Grejpfrut – przykład produktu o niskim indeksie glikemicznym
Wraz z rozwojem cywilizacyjnym, ogólnym dobrobytem i stałym dostępem do żywności, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych, zaczął się pojawiać problem dotyczący jakości spożywanych posiłków oraz ich oddziaływania na zdrowie człowieka.
W dzisiejszej dobie lekarze i naukowcy biją na alarm, aby wybierać produkty ze sprawdzonych miejsc, kontrolować jakoś kupowanych towarów i zacząć jeść świadomie. Tylko w ten sposób jest możliwe zadbanie o zdrowie całego organizmu, którego źródło leży właśnie w żołądku. Coraz bardziej rozpowszechniona jest idea związana z domowym analizowaniem, w codziennej diecie, produktów z wykorzystaniem tzw. indeksu glikemicznego.
Przykładem zdrowego artykułu, który posiada niski indeks glikemiczny, jest owoc grejpfruta. Posiada on wiele witamin (szczególnie witaminę C) i mikroelementów korzystnych dla organizmu człowieka, a jednocześnie jego spożycie, nie wiąże się z nagłym, szybkim wzrostem poziomu glukozy w surowicy krwi.
Indeks glikemiczny, co to jest?
Indeks glikemiczny jest to wskaźnik stosowany w dietetyce. Wykorzystywany jest przede wszystkim przy opracowywaniu jadłospisu dla osób walczących z nadwagą, jako profilaktyka otyłości oraz wspomaganie w walce z cukrzycą. Wskaźnik ten pozwala określić sposób oddziaływania danego produktu na poziom glukozy we krwi człowieka.
Indeks glikemiczny produktów spożywczych oznacza się skrótem IG, jest on wyrażony w procentach. Opisuje tempo wzrostu poziomu cukru w organizmie człowieka w ciągu 2 godzin po spożyciu określonej porcji produktów. Pozwala on również usystematyzować artykuły spożywcze według czasu, jaki zajmie wzrost stężenia glukozy w surowicy krwi po ich spożyciu.
Produkty w zależności od tempa i stopnia wzrostu stężenia glukozy, po ich spożyciu, dzieli się na trzy grupy:
- produkty o niskim indeksie glikemicznym (mniejsze lub równe wartości 55),
- produkty o średnim indeksie glikemicznym (pomiędzy 56-69),
- produkty o wysokim indeksie glikemicznym (większe lub równe wartości 70).
Na wartość indeksu glikemicznego złożonych posiłków wpływa proces oraz rodzaj obróbki kulinarnej, a także sposób łączenia produktów ze sobą. Wydłużony proces gotowania sprawia, że surowe produkty, które mają niski indeks glikemiczny, w czasie gotowania zwiększają ich wartość indeksową. Podobnie, tempo spożywania posiłku wpływa na szybkość wydzielania glukozy do krwi, im szybciej spożywa się posiłek, tym szybciej wzrasta glukoza. Z tego powodu dietetycy zalecają spokojne i powolne spożywanie posiłków, z dokładnym rozdrabnianiem pokarmów w jamie ustnej.
Sprawdź kilka naszych artykułów związanych z indeksem glikemicznym:
Grejpfrut indeks glikemiczny

Owoce są grupą produktów, które odgrywają istotną rolę w prawidłowym żywieniu. Wynika to przede wszystkim z ich niskiej wartości energetycznej oraz bogactwa witamin, a także składników odżywczych takich jak węglowodany, pektyny czy błonnik. Indeks glikemiczny owoców, ze względu na obecność większej ilości cukrów, jest zazwyczaj wyższy niż warzyw. Nie mniej jednak wartość indeksu glikemicznego owoców zależy od ich dojrzałości, świeżości, czy, w przypadku przetworzonych owoców, zawartości dodanego cukru.
Na przykładzie grejpfruta można zobaczyć poszczególne wartości odżywcze w 100 gramach tego produktu oraz poznać wielkość indeksu glikemicznego:
- wartość kaloryczna: 42
- białko: 0,6 g
- tłuszcz: 0,2 g
- węglowodany: 9,8 g
- błonnik pokarmowy: 1,9 g
- indeks glikemiczny: 20
Z powyższych liczb jasno wynika, że grejpfrut jest doskonałym źródłem błonnika, zaspokaja zapotrzebowanie na węglowodany (w tym cukry proste) oraz charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że spożycie 100 gram produktu, wywołuje jedynie powolny wzrost poziomu glukozy we krwi oraz ogranicza wyrzut insuliny z trzustki do organizmu.
Spożywanie grejpfruta
Grejpfrut należy do rodziny owoców cytrusowych, obok cytryny czy pomarańczy olbrzymiej. Charakteryzuje się słodko kwaśnym smakiem, z wewnętrzną białą błoną i soczystym miąższem. Można wyróżnić grejpfrut zielony, grejpfrut czerwony i żółty. Odmiana czerwona jest najbardziej popularna i wykazuje wysoką zawartość witaminy C. Grejpfrut czerwony posiada właściwości lecznicze. Potrafi korzystnie wpływać na pracę jelit, układ krążenia i poziom cholesterolu.
Ponadto regularne jedzenie grejpfruta uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, obniża nadciśnienie tętnicze i wzmacnia odporność. Jeden owoc grejpfruta zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Natomiast pestki grejpfruta wykazują działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Szerokie, zdrowotne właściwości grejpfruta można wykorzystać także w dbaniu o zdrowie matki. Zaleca się więc spożywanie grejpfruta kobietom w ciąży.
Artykuły o grejpfrucie:
Owocowy deser z grejpfruta
W zależności od upodobań kulinarnych każdego człowieka, grejpfruta można jeść w rozmaitych kombinacjach. Najprostszym sposobem jest po prostu obranie owocu ze skórki, rozdzielenie na cząstki i skonsumowanie. W takim wypadku należy pamiętać, aby nie uszkodzić białych błonek oddzielających poszczególne cząstki miąższu ponieważ w nich znajduje się najwięcej potrzebnych witamin i mikroelementów. Taki sposób spożywania tego owocu, może jednak nie każdemu przypaść do gustu ze względu na charakterystyczny gorzkawy posmak.
Warto więc przygotować owocowy deser składający się z różnorodnych owoców z dodatkiem grejpfruta, który wzbogaci i uzupełni gamę smakową całości. Dobrze jest, do tej mieszanki, wybrać owoce o zbliżonej wartości energetycznej, jak i niskim indeksie glikemicznym.
Sok z grejpfruta
Sok grejpfrutowy jest zalecany dla osób, które chcą kontrolować indeks glikemiczny czy ładunek glikemiczny spożywanych produktów, ale również tych, którzy walczą z nadwagą lub osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. Szklanka soku grejpfrutowego doskonale gasi pragnienie, zdecydowanie lepiej niż sok wykonanych z innych, słodszych owoców. Dodatkowo reguluje poziom glukozy i insuliny we krwi dając uczucie sytości. Co więcej jest to prawdziwa bomba witaminowa o wysokiej zawartości witaminy C, witam z grupy B oraz witaminy A. Wykazuje korzystny wpływ na przemianę materii, ciśnienie tętnicze oraz procesy starzenia. Zaleca się picie soku grejpfrutowego w diecie odchudzającej na kilkanaście minut przed spożyciem posiłku.
Grejpfrut a zażywanie leków
Ze względu na silne oddziaływanie grejpfruta na organizm oraz dużą ilość witamin, składniki mineralne i obecność substancji chroniących zaleca się ostrożność w łączeniu spożywania grejpfrutów z przyjęciem między innymi leku przeciwhistaminowego. Może to doprowadzić do wzrostu stężenia tego leku we krwi, a więc zaburzone zostanie jego prawidłowe działanie. Należy również unikać łączenia jedzenia grejpfruta z lekami przyjmowanymi na choroby pęcherza moczowego.
Powszechnie wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Warto więc podjąć działania i poświęcić czas na przeanalizowanie swojego codziennego jadłospisu pod kątem wartości indeksu glikemicznego, wartości odżywczych oraz właściwości leczniczych spożywanych produktów i posiłków. Może nadszedł najwyższy czas, aby na stałe wprowadzić w dietę np. owoc grejpfruta?
Najnowsze komentarze