Jakie słodycze mają niski indeks glikemiczny?

Niektóre przekąski dana osoba może jeść bez obaw o nagły wzrost wagi czy poziomu glukozy we krwi.

Co to jest Indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny to przede wszystkim sposób na kategoryzację produktów spożywczych na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Żywność o niskim indeksie glikemicznym zawiera owoce i warzywa, które są bogate w błonnik i przeciwutleniacze. Są one dobre dla człowieka, ponieważ podnoszą tempo metabolizmu. Dlatego spożywanie słodkich przepisów o niskim indeksie glikemicznym jest dobre dla zdrowia. Ludzie wybierają słodkie przepisy o niskim indeksie glikemicznym, stosując odpowiednie składniki oraz metody gotowania.

Sprawdź powiązane artykuły:

Przepisy na niski indeks glikemiczny- Słodycze

Jakie słodycze mają niski indeks glikemiczny? Przepisy na słodkie potrawy o niskim indeksie glikemicznym obejmują między innymi miód o niskim indeksie glikemicznym, słodziki węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym, syrop z brązowego ryżu czy też melasę z czarnego paska. Są to słodkie i zdrowe przepisy, ponieważ mają niski indeks glikemiczny i są dla człowieka zdrowe. W związku z tym może on wybrać dowolny z nich, aby przygotować słodkie przepisy o niskim indeksie glikemicznym. Na przykład może zrobić brownie, używając w przepisie melasy z czarnego paska, mąki owsianej, orzechów włoskich i miodu o niskim indeksie glikemicznym. Przepisy na słodycze o niskim indeksie glikemicznym są łatwe w przygotowaniu i mogą pomóc w zrzuceniu wagi.

Pozostałe słodycze posiadające niski indeks glikemiczny to między innymi:

Jakie słodycze mają niski indeks glikemiczny?

-Lody mleczne bez dodatków.

-Gorzka czekolada.

-Suszone owoce (żurawina, morele, jabłka)

-Sorbety owocowe bez cukru.

Przepisy na słodycze o niskim indeksie glikemicznym obejmują również owoce, takie jak jabłka, gruszki i banany; warzywa takie jak pomidory, zielona fasolka, kukurydza i zielony groszek; produkty pełnoziarniste jak brązowy ryż; orzechy i nasiona, takie jak migdały, orzechy nerkowca. To także nabiał, którym jest twarożek, jogurt i pełnotłusta śmietana, pierś z indyka itp. Używanie tych składników w słodkich przepisach o niskim indeksie glikemicznym sprawia, że są pyszne. Przepisy można znaleźć w Internecie, w książkach kucharskich lub czasopismach poświęconych słodkim przepisom o niskim indeksie glikemicznym.

Ciasta z niskim indeksem glikemicznym

Robiąc domowe smakołyki o niskim IG, dana osoba może zastąpić rafinowany cukier i słodziki naturalnymi syropami, takimi jak miód albo też syrop z agawy (miód akacjowy ma niski IG). Natomiast masło czy też margarynę można zastąpić zdrowszym olejem kokosowym lub ryżowym. Można też wykorzystać słodkie owoce.

I tak na przykład niskie miejsce w indeksie glikemicznym zajmują truskawki (IG 40), nektarynki (IG 35), gruszki (IG 38), maliny (IG 25), Migdały (GI 15), pistacje (GI 14), orzechy (GI 15), które sprawdzają się w różnych smacznych i zdrowych deserach.

Przygotowując niskoglikemiczne ciasta albo ciastka, warto by osoba zastąpiła tradycyjną białą mąkę mąką razową lub też gryczaną. Użycie otrębów czy też płatków owsianych to kolejny ciekawy pomysł. Zamiast cukru można zastosować wspomniany już wcześniej miód lub starte migdały. Są one świetnym zamiennikiem dla słodkiej śmietanki!

Batony posiadające niski indeks glikemicznym

Jakie słodycze mają niski indeks glikemiczny? Batony czekoladowe sprzedawane w sklepach nie są odpowiednie dla diabetyków czy też dietetyków. Na szczęście domowe słodycze o niskim IG można nimi zastąpić. Takie batony są szybkie oraz łatwe do zrobienia. W związku z tym osoba je przygotowująca powinna wymieszać płatki owsiane, ulubione musli, żurawinę, orzechy oraz masło orzechowe i mleko razem. Następnie uformować powstałą masę w batoniki i zapiec w piekarniku przez kilka minut. Pozostałą ciekawą opcją są niskoglikemiczne batony z ciemną czekoladą i wiórkami kokosowymi.

