Czy panga jest zdrowa?
Mięso dzikiej pangi jest bogate w witaminę D, B12, selen, kwasy tłuszczowe omega-3. Pangę dziko żyjącą jest ceniona za umiarkowaną zawartość tłuszczu i wysoką jakość białka. Jednak naturalne połowy pangi są bardzo ograniczone, dlatego wszystkie ryby przeznaczone do ogólnego spożycia są hodowane w gospodarstwach. A panga hodowlana to już zupełnie inna ryba. Przyjrzyjmy się złożonemu tematowi pangi na naszych stołach, aby odpowiedzieć na pytanie czy panga jest zdrowa?
Panga to w rzeczywistości nazwa naukowa gatunku suma. Ta słodkowodna ryba odkryta w wodach rzek Wietnamu jest obecnie hodowana w Kambodży, Chinach, Laosie i Tajlandii, jako gatunek suma azjatyckiego.
Ryby hodowlane – warunki hodowli pangi są zatrważające?
Krótka dokumentacja hodowli azjatyckich tej ryby pokazuje, że dorosłe osobniki pochodzą najczęściej z wód Wietnamu, gdzie żyją w rzece Mekong, która jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych rzek przez znajdujące się nad nią fabryki. W Wietnamie odpady wrzucane są bezpośrednio do wody, w których odbywa się hodowla pangi. Chińscy naukowcy skrzyżowali kilka gatunków ryb i stworzyli odmianę pangi, która jest niezwykle tolerancyjna na toksyny w wodzie. Ten gatunek ryb jest również nazywany „sanitarnym”, ponieważ żywi się toksynami, bakteriami i mikroorganizmami, a także resztkami martwych ryb, suszonymi i mielonymi na proszek, czyli mączką rybną. Co więcej, zapotrzebowanie na pangę stało się tak duże, że wstrzykuje się do niej hormony z odwodnionego moczu, aby ryby rosły szybciej. Tak w skrócie wgląda najbardziej odstraszająca prawda o warunkach w jakich prowadzone są hodowle pangi. Ale co faktycznie spożywamy w mięsie pangi?
Czy należy unikać mięsa z pangi?

Wiele światowych autorytetów oraz organizacji związanych z żywieniem wymienia pangę jako rybę, której należy unikać, ponieważ wiele gospodarstw rybnych w delcie Mekongu produkuje odpady, które są nielegalnie wrzucane do rzeki. Szczególne obawy budzi niewłaściwe usuwanie ścieków zawierających pozostałości środków chemicznych, w tym środków dezynfekujących, przeciwpasożytniczych i antybiotyków.Kolejnym problemem jest zanieczyszczenie rtęcią. Wiele badań wykazało, że stężenie rtęci przekracza dopuszczalny poziom. Obecność rtęci w mięsie pangi potwierdziły liczne badania naukowe. naukowcy z Brazylii. Jednocześnie publikowane są przeciwstawne badania, które wykazują, że panga w większości przypadków nie zawiera niebezpiecznych ilości rtęci. Szacuje się, że jedząc 350 g pangi, czyli 1 duży filet tygodniowo, dostarczamy do organizmu około 30 proc. dopuszczalnej tygodniowej dawka rtęci. Nie ma w tym nic złego, ale pangą raczej nie należy zbyt często karmić dzieci.
Zobacz również:
Pamiętajmy też, że w wypadku ryb hodowlanych, z uwagi na fakt, że ryby te są trzymane w zatłoczonych akwariach, wzrasta ryzyko chorób zakaźnych. Od 70 do 80 procent próbek pobranych z pang eksportowanych do Polski, Niemiec i Ukrainy było skażonych bakterią Vibrio, mikroorganizmem powodującym zatrucia pokarmowe zarówno u skorupiaków, jak i u ludzi.
Wartości płynące ze spożywania dziko żyjącej pangi
Panga żyjąca w naturalnym środowisku, poza hodowlanym horrorem ma wiele przydatnych właściwości i jest niezwykle wartościową rybą.
- Ryby te są bogate w białko, które jest doskonale przyswajane przez nasz organizm i jest niezbędne do budowy komórek i mięśni.
- Filet z dziko żyjącej pangi zawiera dużo witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. Regularne spożywanie pangi poprawia nastrój, pomaga radzić sobie z bezsennością, stresem.
- Zawarte w rybach przeciwutleniacze chronią organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników, które mogą prowadzić do szybkiego starzenia się organizmu.
- Witamina E i wapń korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
- Wprowadzenie wolno żyjącej pangi do diety pozwala na normalizację metabolizmu, co jest bardzo ważne dla osób kontrolujących swoją wagę. 100 gramów pangi zawiera tylko 88 kcal, czyni ten produkt dietetycznym.
- Fosfor, który jest w rybie, poprawia pracę mózgu.
- Wysoka zawartość żelaza pomaga pozbyć się anemii.
