Grejpfrut – wyjątkowy król cytrusów

Grejpfrut – wyjątkowy król cytrusów

Piramida zdrowego żywienia

Owoce i warzywa są kluczowym składnikiem diety. Każdy wie, że składnik roślinny powinien pojawić się we wszystkich spożywanych posiłkach w ciągu dnia. Już na początku ścieżki edukacyjnej, jeszcze wcześniej niż pisać i czytać, dziecko uczy się, że podstawą zdrowego żywienia jest spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie.

Zwykle wybór warzyw i owoców w diecie oparty jest na preferencjach smakowych i kolorystycznych. Nie bez znaczenia pozostaje też poziom łatwości przygotowania danego produktu.

Naturalnie dla większości ludzi owoce wydają się najczęściej bardziej atrakcyjne niż warzywa. Przede wszystkim ze względu na ich wysoką smakowitość, ale także na prostotę spożycia. W przeciwieństwie do wielu warzyw, które najczęściej należy poddać obróbce termicznej, w przypadku owoców przed spożyciem zwykle wystarczy ich umycie i już można cieszyć się ich smakiem i dobroczynnym wpływem na zdrowie.

Jednak owoc owocowi nierówny i choć wszystkie owoce zawierają zdrowotne wartości odżywcze, niektóre z nich odznaczają się wyjątkowym bogactwem witamin i minerałów. Za najzdrowsze uznaje się potocznie owoce cytrusowe, których wysoka zawartość witaminy c cieszy się opinią świetnego narzędzia do walki z przeziębieniem i grypą.

Grejpfrut niewątpliwie wyróżnia się spośród innych owoców cytrusowych ze względu na jego wyjątkowo zróżnicowane właściwości lecznicze oraz fakt, że posiada najwięcej witamin.

Sprawdź również:

Żółte i czerwone grejpfruty

grejpfrut czerwony właściwości

Grejpfrut to tropikalny owoc, który uprawiany jest w krajach strefy podzwrotnikowej, szczególnie w krajach Afryki południowej. Cytrus ten występuje w wielu odmianach, jednak w naszych rodzimych sklepach pojawiają się najczęściej dwie z nich: grejpfrut biały i grejpfrut czerwony. W sklepach grejpfrut dostępny jest przez cały rok, co przy jego unikalnych właściwościach zdrowotnych czyni go potencjalnie bardzo przystępnym i atrakcyjnym składnikiem diety przeciętnego Polaka.

Cząstki soczystego miąższu ukryte pod miękką, grubą skórką, którą można stosunkowo łatwo obrać i jeść grejpfruta, a także ręcznie bez wysiłku wycisnąć z niego sok. Owoc ten charakteryzuje się bardzo wyraźnym, lekko gorzkim i intensywnie kwaśnym smakiem. W kuchni bywa też używany jako składnik sałatek czy koktajli.

Poza wyróżniającym się smakiem, którego nie sposób pomylić z żadnym innym owocem, na specjalna uwagę zasługują jego właściwości odżywcze. Regularne spożywanie grejpfrutów oraz ich soku przynosi wiele korzyści zdrowotnych przede wszystkim ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość składników mineralnych.

Grejpfrut wartości odżywcze

Polacy bardzo często wybierają do picia sok z grejpfruta – ten w wersji świeżo wyciskanej jest dostępny w menu niemal każdej kawiarni i restauracji. Według dietetyków więcej korzyści jednak otrzymamy jedząc owoc niż pijąc sok. Owoc ten zawiera bowiem dużą ilość błonnika, który w soku obecny jest jedynie w śladowych ilościach.

Nie bez znaczenia jest również fakt, że oprócz orzeźwiającego smaku grejpfrut ma dobroczynny wpływ zarówno na układ odpornościowy jak i na obniżenie poziomu cholesterolu.

Dzięki dużej zawartości witaminy C grejpfrut korzystnie wpływa na odporność organizmu, pomaga leczyć objawy przeziębienia i grypy. Cytrus ten, a szczególnie grejpfrut czerwony, zawiera jednak nie tylko witaminę c.

