Czy cebula jest zdrowa?

Czy cebula jest zdrowa?

Cebula jest jednym z najstarszych warzyw, hodowanych w przydomowych ogródkach od tysięcy lat. Jej ogólnie przyjęta nazwa botaniczna to czosnek cebula, a w medycynie ludowej od wieków doceniana jest za swoje właściwości lecznicze oraz regeneracyjne dla organizmu. Obecnie, przez część społeczeństwa stosującą naturalne metody leczenia wciąż wykorzystywana jest jako remedium na różne dolegliwości, a dodatkowo jej charakterystyczny smak sprawdza się podczas przygotowywania różnorodnych potraw. Czy cebula jest zdrowa? Jakie są rodzaje cebuli?

Rodzaje cebuli – najważniejsze informacje

Cebula jest warzywem, które zaczęto uprawiać już 5000 lat przed naszą erą, na terenach Starożytnych Chin. Starożytne ludy doceniały roślinę za jej walory smakowe, a także liczne właściwości zdrowotne, które wykorzystywano w celach leczniczych oraz profilaktycznych. Zgodnie z najnowszą wiedzą botaniczną, cebula zwyczajna należy do rodziny amarylkowatych roślin, do których zalicza się również czosnek, por, a także szczypiorek. Warzywo, ze względu na mocny, charakterystyczny smak uprawiana jest na całym świecie, a warunki klimatyczne nie stanowią przeszkody do jej hodowania we własnym ogródku.

Sprawdź również artykuł makaron ryżowy czy jest zdrowy.

Rodzaje cebuli – jaką cebulę wybrać?

cebula wartości odżywcze

Surowa cebula jest bardzo zdrowym, wartościowym warzywem. Obecnie, dostępnych jest wiele odmian cebuli, które różnicuje wybarwienie, kształt, a przede wszystkim smak. Najpopularniejszymi rodzajami cebuli są:

  • cebula cukrowa – to odmienna nazwa cebuli zwyczajnej, która wyróżnia się łagodnym, minimalnie słodkim smakiem, a także kruchym miąższem,
  • cebula czerwona – ma łagodny oraz słodki smak, co wynika z wysokiej zawartości cukrów prostych w jej miąższu i soku,
  • cebula żółta – to najpopularniejsza odmiana warzywa, która najczęściej wybierana jest do przygotowywania dań. Wyróżnia się mocnym smakiem, a także dużą ilością soku, który widoczny jest podczas krojenia cebuli,
  • cebula szalotka – zgodnie z wiedzą botaniczną to czosnek, niemniej jednak jej łagodny smak oraz charakterystyczny zapach, związany z wysoką zawartością olejków eterycznych sprawia, że używana jest jak cebula.

Czy cebula jest zdrowa? – składniki odżywcze warzywa

Właściwości lecznicze cebuli są ściśle związane z jej bogatym składem chemicznym. Szereg właściwości leczniczych warzywa jest udowodniony badaniami naukowymi, które potwierdzają wysoką zawartość witamin, minerałów, a także antyoksydantów i prozdrowotnych związków chemicznych w jej miąższu i soku. Sprawdź także:

W cebuli zwyczajnej, a także innych rodzajach cebuli można znaleźć cenne dla zdrowia składniki, do których należą:

  • związki siarki, które odpowiadają za zapach i smak cebuli, a także jej liczne właściwości przeciwnowotworowe i lecznicze,
  • cynk oraz magnez,
  • fluor, kwas foliowy,
  • wapń, krzem, żelazo, a także potas,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina C, K, E, A,
  • błonnik pokarmowy,
  • antyoksydanty,
  • kwercetyna, czyli silny przeciwutleniacz.

Szereg właściwości zdrowotnych warzywa wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości związków siarki oraz dużej ilości przeciwutleniaczy w jej miąższu i soku. Dodatek witamin i minerałów sprawia, że poszczególne rodzaje cebuli wpływają na ogólną kondycję ustroju, układ odpornościowy, a także uzupełnienie podaży związków witaminowych i mineralnych w ciągu doby. 

Cebula – właściwości i wpływ warzywa na funkcjonowanie organizmu

wartości odżywcze cebuli

Warto przeczytać:

Cebula zawiera duże ilości składników odżywczych, które sprawiają, że warzywo jest nie tylko smacznym dodatkiem w kuchni, ale też doskonałym produktem o działaniu prozdrowotnym. Składniki zawarte w warzywie są biozgodne z organizmem, dzięki czemu niemal natychmiast wchłaniają się do tkanek i komórek organizmu, rozpoczynając swoje lecznicze działanie.

