Masło orzechowe zdobywa coraz szersze grono zwolenników, wszechstronne zastosowanie i bogate składniki odżywcze to jedne z wielu cech tego orzechowego cudu. Chociaż tradycja spożywania masła orzechowego wywodzi się z Ameryki, to masło orzechowe coraz częściej gości na polskich stołach. Bez problemu można je kupić w każdym większym markecie spożywczym lub zrobić je samodzielnie.
Jaki skład i właściwości ma masło orzechowe?
Masło orzechowe jest zdrowym produktem i niezwykle cennym składnikiem odżywczym. Przez wzgląd na roślinne pochodzenie w jego składzie przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe omega -3 i omega -6, które w pozytywny sposób wpływają na profil lipidowy, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Składnikami mineralnymi zawartymi w paście orzechowej jest potas, fosfor, selen i magnez. Ich obecność wpływa korzystnie na pracę gospodarki wodno-elektrolitowej, układ mięśniowy oraz nerwowy. Zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego, a więc zaburzeń równowagi między wolnymi rodnikami-oksydantami, a przeciwutleniaczami, antyoksydantami. Masło orzechowe zawiera w swoim składzie źródło witamin B3 oraz witaminy E. Witaminy z grupy b odgrywają ważną rolę w organizmie. Wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego, biorą udział w syntezie hormonów (insuliny, kortyzolu). Witamina E jest witaminą antyoksydacyjną, odpowiada m.in za opóźnienie procesów starzenia się skóry oraz usuwanie wolnych rodników.
Oprócz witamin i minerałów, orzechy w swoim składzie posiadają błonnik pokarmowy, który odpowiada za uczucie sytości oraz usprawnienie procesów związanych z trawieniem. Doceniany jest szczególnie przez osoby będące na diecie odchudzającej. Z kolei sportowcy cenią sobie orzechy ziemne za to, że są one źródłem białka, w tym argininy, czyli aminokwasu, który stanowi ważny budulec mięśni, a także korzystnie wpływa na wytrzymałość fizyczną. Poprawa koncentracji, usprawniona praca mózgu oraz zwiększona energia to zasługa aminokwasów. Masło wykonane z orzechów usprawnia pracę serca oraz całego układu krwionośnego. Regularne jedzenie masła orzechowego zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, miażdżycę, reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża ciśnienie.
Zdrowe odżywianie jest bezpośrednio związane z jakością spożywanych produktów. Wybierając masło orzechowe warto skupić się na jego składzie. Dobrej jakości produkt będzie składał się wyłącznie z orzechów. Produkt z niższą zawartością orzechów będzie zawierał proporcjonalnie mniej składników odżywczych. Przy zakupie masła orzechowego warto dokładnie sprawdzić etykietę, produkt z ilością orzechów poniżej siedemdziesięciu procent nie jest wart zakupu. Omijać szerokim łukiem również te produkty, które w swoim składzie zawierają olej palmowy, cukier pod wieloma postaciami oraz sól, której spożycie dość mocno powinno zostać ograniczone.
Wady i zalety masła orzechowego

Wiele osób uważa, że ze względu na właściwości i bardzo dobry skład masło orzechowe jest produktem doskonałym. Do wielu zalet można dodać, że stanowi alternatywę dla osób, które nie mają orzechów w naturalnej postaci w swojej diecie. Masło orzechowe może być też świetnym zamiennikiem masła czekoladowego, uwielbianego przez małe dzieci. Skład natomiast jest nieporównywalnie lepszy, zdrowszy i bardziej odżywczy. Jedzenie orzechów przynosi bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Wadą natomiast jest fakt, że jest to produkt wysokokaloryczny. Powinien być jedynie dodatkiem w zbilansowanej diecie, a nie stanowić jej podstawę. Jest to ważne ze względu na utrzymanie prawidłowej równowagi pomiędzy poszczególnymi kwasami tłuszczowymi. W paście orzechowej mogą znaleźć się składniki negatywnie wpływające na organizm człowieka, najbardziej szkodliwymi są utwardzone tłuszcze roślinne. Poza tym alergie na orzeszki ziemne występują często i mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka.
