Wafle ryżowe są popularną przekąską, spożywaną zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Często traktowane są one jako zdrowsza alternatywa dla chipsów, ciastek, czy też tradycyjnych wafelków.
Niestety jednak, okazuje się, że spożywanie wafli ryżowych, zwłaszcza w dużej ilości niekonieczne jest tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać – a szczególną ostrożność powinny zachować osoby zmagające się z cukrzycą.
Jaki IG mają wafle ryżowe? Czy warto je spożywać? Jakie są zalety wafli ryżowych, a co można uznać za ich wady? Który rodzaj wafli ryżowych jest najzdrowszy? Między innymi na te pytania odpowiemy w niniejszym artykule.
Wartość odżywcza i kaloryczność wafli ryżowych
Sprawdźmy na początek, jak prezentują się wartości odżywcze wafli ryżowych.
Wafle ryżowe w około 100 gramach dostarczają, w zależności od producenta, 300-350 kilokalorii. Podkreślamy jednak, że wartość ta dotyczy jedynie podstawowych, „czystych” wafli ryżowych – ich smakowe odmiany dostarczać mogą jeszcze więcej kalorii.
W 100 gramach wafli ryżowych znajdziemy między innymi 82.5 gram węglowodanów, 10 gram białka oraz 5 gram tłuszczy. W waflach ryżowych znaleźć można także takie składniki mineralne, jak np. fosofr (352 mg na 100 g produktu), potas (243 mg na 100 gram produktu), sód (233 mg na 100 g produktu), czy też witaminy z grupy B (w szczególności B3 – ok. 5.5 mg na 100 gram produktu). Warto także wspomnieć o obecnej w waflach ryżowych witaminie K (2,1 mg na 100 gram produktu) oraz magnezie (156 mg na 100 gram produktu).
Ponadto klasyczne wafle ryżowe, które znaleźć można na sklepowych półkach zawierają też chociażby cynk oraz witaminę K.
Powiązane artykuły:
- grejpfrut indeks glikemiczny
- słodycze o niskim indeksie glikemicznym
- przekąski o niskim indeksie glikemicznym
IG wafli ryżowych – czy cukrzycy powinni spożywać wafle ryżowe?

Podobnie, jak w przypadku kaloryczności, IG wafli ryżowych zależy od danego producenta i wykorzystanych do ich przygotowania składników. Niestety niemniej, zazwyczaj wafle ryżowe mają wysoki indeks glikemiczny.
Wynosi on zazwyczaj od 70 do nawet 85, a to oznacza, iż konsumpcja wafli ryżowych powodować może gwałtowny wzrost (a zaraz potem – równie gwałtowny spadek) cukru we krwi diabetyka.
Indeks glikemiczny wafli ryżowych jest zatem wysoki – diabetykom odradza się spożywanie pokarmów, których IG wynosi powyżej 70. Ponieważ w przypadku większości ryżowych wafli limit ten jest znacząco przekroczony, ich spożywanie jest odradzane w przypadku osób chorujących na cukrzycę.
Czy spożywanie wafli ryżowych jest zdrowe?
Warto wiedzieć, że jeśli chodzi o właściwości zdrowotne ryżowych wafli, wyróżnia się tak naprawdę dwie skrajnie przeciwne opinie.
Moda na wafle ryżowe pochodzi jeszcze z lat 90 XX wieku, niemniej i dzisiaj ma się naprawdę świetnie. Po produkty te sięgają między innymi osoby pragnące stracić wagę, Wafle ryżowe, są bowiem stosunkowo nisko kaloryczne.
Kolejnym plusem, jaki podkreślają amatorzy takich wafli jest fakt, że praktycznie nie zawierają one tłuszczu. Ponieważ tradycyjne, proste wafle ryżowe powstają w procesie ekstruzji (poddaje się je działaniu bardzo wysokiego ciśnienia, a następnie obniża je do normalnych warunków atmosferycznych, co skutkuje „rozdmuchaniem” ziarenek ryżu), mocno ograniczona jest tu także ilość chemicznych substancji, które mogłyby zaszkodzić naszemu organizmowi.
Przeciwnicy ryżowych wafli także mają jednak swoje argumenty. Podkreślają oni, że wafle ryżowe nie mogą być zdrową przekąską, skoro w procesie ekstruzji dochodzi do obniżenia zawartości witamin i minerałów.
Ponadto wysoki indeks glikemiczny wafli ryżowych sprawia, że ich spożywanie nie jest zalecane wielu różnym grupom, między innymi cukrzykom. Co więcej, wafle wykonane z niskiej jakości ryżu mogą wykazywać obecność arsenu, który jest jednym ze składników wykorzystywanych w pestycydach używanych na polach uprawnych ryżu. Szczególnie odradzane przez nich są wafle ryżowe z białego ryżu, a także o różnych dodatkach smakowych.
Jakie są najzdrowsze wafle ryżowe?

Zdaniem ekspertów, najlepsze dla zdrowia wafle ryżowe to te wykonane z pełnego ziarna, ponieważ zawierają one najwięcej błonnika i składników odżywczych. W szczególności poleca się wafle z brązowego ryżu. Błonnik, zawarty w ich składzie, w korzystny sposób wpływa na pracę układu trawiennego. Ponadto w porównaniu z klasycznymi waflami z białego ryżu dają one większe uczucie sytości i zmniejszają poczucie głodu. Zawierają one także większe ilości innych korzystnych dla zdrowia minerałów, jak na przykład magnez, czy też niacyna.
Wafle z białego ryżu, chociaż dostępne w niższych cenach, okazują się nie mieć aż tak korzystnych właściwości, dlatego nie są one zalecane.
W szczególności odradza się unikanie różnego rodzaju dodatków smakowych – w zdecydowanej większości przypadków są one bowiem wyprodukowane w sztuczny sposób. Znacząco obniżają one jakość produktu, a co więcej, mogą uprawdopodobnić wystąpienie negatywnych konsekwencji po zjedzeniu danego pożywienia.
Spożywanie wafli ryżowych – wady i zalety
Kończąc niniejszy artykuł, zastanówmy się, czy warto spożywać wafle ryżowe. Jak kształtują się wady i zalety takiej decyzji?
Z pewnością duża zaletą, jaką posiadają wafle ryżowe jest fakt, iż nie zawierają glutenu. Mogą więc być stosowane jako alternatywa dla tradycyjnego pieczywa zarówno przez osoby chorujące np. na celiakię, jak i po prostu przez osoby, które chciałyby wyeliminować go z diety. Są to produkty nieskokaloryczne, a przy tym zawarte w ich składzie witaminy oraz minerały mogą korzystnie wpłynąć na organizm człowieka.
Nie wolno jednak zapominać o tym, iż wafle ryżowe cechuje wysoki indeks glikemiczny. Ze względu na ten fakt są to produkty odradzane osobom zmagającym się z cukrzycą, czy też insulinoodpornością. Wysoki indeks glikemiczny sprawia też po prostu, że wafle ryżowe nie zaspokajają głodu – warto przy tym podkreślić, że wafle z brązowego ryżu sprawują się tu nieco lepiej, niż te wykonane z białego. Należy także podkreślić, że nadmierne spożycie węglowodanów, będących głównym składnikiem wafli ryżowych, może znacząco utrudnić uzyskanie i utrzymanie zdrowej sylwetki.