Jesień i zima to czas, w którym organizm szczególnie potrzebuje wzmocnienia odporności, a co za tym idzie – dodatkowej dawki witamin. Oczywiście, warto wobec tego suplementować witaminy w tabletkach na przykład witaminę C, witaminę D, czy kwas foliowy, jednak nic nie zastąpi warzyw w codziennej diecie, które dostarczają naturalnych wartości odżywczych oraz niezbędnej dawki witamin i składników mineralnych.
Jakie więc są najzdrowsze warzywa? Lista jest całkiem długa, a wymienione warzywa potrafią zdziałać cuda, zarówno dla zdrowia, jak i urody.
Najważniejsze witaminy
Nasza moc zdrowotna w dużej mierze zależy od diety. To właśnie ona wpływa na samopoczucie, koncentrację, kondycję, a co za tym idzie, również odporność organizmu. Warto więc mieć to na uwadze, przygotowując ulubione posiłki. Nie może w nich zabraknąć warzyw, które zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, składniki mineralne i witaminy (a warto pamiętać, że witamina C, kwas foliowy, czy żelazo to nie wszystko). Zdrowotna moc potraw warzywnych – sałatek, czy koktajli – to niemal broń w walce z chorobami, nie tylko tymi sezonowymi, ale także poważniejszymi.
Witaminy, których nie może zabraknąć w diecie to przede wszystkim te z grupy ADEK. Są to (jak nazwa wskazuje) podstawowe: witamina A, witamina D, witamina E oraz witamina K. Warto także pamiętać o spożywaniu w diecie kwasu foliowego, beta-karotenu, witaminy C, czy witamin z grupy B.
Zobacz artykuł: Jakie zadania spełniają witaminy rozpuszczalne w wodzie?
Najzdrowsze warzywa
Najzdrowsze warzywo to takie, które poza dostarczeniem odpowiednich wartości odżywczych, korzystnie działa także na inne elementy i układy naszego organizmu, zapobiegając potencjalnym chorobom, czy tyciu. Chodzi tu na przykład o niższe ryzyko rozwoju nowotworów, obniżanie ciśnienia krwi, czy szybsze procesy trawienne. Zobacz także jakie warzywa jeść na odchudzanie.
Warzywa powinny być źródłem białka (zwłaszcza w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej), mieć korzystny wpływ na zdrowie, ale jednocześnie ich jedzenie nie może być „udręką”, dlatego najlepiej wybrać przepis, za pomocą którego stworzony będzie doskonały, smaczny i pełnowartościowy posiłek.
Rukiew wodna

Rukiew wodna to roślina z grupy kapustowatych o niezwykłych właściwościach leczniczych. Według Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji uznała, iż rukiew wodna to najzdrowsze warzywo na świecie, czym wyprzedziła w swoistym rankingu jarmuż, czy brokuły. Moc zdrowotna została określona oficjalnie jako największa, dlatego rukiew wodna powinna stać się must have w każdej kuchni.
Rukiew wodna ma właściwości przeciwstarzeniowe, a także działanie przeciwnowotworowe. Co więcej zawiera sporą ilość beta-karotenu – więcej niż znana z karotenu marchew i zawiera ogromną ilość witamin (witamina C, czy, witamina B6), przez co zaleca się ją osobom cierpiącym na awitaminozę.
Kapusta pekińska
Do najzdrowszych warzyw należy zaliczyć także kapustę pekińską, której sezonem zdecydowanie jest zima. Bogata jest w błonnik, białko oraz jest dobrym źródłem witaminy C, więc staje się prawdziwą bombą witaminową z ogromną mocą zdrowotną. Ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, czym przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób nowotworowych, a także prowadzi do poprawy ogólnego stanu zdrowia, zmniejszając poziom cholesterolu LDL.
Warto jednak wiedzieć, że spożycie dużej ilości kapusty pekińskiej nie jest rekomendowane osobom, zmagającym się z chorobami tarczycy.
Burak ćwikłowy