Niski indeks glikemiczny – Podsumowanie

Choć słodycze kojarzą się z dużą zawartością cukru, a także wysoką kalorycznością, nie zawsze musi tak być. Jest wiele słodkich przysmaków, które są smaczne oraz zdrowe.

Przepisy na słodycze o niskim indeksie glikemicznym mogą pomóc w zarządzaniu dietą, zapewniając zdrową alternatywę dla słodyczy o wysokim indeksie glikemicznym. Osoba korzystająca z tych przepisów, może stworzyć dowolny rodzaj deseru, używając wszystkich składników zalecanych w książce kucharskiej o niskim indeksie glikemicznym. Nic nie przebije satysfakcji z jedzenia pysznego deseru wykonanego ze wszystkich naturalnych składników!

Przekąski o niskim IG dostępne są również w sklepach ze zdrową żywnością oraz na stoiskach dedykowanych diabetykom.

Zdrowe odżywianie – co na śniadanie z niskim IG?

Indeks glikemiczny został stworzony, by odzwierciedlać wpływ produktów spożywczych na gwałtowność wzrostu poziomu cukru we krwi. Im wyższy wskaźnik IG posiada produkt, tym większy będzie wyrzut glukozy do krwiobiegu po jego spożyciu. Indeks dzieli się na trzy kategorie:

  • produkty o niskim indeksie glikemicznym (<50)
  • produkty o średnim indeksie glikemicznym (55-70)
  • produkty o wysokim indeksie glikemicznym (>70)

Należy jednak pamiętać, że w zależności od pewnych czynników, wskaźnik IG może ulec zmianie. Wpływ na jego wzrost mają m.in.:

  • stopień rozdrobnienia produktu
  • dojrzałość owoców
  • długi czas obróbki termicznej

Zobacz także inne nasz artykuły związane z niskim indeksem glikemicznym:

Kiedy zwracać uwagę na indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny jest powszechnie stosowany przy insulino-oporności oraz cukrzycy typu II. Osoby cierpiące na te choroby powinny przykładać szczególną wagę do tego co spożywają – dbać o to, by posiłki miały odpowiednio niski wskaźnik. Dieta niskiego IG jest odpowiednia również dla zmagających się z nadwagą oraz otyłością. Osoby stosujące się do jej zasad mogą zrzucić zbędne kilogramy oraz wpłynąć korzystnie na swoje zdrowie, przede wszystkim zapobiegając rozwinięciu się insulino-oporności. 

Co jeść na diecie z niskim IG?

Decydując się na stosowanie tej diety, powinniśmy kierować się głównie dwoma zasadami:

  • wybieraniem produktów znajdujących się w grupie niskiego IG, okazjonalnie stosując również produkty ze średnim IG
  • przyrządzaniem posiłków w sposób jak najmniej wpływający na podniesienie się wskaźnika IG

Co na śniadanie z niskim IG?

Co na śniadanie z niskim IG

Bycie na diecie nie musi oznaczać monotonni oraz spożywania prawie samych warzyw. Można w pewnym stopniu pozostać przy starych nawykach, dostosowując je jednak do panujących na wybranej diecie zasad. 

Jakie popularne posiłki można zjeść na śniadanie?

  • jajecznica – wiele osób myśląc o śniadaniu, wyobraża sobie właśnie ją. Nie trzeba z niej rezygnować. Jajka niemal nie posiadają węglowodanów, dzięki czemu ich IG wynosi 0. Można dodać do niej cebulę (IG=15), boczek (IG=0), pomidory (IG=30) czy tradycyjnie posypać szczypiorkiem (IG=30). 
  • kanapki – wybierając je jako posiłek, powinno pamiętać się o kategorycznym unikaniu białego pieczywa, które posiada wysoki wskaźnik IG. Można zamienić je na chleb pełnoziarnisty, najlepiej przygotowany na zakwasie. Istnieją również alternatywy bez mąki, wypieki wytworzone głównie przy użyciu nasion. Jeśli lubi się kulinarne eksperymenty, świetnym rozwiązaniem może okazać się użycie jako spodu jakiegoś warzywa. Odpowiednia będzie do tego papryka (IG=15), liść cykorii (IG=15) czy seler naciowy (IG=15).
  • owsianka – zdrowsza alternatywa tradycyjnych płatków śniadaniowych. Płatki owsiane posiadają wskaźnik IG równy 40, czyli niższy niż żytnie pieczywo. W zależności od upodobań, można przygotować je na wodzie, mleku (IG=32) lub mleku roślinnym – najlepiej sojowym (IG=15). Sięgając po owoce powinno wzbogacić się ją o źródło witamin. Odpowiednim wyborem będą gruszki (IG=38), jabłka (IG=38), wiśnie (IG=22) czy niezbyt słodkie truskawki (IG=40).

Śniadania o niskim indeksie glikemicznym – przykładowe przepisy

Szakszuka

Danie popularne w Tunezji oraz krajach Afrykańskich. Bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu, wymagające jedynie kilku składników. Idealne dla osób, które rano posiadają mało czasu na przygotowanie posiłku, jednak lubią jeść śniadania na ciepło. Świetnie nadaje się do eksperymentów – można dodać do niej inne warzywa, mięso czy przyprawy, dzięki czemu nigdy nie staje się nudna. 

Składniki:

  • 2 pomidory (IG=30)
  • pół cebuli (IG=15)
  • 2 jajka (IG=0)
  • olej rzepakowy (IG=0)
  • sól
  • szczypiorek (IG=30)
  • kmin rzymski (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę oraz pomidory pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na oleju. Dodać pomidory, posolić. Smażyć do momentu, w którym skórki pomidorów zaczną oddzielać się od miąższu. Opcjonalnie można dodać kmin rzymski. Gdy pomidory zmiękną, rozłożyć je na powierzchni patelni. Wbić na nie jajka. Posolić. Smażyć pod przykryciem do momentu ścięcia białek. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.

Nocna owsianka o smaku szarlotki

Nocne owsianki są świetnym rozwiązaniem dla osób lubiących późne wstawanie. Dzięki przygotowaniu ich poprzedniego wieczoru, nie trzeba martwić się o znalezienie czasu na zrobienie śniadania.

Składniki:

  • płatki owsiane (IG=40)
  • jabłko (IG=38)
  • cynamon 
  • woda lub mleko (IG=32)
  • słodzik – najlepiej erytrol lub stewia (IG=1)

Przygotowanie:

Płatki wsypać do naczynia z zamknięciem (słoik lub pojemnik z przykrywką), zalać wodą lub mlekiem. Dosłodzić według uznania. Dodać cynamon. Na wierzchu ułożyć starte na dużych oczkach jabłko. Pozostawić na noc w lodówce. Gotową owsiankę można podgrzać – np. w mikrofali. 

Czy dieta z niskim poziomem IG daje efekty?

Coraz większą popularność zdobywa dieta oparta o indeks glikemiczny. Budowana na niskim indeksie wybierana jest zazwyczaj przez osoby z nadwagą lub skrajną otyłością, jak również te, które borykają się z zaburzeniami metabolizmu (jak insulinoodporność, bądź cukrzyca). Czy jednak dieta faktycznie przynosi korzyści, a efekty można dostrzec na zmniejszającym się obwodzie talii? Sprawdź koniecznie!

Co to jest indeks glikemiczny?

IG, czyli indeks glikemiczny to wskaźnik procentowego wzrostu stężenia glukozy tuż po spożyciu określonego produktu w porównaniu do wzrostu po przyjęciu czystej glukozy. Upraszczając, mowa tu o tym, jak szybko po zjedzeniu produktu wzrasta poziom cukru w Twojej krwi. Co ciekawe, indeks glikemiczny produktów zmienia się wraz ze stopniem ich obróbki cieplnej.

Czym jest dieta z niskim indeksem glikemicznym?

Nie istnieje dieta idealna, cudowna, która na dłuższą metę, powtarzana wielokrotnie, doprowadzi Twoje ciało do perfekcyjnego wyglądu. Jednak stosowanie z głową diety opartej o indeks glikemiczny, kierowanie się zasadami do niej przypisanymi sprawi, że zmniejszysz rozmiar swoich ubrań w sposób zdrowy, i co ważniejsze – smaczny. Codzienny jadłospis wcale nie musi być nudny, jak też diecie nie muszą towarzyszyć ciągłe wyrzeczenia. 

dieta z niskim poziomem IG

Produkty o niskim wskaźniku odnotowują poziom IG poniżej 55. Dla porównania, produkty o średnim poziomie mają wartość między 55-70, zaś te o wysokim powyżej 70. Spożywanie potraw z przedziału o niskiej zawartości indeksu glikemicznego podnosi nieznacznie cukier, utrzymując go na stałym poziomie przez kilka następnych godzin, co jest niezwykle korzystne dla Twojego organizmu. Wyrównany poziom cukru we krwi przeciwdziała zmęczeniu, osłabieniu, poczuciu silnej senności oraz uczuciu głodu. Jak można zauważyć, odpowiednio zbilansowane posiłki chronią przed sięganiem po niezdrowe przekąski, co wspomaga proces chudnięcia i osiągnięcia idealnej sylwetki.

Sprawdź również:

Co można jeść na diecie niskoglikemicznej?

Warto powiedzieć, że dieta oparta o niski poziom IG jest jedną z bezpieczniejszych i coraz częstszą metodą stosowaną przez wiele osób. Podczas stosowania diety nie potrzeba stosować się do żadnych szczególnie restrykcyjnych wyrzeczeń, jak również radykalnie zmniejszać kaloryczność przyjmowanych potraw. Dieta niskoglikemiczna budowana jest w oparciu o racjonalne, prawidłowe żywienie, które zakłada spożywanie produktów z różnych grup, dzięki czemu unika się ryzyka niedoborów pokarmowych. Produkty, które mają najniższy wskaźnik IG to przede wszystkim białka pochodzenia zwierzęcego, produkty zbożowe oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, jak: 

  • jaja
  • mięso
  • ryby
  • owoce morza
  • nabiał
  • sery
  • warzywa (takie jak: bakłażan, brukselka, cukinia, cebula, fasolka szparagowa, kapusta kiszona i zwykła, ogórek, papryka, kalafior, por, rzodkiew, sałata, seler, szparagi, soja czy szpinak)
  • grzyby
  • brązowy ryż
  • kasza gryczana
  • makaron chiński
  • otręby
  • płatki owsiane (niegotowane)
  • chleb pełnoziarnisty
  • oleje roślinne
  • oliwa
  • masło
  • margaryna
  • owoce (takie jak: awokado, agrest, porzeczka czerwona i czarna, borówki, czereśnie, maliny, jeżyny, wiśnie, truskawki, grejpfrut, gruszki, mandarynki, czy brzoskwinie lub jabłka)

Wpływ diety opartej o niski indeks glikemiczny

Ile się chudnie na diecie z niskim IG

Odpowiednio skomponowane posiłki potrafią zdziałać cuda. Niższy indeks produktów, w oparciu o które można stworzyć potrawy, skutkują dłuższym uczuciem sytości. Co jednak ważniejsze, nie powodują gwałtownych spadków lub wzrostów poziom cukru w Twojej krwi.

Jaki wpływ na Twój organizm ma sposób żywienia wynikający ze spożywania potrawy o niskim IG?

  • Dłuższy proces trawienia posiłku
  • Stopniowy wzrost poziomu glukozy we krwi 
  • Stosunkowo dłuższe poczucie nasycenia oraz dopływu energii
  • Łagodny wzrost insuliny we krwi, co jednocześnie zmniejsza poziom glukozy

Ile można schudnąć na diecie niskoglikemicznej?

Przede wszystkim zależy to od Twojego dotychczasowego sposobu żywienia. Jeśli dotąd oparta o wysokokaloryczne produkty codzienna dieta zostanie zastąpiona niskokalorycznymi zamiennikami, z pewnością uda Ci się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Dieta niskoglikemiczna może zapewnić Ci wymarzoną sylwetkę, ale także poprawić ogólne samopoczucie, jak i stan zdrowia. Jednak w żywieniu opartym o wskaźnik glikemiczny chodzi przede wszystkim o równowagę energetyczną oraz praktyczne wykorzystywanie zdobytej wiedzy, co w konsekwencji prowadzi do zdrowszego trybu życia. Warto jednak pamiętać, że stosowanie diety powinno być jedynie dodatkiem do wprowadzenia serii zdrowych nawyków, jak również konsekwentnych i regularnych ćwiczeń.

Co zjeść na kolację z niskim IG? – 7 pomysłów na kolację

Insulinooporność i cukrzyca, to choroby, które znacznie zmieniają sposób życia. Konieczność eliminowania niektórych produktów sprawia, że posiłki mogą stać się nudne i monotonne. Zmagający się ze wspomnianymi chorobami muszą zrezygnować z wielu produktów, bez których wcześniej nie wyobrażali sobie codzienności. Muszą także stosować się do sztywnych wytycznych. Odpowiedni jadłospis i wdrożony system żywienia może skutecznie poprawić jakość życia. W Internecie pojawia się coraz więcej pytań „co ma niski indeks glikemiczny?”, ,,jakie produkty z niskim IG?” Doradzamy i odpowiadamy, co mogą jeść osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością. 

