Zupy spożywane są zazwyczaj jako pierwsze danie obiadowe. Ich głównym składnikiem jest bulion z dodatkiem warzyw, więc stanowią doskonały sposób na szybki i odżywczy posiłek. Ugotowanie ich nie wymaga większych kulinarnych umiejętności, gdyż wszystkie składniki na zupę wystarczy umieścić w garnku i gotować określony czas. Zupy często pojawiają się także w jadłospisach osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Zdrowe zupy dietetyczne mogą stanowić dobrą alternatywę dla skomplikowanych, wieloskładnikowych posiłków. Jakie zupy są najlepsze na diecie? Zapraszamy do lektury!
Jakie zupy jeść na diecie?
Zupy cenione są przede wszystkim za to, że można je przygotować bez większych nakładów pracy. Do ich ugotowania potrzebny jest bulion, warzywa oraz ewentualnie mięso i dodatki, takie jak makaron czy ryż. Są posiłkiem, który po ugotowaniu w większej ilości, należy jedynie podgrzać następnego dnia, by zaspokoić głód ciepłym i zdrowym daniem. Szczególnie polecane są dla osób zabieganych i mających ograniczony czas w ciągu dnia na gotowanie, gdyż jeden garnek zdrowej zupy wystarcza nawet na kilka posiłków w ciągu tygodnia.
Będąc na diecie redukcyjnej, warto swój jadłospis urozmaicić zupami. Cechują się niską zawartością kalorii, bo ich główny składnik to bulion oraz warzywa. W zależności od bazy zupy, którą stanowi bulion, może mieć ona różną wartość odżywczą. Chcąc zrzucić kilka kilogramów, polecane są szczególnie zupy gotowane na bulionie warzywnym, który posiada zdecydowanie najmniejszą ilość kalorii. By zupa stanowiła kompletną i zbilansowaną potrawę, nie warto oszczędzać na warzywach, gdyż są one nośnikiem smaku i zaspokajają głód, pomimo niskiej kaloryczności. Zdecydowanie bardziej sycące od tradycyjnych zup są kremy, czyli zupy zmiksowane do gładkiej konsystencji. Po dodaniu do nich pełnoziarnistych grzanek, czy makaronu z mąki z pełnego przemiału oraz źródła białka, na przykład gotowanego kurczaka, sycą na długo i dostarczają wszystkich niezbędnych makroelementów.
Jakich zup unikać podczas odchudzania?
Zupa kojarzona jest z daniem poprzedzającym drugie danie obiadowe, więc uważana jest za lekką i niskokaloryczną. Wiele zup posiada jednak pokaźną ilość kalorii i tłuszczu, szczególnie te gotowane na wywarach wołowych czy wieprzowych. Gotując zupę na bulionie warzywnym lub drobiowym, gdzie do przygotowania go używa się części kurczaka, możemy mieć pewność, że zupa nie będzie bombą kaloryczną. Wywar na tłustych częściach wołowiny lub wieprzowiny sprawia, że zupa staje się znacznie bardziej kaloryczna. Dodatkowo ilość kalorii podbija dodatek do zupy śmietany, masła czy dużej ilości mąki w celu jej zagęszczenia. Takie zupy nie sycą dłużej niż gotowane na warzywach, a ich kaloryczność może być dwukrotnie większa! Redukując wagę, nie poleca się także dodawania do zup rozgotowanych makaronów, ryżu czy kaszy, gdyż tracą one swoje cenne właściwości i znacznie zwiększają indeks glikemiczny potrawy.
Co zrobić, by zupa na dłużej syciła?
Zupa, w której jest mała zawartość warzyw gotowanych, chudego mięsa oraz węglowodanów złożonych, takich jak ryż czy makaron, mogą bardzo szybko po jej spożyciu powodować uczucie głodu. By zdrowa zupa dietetyczna syciła na dłużej, warto zmiksować ją na gładki krem. Ważne jest, by dobrać do niej odpowiednie dodatki, które również wpłyną na nasz ośrodek głodu, takie jak pełnoziarnisty ryż ugotowany al dente, makaron czy żytnie pieczywo z ziarnami. Nie bójmy się urozmaicić zupy gotowanym mięsem z kurczaka, które jest cennym źródłem białka w diecie. Chcąc zabielić zupę bez obawy o dodatkowe centymetry w pasie, tradycyjną śmietanę warto zamienić na gęsty jogurt grecki.