Szukając najzdrowszych warzyw, warto spróbować również buraka ćwikłowego. Zawiera on sporo żelaza, więc sprawdzi się w chorobach niedokrwistości, a także w diecie roślinnej. Podobnie jak kapusta pekińska obniża poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałając tym samym miażdżycy. Poza tym, burak ćwikłowy ma także działanie antybakteryjne, a badania wskazują, iż sok z buraka stosowany być może jako naturalny prebiotyk, dlatego jego moc z pewnością może zdziałać cuda dla organizmu.
Jako iż burak ma zarówno swoich zwolenników, jak i anty-sympatyków, warto przyrządzić z niego zupę krem z dodatkiem przypraw, by móc cieszyć się zdrowiem bez konieczności jedzenia czegoś, co nie do końca nam smakuje. Innym pomysłem jest też smoothie z dodatkiem jabłek (lub innych ulubionych warzyw i owoców), dzięki czemu będzie jednocześnie zdrowo i smacznie.
Natka pietruszki
Chociaż wydawaćby się mogło, że najwięcej witaminy C znaleźć można w cytrynie, prawda leży gdzieś indziej. To natka pietruszki może znaleźć się na podium, będąc bombą witaminową, a jej zdrowotna moc może zdziałać cuda. Jej jedzenie zwiększa odporność, dostarcza niezbędnych aminokwasów, a także pomaga w bólach miesiączkowych, działając rozkurczowo, co może stać się swoistym remedium dla wielu pań. Co istotne, zielona część pietruszki działa krwiotwórczo, przez co koktajle z pietruszką sprawdzą się jako naturalny suplement dla osób chorujących na anemię.
Liście mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski coraz częściej wykorzystywany jest do kosmetyków, czy produkcji domowych syropów i naparów (które mają zarówno moc zdrowotną, jak i moczopędną, o czym warto pamiętać). Jest to jednak także doskonałe źródło witamin z grupy B, a także potasu i magnezu, a wykorzystanie liści mniszka lekarskiego w sałatce oczyszcza organizm podczas zatruć pokarmowych. Wykazuje się także właściwości przeciwnowotworowe (a także wsparcie w leczeniu chłoniaków i nowotwórów krwi), działanie moczopędne, czy pomoc w trawieniu, zwłaszcza iż mniszek hamuje wchłanianie tłuszczów.
Warto dodać, że liście mniszka lekarskiego najdelikatniejsze są wiosną. Im starszy jest mniszek lekarski, tym ma bardziej gorzkawy smak, dlatego dobrze jeść młode listki, które nie posiadają tej goryczy, specyficznej dla późniejszych pór roku.
Należy jednak uważać, zbierając liście samodzielnie, by nie pomylić mniszka lekarskiego z podobnie wyglądającym mleczem polnym.
Sałata masłowa
Sałata masłowa to kolejne z warzyw, mających mnóstwo witamin. W tabeli wartości odżywczych znajdzie się więc witamina K, witaminy z grupy B, czy prowitaminy A, a jej moc zdrowotna spotęgowana jest także sporą ilością aminokwasów. Sałata ta chroni również przed zachorowaniem na raka oraz chorobę Alzhaimera, opóźnia procesy, związane ze starzeniem i korzystnie wpływa na metabolizm – a co za tym idzie – ochudzanie. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek i koktajli, dzięki czemu jej spożywanie nie powinno stanowić problemu. Sprawdź również jakie witam
Jakie warzywa są najzdrowsze – podsumowanie

Warzywa są niezwykłe i z całą pewnością zasługują na to określenie. Ich moc zdrowotna jest ogromna. Zawierają dużą ilość składników odżywczych, a ich regularne spożywanie wpływa na kondycję zębów, włosów i paznokci, układ nerwowy, a także eliminuje niektóre zachorowania: zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów, czy obniża ciśnienie krwi.
Istotne jest również to, iż warzywa zawierają białka pokarmowe, dzięki czemu zwolennicy diety roślinnej nie muszą martwić się o braki w diecie. Poza tym, są także naturalnym nośnikiem aminokwasów i witamin, dzięki czemu można uniknąć dodatkowej suplementacji i dla zachowania zdrowia zakupić trochę najzdrowszych warzyw.