Ocet jabłkowy – zastosowanie i właściwości

Ocet jabłkowy – zastosowanie i właściwości

Ocet jabłkowy jest produktem naturalnej fermentacji octowej jabłek, które stanowią pożywkę dla drożdży i bakterii, są niezbędnym czynnikiem wpływającym na proces fermentacji. Ocet jabłkowy jest mętny i przybiera żółtą barwę, w smaku jest mocno kwaśny, wyczuć jednak można nutę jabłkową. Produkt ten stosowany był już przez Hipokratesa, zalecał on go na kaszel i infekcje, a także na choroby skóry. Do dzisiaj ocet jabłkowy jest stosowany w dietach odchudzających oraz uznawany za naturalny środek na nadciśnienie.
Jak należy stosować ocet jabłkowy oraz jakie posiada on właściwości?

Właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest bogaty w kwasy organiczne, enzymy, aminokwasy oraz żywe kultury bakterii i drożdży, zawiera on także witaminy A, E, K, B1, B2, B12, a także potas, magnez, wapń, krzem oraz wiele innych. Składniki, odgrywające szczególną rolę to:

  • kwas octowy – mający działanie antyseptyczne oraz antybakteryjne, zmniejsza poziom cukru we krwi i obniża jej ciśnienie, przyśpiesza także spalanie tkanki tłuszczowej,
  • kwas jabłkowy – ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwutleniające, dzięki czemu wykazuje działanie hamujące procesy starzenia,
  • pektyny – które ograniczają wchłanianie cholesterolu, regulują one ciśnienie krwi oraz zawartości glukozy, oczyszczają organizm z metali ciężkich,
  • potas – wpływa zbawienie na regulację perystaltyki jelit oraz ciśnienia krwi, reguluje pracę serca,
  • beta-karoten – wspiera odpowiednie funkcjonowanie wzroku oraz odgrywa ważną rolę w zapobieganiu powstawania miażdżycy, wzmacnia także odporność.

Kiedy stosować ocet jabłkowy?

Właściwości octu jabłkowego oraz jego skład wykazują pozytywne działanie różnych przypadkach, na przykład:

1. Jako działanie profilaktyczne i wspomagające leczenie cukrzycy.

Pektyny zawarte w occie jabłkowym pomagają łagodzić objawy chorób cukrzycowych, a także wykazują działanie zapobiegające jej powstawaniu – trawienie pektyn hamuje przyswajanie cukrów z układu pokarmowego, dzięki temu nie dochodzi do nagłych skoków poziomu cukru we krwi.

2. Wspomaganie podczas grzybicy oraz infekcji bakteryjnych.

Ocet jabłkowy wykorzystywany jest podczas przeziębień oraz infekcji bakteryjnych – spowalnia on ich rozwój, oraz wpływa zbawiennie na infekcje bakteryjne w przewodzie pokarmowym, eliminuje to objawy takie jak: brak apetytu, podrażnienia przełyku oraz ogólnych problemów trawiennych.

3. Obniżanie cholesterolu i ochrona przed nadciśnieniem

Zawarte w occie jabłkowym pektyny oraz kwas octowy regulują metabolizm cholesterolu oraz trójglicerydów. Wysokie stężenie cholesterolu wpływa na odkładanie się go w naczyniach krwionośnych co prowadzi do wzrostu ciśnienia, skutkiem tego mogą być zawały, udary oraz rozwój choroby wieńcowej.

4. Wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów.

Zawarte w occie jabłkowym kwas octowy oraz chlorogenowy wspierają przetwarzanie tłuszczów, a pektyny pobudzają enzymy trawienne do działania. Ocet jabłkowy sprawia, iż energia pobierana z posiłków uwalniania jest dłużej, co sprawia, iż głód nie jest odczuwany w zbyt szybkim tempie.

5. Jako probiotyk naturalnego pochodzenia.

Spożywanie octu jabłkowego zwiększa liczbę pożytecznych bakterii uzupełniając braki we florze bakteryjnej jelit. Bakterie te odpowiadają za prawidłowy przebieg procesu trawienia oraz za ogólnie rzecz biorąc lepsze samopoczucie oraz funkcjonowanie organizmu.

Related Post

Czy łososia można mrozić?

Łosoś jest jedną z najbardziej cenionych ryb na naszych stołach, głównie dzięki swoim wyjątkowym właściwościom…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *