Jakie witaminy ma sałata?

Nie od dziś wiadomo, że jednym z najlepszych źródeł witamin są warzywa. Szczególnie wartościowym produktem jest sałata. Jakie zawiera witaminy i jaka jest ich rola w ludzkim organizmie?

Dlaczego witaminy są niezbędne?

Witaminy to drobnocząsteczkowe związki, które regulują pracę całego organizmu. Dzieje się tak, ponieważ umożliwiają one pracę enzymów. Są to specjalne białka, które przeprowadzają reakcję biochemiczne wewnątrz komórek organizmu. Wszystkie reakcje biochemiczne tworzą metabolizm.

Sałata jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E (tokoferol) oraz witaminę C (kwas askorbinowy). Dodatkowo sałata bogata jest w ważne mikroelementy, czyli pierwiastki takie jak potas (K), magnez (Mg) oraz żelazo (Fe). Ważnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego jest także błonnik.

Witaminy grupy B

Do tej grupy należy aż 8 witamin. Witamina B1 (tiamina) to pierwsza odkryta witamina. Dokonał tego Polak Kazimierz Funk. Witamina ta odpowiada za prawidłowy metabolizm węglowodanów w organizmie, a więc za oddychanie wewnątrzkomórkowe. Ponadto przyspiesza gojenie się ran oraz zmniejsza uczucie bólu. 

Niedobór tiaminy może prowadzić do zaburzeń ze stronu układu sercowo-naczyniowego oraz układu pokarmowego. Obserwuje się na przykład nudności, bóle brzucha, wymioty.

Niezwykle ważną witaminą dla kobiet w wieku rozrodczym jest kwas foliowy, czyli witamina B9. Jej niedobór może prowadzić do bardzo poważnego uszkodzenia płodu. Witamina B9 niezbędna jest do zamknięcia się cewy nerwowej zarodka. Dzieje się to w początkowym okresie ciąży, kiedy kobieta nie zawsze wie, że jest w ciąży. Dodatkowo witamina B9 odgrywa ważną rolę w procesie wytwarzania krwinek czerwonych.

Witamina B12 (kobalamina) współdziała z kwasem foliowym w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Jej niedobór prowadzi do niedokrwistości. Ponadto kobalamina jest niezwykle ważna dla układu nerwowego. Umożliwia ona wytwarzanie tzw. osłonki mielinowej chroniącej nerwy.

Witamina E (tokoferol)

Witamina E jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy. W każdej sekundzie funkcjonowania komórek ludzkiego organizmu, powstają duże ilości tzw. wolnych rodników tlenowych. Są one bardzo szkodliwe. Prowadzą do uszkadzania błon biologicznych oraz zmian w strukturze DNA. Dodatkowo tokoferole odgrywają ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Jest to szczególnie ważne podczas zranień. Odpowiednie zatamowanie nawet drobnego krwotoku jest niezbędne.

Niedobór witaminy E może skutkować większymi trudnościami z zajściem w ciążę. Dodatkowo zaburzona może zostać praca mięśni oraz nadmierny rozpad krwinek czerwonych.

Witamina C (kwas askorbinowy)

Większość zwierząt kręgowych jest w stanie samodzielnie wytwarzać witaminę C we własnym organizmie. U ludzi nie jest to możliwe, ponieważ komórki człowieka nie posiadają specjalnego enzymu – oksydazy gulonolaktonowej.

Witamina C, podobnie jak witamina E, jest bardzo istotnym przeciwutleniaczem. Ochrania ona błony biologiczne. Kwas askorbinowy jest także niezbędny do syntezy kolagenu. Jest to najliczniejsze białko ludzkiego organizmu. Warunkuje ono m.in. prawidłowy stan skóry oraz wytrzymałość kości. Witamina C chroni także dziąsła i zęby przed próchnicą. Kwas askorbinowy ułatwia gojenie się ran. Do tej pory nie udowodniono żadnego wpływu witaminy C na ochronę przed przeziębieniem. Niemniej jednak witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Mikroelementy sałaty

Każdy organizm zbudowany jest z pierwiastków. Każdy z nich spełnia określoną funkcję. W sałacie znajdują się duże ilości żelaza. Pierwiastek ten jest składnikiem hemu, który wypełnia krwinki czerwone i transportuje tlen po organizmie. Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości. Wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego ułatwia witamina C.

Potas to jeden z głównych pierwiastków ludzkiego organizmu. Odpowiada on za przewodzenie impulsów w nerwach oraz komórkach mięśniowych. Jest to także kluczowy pierwiastek w pracy mięśnia sercowego. 

Przed niedoborami magnezu w organizmie może chronić regularne spożywanie warzyw zielonych takich jak sałata. Niedobór tego pierwiastka śladowego może powodować biegunki, bóle głowy, złe samopoczucie a także przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Miażdżyca w dalszej konsekwencji prowadzi często do zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.

Błonnik

Błonnik to mieszanina różnych substancji pochodzenia roślinnego. Jest to niezwykle ważny element prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik pobudza perystaltykę jelit, czyli tzw, ruchy robaczkowe. Ułatwia to regularne wypróżnianie. Dodatkowo błonnik stanowi ważny składnik odżywczy dla korzystnych bakterii jelitowych i zmniejsza wchłanianie cholesterolu.

Warzywa to nieodłączny element diety człowieka. Ważne jest, żeby porcję warzyw spożywać każdego dnia. Warzywa dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych. Można je przyjmować w różnej formie. Warto pamiętać o dużej wartości soków z warzyw. Wiele z tych roślin można uprawiać na własnej działce a nawet tarasie lub balkonie. 

Ryż brązowy: wartości odżywcze i zdrowotne

Ryż jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych na świecie, nie należy więc dziwić się temu, że również w jadłospisach naszych rodaków zajmuje znaczące miejsce. Niewiele osób jest przy tym świadomych faktu, że zwykły, najczęściej spotykany w handlu, ryż biały, nie jest produktem aż tak wartościowym, jak jego mniej przetworzony, brązowy odpowiednik. Ryż brązowy wartości odżywcze zawdzięcza właśnie niskiemu stopniowi obróbki. Co warto wiedzieć o tym niedocenianym przez wiele osób składniku potraw?

Czym jest ryż brązowy?

Ryż jest zbożem, pochodzącym z południowo-wschodnich regionów Azji. Jego uprawa jest obecnie powszechna nie tylko w tym regionie, a jej znaczenia nie sposób przecenić – ocenia się, że ryż stanowi podstawę diety 1/3 ludności świata, a pod względem wielkości plonów ustępuje jedynie kukurydzy. Powszechność upraw tej rośliny przekłada się na zróżnicowanie jej gatunków i odmian. Sam ryż bywa również w różny sposób przetwarzany. 

Ryż brązowy nie jest szczególną odmianą tej rośliny, lecz efektem specyficznych procesów, którym zostaje poddane jej ziarno. W przypadku ryżu białego dochodzi do całkowitego usunięcia łuski z ziarna oraz jego późniejszego polerowania. Ryż brązowy zachowuje łuskę, wraz ze wszystkimi zawartymi w niej składnikami odżywczymi.

Ryż brązowy – wartości odżywcze

Ryż brązowy wartości odżywcze, szczególnie wysoki udział składników korzystnych dla zdrowia oraz mikroelementów, zawdzięcza właśnie zachowanej łusce. Ziarno, które nie zostało jej pozbawione, zawiera przede wszystkim znacznie więcej błonnika niż tradycyjny ryż biały, dzięki czemu wolniej przechodzi przez układ pokarmowy, a zawarte w nim cukry w wolniejszym tempie trafiają do krwi. Pokarmy, zawierające ryż brązowy, charakteryzują się więc niższym indeksem glikemicznym.

Dłuższy okres, potrzebny dla strawienia pokarmów, bazujących na ryżu brązowym, powoduje długotrwałe uczucie sytości, co pomaga na przykład osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Ryż brązowy ma również w swoim składzie znacznie większe ilości witamin i składników mineralnych niż jego biały odpowiednik. Przykładowo badania naukowe wykazują, że zawartość witaminy B6 jest w jego wypadku większa blisko dwukrotnie, a witaminy E – ponad 200%.

Mówiąc o tym, jakie posiada ryż brązowy wartości odżywcze, nie sposób nie wspomnieć o wysokiej zawartości minerałów. Różnice – w porównaniu z ryżem białym – dotyczą przede wszystkim:

  • magnezu,
  • sodu, 
  • wapnia,
  • potasu,
  • manganu,
  • cynku.

Wysoki udział mikro- i makroelementów w ryżu brązowym pomaga w zapewnieniu zoptymalizowanej i różnorodnej diety. Potrawy, zawierające ryż brązowy są więc w widoczny sposób znacznie bardziej wartościowe od swoich odpowiedniczek opartych na ryżu białym.

Ryż brązowy – walory zdrowotne

Wartości odżywcze ryżu brązowego przekładają się w dużej mierze na jego walory zdrowotne. Najczęściej wymienia się w tym kontekście:

  • wspomniany wyżej niski indeks glikemiczny, pomocny w przypadku problemów z cukrzycą lub insulinoodpornościa,
  • obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
  • zawartość przeciwutleniaczy w ziarnach,
  • fakt, że ryż brązowy jest produktem całkowicie bezglutenowym, może więc być spożywany przez osoby z uczuleniem na ten składnik oraz chorych na celiakię. 
  • zapewnienie wysokiego poziomu błonnika w pokarmie, dzięki czemu możliwa jest prawidłowa praca układu pokarmowego.

Ryż brązowy wymieniany jest również , jak już wspomniano, jako jeden z produktów, wspomagających odchudzanie. Związane jest to zarówno z jego niskim indeksem glikemicznym (dzięki czemu dochodzi do regulacji metabolizmu), jak i ze stosunkowo wolnym trawieniem tego produktu. W efekcie stosunkowo długo przebywa on w jelitach, powodując uczucie sytości.

Jak widać – jako produkt, ryż brązowy wartości odżywcze łączy z licznymi efektami, korzystnymi dla naszego zdrowia. Warto więc zastanowić się nad włączeniem go na trwałe do naszego jadłospisu. Nie powinno to być zresztą specjalnie trudne.

Ryż brązowy – użycie w kuchni

Ryż brązowy jest stosunkowo łatwo dostępny w handlu, nie powinno być więc problemów z jego zakupem. Również cena tego produktu  nie odbiega znacząco od ryżu białego, warto jednak wiedzieć, że ryż, który nie został poddany pełnej obróbce, ma zazwyczaj krótszy okres przydatności do spożycia – nie warto więc kupować go na zapas.

Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, a jedynym mankamentem, na jaki można wskazać w tym kontekście, jest stosunkowo długi czas gotowania. W smaku ryż brązowy jest podobny do swojego białego odpowiednika, jednak wykazuje znacznie większą twardość – wymaga więc dłuższego żucia. W związku z tym nie można powiedzieć, że będzie odpowiadał każdej osobie; jednak ze względu na wskazane wyżej właściwości – warto włączyć go do swojego jadłospisu. 

Ryż brązowy jest również podstawą licznych produktów, dostępnych w handlu. W oparciu o jego ziarna produkowane jest pieczywo ryżowe. Osoby zainteresowane tym produktem znajdą również na półkach sklepowych mąkę z ryżu brązowego, która może być bazą do wypieku domowych ciast, pieczywa czy naleśników. 

Czy chleb graham jest zdrowy?

Nie ulega wątpliwości, iż wybierając produkty spożywcze, konsumenci zazwyczaj kierują się ich łatwą dostępnością oraz indywidualnymi i wypracowanymi przez lata, nawykami żywieniowymi. Istotną rolę odgrywa również cena. Dlatego też największą popularnością cieszy się niezmiennie białe i pszenne pieczywo, a wielu Polaków nie wyobraża sobie śniadania bez tradycyjnego jasnego chleba. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ciemne pieczywo to znacznie zdrowsza, ale również smaczniejsza alternatywa, którą warto zastosować w swoim codziennym jadłospisie. A wiele dietetyków, proponuje zacząć rewolucyjną zmianę dotychczasowej diety, właśnie od wyboru właściwego chleba…

Jak powstaje chleb graham?

Chleb graham wyrabiany jest z mąki pszennej typu graham wraz z oddzielonymi wcześniej częściami ziarna. Mąka ta stanowi formę pośrednią między mąką chlebową, a mąką pszenną razową. Jest ona grubo mielona, a przy jej produkcji stosuje się drożdże, zamiast zakwasu. Ponadto ma ciemniejszą barwę niż typowa mąka pszenna.

Dlaczego warto wybrać chleb graham?

Chleb graham to nie tylko idealna propozycja dla osób dbających o piękną sylwetkę, ale również dla tych, którzy borykają się z poważnymi problemami żołądkowymi, czy zgagą. Pieczywo te zawiera bowiem dużą ilość błonnika, dzięki czemu jest niezwykle lekko strawne i wspomaga prawidłową pracę jelit. Chleb graham odpowiada również za obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszenie wchłaniania tłuszczy i wspomaganie układu nerwowego. Warto również wspomnieć, że indeks glikemiczny chleba istotnie wpływa na wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Ponadto chleb graham gwarantuje znacznie większą liczbę witamin oraz składników mineralnych, niż w pieczywie białym. Należy wspomnieć o tym, że klasyczny biały chleb pszenny produkuje się natomiast z mąki, która jest praktycznie pozbawiona błonnika. To wszystko powoduje, że poziom glukozy we krwi bardzo szybko wzrasta i w podobnym tempie spada. Dlatego też konsument potrzebuje więcej kromek takiego chleba, by zaspokoić swój głód. Może to również prowadzić do podjadania między posiłkami niezdrowych przekąsek, w celu nasycenia się, a w efekcie do nadwagi, czy otyłości. Eksperci od zdrowego żywienia zgodnie utrzymają, iż białe pieczywo tylko dostarcza energii, jednak nie zawiera w sobie poza tym żadnych wartości odżywczych, niezbędnych do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. 

Czy chleb graham jest odpowiedni dla diabetyków ?

Powszechnie panuje przekonanie na temat niebezpieczeństwa związanego ze spożywaniem nadmiernej ilości chleba przez diabetyków. Rzeczywiście, osoby cierpiące na cukrzyce, powinny zdecydowanie unikać białego pieczywa w każdej postaci, ze względu na ich wspomnianą wcześniej ubogość odżywczą. Nie jest jednak prawdą, że diabetyk musi zupełnie zrezygnować ze spożywania chleba. Wręcz przeciwnie, cukrzycy potrzebują istotnego przy trawieniu błonnika, dlatego tez ciemne pieczywo jest w tym wypadku świetnym rozwiązaniem. Niezwykle istotny jest również niski indeks glikemiczny chleba graham.