Owoc grejpfrutu jest wyjątkowym źródłem witamin z grupy b, kluczowych w walce ze stresem oksydacyjnym, oraz beta karotenu.

Ponadto badania wykazały, że regularne spożywanie grejpfrutów i soku z nich wzmacnia naczynia krwionośne, opóźnia proces starzenia i pomaga zwalczyć nadciśnienie tętnicze.

Grejpfrut ważnym składnikiem diety

Właściwości grejpfrutów wykraczają daleko poza wysoką zawartość witaminy c.

Oprócz tego, że obniżają poziom cholesterolu, warto o nich pamiętać starając się zrzucić zbędne kilogramy, bowiem spożycie tych owoców zapewnia uczucie sytości. Wyjątkowo istotny jest fakt, iż grejpfruty, w przeciwieństwie do większości owoców, charakteryzują się stosunkowo niską zawartością cukru.

Grejpfruty mają również wyjątkowo niski indeks glikemiczny. Spożywane regularnie znacząco poprawiają przemianę materii, obniżają poziom glukozy oraz poziom cholesterolu, dzięki czemu wpływają leczniczo na zaburzenia lipidowe, a także ciśnienie tętnicze.

Nie tylko soczysty miąższ – magiczny wyciąg z pestek grejpfruta

W przypadku zawahania się przed spożyciem grejpfruta warto mieć na uwadze kolejny dobroczynny aspekt tego cytrusa.

O ile większość owoców zjadanych jest na surowo w całość, bez skórki lub wyciskany jest z nich sok, tak w przypadku grejpfrutów niepowtarzalne wartości zdrowotne mają też ich pestki.

Wyciąg z pestek grejpfruta jest popularnym składnikiem preparatów o właściwościach antybakteryjnych i przeciwwirusowych. Nic tak nie wspiera działania układu odpornościowego jak tego typu preparat czy też same pestki. Spożywając grejpfruty należy pamiętać, by pestek nie wyrzucać. Jest to kolejna cecha tych cytrusów, która tak znacząco je wyróżnia na tle innych owoców.

Przygotowując swój jadłospis i dobierając suplementację warto pamiętać o odpowiedniej podaży owoców grejpfruta lub wyciągu z jego pestek.

Grejpfrut dostarcza antyoksydantów

Kiedy wydawać by się mogło, że wymienione zostały już wszystkie możliwe dobroczynne wartości grejpfrutów, nie sposób nie wspomnieć o jeszcze jednym elemencie życia, na który cytrus ten ma niewątpliwie korzystny wpływ. Jest to aspekt, który może cieszyć się szczególnym zainteresowaniem w czasach gdy kult młodości i choroby cywilizacyjne pozostają jednym z najważniejszych tematów w dyskursie publicznym.

Wyjątkowe właściwości zdrowotne grejpfruta dotyczą także działania anti aging. Zawarte w grejpfrutach wartości odżywcze, a w szczególności wspomniana już witamina c, hamują wolne rodniki i działają korzystnie na wspomaganie opóźniania procesu starzenia.

Podsumowując, biorąc pod uwagę wszystkie dobrodziejstwa, jakie płyną ze spożywania tego cytrusa, trudno nie zgodzić się z faktem, że grejpfrut powinien na stałe zagościć w jadłospisach Polaków.

O czym warto pamiętać sięgając po grejpfruta lub sok grejpfrutowy?

czy grejpfrut jest zdrowy

Alergie spożywcze

Pomimo wymienionych nieodzownych pozytywnych skutków spożywania grejpfruta, należy być świadomym kilku kwestii, które mogą wpłynąć na organizm negatywnie. Dzięki tej wiedzy można uniknąć potencjalnie poważnych komplikacji zdrowotnych.

Warto wiedzieć, że pomimo iż spożywanie grejpfruta w znacznej większości przypadków może bardzo korzystnie wpływać na zdrowie, nierzadko może też stać się przyczyną alergii. Przed spożyciem grejpfruta po raz pierwszy warto wykonać próbę uczuleniową i powstrzymać się przed pochłanianiem większej ilości owocu nie mając pewności jak organizm zareaguje na jego podaż.