Rodzaje masła orzechowego
Masło orzechowe to nic innego jak pasta ze zmielonych i prażonych orzechów. Wyróżniamy odmiany w zależności od tego jaki rodzaj orzechów się w nim znajduje.
- masło z orzeszków ziemnych (arachidowych), w postaci kremu lub z kawałkami orzechów
- masło z orzechów laskowych
- masło z nerkowców
- masło z orzechów włoskich,
- masło z orzechów brazylijskich
- masło migdałowe
- krem orzechowy z różnych rodzajów
Największą popularnością cieszy się masło z orzechów arachidowych ze względu na dobry smak oraz korzystną cenę. Jednak poza wartościami odżywczymi, posiada niekorzystny stosunek kwasów omega 3 do omega 6. Poza tym odmiana orzechów arachidowych jest jednym z najsilniejszych alergenów, dlatego pasty z orzechów arachidowych nie są szczególnie zalecane. Masło z orzecha laskowego zawiera z kolei dużo witamin z grupy b i e. Szczególnie zalecane jest osobom mającym problemy z potencją. Masło z orzechów nerkowca jest najmniej kaloryczne, ze wszystkich wyżej wymienionych. Ze względu na dużą ilość żelaza powinny sięgać po nie osoby zmagające się z anemią oraz nadwagą. Regularne stosowanie tego rodzaju masła wpłynie pozytywnie na zdrowy wygląd włosów i paznokci (cynk) Masło z orzecha włoskiego, który jest najpopularniejszym orzechem w Polsce, zalecane szczególnie osobom, które w swojej diecie zrezygnowały ze spożywania mięsa i ryb. Masło to ma najkorzystniejszy stosunek kwasów omega 3 do omega 6. Smarowidło z orzechów brazylijskich zawiera duże ilości selenu oraz magnezu. Wykorzystywane jest w leczeniu nowotworowym oraz zalecane osobom narażonym na duży stres i problemy z koncentracją. Masło z migdałów jest doskonałą propozycją dla osób będących na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej, a także sportowców. Posiada zwiększoną ilość białka.
Domowe masło orzechowe
Zrobienie zdrowego i smacznego masła orzechowego nie jest trudne w przygotowaniu. W domowych warunkach, zrobi je każdy posługujący się dobrej jakości blenderem. Do przygotowania masy potrzebne są ulubione orzechy. Rozdrabnianie przez kilka minut wydzieli tłuszcz, a masa uzyska jednolitą konsystencję. Dla wzbogacenia smaku można dodać ulubione składniki zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Tak przygotowane masło można spożywać bezpośrednio łyżeczką zaraz po jego zrobieniu.
Kulinarne zastosowanie masła orzechowego

Niepowtarzalny smak masła orzechowego sprawia, że uwielbiają je właściwie wszyscy, duzi, mali, sportowcy, weganie, wegetarianie czy osoby stosujące dietę keto. Stosowane jako dodatek urozmaici i wzbogaci jadłospis rodzinny. Przygotowywane posiłki będą smaczne, pożywne i pełnowartościowe. Oryginalny smak masła orzechowego dopasuje się zarówno do dań na słodko, jak i tych wytrawnych. Idealnie komponując się z ciastami, kremami sosami, a nawet zupami. Wszechstronne zastosowanie tego orzechowego cudu mobilizuje do eksperymentów w kuchni, warto jednak sięgnąć po sprawdzone propozycje. Oto kilka z nich:
- owsianka z dodatkiem masła orzechowego
- Peanut butter&jelly sandwich, czyli słynna amerykańska kanapka z masłem i dżemem
- ciasteczka orzechowe, trufle, kulki mocy
- zupa z masła orzechowego i mleka kokosowego
- naleśniki, racuchy, placki z dodatkiem masła orzechowego
Jak widać dodanie masła orzechowego do naszego codziennego jadłospisu nie powinno sprawić żadnych problemów. Zawarte w maśle orzechowym cenne składniki wpłyną pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Zatem, na zdrowie!