Czy każdy może wprowadzić do swojej diety chleb graham?

Okazuje się jednak, że mimo swoich niepodważalnych zalet, są również grupy, które powinny unikać tego rodzaju pieczywa. 
Są to przede wszystkim osoby, które wykazują nadwrażliwość na gluten oraz te, które cierpią z powodu alergii na pszenice. Stronić od chleba graham powinni także Ci, którzy zmagają się z zespołem jelita nadwrażliwego, czy problemami z wątrobą.

Po jakie chleby równie warto sięgać?

Jeśli ze względu na wymienione wcześniej powody, nie możemy wprowadzić do swojej diety chlebu graham, istnieje wiele innych rodzajów wartościowego pieczywa. Jednym z przykładów jest chleb żytni, który dostarcza magnez, cynk, potas, żelazo, wapń oraz fosfor. Oprócz tego obfituje również w kwas foliowy i witaminy z grupy B. Za inną propozycje może posłużyć chleb orkiszowy, wytwarzany z mąki bogatej w dobroczynne makro i mikroelementy. Podobnie jak poprzednik zawiera w sobie witaminy z grupy B, ale również z grupy A, C i E oraz aminokwasy. Te ostatnie mają szczególny wpływ na kondycję włosów oraz przemianę materii. Spożywanie pieczywa orkiszowego pomoże również wyeliminować senność, rozdrażnienie i brak koncentracji, a także uchronić przed miażdżycą. Za ciekawą alternatywę posłuży też Przed zakupem bochenka, należy jednak dokładnie przeczytać etykietę chleba, bowiem jakość tego produktu może drastycznie różnić się w zależności od zawartości kukurydzy oraz witamin. Kukurydza jest niestety również często poddawana modyfikacjom genetycznym.

 
 Podsumowując, chleb graham jest dobrym zamiennikiem dla jasnego pieczywa i zdecydowanie wygrywa te zestawienie, ze względu na bogactwo wartości odżywczych. Mimo gorszej dostępności na rynku, jest to produkt, który powinien częściej niż biały chleb, pojawiać się na stole konsumentów.
Nie jest jednak jedynym rodzajem pieczywa, które warto rozważyć w swojej codziennej diecie. 

Wszystko, co trzeba wiedzieć o daktylach. Czy tuczą, ile mają kalorii i czy są zdrowe? Dlaczego warto je jeść?

Daktyle to bakalie, które można spotkać w każdym większym supermarkecie. Mają bardzo słodki smak, są zapychające, posiadają ciemno-brązowy kolor, a w dotyku są lepkie. W sklepie spotkasz je z pestkami albo bez pestek. Zalecane przez większość dietetyków w rozsądnych ilościach wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Mogą być wspaniałą, równie słodką przekąską zamiast słodyczy. Co należy jeszcze o nich wiedzieć?

Co to są tak właściwie daktyle?

Jaka jest ich uprawa?

Daktyle rosną na palmach daktylowych i stanowią owoce tego drzewa. Należą do najstarszych uprawianych owoców, bowiem pozyskiwane były do jedzenia jeszcze w czasach prehistorycznych. Dawniej były wykorzystywane do produkcji wina. W obecnym czasie w krajach arabskich pozyskuje się daktyle do wyrobu „miodu daktylowego”, którym można posłodzić różne potrawy. Dorosłe drzewo osiąga nawet 40 metrów wysokości i posiada 40 gron owocowych (a w każdym z nich ponad 30 daktyli). Daktyle, nazywane są przez okolicznych mieszkańców „chlebem życia”. Nie bez powodu. Mają bowiem sporo cennych właściwości.

Skąd pochodzą? W którym kraju rosną daktyle?

Daktyle są uprawiane głównie w Afryce, Australii, Meksyku czy Kalifornii.

Jakie wartości odżywcze posiadają te bakalie?

Daktyle zawierają w 80% cukry proste. Ale nie są to te niezdrowe cukry, które spotkamy w tuczących słodyczach. Są to te cukry, które nie tylko organizm łatwo przyswaja, ale też bardzo dobrze toleruje. Te słodkie owoce, bo daktyle są do nich zaliczane dodają wspaniałej energii. Mimo faktu, że daktyle posiadają cukry, należą one do tych produktów, którymi z pewnością można się objadać. Obok potasu, są skupiskiem cennych witamin, w tym PP, B1, B2, B3, B5, A, C, K ale też takich pierwiastków jak fosfor, żelazo, niacyna, ryboflawina, mangan, wapń czy magnez. Oprócz tego daktyle to spora dawka błonnika, który wspomaga nie tylko przemianę materii ale również poprawia pracę jelit. Spożywając te słodkie bakalie, dostarcza się do organizmu również i sporo antyoksydantów, które wspomagają odporność oraz łagodzą wszelkie stany zapalne organizmu. Nie bez powodu mówi się, że działają jak Aspiryna.

Ile mają kalorii? Czy tuczą?

Daktyle dostarczają w 100 g około 300 kcal, w tym 2 g białka, 0,5 g tłuszczu, 75 g węglowodanów, w tym 65 g cukrów prostych. Obliczając, jeden daktyl będzie posiadał 15 kcal i będzie ważyć 5 g. Dzienne spożycie 100 g daktyli, będzie stanowiło 15% dziennego zapotrzebowania na kalorie u osoby dorosłej. Co więcej w tej samej, 100-gramowej dawce znajduje się aż 30% dziennego zapotrzebowania na błonnik, bo aż 7-8 g. Daktyle posiadają wskaźnik indeksu glikemicznego równego 62 jednostek.

Dlaczego warto jeść daktyle? Jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

Te słodkie bakalie na pewno wspomagają procesy trawienne. Już zjedzenie jednego daktyla dziennie wpływa dobroczynnie na problemy ze wzrokiem. A to tylko początek ich cudownych właściwości. Niwelują uczucie przemęczenia oraz powinno się je jeść w przypadku sytuacji stresowych. Zalecane są szczególnie sportowcom, którzy dzięki nim nie czują przemęczenia podczas treningu. Poza tym śmiało mogą sięgać po daktyle kobiety będące w okresie menopauzy, czy wszyscy cierpiący na osteoporozę. Jedzenie daktyli niweluje również miażdżyce, ale też skutecznie leczy wszelkie problemy z sercem. Podczas regularnego spożywania daktyli znacznie zahamowuje się ryzyko wystąpienia udaru czy zawału, ale też nadciśnienia. Daktyle zapobiegają zaparciom, działają przeczyszczająco. Śmiało mogą po nie sięgać wszyscy chorzy na nadkwasotę. Jak wynika z badań, łagodzą dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego. Niestety, osoby chore na cukrzycę, ze względu na wysoki wskaźnik indeksu glikemicznego tych bakalii powinny ich unikać. Mimo wszystko spożywanie daktyli nie powoduje cukrzycy.

Kto nie powinien jeść daktyli? Czy daktyle mogą być szkodliwe?

Oprócz cukrzyków, daktyli powinny unikać osoby cierpiące na nieżyt żołądka, kolkę żołądkową oraz wzdęcia. Daktyle niekorzystnie wpływają również na osoby ze znaczną migreną. Poza tymi przypadkami nie ma większych przeciwskazań do tego, by jeść daktyle. Najlepiej jednak spożywać nie więcej jak trzy owoce dziennie, chyba, że uprawiamy na co dzień sport. Wtedy dzienna norma może być wyższa.

Zastosowanie daktyli w kuchni

Daktyle można śmiało wykorzystać na przykład siekając je i dodając do różnych sałatek. Mogą posłużyć też jako dodatek do orzeźwiającego smoothie, z wykorzystaniem różnych sezonowych owoców, na przykład z dodatkiem słodkiego jogurtu. Poza tym daktyle sprawdzą się świetnie do kulek energetycznych, tzw. trufli. Mogą też stanowić nadzienie do różnych ciast, w tym także do tortów. Warto zastąpić nimi tradycyjny, kaloryczny krem czekoladowy i stworzyć z nich krem a’la Nutella, albo słodki syrop daktylowy, zamiast zwykłego cukru albo miodu. Oczywiście daktyle można potraktować również jako samodzielną przekąskę. Pomysłów jest na prawdę sporo, a każdy z nich jest słodki, smaczny i przede wszystkim zdrowy.

Nadmiar wapnia – jakie objawy?

Ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania wymaga wiele specyficznych substancji. Są nimi między innymi witaminy, węglowodany, białka, ale także określone pierwiastki. Te ostatnie dzieli się w zależności od dziennej wymaganej podaży na makroelementy, mikroelementy (pierwiastki śladowe) i ultraelementy. Do makroelementów, czyli jednego z głównych pierwiastków naszego organizmu należy wapń (Ca).

Należy bezwzględnie pamiętać, że o tym czy dana substancja jest korzystna czy też toksyczna, świadczy tylko jej dawka. Dlatego też nadmiar wapnia w organizmie (hiperkalcemia) może prowadzić do mniej lub bardziej poważnych objawów chorobowych.

Hiperkalcemia – przyczyny

Przyczyny nadmiernej ilości wapnia w organizmie człowieka są bardzo zróżnicowane. Mogą do tego prowadzić zaburzenie endokrynologiczne jakim jest nadczynność przytarczyc. Przytarczyce to niewielkiej wielkości gruczołu, które wydzielają parathormon. Hormon ten uwalnia wapń z kości i prowadzi do wzrostu stężenia tego pierwiastka we krwi. Inną chorobą endokrynologiczną prowadzącą do hiperkalcemii jest nadczynność tarczycy.

Przyczyną hiperkalcemii mogą także być niektóre nowotwory oraz niewydolność nerek. Taka niewydolność nerek może wystąpić przy zatruciu np. glinem, ale może także być konsekwencją wspomnianej nadczynności przytarczyc.

Niekiedy wzrost stężenia wapnia we krwi może być spowodowany nadmierną suplementacją witaminy A (retinolu). Należy pamiętać, że nie tylko niedobór witamin jest szkodliwy, ale także ich nadmiar. Jedynymi witaminami, które warto suplementować niekiedy nawet bez konsultacji z lekarzem, to witamina D w okresie jesienno-zimowym oraz witamina B9 (kwas foliowy) u kobiet w wieku rozrodczym.

Nadmiar wapnia – objawy

Objawy hiperkalcemii są złożone i dotyczą wielu układów narządów. Nadmiar wapnia w osoczu krwi powoduje wzrost jego wydalania z moczem, a co za tym idzie, może rozwijać się kamica nerkowa. Polega to na tworzeniu się w miedniczkach nerkowych kamieni nerkowych. Ich samoistne usuwanie z układu moczowego przez moczowody i cewkę moczową prowadzi do bólu porównywanego z porodem.

Wzrost stężenia wapnia we krwi, który utrzymuje się przez odpowiednio długi czas niesie bardzo poważne konsekwencje dla układu krążenia. Hiperkalcemia prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi, a konsekwencją tego może być przerost lewej komory mięśnia sercowego. Dodatkowo wysokie stężenie wapnia we krwi sprzyja tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Takie blaszki tworzące się w naczyniach krwionośnych zwężają ich światło. Konsekwencją tego może być zawał serca lub udar mózgu.

Bardzo niespecyficzne objawy hiperkalcemii dotyczą także układu nerwowego i samopoczucia. U ludzi z hiperkalcemią częściej obserwuje się nadmierna senność, stanu depresyjne, migreny oraz ogólne splątanie.

Hiperkalcemia nie pozostaje także bez wpływu na układ pokarmowy. Jony wapnia zwiększają wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego w nadmiernych ilościach. Może to prowadzić do tworzenia się wrzodów w ścianie żołądka. Podobnie jak w przypadku nerek, w układzie pokarmowym również mogą tworzyć się kamienie. Dzieje się to w obrębie dróg żółciowych. Może to prowadzić do ostrego zapalenia trzustki. 

Jak oczyścić jelita?

Jelita na ogół gromadzą dużo odpadów, które sprawiają, że całe ciało funkcjonuje słabo. W tym artykule pokażemy Ci, jak naturalnie oczyścić jelita, aby pozbyć się tych toksyn. Jelita, znane również jako okrężnica, mogą powodować wiele problemów, jeśli nie są czyste, dlatego zaleca się wykonanie oczyszczenia. Oczyszczanie jelit wpływa korzystanie na nasze zdrowie. Jeśli chcesz naturalnie oczyścić jelita z powodu sporadycznych lub łagodnych zaparć, wszystko, co musisz zrobić, to dodać błonnik lub zioła, aby znormalizować ich ruch. Ale trudno byłoby usunąć wszystkie „stare rzeczy”, które mogą pozostać przyklejone do ścian jelit. Każda osoba, która nie pójdzie do łazienki przez pięć dni z rzędu, będzie miała nagromadzone odpady z 15 różnych posiłków w swoim ciele. Oczyszczenie jelita grubego jest korzystne dla całego organizmu, ponieważ eliminuje wszystko, co nie jest już przydatne, a co może go utrudniać, od pasożytów po jakiś produkt, który został spożyty dawno temu. Odpowiednie oczyszczenie jelit może zapobiec powstawaniu groźnych chorób.

Oczyszczanie jelit – najważniejsze informacje

Jeśli chcesz poprawić swoje zdrowie swoich jelit, spróbuj następujących rzeczy:

  • Zwiększ porcje warzyw i owoców, które jesz. Celuj w 8 do 10 porcji dziennie. To może brzmieć jak dużo, ale jest to w pełni wykonalne. Dodaj świeże lub mrożone jagody, jeżyny lub maliny do porannych płatków śniadaniowych. Przekąska na warzywach zanurzonych w hummusie lub owocach plus garść orzechów będzie bardzo pomocna w poprawie funkcjonowania jelit.
  • Spożywaj produkty pełnoziarniste. Nie daj się zwieść kolorowi. To, że chleb jest brązowy, nie oznacza, że jest pełnoziarnisty. Poszukaj słowa „wzbogacony” na liście składników. Jeśli widzisz to słowo, nie jest to pełne ziarno.
  • Brązowy ryż, jęczmień, komosa ryżowa, owies, proso, żyto, orkisz, gryka, amarantus i inne nowe pokarmy są doskonałym źródłem błonnika, a także witamin i minerałów, których może brakować w diecie.
  • Spróbuj „odwrócić” piramidę żywieniową. Być może znasz piramidę żywieniową, która pokazuje ziarna jako podstawę. Zamiast tego ułóż owoce i warzywa jako podstawę swojej diety, a następnie zboża, a następnie pokarmy białkowe (fasola, ryby, jaja, drób, mięso). Z kolei słodycze traktuj tylko jako okazjonalną ucztą.
  • Zmielone siemię lniane jest jednym z najlepszych sposobów na poprawę trawienia i eliminacji toksyn, pomagając usunąć stolec z systemu. Spróbuj mielonego lnu posypanego płatkami zbożowymi, sałatkami, płatkami owsianymi lub jogurtem. Jest to jeden z najskuteczniejszych sposobów na poprawę zdolności organizmu do eliminowania odpadów.