Jedzenie grejpfruta w ciąży i w czasie karmienia piersią

W literaturze naukowej istnieją liczne hipotezy i badania wskazujące na pozytywny wpływ włączania grejpfruta do diety przyszłych mam w czasie ciąży. Między innymi ze względu na kwas foliowy, który jest w tych cytrusach obecny w dużej ilości. Jest to związek chemiczny niezbędny szczególnie w diecie osób planujących posiadanie potomstwa. Grejpfrut, będąc dobrym jego źródłem, jest więc również naturalnie świetnym składnikiem potencjalnego jadłospisu w tym szczególnym czasie.

Z drugiej strony jednak równie dużo mówi się o konieczności powstrzymania się przed jedzeniem cytrusów przez młode mamy ze względu na możliwe choroby alergiczne. W czasie karmienia piersią potencjalne alergeny mogą stanowić zagrożenie nie tylko dla matki, ale także dla dziecka. Nie jest to jednak wskazaniem do proaktywnej zupełnej eliminacji cytrusów z diety, wręcz przeciwnie – ze względu na wyjątkowe wartości odżywcze zawarte w owocach cytrusowych, a zwłaszcza w grejpfrutach, lekarze zachęcają do kontynuowania spożywania ich przy jednoczesnym zachowaniu ostrożności, umiaru i bacznej obserwacji reakcji własnego organizmu i organizmu maluszka.

Okres ciąży i karmienia piersią jest wyjątkowym czasem, w który zdrowie matki powinno być traktowane priorytetowo. Kwestią dyskusyjną pozostaje czy nie powinno się wtedy pić soku i jeść grejpfrutów. Wszelkie wątpliwości powinny być zawsze indywidualnie konsultowane podczas porady lekarskiej.

Cytrusy z lekami

grejpfrut właściwości zdrowotne

Szczególną uwagę powinniśmy także zachować spożywając grejpfruty z lekami.

Substancje zawarte w owocach grejpfruta, pomimo iż pomagają w leczeniu nadciśnienia tętniczego i leczeniu wrzodów żołądka, spowalniają niestety metabolizm leków, co może mieć niekorzystny wpływ na poziom działania leków. Zwykle biorąc leki oczekuje się szybkich i widocznych rezultatów ich działania. Z tego powodu warto pamiętać, że nasza dieta może znacząco wpływać na proces leczenia i nieprzestrzeganie podstawowych zasad może zadziałać na niekorzyść pacjenta, wydłużając czas procesu kuracji.

Ze względu na wymienione możliwe działania niepożądane przed przyjęciem leku należy zapoznać się z jego ulotką. Jednak dla pewności najlepiej będzie nie spożywać grejpfrutów ani ich soku o tej samej porze, o której zażywane są leki.

Pamiętając o umiarze

Dobroczynną dużą ilość witamin łatwo przyswoimy racząc się sokiem grejpfrutowym lub zjadając grejpfruta w całości. Grejpfrut jest źródłem niezliczonych wartości odżywczych, których pozytywny wpływ na organizm pozostaje nieoceniony. Dlatego warto włączyć do swojej codziennej diety szczególnie czerwone grejpfruty, które mają jeszcze więcej witamin niż biała odmiana.

Mimo wszystkich pozytywnych aspektów jakie niesie ze sobą regularne spożywanie owoców i warzyw należy także pamiętać, że w przypadku problemów zdrowotnych, chcąc obniżyć poziom cholesterolu czy ciśnienie, a także w okresie ciąży czy karmienia piersią nawet najbardziej soczysty i pełen witamin grejpfrut nie zastępuje porady lekarskiej.

W trosce o własne zdrowie przed spożyciem owocu grejpfruta czy soku grejpfrutowego warto zwracać uwagę także na przyjmowane już leki tak, by niepotrzebnie nie ryzykować osłabieniem ich działania.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *