Jak zrobić rybę na parze? Porady i wskazówki

Jak zrobić rybę na parze? Porady i wskazówki

Gotowanie na parze cieszy się coraz większą popularnością. W ten sposób przygotowuje się zarówno warzywa, mięsa jak i ryby, które są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych lub pieczonych. Lekarze i dietetycy podkreślają ponadto, że gotowanie na parze jest jednym z najbardziej zdrowych sposobów przyrządzania jedzenia i pozwala zachować cenne witaminy i składniki odżywcze w przygotowywanych potrawach. Jak zatem zrobić rybę na parze?

Jakie rodzaje ryb nadają się do gotowania na parze i jak je przyrządzić?

Praktycznie wszystkie gatunki ryb mogą być gotowane na parze. Warto jednak pamiętać, aby przed samym gotowaniem ryby oczyścić i przekroić na pół oraz skropić sokiem z cytryny, co pozwala pozbyć się charakterystycznego zapachu ryby, który nie każdemu przypada do gustu. Jeśli rybę gotujemy w wielowarstwowym naczyniu żaroodpornym to wówczas należy umieścić ją na samym dole, tak aby soki i aromaty, które z niej wypłyną nie skapywały na warzywa czy inne, gotująca się potrawy. Wynika to z faktu że ryba posiada specyficzny zapach, który może zmienić smak i aromat innych dań.

Część osób decyduje się gotować rybę na parze w oddzielnym naczyniu, a zamiast wody używać np. bulionu doprawionego ziołami, co nadaje rybie ciekawego aromatu i sprawia, że jest jeszcze smaczniejsza. Rybę można też gotować na samej wodzie, jednak warto pamiętać by zachować odpowiednią odległość ryby od wody – min. 2,5 cm.

Ciekawostką jest fakt. że ryby nadają się również do gotowania na paprze w papilotach i wystarczy przed umieszczeniem ich w naczyniu zawinąć je w papier pergaminowy lub np. w smażone liście kapusty pekińskiej lub sałaty. Dzięki temu ryba przyrządzona na parze przesiąknie aromatem warzyw i przypraw i będzie jeszcze smaczniejsza.

Może zainteresować Cię:

Jak zrobić rybę na parze KROK PO KROKU?

Aby ryba gotowana na parze była smaczna i zachwyciła wszystkich domowników warto zastosować się do kilku wskazówek. Zatem jak zrobić rybę na parze?

  • Gotowanie ryby na parze należy rozpocząć od przygotowania odpowiedniego naczynia. Większość osób korzysta z odpowiedniego garnka ze szklaną nadstawką, umieszczoną u góry i przeznaczoną specjalnie do gotowania na parze. Wówczas do garnka należy wlać niewielką ilość wody i podgrzać ją do temperatury wrzenia, a następnie umieścić szklaną nadstawkę, która znajduje się nad wodą. Należy pamiętać aby podczas gotowania ryby na parze nadstawka była przykryta pokrywką, tak aby para nie uciekała na bok, ale wypełniała cały garnek;
  • Osoby, które nie mają specjalnego naczynia do gotowania na parze lub też parowaru mogą użyć zwykłego garnka, na którym ustawia się naczynie żaroodporne lub siteczko, a na nim np. talerz. Istotne znaczenie ma przykrycie. które nie pozwala wydobyć się na zewnątrz parze, a dzięki temu ryba może się odpowiednio gotować;
  • Sam czas i sposób gotowania ryby na parze uzależniony jest rodzaju ryby. Jeśli są to gotowe filety to wystarczy je po prostu umieścić w specjalnym naczyniu, przykryć pokrywką i gotować przez okres ok. 10 minut. Oczywiście. w tym czasie rybę należy doprawić do smaku solą i pieprzem, a wcześniej skropić sokiem z cytryny. W przypadku gotowania całej ryby, zwłaszcza dość dużej i grubej, czas gotowania wynosi nawet 20 minut lub więcej. Warto w praktyce co jakiś czas podnosić pokrywką i sprawdzać czy ryba jest już gotowa.
  • Gotowanie na parze zasada tą zaletę, że można w dowolnym momencie sprawdzić poziom ugotowania ryby i dopasować to do swoich własnych upodobań. W praktyce delikatne mięso ryby gotuje są znacznie szybciej i wówczas warto uważać aby ryba nie przygotowała się i nie rozpadała.

