Ryby są doskonałym źródłem białka, które jest ważne dla utrzymania wagi i utraty wagi. Zdrowe tłuszcze i antyoksydanty spowalniają starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek. Zawierają jako jedne z nielicznych witaminę D. Witamina D aktywuje układ odpornościowy do walki z bakteriami, wirusami i komórkami rakowymi. Wraz z wapniem i fosforem jest niezbędna do budowy kości i zapobiegania osteoporozie. Idealny puls dorosłego człowieka w spoczynku wynosi od 50 do 60 uderzeń na minutę. Udowodniono naukowo, że szybki puls skraca życie. Mówi się, że jedzenie dużej ilości ryb go nieco spowalnia. Kobiety kochające ryby rzadko cierpią na depresję, a to dzięki zdrowym tłuszczom. Kiedy w organizmie występuje wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3, wysoki jest również poziom serotoniny, hormonu dobrego samopoczucia. Dodatkowo polepszają pamięć. Kwasy omega-3 działają ochronnie na neurony w istocie szarej mózgu i zapobiegają ich utracie w obszarze związanym z pamięcią i uczeniem się.
Ryby są źródłem ważnych pod względem odżywczym białek, lipidów, witamin i minerałów. Mięso rybie ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka, konsumenci mięsa rybiego mają najniższą śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca. Mięso rybie ma zatem działanie zapobiegawcze przeciwko chorobom serca, obniża poziom cholesterolu we krwi i korzystnie wpływa na układ krwionośny. Z naszych ryb najbardziej cenione i poszukiwane jest mięso karpia, sandacza, pstrąga, szczupaka i węgorza. Ryby słodkowodne można przyrządzać przy użyciu różnych technik kulinarnych.
Dlaczego akurat ryba z piekarnika?
Pieczenie to jedna z najstarszych metod gotowania, prosta, naturalna i zdrowa. To nie przypadek, że mówią, że wszystko genialne jest proste, a ludzkość nie wymyśliła jeszcze niczego prostszego niż pieczenie jedzenia Ryba z piekarnika jest podobna do ryby smażonej ze względu na złocistą, chrupiącą skórkę, ale bez błędów smażonych potraw. Wszyscy wiedzą, że po podgrzaniu oleje roślinne uwalniają substancje rakotwórcze, które również są szkodliwe dla zdrowia. Smażona ryba jest nasycona tłuszczem i staje się bardziej kaloryczna. Jedzenie pieczonych ryb prosto z pieca dostarcza wszystkich wartości odżywczych, minerałów i mikroelementów, a także przeciwutleniaczy, które wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się.
Jak dobrze przyprawić rybę do piekarnika?
Przyprawianie ryb w piekarniku jest bardzo proste. Wystarczy natrzeć ją odrobiną oleju i przyprawić tak, jak każde inne mięso. Najlepsze jest to, że możesz to zrobić podczas gotowania ryby, więc z jednego kawałka ryby możesz uzyskać dwa posiłki. Możesz również gotować rybę na ruszcie lub patelni, aby uzyskać ładną chrupiącą skórkę na zewnątrz. Dzięki temu ryba będzie delikatna i soczysta w środku. Ważne jest, aby obserwować rybę podczas gotowania, aby nie wyschła. Jeśli tak się stanie, wystarczy dodać trochę więcej oleju lub wody.
Ile robi się ryba w piekarniku?
Jeśli chodzi o pieczenie ryby w piekarniku, ilość czasu potrzebnego do ich ugotowania zależy od rodzaju ryby i jej grubości. W przypadku cienkich filetów, takich jak łosoś czy tuńczyk, zajmie to tylko około pięciu minut. Dla grubszych kawałków, które są bliższe wielkości steku, takich jak halibut lub miecznik, zajmie to dziesięć do 15 minut. A dla grubszych kawałków, które są podobne do piersi kurczaka, takich jak tilapia lub dorsz, będziesz musiał gotować je przez 20 minut, aby uzyskać pyszną i delikatną rybę pieczoną.
Innym czynnikiem, który może wpłynąć na to, jak długo trwa gotowanie ryb w piekarniku jest to, czy używasz blachy do pieczenia zamiast patelni. Blachy do pieczenia pozwalają na gotowanie więcej niż jednego kawałka ryby jednocześnie bez przepełnienia piekarnika. Jeśli użyjesz patelni, każdy kawałek ryby będzie wymagał osobnego miejsca w piekarniku, aby wszystkie gotowały się w mniej więcej tym samym tempie.
Jak zrobić mrożoną rybę w piekarniku?
Mrożona ryba to jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie ryby. Mrożona ryba jest po prostu zapakowana w lód i przechowywana w zamrażarce do czasu, gdy będziesz chciał ją wykorzystać. Kiedy jesteś gotowy do użycia mrożonej ryby, po prostu rozmrażaj ją w temperaturze pokojowej, osuszaj papierowymi ręcznikami i gotuj jak zwykle. Zobacz także artykuł czy ryby wędzone można mrozić.
Zła wiadomość jest taka, że mrożona ryba będzie się gotować inaczej niż świeża. Będzie trudniejsza do ugotowania, ponieważ zatrzymuje wilgoć, więc być może będziesz musiał dodać więcej oleju lub masła, aby zapobiec wysuszeniu. Ponadto, rozmrażanie mrożonej ryby może zająć dużo czasu. Jeśli chcesz, aby Twoja ryba była szybko gotowa na obiad, to mrożonka prawdopodobnie nie jest dla Ciebie. Jednak jeśli szukasz przyjaznego dla budżetu sposobu na przygotowanie świeżych filetów z łososia, to mrożone mogą być najlepszym rozwiązaniem.
