w okres przedświąteczny, co może być lepszego niż pomarańczowy koktajl z dodatkiem przypraw? Ten kremowy, niezwykle cenny koktajl dostarczy Ci makroskładników, takich jak witaminy B i C, błonnik, potas i beta-karoten, które wspomogą Twój organizm.
Stres związany z bieganiem po sklepie w poszukiwaniu prezentów, pakowaniem czy krzątaniem się w kuchni nie powinien być straszny, jeśli dodatkowo uzupełniłeś swój koktajl cennymi pożywieniem.
Składniki :
- sok pomarańczowy,
- mały jogurt naturalny,
- siemię lniane,
- imbir,
- łyżka miodu,
- nasiona chia.
Sposób przygotowania :
Obierz pomarańcze, a następnie ostrym nożem odetnij jak najwięcej białej, gorzkiej skórki. Umieść plasterki pomarańczy w pojemniku blendera razem z obranym imbirem, mieszanką detoksykującą, miodem i mlekiem. Zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodaj łyżkę nasion chia i wymieszać. Wlej do szklanek i udekoruj plasterkiem pomarańczy, jeśli chcesz.