Czy przed gotowaniem na parze rybę należy zawsze skropić sokiem z cytryny?

Wiele osób zastanawia się jak zrobić rybę na parze aby pozbyć się charakterystycznego zapachu, której jest nieodłączny dla pewnych rodzajów ryb. Otóż idealnym rozwiązaniem jest polanie ryby sokiem z cytryny przed ugotowaniem jej na parze. W ten sposób doprawia się np. pstrągi. Warto jednak zawsze sięgać po świeżą cytrynę. która dodaję też aromatu i nie decydować się na zamienniki, takie jak np. kwasek cytrynowy.

Wiele osób decyduje się też doprawiać ryby np. czosnkiem, pieczarkami czy pomidorami, ponieważ metody są różne i pochodzą z różnych kuchni świata. Warto eksperymentować w kuchni by odkrywać nowe smaki ryby przyrządzonej na parze. 

Jak długo gotować rybę na parze?

Ryba gotowana na parze należy gotować w zależności od wielkości kawałków. Poniżej przedstawiają się poszczególne czasy gotowania:

  • Pokrojone na paski filety – ok. 10 minut,
  • Całe i grubsze filety oraz dzwonka – ok. 15-20 minut,
  • Całą gotową rybę – 25-30 minut.

Jak zrobić rybę na parze zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania się?

Ryba gotowana, a także gotowanie na parze wpisuje się w trend zdrowego odżywiania się, ponieważ w ten sposób nie traci się cennych wartości odżywczych, a dania są zdrowe i lekkostrawne. Dotyczy to również ryby gotowanej na parze, jednak w tym przypadku należy uważać aby podczas gotowania ryba nie rozpadła się.

Funkcję gotowania na parze posiadają niektóre kuchenki mikrofalowe, ale tak naprawdę można użyć garnka ze szklaną nadstawką, szybkowaru lub piekarnika parowego. Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania się w czasie gotowania na parze nie należy dodawać soli do ryby, ponieważ podczas gotowania wydobywają się z niej własne olejki eteryczne i inne, bardzo aromatyczne substancje. Dlatego często wskazuje się, że ryby należy solić już po ugotowaniu na paprze.

Inną, bardzo ważną kwestią jest odpowiednia wielkość garnka, ponieważ jak sama nazwa wskazuje, do gotowania na parze niezbędna jest para, a więc w praktyce także odpowiednia przykrywka, dzięki której para nie będzie uciekała na boki. Samo gotowanie powinno odbywać się powoli, aby woda tylko bulgotała i nie rozlewała się po kuchence. Jedną z zasad zdrowej kuchni jest też dodawanie do wody wina lub innych, aromatycznych przypraw.

Posiadając garnek do gotowania na parze można oprócz ryby przygotować np. aromatyczny ryż, którego saszetkę można włożyć do garnka, a na nim ustawić nadstawkę z rybą. Warto jednak pamiętać, że przesiąknie on smakiem i aromatem ryby, gdyż soki z niej będą skapywać do wody z gotującym się ryżem. Aby uzyskać ciekawy smak warto do ryżu dodać ulubione zioła, takie jak np. posiekany koperek, natkę pietruszki, ząbek czosnku, cebulę itp.

Z przeprowadzonych badań wynika, że gotowanie na parze pozwala zachować nawet do 90% witaminy C i jest najzdrowszą metodą przygotowywania posiłków. Badacze z zakresu toksykologii z Uniwersytetu w Sewilli opublikowali badania, które dowodzą, że gotowanie na parze ryb słodkowodnych zmniejsza też obecność cyjanotoksyn, które są bardzo szkodliwe dla organizmu człowieka oraz dla całego środowiska naturalnego. Dlatego dietetycy i lekarze zdecydowanie polecają gotowanie na parze jako najbardziej zdrową, a jednocześnie szybką i łatwą metodę przygotowywania posiłków.

Related Post

Czy łososia można mrozić?

Łosoś jest jedną z najbardziej cenionych ryb na naszych stołach, głównie dzięki swoim wyjątkowym właściwościom…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *