Bataty cieszą się coraz większym zainteresowaniem, przez co można znaleźć je w niemal każdym supermarkecie. Zanim jednak postanowi się włączyć te warzywa do swojej diety, dobrze byłoby dowiedzieć się, czym się one charakteryzują. Przede wszystkim, warto odnaleźć odpowiedź na pytanie o to, czy bataty są zdrowe. Należałoby też mieć świadomość tego, czy bataty są wskazane każdemu. Warto także dowiedzieć się, do jakiego rodzaju dań można je wykorzystać. Jak się okazuje, interesujących możliwości jest całkiem sporo.
Co kryją w sobie bataty?
Bataty, określane także mianem patatów bądź po prostu słodkich ziemniaków, kryją w sobie wiele tajemnic. Okazuje się, że średniej wielkości batat dostarcza organizmowi zaledwie 85 kcal. Warzywa te są dość bogate w węglowodany i ubogie w tłuszcz. Znajduje się w nich także niewiele białka. Ponadto, w warzywach tych znajduje się sporo witamin i składników mineralnych. Mowa tu przede wszystkim o:
- witaminach z grupy B
- witaminie A
- witaminie C
- wapniu
- magnezie
- potasie
- żelazie
Nietrudno zgadnąć, że ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, bataty korzystnie wpływają na stan ludzkiego organizmu. Jeżeli chce się czerpać z ich dobroczynnych właściwości, trzeba jednak pamiętać o ich regularnym spożywaniu.
Jakie właściwości mają słodkie ziemniaki?
Wiele osób zastanawia się nad tym, czy bataty są zdrowe. Tymczasem, dobrze byłoby poszukiwać odpowiedzi na pytanie o to, na co konkretnie mogą one pomóc. Otóż, przede wszystkim, ze względu na wspomniane wyżej witaminy i minerały, słodkie ziemniaki wzmacniają naturalną odporność organizmu. Dzięki temu, osoby, które regularnie je spożywają, będą mogły cieszyć się lepszym zdrowiem. Ryzyko rozwoju sezonowych infekcji będzie więc u nich zdecydowanie niższe. Ponadto, ze względu na znajdujące się w słodkich ziemniakach antyoksydanty, będzie można także zredukować ryzyko powstania niektórych nowotworów. Bataty świetnie sprawdzają się również w roli przeciwzapalnego elementu diety. Systematyczne ich spożywanie przyczynia się do redukcji ryzyka chorób układu krążenia. Warzywa te mogą okazać się także niezwykle pomocne w walce z niektórymi schorzeniami o charakterze autoimmunologicznym. Słodkie ziemniaki są także lekkostrawne. Nie obciążają więc układu pokarmowego i wspomagają regenerację błony śluzowej żołądka. Co ciekawe, bataty naturalnie nie zawierają glutenu. Są więc świetną propozycją dla osób, które cierpią na celiakię bądź też na nadwrażliwość na gluten. Mogą także być ciekawą odmianą dla osób, którym znudziły się tradycyjne ziemniaki, regularnie pojawiające się na polskich stołach. Ze względu na znajdujący się w batatach beta-karoten, korzystnie wpływają one także na stan skóry. Jeśli te warzywa będą regularnie obecne w jadłospisie, będzie można liczyć na wyrównanie kolorytu cery. Poza tym, beta-karoten w pewnym stopniu ochrania skórę przed szkodliwymi właściwościami promieniowania ultrafioletowego.
Kto powinien sięgać po bataty, a kto powinien ich unikać?
Bataty to warzywa, które mogą okazać się wsparciem dla naprawdę wielu osób. Może je spożywać co do zasady każdy, kto chce prowadzić zdrowy i zbilansowany tryb życia. Nie ma bowiem jakichś specjalnych przeciwwskazań do sięgania po te wyjątkowe warzywa. Osoby cierpiące na cukrzycę bądź insulinooporność, muszą jednak mieć na uwadze odpowiednią obróbkę termiczną słodkich ziemniaków. Lepiej ich nie smażyć, ani też nie piec. W przeciwnym razie, będą miały wysoki indeks glikemiczny. Zdecydowanie lepiej będzie ugotować słodkie ziemniaki. Spożycie ich w takiej formie nie spowoduje gwałtownego skoku glukozy we krwi.
Zastosowanie batatów w kuchni
Bataty można wykorzystać w swojej kuchni na naprawdę wiele różnego rodzaju sposobów. Można je upiec i podać do obiadu w formie tradycyjnych frytek, jak również pokroić w kostkę, ugotować i dodać do sałatki. Świetnie komponują się z większością warzyw, a w szczególności z pomidorami i szpinakiem. Mogą stanowić bazę dań tradycyjnych, wegetariańskich bądź wegańskich. Wszystko zależy więc od preferencji osoby, która sięga po te warzywa. Ze względu na przyjemnie słodki smak, na bazie batatów można przyrządzić także niebanalne desery. Można chociażby zmiksować ugotowane warzywa z czekoladą i cieszyć się smakiem wyjątkowego budyniu. Poza tym, słodkiego ziemniaka można dodać do koktajlu z dodatkiem banana i mleka owsianego. Będzie to zdrowa i niezwykle smaczna propozycja na drugie śniadanie bądź podwieczorek. Na bazie batatów można również przygotować aksamitną zupę krem. Świetnie będzie smakowała z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak chili, imbir czy gałka muszkatołowa. Tak naprawdę, możliwości wykorzystania tych warzyw wydają się być nieograniczone. Każdy, komu skończą się pomysły, może oczywiście poszukać inspiracji na blogach o tematyce kulinarnej, jak również w książkach kucharskich. Warto także eksperymentować w kuchni, wykorzystując swoje własne pomysły. Dzięki temu, istnieje spore prawdopodobieństwo ugotowania potrawy, która na długo zapadnie domownikom i gościom w pamięć.