Indeks glikemiczny – co to jest i dlaczego jest tak ważny?

Produkty z niskim indeksem glikemicznym zapobiegają nagłym i gwałtownym skokom cukru. Aby jednak określić, po których produktach nie wystąpi nagły wyrzut insuliny, należy wyjaśnić, czym w ogóle jest IG. Indeksem glikemicznym nazywamy wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie następuje wzrost poziomu glukozy we krwi. Do obliczenia IG bierze się pod uwagę poziom glukozy, która jest całkowicie wchłaniana w jelitach – jej IG jest równe 100. Zatem im wyższa wartość wskaźnika IG, tym wyższy poziom glukozy po spożyciu danego produktu. 

Wybierając produkty z niskim IG, osoba po posiłku nie będzie czuła się senna i zestresowana. Dodatkowo nie zauważy pogorszenia koncentracji. W produktach wyróżnia się podział na te o:

  • wysokim IG – wskaźnik równy lub wyższy 70
  • średnim IG – wskaźnik między 55 a 70
  • niskim IG – wskaźnik od 0 do 55

Na wysokość IG wpływ ma wiele czynników. Zaliczamy do nich:

  • rozdrobnienie produktu – np. im drobniej pokrojony produkt, tym wskaźnik może być wyższy 
  • sposób obróbki – ugotowane warzywa mogą mieć wyższy indeks
  • dojrzałość – im bardziej dojrzałe warzywa i owoce tym wyższy IG 
  • produkty łączone z innymi produktami – kombinacje produktów mogą zwiększać lub obniżać IG.

Przeczytaj także inne artykuły związane z niskim indeksem glikemicznym:

Indeks glikemiczny, kto powinien go ograniczać? 

Dieta z niskim indeksem glikemicznym pozawala na normalne funkcjonowanie osobom chorym na cukrzycę oraz insulinooporność – ale nie tylko. Dedykowana jest także dla osób borykających się z otyłością oraz chorobami układu krążenia. 

Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem nie tylko dla diabetyków. Również osoby nie zmagające się z chorobami powinny brać go pod uwagę. Spożywanie produktów o średnim i niskim IG wspomaga odchudzanie oraz zapobiega otyłości. W konsekwencji także pozwala uniknąć wielu chorób.

Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?

Co zjeść na kolację z niskim IG

Produkty z niskim indeksem glikemicznym to takie, których skład jest krótki, prosty i zawiera małe ilości mąki. Wbrew pozorom posiłki przygotowane z tych produktów w ogóle nie muszą być nudne i mdłe. Na rynku ciągle pojawiają się nowe produkty, które dotąd kojarzyły się z wysokim IG. 

Produkty mające niski indeks glikemiczny to między innymi:

  • pełnoziarniste pieczywo i makarony, suszone warzywa i owoce,
  • owoce: jabłka, truskawki, brzoskwinie, śliwki, kiwi, awokado
  • warzywa: marchew, seler, cukinia, sałata, brokuł, kalafior, pomidor
  • jaja
  • drób i ryby

Natomiast zupełnym ich przeciwieństwem są słone przekąski: chipsy, frytki i żelki.

Co i kiedy jeść na IG? 

Osoba stosująca dietę o niskim IG, powinna trzymać się kilku podstawowych zasad, które pozwolą jej na utrzymanie dobrego samopoczucia przez cały dzień. 

  • jedzenie posiłków o starych porach: pierwszy z posiłków zaleca się przyjąć maksymalnie 2 godziny po przebudzeniu. Ostatni natomiast nie później niż godzinę przed pójściem spać
  • pory jedzenia dostosowane do trybu dnia jednak w odstępach 3 godzinnych
  • niepodjadanie między posiłkami (dobrym rozwiązaniem podczas ochoty na przekąskę będzie szklanka wody)
  • duża ilość wody 
  • duża ilość herbaty i umiarkowana ilość kawy bez cukru
  • kawa z mlekiem poza posiłkiem jest traktowana jako osobny posiłek, ponieważ podnosi poziom cukru we krwi
  • odstawienie produktów wysoko przetworzonych 
  • zalecenie jedzenia surowych warzyw np. w formie sałatek – należy jednak pamiętać, że ugotowane warzywa mają wyższy indeks glikemiczny.
  • dodanie do diety jak najwięcej ryb morskich 

Co na kolację na niskim IG?

