Cebula jest jednym z najstarszych warzyw, hodowanych w przydomowych ogródkach od tysięcy lat. Jej ogólnie przyjęta nazwa botaniczna to czosnek cebula, a w medycynie ludowej od wieków doceniana jest za swoje właściwości lecznicze oraz regeneracyjne dla organizmu. Obecnie, przez część społeczeństwa stosującą naturalne metody leczenia wciąż wykorzystywana jest jako remedium na różne dolegliwości, a dodatkowo jej charakterystyczny smak sprawdza się podczas przygotowywania różnorodnych potraw. Czy cebula jest zdrowa? Jakie są rodzaje cebuli?
Rodzaje cebuli – najważniejsze informacje
Cebula jest warzywem, które zaczęto uprawiać już 5000 lat przed naszą erą, na terenach Starożytnych Chin. Starożytne ludy doceniały roślinę za jej walory smakowe, a także liczne właściwości zdrowotne, które wykorzystywano w celach leczniczych oraz profilaktycznych. Zgodnie z najnowszą wiedzą botaniczną, cebula zwyczajna należy do rodziny amarylkowatych roślin, do których zalicza się również czosnek, por, a także szczypiorek. Warzywo, ze względu na mocny, charakterystyczny smak uprawiana jest na całym świecie, a warunki klimatyczne nie stanowią przeszkody do jej hodowania we własnym ogródku.
Sprawdź również artykuł makaron ryżowy czy jest zdrowy.
Rodzaje cebuli – jaką cebulę wybrać?

Surowa cebula jest bardzo zdrowym, wartościowym warzywem. Obecnie, dostępnych jest wiele odmian cebuli, które różnicuje wybarwienie, kształt, a przede wszystkim smak. Najpopularniejszymi rodzajami cebuli są:
- cebula cukrowa – to odmienna nazwa cebuli zwyczajnej, która wyróżnia się łagodnym, minimalnie słodkim smakiem, a także kruchym miąższem,
- cebula czerwona – ma łagodny oraz słodki smak, co wynika z wysokiej zawartości cukrów prostych w jej miąższu i soku,
- cebula żółta – to najpopularniejsza odmiana warzywa, która najczęściej wybierana jest do przygotowywania dań. Wyróżnia się mocnym smakiem, a także dużą ilością soku, który widoczny jest podczas krojenia cebuli,
- cebula szalotka – zgodnie z wiedzą botaniczną to czosnek, niemniej jednak jej łagodny smak oraz charakterystyczny zapach, związany z wysoką zawartością olejków eterycznych sprawia, że używana jest jak cebula.
Czy cebula jest zdrowa? – składniki odżywcze warzywa
Właściwości lecznicze cebuli są ściśle związane z jej bogatym składem chemicznym. Szereg właściwości leczniczych warzywa jest udowodniony badaniami naukowymi, które potwierdzają wysoką zawartość witamin, minerałów, a także antyoksydantów i prozdrowotnych związków chemicznych w jej miąższu i soku. Sprawdź także:
W cebuli zwyczajnej, a także innych rodzajach cebuli można znaleźć cenne dla zdrowia składniki, do których należą:
- związki siarki, które odpowiadają za zapach i smak cebuli, a także jej liczne właściwości przeciwnowotworowe i lecznicze,
- cynk oraz magnez,
- fluor, kwas foliowy,
- wapń, krzem, żelazo, a także potas,
- witaminy z grupy B,
- witamina C, K, E, A,
- błonnik pokarmowy,
- antyoksydanty,
- kwercetyna, czyli silny przeciwutleniacz.
Szereg właściwości zdrowotnych warzywa wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości związków siarki oraz dużej ilości przeciwutleniaczy w jej miąższu i soku. Dodatek witamin i minerałów sprawia, że poszczególne rodzaje cebuli wpływają na ogólną kondycję ustroju, układ odpornościowy, a także uzupełnienie podaży związków witaminowych i mineralnych w ciągu doby.
Cebula – właściwości i wpływ warzywa na funkcjonowanie organizmu

Warto przeczytać:
Cebula zawiera duże ilości składników odżywczych, które sprawiają, że warzywo jest nie tylko smacznym dodatkiem w kuchni, ale też doskonałym produktem o działaniu prozdrowotnym. Składniki zawarte w warzywie są biozgodne z organizmem, dzięki czemu niemal natychmiast wchłaniają się do tkanek i komórek organizmu, rozpoczynając swoje lecznicze działanie.
Najważniejsze właściwości lecznicze cebuli to:
- Działanie przeciwnowotworowe – Działanie cebuli o charakterze przeciwnowotworowym jest wciąż badane przez specjalistów z tej dziedziny. Zgodnie z najnowszą wiedzą, cebula zjadana w postaci surowej zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, zwłaszcza raka jelita grubego oraz żołądka. Warzywo, a raczej składniki w nim zawarte wspierają i stymulują procesy regeneracyjne toczące się wewnątrz ustroju, dzięki czemu możliwe jest wyodrębnienie działania przeciw powstawaniu komórek nowotworowych.
- Działanie przeciwcukrzycowe – Cebula pomaga skutecznie obniżać poziom cukru we krwi, a także efektywnie regulować jego stężenie. Wynika to z wysokiej zawartości chromu w cebuli, który wpływa na kontrolowanie wydzielania substancji do mięśni oraz komórek ciała. Cebula może być stosowana w profilaktyce cukrzycy, a także jako środek wspierający profilaktykę choroby.
- Stymulowanie układu immunologicznego – Cebula jest warzywem, które jest doskonałym produktem wspierającym działanie układu odpornościowego. Olejki eteryczne zawarte w cebuli, a także liczne antyoksydanty uczestniczą w produkcji czerwonych krwinek, dzięki czemu naturalna odporność zyskuje lepszą odpowiedź na wnikające do ustroju patogeny. Układ immunologiczny, po dostarczeniu substancji zawartych w syropie z cebuli lub soku pracuje wydajniej, co zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcje sezonowe, zwłaszcza dróg oddechowych.
- Działanie antybakteryjne – Cebula, w swoim soki oraz miąższu zawiera substancje, które wykazują działanie bakteriobójcze. Jej receptura sprawia, że stosowana jest jako naturalny antybiotyk, który pomaga zwalczać infekcje, a także objawy przeziębienia. Okłady z cebuli pomagają również w procesie leczenia ran o charakterze bakteryjnym, dzięki wysokiej zawartości związków zwalczających bakterie.
- Wpływ na układ pokarmowy – Wiele osób cierpiących na dolegliwości żołądkowe docenia cebulę za jej działanie na układ pokarmowy. Substancje, które zawiera warzywo usprawniają trawienie, a także wspierają procesy regeneracyjne uszkodzonych komórek błony śluzowej żołądka.
- Działanie na układ krążenia – Wartości odżywcze cebuli, a także jej skład chemiczny wpływają na działanie układu krążenia. Regularne spożywanie warzywa w formie surowej prowadzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, a także obniżenia ciśnienia krwi, co sprzyja profilaktyce chorób układu krążenia. Dodatkowo, warzywo korzystnie wpływa na podnoszenie poziomu dobrego cholesterolu, który na wynikach badań krwi oznaczany jest jako cholesterol ldl.
- Działanie przeciwstarzeniowe – Cebula zawiera duże ilości antyoksydantów, które prowadzą do usuwaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za fizjologiczne starzenie się organizmu. Zmniejszenie ich ilości wewnątrz ustroju daje szansę na zachowanie dobrej kondycji narządów wewnętrznych, a także młodzieńczego wyglądu skóry.
Cebula jest popularnym warzywem, które powszechnie wykorzystywane jest w celach spożywczych oraz medycynie naturalnej. Można ją spożywać zarówno na surowo, jak i po poddaniu obróbce termicznej, dzięki czemu stanowi świetny dodatek do dań i potraw. Cebula zapobiega pojawieniu się licznych chorób o charakterze cywilizacyjnym oraz bakteryjnym, dlatego włączenie jej do swojej diety sprzyja profilaktyce prozdrowotnej organizmu. Duże ilości witamin i minerałów obecnych w miąższu warzywa są łatwo przyswajalne, dzięki czemu regularne spożywanie cebuli daje szansę na uzupełnienie ich podaży w ustroju.