- Dzięki zawartości witaminy C panga stymuluje rozwój odporności.
- Witamina A i kwasy organiczne przyczyniają się do rozwoju wzroku.
- Substancje zawarte w pandze wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i mięsień sercowy.
Jak najlepiej przygotować pangę?
Prawidłowo wyhodowana panga ma dużą warstwę tłuszczu, ale filet wchodzący do sieci handlowych przechodzi szereg ręcznych operacji, podczas których ryba jest oczyszczana, usuwana jest warstwa tłuszczu i ości. Dzięki temu produkt staje się niskokaloryczny i dietetyczny. Aby zachować wszystkie przydatne elementy, można ją gotować, przyrządzić na parze, piec lub dusić. Panga gotuje się bardzo szybko i tutaj ważne jest, aby nie zepsuć produktu, zachowując jego wartości odżywcze.
Ryby te dobrze komponują się z następującymi produktami:
- warzywa świeże, konserwowane lub przetworzone termicznie i zielenina
- makaron i dietetyczne dodatki
- pieczywo oraz tradycyjne dodatki do ryb
Filet z pangi jest uważany na całym świecie za rodzaj niedrogiego przysmaku, ponieważ ma wiele pozytywnych właściwości, jakie doceni każdy szef kuchni i konsument. Panga jest średnio tłusta, nie ma błotnistego smaku rzeki, jej filet jest duży i mięsisty, bogaty w białko, nie ma ości, a przede wszystkim jest to ryba tania. Panga jest rybą drapieżną, więc w ciągu swojego życia buduje rozwinięte mięśnie dlatego obrasta w lekko zaokrąglony filet o czerwonawym odcieniu. Mięso jej smakuje bardziej jak owoce morza, więc z takiej ryby można przyrządzać steki, pikle, kanapki i pasztet rybny.
Warto przeczytać: mrożona ryba z piekarnika oraz solanka do ryb ile soli na litr wody.
Jak wybrać dobrą do spożycia pangę?

Jest kilka aspektów, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze pangi. Stek lub tusza z zamrożonej ryby lub świeżej pangi to najbezpieczniejsza i najbardziej bogata w składniki mineralne część tej ryby. Produkt musi być kompletny. Połamane kawałki ryby wskazują na ponowne zamrożenie lub zwietrzenie fileta. Różowy, biały, jasnoszary filet to bezpieczna barwa, która wskazuje, że złowiona w naturalnym środowisku panga trafi na nasz stół.
- Czerwony filet wskazuje na brak tlenu w wodzie podczas hodowli ryb, nieprawidłową obróbkę mięsa podczas przetwarzania, pozostałości leków, mniej białka, znacznie mniej witamin i wartości odżywczych, kumulację metali ciężkich lub spożywanie mączki z innych ryb.
- Żółty kolor fileta z pangi wskazuje na wzrost pangi na ograniczonym obszarze, pozbawiona możliwości swobodnego pływania, w dużym zagęszczeniu typowym dla wietnamskich hodowli. Odcień ten wskazuje również na niewystarczającą ilość składników odżywczych dla ryb, dlatego mięso takiej pangi nie stanowi źródła pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega 3 oraz składników mineralnych. Ryzyko spożycia mięsa ociera się nawet w takim wypadku o przyjęcie tygodniowej dawki rtęci. Panga pełna toksyn pozbawiona jest cennych składników odżywczych i typowego rybiego zapachu.
- Ciemny filet wskazuje na produkt niskiej jakości, niewłaściwe przechowywanie. Dopuszczalny jest lekki zapach mułu, ale ostry aromat rzeczny wskazuje, że zbiornik nie jest utrzymywany w czystości podczas lęgów osobników.
Czy Panga jest zdrowa – podsumowanie
Należy pamiętać, ze okazjonalne spożywanie pangi nie jest stanem podwyższonego ryzyka. Panga to słodkowodna ryba, która jest liderem światowej, całkowitej sprzedaży ryb słodkowodnych. Wartości odżywcze pangi panga żyjącej w dorzeczu rzeki Mekong są zdecydowanie mniejsze niż oferują inne ryby i całą gama owoców morza. Nie trzeba walczyć ze spożywaniem pangi, szczególnie tej dziko żyjącej i zamieszkującej rzeki Azji Południowo-Wschodniej. Należy jednak przestrzegać pewnych zasad w czasie zakupów. Im mniejsze kawałki ryby, tym mniej tłuszczu będą zawierać. Produkty rybne warto kupować tylko w sprawdzonych miejscach, najlepiej w dużych punktach sprzedaży detalicznej. Wszystkie produkty muszą być przechowywane w zamrażarkach i posiadać certyfikat jakości, deklarację zgodności oraz inne dokumenty niezbędne do potwierdzenia skąd panga pochodzi oraz bezpieczeństwa produktu. Najważniejsze jest, aby przy zakupie zwracać uwagę na stan ryby, kolor fileta i zapach.
Najnowsze komentarze