Kolacja to posiłek, który powinien byś stosunkowo lekki. Musi składać się z produktów, które organizm szybko strawi. W ten sposób, podczas snu, organizm będzie mógł się zregenerować zamiast trawić. Po lekkiej kolacji znacznie łatwiej o uczucie wyspania. 

Kolacje z niskim IG mogą występować zarówno w formie na ciepło, jak i na zimno. Mogą to być:

  • kanapki na pieczywie z niskim IG (np.żytni)
  • dowolna sałatka (np. grecka, z mozzarellą)
  • twarożek ze szczypiorkiem i warzywami
  • tosty razowe zapiekane z serem i warzywami 
  • kaszotto z warzywami 
  • zupy (bez dodatku ziemniaka)
  • szakszuka, omlet, jajecznica
Przekąski z niskim IG – czy warto się nimi zainteresować?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG) jest zalecana w przypadku osób chorych na cukrzycę, lecz nie jest to jedyna sytuacja, w której warto ją stosować. Zachowanie dobrej kondycji i prawidłowej masy ciała również bardzo często wymaga specjalistycznego odżywiania, uwzględniającej ten wskaźnik. Oprócz klasycznych dań, polecanych w przypadku głównych posiłków dnia, warto zadbać również o przekąski  z niskim IG.

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny pozwala na odpowiednie zaklasyfikowanie produktów spożywczych, uwzględniające ich wpływ na zawartość we krwi glukozy w ciągu 2 do 3 godzin po spożytym posiłku. Produkty o wysokim IG powodują zarówno szybki wzrost, jak i późniejszy – równie szybki – spadek poziomu cukru, co prowadzi bardzo często do rozregulowania gospodarki insuliną. W rezultacie może to prowadzić do cukrzycy oraz innych powikłań zdrowotnych.

Bardzo często podnosi się również wpływ IG na prawidłową masę ciała. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują bowiem często napady głodu, związane z wahaniami poziomu glukozy we krwi. Efektem może być nadmierne objadanie się.

Jednym z najczęściej spotykanych produktów, wywołujących wspominany wyżej efekt, są słodkie przekąski. W praktyce ich spożywanie ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, jednak wiele osób ma poważny problem z wyeliminowaniem ich z diety. Rozwiązaniem mogą być przekąski z niskim IG – równie smaczne, lecz znacząco zdrowsze.

Przekąski z niskim IG – podstawowe informacje

 Dieta, oparta o składniki z niskim indeksem glikemicznym, zawiera przede wszystkim produkty o niskim poziomie przetworzenia. Zaliczyć do nich można przykładowo:

  • nasiona roślin strączkowych,
  • warzywa i owoce, szczególnie te bogate w błonnik,
  • produkty zbożowe, pochodzące z pełnego przemiału,
  • produkty oparte na mleku.

Oczywiście w składzie przekąsek z niskim IG nie sposób uwzględnić części produktów, zalecanych przy diecie bazujących na tym wskaźniku, takich jak chude mięso czy ryby

Przykłady przekąsek z niskim IG

Najprostsze przekąski z niskim IG oparte są o owoce i warzywa. Najlepiej spożywać je w stanie surowych – zachowują wówczas nie tylko wyśmienity smak, lecz również wysoką zawartość błonnika, który hamuje wzrost poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu smaczne i zdrowe przekąski można mieć również praktycznie cały czas pod ręką – są one bowiem obecnie dostępne w handlu praktycznie przez cały rok.

Jako przekąski  z niskim IG mogą być również traktowane chrupki i chipsy, bazujące na mące z pełnego przemiału zbóż lub na owocach (np. chipsy z suszonych jabłek). Zawartość dużych ilości błonnika pokarmowego również w przypadku tych produktów zapewnia odpowiednie wchłanianie cukrów z pożywienia oraz zapobiega gwałtownym skokom stężenia insuliny.

Bardzo często stosuje się również przekąski oparte na mleku i wyrobach mlecznych. Szczególnie cenne jest połączenie jogurtów typu greckiego lub skyru z ziarnami lub krojonymi, świeżymi owocami. Również takie dania, przy zachowaniu pełni smaku, pozwalają na zachowanie niskiego IG.