Jelito cienkie

jak oczyścić jelita ze złogów

Jelito cienkie jest najdłuższą częścią układu trawiennego. Rozciąga się od żołądka (odźwiernika) do jelita grubego (kątnicy) i składa się z trzech części: dwunastnicy, jelita czczego i jelita krętego. Głównymi funkcjami jelita cienkiego są całkowite trawienie pokarmu i wchłanianie składników odżywczych. Dysfunkcja jelita cienkiego może przynieść ci pewne niespokojne doświadczenia, takie jak biegunka. Jelito cienkie dzieli się na dwunastnicę, jelito czcze i jelito kręte. Razem mogą one rozciągać się do sześciu metrów długości. Wszystkie trzy części pokryte są większym omentum z przodu. Dwunastnica ma zarówno części wewnątrzotrzewnowe, jak i zaotrzewnowe, podczas gdy jelito czcze i jelito kręte są całkowicie narządami dootrzewnowymi. Ponieważ jelito cienkie jest głównym miejscem końcowych etapów trawienia pokarmu i jego wchłaniania, jego gross i mikroanatomia są dostosowane do tej funkcji.

Jelito grube

Funkcją jelita grubego jest pozbycie się jedzenia pozostałego po usunięciu z niego składników odżywczych, bakterii i innych odpadów. Proces ten nazywa się perystaltyką i może potrwać około 36 godzin. Po pierwsze, płyn i sól są usuwane z odpadów, gdy przechodzą przez okrężnicę. Następnie odpady trafiają do sigmoida, gdzie są przechowywane. Raz lub dwa razy dziennie, gdy ciało jest gotowe do wypróżnienia, odpady są wyrzucane do odbytnicy. W jelicie grubym często powstają polipy. Polipy mogą czasami przekształcić się w raka, ale wiele razy nie. Istnieje kilka rodzajów polipów. Polipy gruczolakowate mogą przekształcić się w raka i są uważane za przedrakowe. Polipy hiperplastyczne i polipy zapalne nie są zazwyczaj przedrakowe, chociaż niektórzy w środowisku medycznym uważają, że mogą być oznakami przyszłego raka jelita grubego. Istnieje wiele sposobów na poprawę zdrowia jelita grubego. Jedz zdrową, zbilansowaną dietę pełną owoców i warzyw, spożywaj dietę bogatą w błonnik, pij odpowiednią ilość wody, ćwicz regularnie i postępuj zgodnie z zalecanymi wytycznymi dotyczącymi badań przesiewowych w kierunku raka jelita grubego i kolonoskopii.

Zespół jelita drażliwego

Głównym objawem zespołu jelita drażliwego jest ból brzucha lub dyskomfort związany ze zmianą nawyków jelitowych. Pacjenci z takim problemem mogą opisywać dyskomfort w jamie brzusznej na różne sposoby, takie jak ostry ból, skurcze, wzdęcia, wzdęcia, pełnia, a nawet pieczenie. Ból może być wywołany przez spożywanie określonych pokarmów, po posiłku, stres emocjonalny, zaparcia lub biegunkę. Niektóre osoby z zespołem jelita wrażliwego są w stanie bardzo dobrze tolerować objawy i wykonywać regularną rutynę. Inni uważają, że ich objawy uniemożliwiają im doświadczanie pełnej jakości życia, nawet w tym chodzenie do pracy lub wykonywanie innych ważnych czynności. Często stres wiąże się z wystąpieniem objawów; objawy następnie poprawiają się, gdy stres zniknie. Inni pacjenci mogą doświadczać losowych epizodów związanych z występowaniem tego problemu, które nie mają oczywistych wyzwalaczy. Dobrze jest więc, aby osoby, które doświadczają takiego problemu zmieniły swój tryb życia na bardziej zdrowy. Ważna jest tutaj nie tylko odpowiednia dieta, ale również ruch. To nie będzie przyczyniało się do powstawania złogów kałowych w naszym organizmie, jak również problem zaparć powinien zniknąć. Na zespół jelita drażliwego w dużej mierze cierpią osoby, które prowadzą siedzący tryb życia i spożywają produkty mleczne w dużych ilościach, ponieważ wtedy za takie zjawisko odpowiadają bakterie symbiotyczne. Trzeba pamiętać również o tym, że należy unikać potraw smażonych, ponieważ odpowiadają one za niepoprawną pracę jelit i niekontrolowanego oddania stolca. Nawyki żywieniowe są więc tutaj bardzo ważne.

Oczyszczenie jelita grubego – o czym trzeba pamiętać?

jak oczyścić organizm ze złogów

Oczyszczanie jelita grubego jest możliwe za pomocą sproszkowanych lub płynnych suplementów. Niektóre suplementy są stosowane do oczyszczania jelita grubego doustnie. Inne, które bierzesz przez odbytnicę. Tak czy inaczej, chodzi o to, aby pomóc okrężnicy wydalić jej zawartość. Produkty te można znaleźć w Internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością, supermarketach lub aptekach. Jedną z głównych teorii stojących za oczyszczaniem jelita grubego jest starożytne przekonanie zwane teorią autointoksykacji. Jest to przekonanie, że niestrawione mięso i inne pokarmy powodują gromadzenie się śluzu w okrężnicy. To nagromadzenie wytwarza toksyny, jak głosi teoria, które dostają się do krążenia krwi, zatruwając organizm. Oświadczenia zdrowotne producentów produktów do oczyszczania jelita grubego i praktyków zajmujących się nawadnianiem okrężnicy są szerokie i szeroko zakrojone. Ich głównym celem jest oczyszczenie okrężnicy z dużych ilości stojących, rzekomo toksycznych odpadów inkrustowanych na ścianach okrężnicy. Robienie tego, jak mówią, pomoże twojemu ciału pracować lepiej. Jeżeli chcemy, aby nasze jelito grube funkcjonowało lepiej to warto spożywać warzywa i owoce w dużych ilościach, płatki owsiane są również dobre. Nie można zapominać o spożywaniu zsiadłego mleka. Dzięki temu do naszego układu pokarmowego będą wpływać takie składniki, które nie będą przyczyniały się do powstawania złogów jelitowych, nie będą również występowały gazy jelitowe. Ważne jest, aby proces oczyszczania jelit przebiegał w sposób bezpieczny i przemyślany. Aby skutecznie oczyścić jelita warto najpierw skonsultować się w tej sprawie ze specjalistą.

Gazy jelitowe

Większość gazu składa się z bezwonnych oparów – dwutlenku węgla, tlenu, azotu, wodoru, a czasem metanu. Bakterie w jelicie grubym uwalniają gazy zawierające siarkę i wytwarzają nieprzyjemny zapach wzdęć. Gazy jelitowe powstają i są eliminowane przez odbijanie lub przepuszczanie go przez odbytnicę. Większość ludzi produkuje około 1 do 4 litrów gazu dziennie i przepuszcza gaz około 14 razy dziennie. Takie nieprzyjemne dolegliwości mogą mieć znaczący wpływ na układ trawienny i regularność wypróżnień. Wtedy też może pojawiać się uczucie ciężkości i zbite masy stolca. Gdy gazy jelitowe występują dość często należy przede wszystkim unikać spożywania ciężkostrawnych potraw i zaleca się czopki glicerynowe. Wpływ na takie zjawisko może mieć także niezdrowy tryb życia i zła dieta.

Jakie zadania spełniają witaminy rozpuszczalne w wodzie?

Witaminy to grupa drobnych związków chemicznych, które muszą być dostarczone organizmowi wraz z pokarmem. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu nie są potrzebne duże ich ilości, lecz mimo to są to związki niezbędne do życia. Witaminy dzieli się na dwie grupy że względu na ich rozpuszczalność. Pierwsza grupa to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), a druga to witaminy rozpuszczalne w wodzie.

Witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach poświęca się w mediach sporo uwagi. Warto jednak przyjrzeć się także witaminom rozpuszczalnym w wodzie. Jakie są ich funkcje w ludzkim organizmie oraz w jakich produktach spożywczych należy ich szukać.

Witaminy grupy B

Do tej grupy należy wiele witamin. Witamina B1, czyli tiamina to pierwsza odkryta witamina na świecie. Warto zaznaczyć, że dokonał tego Polak – Kazimierz Funk.

Witamina B1 – tiamina

Tiamian, czyli witamina B1 stanowi niezbędną część wielu enzymów. Enzymy to białka, które umożliwiają zachodzenie w komórkach ludzkiego organizmu wszelkich reakcji biochemicznych. One zaś składają się na metabolizm. W ten sposób witamina B1 bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu tkanki nerwowej, układu pokarmowego u krążenia. Jej niedobór może prowadzić do poważnej choroby beri-beri. Tiaminy należy szukać w mięsie, jarzynach oraz orzechach. Cześć tej witaminy wytwarzają bakterie jelitowe, zaś na jej niedobór są narażone głównie osoby nadużywające alkoholu.

Witamina B9 – kwas foliowy

Na szczególną uwagę zasługuje witamina B9. Jest ona kluczowym.czynnikiem w prawidłowym rozwoju płodu. W Polsce nie otrzymuje ona wystarczająco dużo uwagi, a jej niedobór podczas ciąży może prowadzić do nieodwracalnych zmian rozwojowych u płodu. Kwas foliowy umożliwia podczas embriogenezy zamknięcie się cewy nerwowej rozwiązującego się dziecka. Dlatego też jest to jedna z dwóch (obok witaminy D) witamin, którą należy suplementować, nawet bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Dotyczy to jednak tylko kobiet w wieku rozrodczym. Warto mieć na uwadze, że kobieta często w pierwszym etapie ciąży nie ma świadomości, że w jej organizmie rozwija się nowe życie, a to właśnie na pierwszych etapach rozwoju płodu konieczna jest odpowiednia ilość kwasu foliowego. Dlatego witaminę tą należy suplementować nawet przed planowanym zajęciem w ciążę. Duże jej ilości znajdują się w mleku oraz żółtkach jaj.

Poza wspomnianą tiaminą i kwasem foliowym istnieje jeszcze 6 witamin z grupy B. Witamina B12, czyli kobalamina oraz B6 (pirydoksyna) są niezbędne w wytwarzaniu krwi. Zaś na przykład witamina B7, czyli biotyna determinuje odpowiedni stan skóry i włosów. Choć nie jest to jedyny jej funckja.

Witamina C – kwas askorbinowy

Witaminie C poświęca się w mediach oraz szkołach bardzo dużo uwagi. Zazwyczaj jednak ogranicza się do informacji, że ma wpływ na odporność organizmu. Ta cecha akurat nie jest pewna. Nie mniej jednak witamina C spełnia szereg niezbędnych funkcji. Należy to zaznaczyć, że jest to kluczowy przeciwutleniacz, który chroni komórki organizmu przed niezwykle szkodliwymi wolnymi rodnikami. 

Ponadto witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, który zaś wchodzi w skład m.in. skóry, chrząstek, dziąseł czy kości. Kwas askorbinowy wspomaga także wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Żelazo zaś jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania krwinek czerwonych. Witamina C występuje szczególnie obficie w czarnych owocach jak aronia, porzeczka czy czernice.

Jak ugasić pragnienie?

Każdy z nas ma czasami takie sytuacje, w których bardzo chce mu się pić. Dobrze jest zatem wiedzieć, co najlepiej gasi pragnienie, a czego unikać. Dzięki temu można w szybki sposób pozbyć się dręczącego i drażniącego problemu, jakim jest pragnienie.

Co pić, by szybko zgasić pragnienie?

Najlepiej i najszybciej działa woda. Co ważne można wypić ją bezpośrednio z kranu lub przegotowaną z dodatkiem limonki czy lodu. Warto jednak pić wodę niegazowaną, gdyż taka woda najszybciej poradzi sobie z gaszeniem pragnienia. Bardzo dobrym pomysłem jest również wypicie świeżego kompotu, najlepiej takiego, który jest zrobiony przez nas, gdyż wtedy wiemy, jaki ma skład i co zostało do niego dodane. Dobrze jest mieć wtedy zrobiony kompot ze swoich ulubionych owoców. Dobrym wyborem jest także wypicie kwaśnego mleka oraz różnych przetworów mlecznych. Świetnym pomysłem jest kefir, jogurt naturalny, czy maślanka. Dzięki temu można w szybki i prosty sposób zgasić swoje pragnienie, które powstaje w naszym organizmie z różnej przyczyny.

Czy soki mogą zgasić pragnienie?

Bardzo często w domu mamy różnego rodzaju soki, jednak nie każde z nich mogą pomóc nam w tym, by zgasić nasze pragnienie. Dobrze jest, by kompot był bez dodatku cukru, gdyż cukier może tylko wzmagać pragnienie. Najlepiej jest używać zatem tylko naturalnych słodzików, dzięki czemu pragnienie ustanie już nawet po wypiciu jednej szklanki kompotu.

Ile szklanek należy wypić, by pozbyć się pragnienia?

Wszystko zależy od tego, z jakiej sytuacji powstało pragnienie. Najczęściej wystarcza już nawet jedna szklanka wody. Jednak, gdy odczuwamy bardzo duże pragnienie, to warto wypić jeszcze drugą czy trzecią szklankę, by nie powstała zgaga. Należy też pamiętać, by w ciągu dnia nie pomijać picia. Dzięki temu można zapobiec powstawaniu pragnienia. Zaleca się, by wypijać w ciągu dnia około pięciu lub sześciu szklanek wody, czy kompotu, jest to bardzo dobre rozwiązanie, gdyż wtedy utrzymujemy w organizmie odpowiedni poziom nawodnienia.

Czy pory roku mają znaczenie w kwestii pragnienia?

Najczęściej pragnienie można odczuwać, gdy są upalne i ciepłe dni, gdyż wtedy organizm jest narażony na działanie promieni słonecznych, które mogą powodować to, że z organizmu niejako wydobywa się woda. Dlatego też tak ważne jest, by szczególnie w okresie wakacyjnym zawsze mieć przy sobie butelkę wody, by się nie odwodnić oraz, by uniknąć poczucia pragnienia. W zimę oraz na jesienie odczucie pragnienia może być nieco mniejsze, gdyż człowiek jest już mniej aktywny fizycznie oraz nie ma już tak dużej temperatury, która wzmaga pragnienie.

Należy też pamiętać, że uczucie pragnienia może dopaść praktycznie każdego i bez znaczenia ma tutaj wiek oraz płeć. Dlatego tak ważne jest, by od małego dziecka uczyć dobrego i poprawnego nawadniania się, dzięki czemu uniknie się takich sytuacji, w których będziemy musieli odczuwać pragnienia. Warto też dodać, że odczuwanie pragnienia nie jest zbyt przyjemnym uczuciem.

Jajka zdrowe czy nie?

Jajka są elementem codziennej diety. Koniecznie trzeba je kupować, jeść, ale niektórzy twierdzą, że nie należy przesadzać z ilością takich jajek. Zawierają białko, witaminy, składniki mineralne, pierwiastki śladowe. Białka można znaleźć w białku i żółtku jajka. Tłuszcze są w żółtku. W skorupkach nie brakuje minerałów. Dzięki temu zasilają organizm człowieka. Potłuczone skorupki są dodawane do ziemi, w której sadzi się kwiaty. W jajkach są także witaminy A, D, B. Część ekspertów rekomenduje codzienne spożywanie takich jajek. Najzdrowsze oraz lekkostrawne są jajka spożywane na miękko.

Jajka na wiele sposobów

W codziennej diecie znajdują się jajka, które spożywa się na wiele sposobów: jako jajecznicę, omlet, na miękko, na twardo, sadzone czy po wiedeńsku. Z jajek sporządza się kogel mogel z dodatkiem cukru i kakao lub tylko cukru. Ten słodki przysmak jest szczególnie lubiany przez dzieci. Ile jajek dziennie warto jeść? Nie więcej niż dwa – taka ilość jest najzdrowsza. Żółtko jajka jest zdrowe, ma więcej witamin i minerałów niż białko. To ostatnie natomiast jest lekkostrawne, dlatego warto jadać je regularnie. Jajka kurze są bezpieczne, nie podniosą cholesterolu w organizmie, ale należy ograniczyć ich ilość do jednego dziennie. Wówczas można cieszyć się zdrowiem oraz smakiem jajek. Jajecznica z dwóch jajek przygotowana na śniadanie na pewno jest zdrowa. Można dodać do niej posiekany szczypiorek lub odrobinę szynki. Większa ilość jajek spożywana dziennie na pewno nie będzie taka zdrowa. Z koglem moglem należy uważać, bo w surowych jajkach może znaleźć się salmonella, a to na pewno przyniesie szkodę organizmowi. Lepiej jajka przetwarzać – na przykład gotować. Smażone jajka czy jajecznica też są dość ciężkie i wolno się trawią. Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko lub dodane do omletu, czyli rodzaju lekkiego i smacznego placka podawanego z odrobiną konfitury, nutelli lub bez takich dodatków.

Dieta bogata w jajka – czy warto?

W jajkach są wapń i potas, fosforu tez nie brakuje, warto zatem stosować jajka w codziennej diecie. Nie można zbyt często spożywać jajek gotowanych na twardo, ponieważ są one dość ciężkostrawne. W świetle nowoczesnych badań jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu w ludzkim ciele. Warto zatem sięgać po to pyszne jedzenie, nie tylko od święta czy podczas Świąt Wielkanocnych. W codziennej diecie jajka być powinny.

Jajka nie tuczą, jak myśli się stereotypowo. Mogą podnieść wagę, ale tylko wtedy, gdy łączy się je z majonezem, białym pieczywem, tłustymi sosami. Wtedy ryzyko przytycia istnieje. Jeśli jednak je się bez takich szkodliwych dodatków to na pewno nie zaszkodzą. Jajka to dobre jedzenie, które smakuje, daje zadowolenie z takiej konsumpcji. Jajka bardzo mocno sycą, dlatego można po nie sięgać rano, zjadając dwa jajka na miękko bez pieczywa. Sytość odczuwa się na pewno przez długi czas, nawet przez pół dnia. Warto zatem zafundować sobie takie doznania rano. Nie można jeść jajek wieczorem, ponieważ mogą bardzo mocno obciążyć żołądek i przeszkadzać w spaniu.

Jak nowoczesna dieta wpływa na twoje zdrowie

To, co dziś jesz, jutro będzie miało ogromny wpływ na Twoje zdrowie.

W tej części porozmawiamy o nowoczesnej diecie i jej wpływie na nasze zdrowie. Najpierw omówimy niektóre z różnych rodzajów żywności, które są podstawą współczesnej diety i ich wpływ na nasze zdrowie. Po drugie, omówimy niektóre zmiany, które możemy wprowadzić w sposobie odżywiania się, aby poprawić nasze zdrowie i samopoczucie.

Ogólna definicja „nowoczesnej diety” to taka, która w dużej mierze opiera się na przetworzonej żywności i rafinowanych cukrach, która stała się powszechna w społeczeństwach zachodnich od co najmniej 50 lat. Dieta wysokotłuszczowa i bogata w cukier może prowadzić do wielu niepożądanych skutków, takich jak otyłość, nadpobudliwość, agresja i słabe funkcjonowanie umysłowe. W tym artykule omówimy wpływ niezdrowej diety

Nauka stojąca za współczesną dietą, problemy spowodowane złą dietą i dlaczego powinno cię to obchodzić

Zła dieta może mieć bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie, wagę i jakość życia. Podczas gdy wiele osób uważa, że odżywiają się zdrowo w domu, w ich diecie jest wielu ukrytych winowajców, którzy mogą powodować problemy.

Istnieją trzy główne problemy żywieniowe związane ze złą dietą: niezdrowe tłuszcze, przetworzona żywność zawierająca zbyt dużo cukru lub soli oraz niewystarczająca ilość produktów.

Czym jest nowoczesna i zdrowa dieta?

To złożone pytanie i nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi. Odpowiedź w dużej mierze zależy od wieku, płci, wagi, schematu ćwiczeń, historii medycznej i osobistych preferencji.

Wiemy na pewno, że zdrowa dieta powinna zawierać wystarczającą ilość rodzajów żywności, które dostarczają wystarczającej ilości składników odżywczych, aby zaspokoić codzienne potrzeby naszego organizmu. Powinien również składać się z różnorodnych pełnowartościowych produktów spożywczych ze wszystkich grup żywności, a także warzyw o różnych kolorach.

Ogólnie rzecz biorąc, są to świetne wskazówki dotyczące zdrowej diety:

* Różnorodność: Włącz do diety owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i produkty białkowe * Kontrola porcji: Jedz, aż będziesz zadowolony, ale nie nadziewany * Równowaga: Trzymaj się mieszanki węglowodanów (owoce i warzywa), białka (ryby

Uwagi dotyczące jedzenia w drodze

Nic dziwnego, że przemysł spożywczy kwitnie. Spożywanie fast foodów wiąże się z wieloma kwestiami związanymi ze zdrowiem i bezpieczeństwem, ale po prostu nie można jeść cały czas w domu. Kiedy prowadzisz intensywny tryb życia, fast food jest często jedyną opcją na lunch w podróży.

W erze wygody i natychmiastowej satysfakcji może być zbyt łatwo ulegać wysokokalorycznych lub wysokotłuszczowych opcjach, gdy są one dostępne w przystępny sposób. Jednym ze sposobów, w jaki reagują restauracje, jest dostarczanie zdrowszych pozycji menu bez obniżania ich cen.

Jedzenie poza domem nie musi oznaczać spożywania niezdrowej żywności, ale potrzebna jest większa świadomość tego, jak niezdrowe mogą być niektóre z tych produktów w dużych ilościach.

Poznaj swoje etykiety żywności i dowiedz się, na co zwracać uwagę podczas ich czytania

Etykiety zawierają również informacje o zawartości żywności. Obejmuje to podstawowe informacje, takie jak zawartość składników odżywczych i składniki, aż po to, czy zawiera organizmy modyfikowane genetycznie (GMO).

W tej sekcji przyjrzymy się niektórym rzeczom, których należy szukać na etykiecie, i ich przydatności.

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest lista składników. Dzięki temu dowiesz się, ile soli, cukru lub tłuszczów kryje się w twoich ulubionych przekąskach i może pomóc w dokonywaniu zdrowszych wyborów w przyszłości.

Następnie przyjrzyjmy się tabeli wartości odżywczych niektórych produktów (takich jak płatki zbożowe). Dostarcza to informacji o tym, ile kalorii zawiera porcja jedzenia, a także jaki procent tych kalorii pochodzi z tłuszczu.

Pomysły na zdrowy lunch w biegu bez czasu na gotowanie dzisiejszej kolacji!

Te zdrowe pomysły na lunch są łatwe do wykonania i najprawdopodobniej będą też szybkie!

  • Sandwich: Ta jest klasyczna i bardzo łatwa. Weź trochę chleba, sera i dowolnego rodzaju mięsa (szynka, indyk, pieczeń wołowa) i zbuduj kanapkę. Możesz również dodać sałatę i pomidor, jeśli chcesz.
  • Sałatka: Ta w ogóle nie wymaga czasu gotowania! Po prostu posiekaj trochę sałaty lub liści szpinaku, pomidorów, ogórków lub awokado, jeśli chcesz więcej warzyw sałatkowych. Dodaj wybrany dressing, a także inne składniki, które lubisz, takie jak oliwki lub ser.
  • Wrapy: Wrapy to kolejny świetny wybór na zdrowy pomysł na lunch, który nie wymaga czasu na gotowanie!

Nowoczesna dieta nie zawsze jest magiczna dla dobrego zdrowia

Jeśli szukasz diety, której naukowo udowodniono, że jest najlepsza, nie ma czegoś takiego. Możemy powiedzieć, że niektóre diety radzą sobie lepiej niż inne, jeśli chodzi o utratę wagi i inne korzyści.

Kiedy słyszymy „nowoczesna” i „dieta”, często myślimy o dietach takich jak weganizm lub keto, ale nie zawsze tak jest. Inne rodzaje diet również mogą się kwalifikować, takie jak dieta śródziemnomorska lub DASH.

 

Zdrowe i smaczne posiłki dla zapracowanych współczesnych ludzi

Zdrowe odżywianie to dobrze znana praktyka, która ma wiele zalet. Nie zawsze jest to łatwe, ale poniższa lista zdrowych przepisów dla zapracowanych ludzi powinna pomóc.

W tej sekcji znajdziesz przegląd niektórych opcji zdrowej żywności, które są łatwe w przygotowaniu i świetnie smakują. Zadbaliśmy o to, aby posiłki były również szybkie w przygotowaniu. W ten sposób możesz mieć dobrze zbilansowany posiłek, nie spędzając zbyt wiele czasu w kuchni.

Poniższa lista zawiera zdrowe przepisy, które zaspokoją różne gusta i preferencje:

Ryż 1-kalafiorowy – Pyszne danie, które można przygotować w kilka minut za pomocą jednego garnka lub patelni, urządzenia do gotowania ryżu lub kuchenki mikrofalowej.

Zupa z 2 marchewek – klasyczny przepis, który w ogóle nie wymaga gotowania, wystarczy sok z marchwi i

Wyzwanie zdrowych i smacznych posiłków

Nie jest łatwo zbilansować zdrowe i smaczne posiłki. Ale z pomocą sztucznej inteligencji to wyzwanie zostanie spełnione w przyszłości.

Sztuczna inteligencja może wykorzystywać dane zebrane z poprzednich nawyków żywieniowych do tworzenia spersonalizowanych programów dietetycznych. W ten sposób ludzie nie będą musieli się martwić, że spróbują jeść zdrową żywność, której nie lubią.

Jakie są najlepsze składniki na idealny posiłek?

Co sprawia, że posiłek jest idealny? Odpowiedź na to pytanie bardzo różni się w zależności od osoby. Niektórzy myślą o pożywnej i zdrowej żywności, podczas gdy inni szukają najbardziej aromatycznych potraw. Ktoś, kto uwielbia gotować, może szukać dania, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, podczas gdy niektórzy mogą wybrać dania o wielu złożonych smakach.

Niezależnie od ich potrzeb istnieje kilka składników, które sprawią, że każde danie będzie smaczniejsze i satysfakcjonujące:

– Różnorodność smaków

-Wysokiej jakości produkty

– Bilans białka, węglowodanów i tłuszczów

Jak można uatrakcyjnić czas posiłku?

Celem tego postu jest dostarczenie czytelnikom szybkich, prostych i łatwych wskazówek, jak uatrakcyjnić posiłki.

1. Do każdego posiłku podawaj świeże owoce lub warzywa

2. Oferuj mniejsze porcje, aby Twoje dziecko nie było przytłoczone

3. Spraw, aby talerze były kolorowe, dodając różnorodne potrawy

4. Oferuj pokrojone świeże owoce jako przekąskę w ciągu dnia

Jakie są proste, ale zdrowe potrawy?

Wszyscy wiemy, że musimy zdrowo się odżywiać, aby zachować formę i móc prowadzić szczęśliwe i zdrowe życie. Istnieje szeroka gama produktów, które możemy spożywać, a które zapewnią nam zdrowie. Musimy tylko uważać na to, co jemy i upewnić się, że nie są one przetworzone i niezdrowe.

Kilka prostych, ale zdrowych produktów spożywczych:

Owoce: Owoce są bogate w składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze, błonnik, minerały, witaminy, które pomagają organizmowi zwalczać choroby.

Warzywa: Warzywa oferują wiele ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C, która wspomaga nasz układ odpornościowy. Oferują również błonnik, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i poprawia nasz metabolizm.

Jakie jest twoje ulubione danie do gotowania lub jedzenia?

Ta sekcja poprosi Cię o udostępnienie ulubionego jedzenia lub dania do gotowania.

Moje ulubione danie to ciasto Tiramisu. Bardzo podoba mi się smak ciasta i nie jest zbyt trudne do przygotowania.

Nie jestem ekspertem od jedzenia, ale lubię codziennie robić coś innego.