Najlepsze pomysły na zdrowe dietetyczne zupy
Zdrowe dietetyczne zupy są bardzo proste w przygotowaniu i można je gotować podczas wykonywania innych domowych obowiązków. Zupę wystarczy podgrzać, więc stanowi dobry pomysł na posiłek do pracy, pod warunkiem, że istnieje możliwość jej podgrzania. Podstawą każdej zupy powinien być bulion warzywny lub drobiowy. Osoby, które nie mają czasu na jego przygotowanie, mogą kupić gotowy wywar w sklepie, jednak nie będzie on posiadać tylu cennych właściwości i smaku, co bulion robiony samodzielnie.
Pierwszą zupą, którą warto urozmaicić swój dietetyczny jadłospis, jest zdrowy krem pomidorowy. Gotuje się go na dowolnym wywarze wraz ze świeżymi pomidorami lub z puszki. Warto doprawić ją bazylią, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem. Po zredukowaniu ilości wody w garnku całość należy zmiksować do gładkości i podawać z tartą mozzarellą w wersji light oraz pełnoziarnistymi grzankami. Jeśli nie lubisz zup typu krem, zupa pomidorowa także będzie odpowiednia.
Drugą propozycją jest sycąca zupa grochowa light. Tradycyjny bulion na wołowych kościach zastąpiony jest drobiowym. Zupa jest odżywcza i sycąca dzięki obecności ziemniaków i grochu, który stanowi fantastyczne źródło białka. Ta zupa bardzo lubi dodatek majeranku, który pozytywnie wpływa na trawienie.
Dla osób, które mają problem z ilością spożywanych warzyw w ciągu dnia, sprawdzi się dietetyczna, zdrowa zupa jarzynowa. Wystarczy mrożoną mieszankę warzyw ugotować na bulionie, doprawić i cieszyć się bardzo sycącym i zdrowym posiłkiem. Można serwować ją z kaszą jaglaną i doprawioną świeżym koperkiem.
4 lekkie zupy dietetyczne, idealne aby ukoić głód i stracić na wadze
Piękno w spożywaniu zupy jest to, że jest to okazja, aby dodać warzywa i inne zdrowe składniki do swojej diety w jednej misce. Oznacza to, że możesz uzyskać wiele porcji owoców i warzyw w jednym posiłku, co pomoże Ci schudnąć. W rzeczywistości dietetycy, którzy jedzą zupy jako główne danie, tracą więcej wagi niż ci, którzy jedzą je jako przystawkę. Badanie opublikowane w Nutrition Journal wykazało, że uczestnicy, którzy jedli zupy niskokaloryczne przed głównym daniem, spożywali 75 mniej kalorii podczas posiłku. Te 4 pyszne zupy dietetyczne są tak smaczne i sycące, że staną się Twoim nowym ulubionym sposobem na szybkie odchudzanie!
Maślana zupa z porów i kalafiora

Jeśli szukasz sposobu, aby jeść więcej warzyw, ta dietetyczna zupa jest doskonałym miejscem do rozpoczęcia tego procesu. Ta maślana i cytrynowa zupa kalafiorowa jest wykonana z zaledwie 150 kalorii na porcję. Kalafior jest niskokaloryczną alternatywą dla pokarmów o wysokiej zawartości węglowodanów, takich jak ryż i ziemniaki. Ponadto jest bogaty w błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ciesz się tą zupą jako lekki lunch lub jako danie dodatkowe do kurczaka lub ryby.
Czego potrzebujesz do przyrządzenia tej zupy?
- 3 filiżanki posiekanego pora
- 1 główka kalafiora, grubo posiekana
- 2 filiżanki wywaru warzywnego
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól i czarny pieprz do smaku
Jak zrobić maślaną zupę z porów i kalafiora?
- Doprowadzić duży garnek wody do wrzenia i dodać posiekanego pora i kalafiora. Gotuj przez około 10 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
- Odcedź warzywa, odrzucając wodę.
- W dużym rondlu połączyć warzywa z bulionem, wodą i śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, lub do momentu, gdy warzywa będą bardzo miękkie.
- Zdjąć z ognia i dodać masło, sok z cytryny, sól i pieprz.
Zupa z kurczaka, cytryny i szpinaku
Ta kremowa, bogata w smaku zupa zaspokoi Twoje pragnienia bez dodatkowych kalorii i tłuszczu. To wspaniały przepis na lunch, który może być gotowy w mniej niż 30 minut. Jeśli jesteś przyciśnięty do czasu, użyj swojego ulubionego kurczaka z rożna, aby zaoszczędzić jeszcze więcej czasu. Ten przepis służy czterem osobom i kosztuje mniej niż 10 dolarów, aby zrobić. Rodzynki to świetny sposób na dodanie słodyczy do przepisów bez użycia cukru rafinowanego. Ta zupa ma tylko 178 kalorii na porcję. Podawaj ją z bułką pełnoziarnistą, jeśli chcesz zwiększyć kalorie, lub podawaj ją z sałatką na niskokaloryczny posiłek.
Czego potrzebujesz do przyrządzenia tej zupy?
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę żółtej cebuli
- 1/2 łyżki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 ząbki czosnku, mielone
- 1 filiżanka pokrojonej w kostkę marchewki
- 1 filiżanka pokrojonego w kostkę selera
- 1 filiżanka cukinii pokrojonej w kostkę
- 2 filiżanki bulionu z kurczaka o obniżonej zawartości sodu
- 3 filiżanki posiekanego świeżego szpinaku
- 1/3 filiżanki 2% zwykłego jogurtu greckiego
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki posiekanej szalotki
- 2 łyżki posiekanych rodzynek
Jak zrobić zupę z kurczaka, cytryny i szpinaku?
- Podgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu.
- Dodać cebulę, pieprz, sól morską, kminek i czosnek; smażyć przez około 3 minuty lub do momentu, gdy cebula zmięknie.
- Wymieszać marchew, seler, cukinię i bulion z kurczaka.
- Doprowadzić do wrzenia; następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Wymieszać szpinak, jogurt grecki, sok z cytryny, miód, szalotki i rodzynki. Podawać na ciepło.
Zupa z brokułów i kukurydzy

To wspaniała letnia zupa, którą można przygotować w zaledwie 15 minut. Ta zupa używa świeżą kukurydzę, która jest bardzo popularna w sezonie podczas letnich miesięcy. Jeśli nie możesz znaleźć świeżej kukurydzy, możesz zastąpić ją mrożoną kukurydzą. Świeże brokuły oferują dużą ilość witamin i minerałów, a jednocześnie zapewniają niską ilość kalorii. Tą dietetyczną zupę może podać jako lekki lunch lub jako danie dodatkowe do pary z kurczakiem lub rybą.
Czego potrzebujesz do przyrządzenia tej zupy?
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- 3 filiżanki brokułów
- 1/4 szklanki posiekanej szalotki
- 1/4 szklanki posiekanej czerwonej papryki
- 3 szklanki wody
- 3 filiżanki bulionu warzywnego
- 1/4 filiżanki 2% zwykłego jogurtu greckiego
- 1/4 filiżanki posiekanej świeżej kolendry
- 2 filiżanki świeżych ziaren kukurydzy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżki czarnego pieprzu
Jak zrobić zupę z brokułów i kukurydzy?
- Dodaj czosnek, brokuły, szalotki i paprykę do blendera i przetwarzaj, aż będą drobno posiekane.
- Podgrzej duży garnek na średnim ogniu. Dodać mieszankę brokułów i smażyć przez 5 minut. Dodać wodę i bulion warzywny do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Wymieszać jogurt grecki, kolendrę, ziarna kukurydzy, sok z cytryny i czarny pieprz. Podawać na ciepło.
Zupa ze słodkich ziemniaków i jarmużu

Ta zupa ze słodkich ziemniaków i jarmużu jest tak prosta do zrobienia, a jednocześnie pełna smaku i składników odżywczych. Jest to wspaniały sposób na dodanie warzyw do swojej diety i ma tylko 183 kalorie na porcję. Możesz użyć ziemniaka lub słodkiego ziemniaka, a nawet kombinacji tych dwóch. Jeśli chcesz nabić kalorie, możesz podać tę zupę z kromką tostowego chleba pełnoziarnistego.
Czego potrzebujesz do przyrządzenia tej zupy?
- 3 łyżki masła
- 3 filiżanki posiekanego słodkiego ziemniaka lub batata
- 1 filiżanka posiekanej cebuli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 filiżanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki wody
- 2 filiżanki posiekanego jarmużu
- 1/4 szklanki gęstej śmietany
Jak zrobić zupę ze słodkich ziemniaków i jarmużu?
- Roztopić masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj słodkiego ziemniaka i cebulę, smażąc przez około 5 minut. Wymieszaj z papryką, bulionem warzywnym i wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut lub do momentu, gdy słodki ziemniak będzie bardzo miękki.
- Dodać jarmuż i gotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Podawać na ciepło.
Podsumowanie
Jeśli szukasz utraty wagi, zupy warzywne są świetną opcją. Jedzenie niskokalorycznej zupy jako głównego dania może pomóc Ci zmniejszyć dzienne spożycie kalorii i schudnąć. Te 4 lekkie zupy odchudzające są tak smaczne i sycące, że staną się Twoim nowym ulubionym sposobem na utratę wagi. Ciesz się tymi przepisami, aby schudnąć i czuć się świetnie!