Najważniejsze właściwości lecznicze cebuli to:

  1. Działanie przeciwnowotworowe – Działanie cebuli o charakterze przeciwnowotworowym jest wciąż badane przez specjalistów z tej dziedziny. Zgodnie z najnowszą wiedzą, cebula zjadana w postaci surowej zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, zwłaszcza raka jelita grubego oraz żołądka. Warzywo, a raczej składniki w nim zawarte wspierają i stymulują procesy regeneracyjne toczące się wewnątrz ustroju, dzięki czemu możliwe jest wyodrębnienie działania przeciw powstawaniu komórek nowotworowych.
  2. Działanie przeciwcukrzycowe – Cebula pomaga skutecznie obniżać poziom cukru we krwi, a także efektywnie regulować jego stężenie. Wynika to z wysokiej zawartości chromu w cebuli, który wpływa na kontrolowanie wydzielania substancji do mięśni oraz komórek ciała. Cebula może być stosowana w profilaktyce cukrzycy, a także jako środek wspierający profilaktykę choroby.
  3. Stymulowanie układu immunologicznego – Cebula jest warzywem, które jest doskonałym produktem wspierającym działanie układu odpornościowego. Olejki eteryczne zawarte w cebuli, a także liczne antyoksydanty uczestniczą w produkcji czerwonych krwinek, dzięki czemu naturalna odporność zyskuje lepszą odpowiedź na wnikające do ustroju patogeny. Układ immunologiczny, po dostarczeniu substancji zawartych w syropie z cebuli lub soku pracuje wydajniej, co zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcje sezonowe, zwłaszcza dróg oddechowych.
  4. Działanie antybakteryjne – Cebula, w swoim soki oraz miąższu zawiera substancje, które wykazują działanie bakteriobójcze. Jej receptura sprawia, że stosowana jest jako naturalny antybiotyk, który pomaga zwalczać infekcje, a także objawy przeziębienia. Okłady z cebuli pomagają również w procesie leczenia ran o charakterze bakteryjnym, dzięki wysokiej zawartości związków zwalczających bakterie.
  5. Wpływ na układ pokarmowy – Wiele osób cierpiących na dolegliwości żołądkowe docenia cebulę za jej działanie na układ pokarmowy. Substancje, które zawiera warzywo usprawniają trawienie, a także wspierają procesy regeneracyjne uszkodzonych komórek błony śluzowej żołądka.
  6. Działanie na układ krążenia – Wartości odżywcze cebuli, a także jej skład chemiczny wpływają na działanie układu krążenia. Regularne spożywanie warzywa w formie surowej prowadzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, a także obniżenia ciśnienia krwi, co sprzyja profilaktyce chorób układu krążenia. Dodatkowo, warzywo korzystnie wpływa na podnoszenie poziomu dobrego cholesterolu, który na wynikach badań krwi oznaczany jest jako cholesterol ldl.
  7. Działanie przeciwstarzeniowe – Cebula zawiera duże ilości antyoksydantów, które prowadzą do usuwaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za fizjologiczne starzenie się organizmu. Zmniejszenie ich ilości wewnątrz ustroju daje szansę na zachowanie dobrej kondycji narządów wewnętrznych, a także młodzieńczego wyglądu skóry.

Cebula jest popularnym warzywem, które powszechnie wykorzystywane jest w celach spożywczych oraz medycynie naturalnej. Można ją spożywać zarówno na surowo, jak i po poddaniu obróbce termicznej, dzięki czemu stanowi świetny dodatek do dań i potraw. Cebula zapobiega pojawieniu się licznych chorób o charakterze cywilizacyjnym oraz bakteryjnym, dlatego włączenie jej do swojej diety sprzyja profilaktyce prozdrowotnej organizmu. Duże ilości witamin i minerałów obecnych w miąższu warzywa są łatwo przyswajalne, dzięki czemu regularne spożywanie cebuli daje szansę na uzupełnienie ich podaży w ustroju.

Related Post

Czy łososia można mrozić?

Łosoś jest jedną z najbardziej cenionych ryb na naszych stołach, głównie dzięki swoim wyjątkowym właściwościom…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *