Jajka są elementem codziennej diety. Koniecznie trzeba je kupować, jeść, ale niektórzy twierdzą, że nie należy przesadzać z ilością takich jajek. Zawierają białko, witaminy, składniki mineralne, pierwiastki śladowe. Białka można znaleźć w białku i żółtku jajka. Tłuszcze są w żółtku. W skorupkach nie brakuje minerałów. Dzięki temu zasilają organizm człowieka. Potłuczone skorupki są dodawane do ziemi, w której sadzi się kwiaty. W jajkach są także witaminy A, D, B. Część ekspertów rekomenduje codzienne spożywanie takich jajek. Najzdrowsze oraz lekkostrawne są jajka spożywane na miękko.
Jajka na wiele sposobów
W codziennej diecie znajdują się jajka, które spożywa się na wiele sposobów: jako jajecznicę, omlet, na miękko, na twardo, sadzone czy po wiedeńsku. Z jajek sporządza się kogel mogel z dodatkiem cukru i kakao lub tylko cukru. Ten słodki przysmak jest szczególnie lubiany przez dzieci. Ile jajek dziennie warto jeść? Nie więcej niż dwa – taka ilość jest najzdrowsza. Żółtko jajka jest zdrowe, ma więcej witamin i minerałów niż białko. To ostatnie natomiast jest lekkostrawne, dlatego warto jadać je regularnie. Jajka kurze są bezpieczne, nie podniosą cholesterolu w organizmie, ale należy ograniczyć ich ilość do jednego dziennie. Wówczas można cieszyć się zdrowiem oraz smakiem jajek. Jajecznica z dwóch jajek przygotowana na śniadanie na pewno jest zdrowa. Można dodać do niej posiekany szczypiorek lub odrobinę szynki. Większa ilość jajek spożywana dziennie na pewno nie będzie taka zdrowa. Z koglem moglem należy uważać, bo w surowych jajkach może znaleźć się salmonella, a to na pewno przyniesie szkodę organizmowi. Lepiej jajka przetwarzać – na przykład gotować. Smażone jajka czy jajecznica też są dość ciężkie i wolno się trawią. Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko lub dodane do omletu, czyli rodzaju lekkiego i smacznego placka podawanego z odrobiną konfitury, nutelli lub bez takich dodatków.
Dieta bogata w jajka – czy warto?
W jajkach są wapń i potas, fosforu tez nie brakuje, warto zatem stosować jajka w codziennej diecie. Nie można zbyt często spożywać jajek gotowanych na twardo, ponieważ są one dość ciężkostrawne. W świetle nowoczesnych badań jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu w ludzkim ciele. Warto zatem sięgać po to pyszne jedzenie, nie tylko od święta czy podczas Świąt Wielkanocnych. W codziennej diecie jajka być powinny.
Jajka nie tuczą, jak myśli się stereotypowo. Mogą podnieść wagę, ale tylko wtedy, gdy łączy się je z majonezem, białym pieczywem, tłustymi sosami. Wtedy ryzyko przytycia istnieje. Jeśli jednak je się bez takich szkodliwych dodatków to na pewno nie zaszkodzą. Jajka to dobre jedzenie, które smakuje, daje zadowolenie z takiej konsumpcji. Jajka bardzo mocno sycą, dlatego można po nie sięgać rano, zjadając dwa jajka na miękko bez pieczywa. Sytość odczuwa się na pewno przez długi czas, nawet przez pół dnia. Warto zatem zafundować sobie takie doznania rano. Nie można jeść jajek wieczorem, ponieważ mogą bardzo mocno obciążyć żołądek i przeszkadzać w spaniu.