Zobacz także:
Ryby nadające się do pieczenia
Dorsz pieczony jest niskotłuszczowym źródłem białka, co czyni go doskonałym wyborem dla osób, które chciałyby ograniczyć spożycie tłuszczu i poprawić zdrowie serca. Dorsz zawiera również znaczną ilość jodu, który jest ważnym minerałem dla funkcjonowania tarczycy. W sklepie znajdziesz dwa rodzaje dorsza, dorsz z Oceanu Atlantyckiego i dorsza z Oceanu Spokojnego. Dorsz z pacyfiku charakteryzuje się przeważnie grubszymi i bardziej tłustymi filetami. Oba rodzaje dorszy są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które są świetne dla serca. Są również pełne chudego białka i witaminy B12. Dorsz ma nieco wyższą zawartość sodu, ale ogólnie rzecz biorąc, jeśli jesz go z umiarem, może to być bardzo zdrowa opcja. Mimo to ta ryba może być doskonałym wyborem do diety, jeśli jest spożywany z umiarem. Ponadto dorsz pieczony jest bardzo atrakcyjnym pomysłem na szybki obiad lub kolację dla jednej osoby lub dla całej rodziny.
Należy pamiętać, że dorsz jest świetną rybą do pieczenia ale nie jedyną. Na szczęście jest ich o wiele więcej. Na które również warto zwrócić uwagę?
Łosoś jest uwielbiany za wszechstronność, szybki czas gotowania i łagodny smak. Nawet osoby nienawidzące ryb mogą zakochać się w jego subtelnym smaku, zwłaszcza jeśli jest podawany w kremowym sosie, przyprawach lub salsie owocowej. Jak większość ryb, łosoś może być pieczony, smażony, wolno gotowany i grillowany. Jest na tyle wszechstronny, że można go łączyć ze wszystkim, od świeżej sałatki po makaron.
Pstrąg tęczowy jest pełen białka i kwasów omega-3 i często jest sprzedawany w całości, ponieważ ryba jest niewielkich wymiarów. Inne rodzaje pstrąga to pstrąg stalowogłowy i golec arktyczny, ale mogą być trudniejsze do znalezienia w pobliskim supermarkecie. Pstrąg jest pyszny grillowany, pieczony i smażony.
Mintaj: jego łagodny smak i lekka konsystencja sprawiają, że jest on popularnym wyborem do mrożonych paluszków rybnych i innych panierowanych ryb. Mintaj idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia, szczególnie dla osób które nie przepadają za wyrazistym rybnym smakiem.
Makrela: Ma bogatą, miękką konsystencję i wyraźny smak, który jest słodki i rybny, trochę jak tuńczyk. Ciemniejsze części mięsa mają mocniejszy smak, więc możesz je wyciąć, aby uzyskać łagodniejszy smak. Jest powszechnie grilowany, pieczony a nawet smażony.
Szczupak: Szczupak jest bardzo zdrową rybą, o ile pochodzi z czystej wody. Są bogate w białko, witaminę B, zdrowe kwasy tłuszczowe Omega 3, a także wiele innych witamin i minerałów.
Łatwy i smaczny dorsz z piekarnika
Dorsz pieczony w piekarniku to jeden z najlepszych pomysłów na smaczny obiad, a efekt końcowy jest zawsze satysfakcjonujący. Filety z dorsza mają bardzo łagodny smak, więc aby upiec rybę wystarczy kilka składników, takich jak sok z cytryny (lub plasterki cytryny) i kilka przypraw. Poniżej przedstawiamy prosty i uniwersalny przepis na przygotowanie dorsza pieczonego z piekarnika.
Składniki:
- Filety z dorsza,
- masło
- sok z cytryny (Do tego przepisu najlepiej użyć świeżego soku z cytryny)
- kilka plasterków cytryny (Jeśli nie lubi się lekkiej goryczy upieczonej cytryny, można pominąć pokrojoną cytrynę, goryczka pochodzi z miąższu, więc sam sok jest idealny do użycia bez wywoływania tej nuty goryczy)
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku (Można użyć ½ łyżeczki suszonego czosnku w proszku zamiast świeżo przeciśniętego czosnku.)
- sól
- pieprz
- opcjonalnie pietruszka (Pietruszka jest absolutnie opcjonalna, zrozumiałe jest, że często nie ma się jej pod ręką. Nie ma to kluczowego znaczenia dla sukcesu tego przepisu, ale dodaje przyjemnego smaku)
Aby upiec dorsza należy najpierw nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie opłukać rybę pod bieżącą wodą i osuszyć ją ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się namiaru wody.
Przyprawić rybę z obu stron solą i pieprzem i włożyć do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia (skórą do dołu, jeśli na filetach jest skóra). Każda forma jest w porządku, jeżeli nie ma się specjalnego naczynia można użyć blachy oraz folii aluminiowej (najlepiej jednak jest upiec rybę w naczyniu żaroodpornym).
Następnie należy wymieszać masło i oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Opcjonalnie można ułożyć plasterki cytryny na powierzchni ryby. Polej całość masłem wymieszanym z oliwą i czosnkiem, tak by objęło to całą rybę. Na końcu całość polej sokiem z cytryny w zależności ile się lubi, trzeba jednak uważać z ilością i najbezpieczniej będzie jedynie ją pokropić.
Do nagrzanego piekarnika włożyć naczynie żaroodporne razem z rybą. Można całe naczynie przykryć folią aluminiową, aby ryba za bardzo nie wyschła. Czas pieczenia to około 15-20 minut. Na koniec rybę można posypać natką pietruszki i polać masłem. Tak przygotowany dorsz idealnie pasuje do frytek, brązowego ryżu czy też szparagów.