Makaron ryżowy jest to produkt pochodzący z kuchni azjatyckiej, który staje się popularnym artykułem także w Polsce. Jest on dostępny w wielu sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych. Pojawia się zazwyczaj w formie przezroczystych nitek. Czy jest rzeczywiście zdrowy i co warto wiedzieć o makaronie ryżowym?
Czym jest makaron ryżowy?
Makaron ryżowy jest stałym elementem kuchni azjatyckiej, gdzie cieszy się ogromną popularnością. Ma delikatny smak i przygotowuje się go głównie w okresie świątecznym. Występuje w postaci długich nitek, których nie dzieli się, aby zapewnić sobie szczęście. Dostać go można także w formie wstążek oraz rurek. Jest on określany często jako „makaron długiego życia”, ze względu na swoje walory odżywcze. Według Azjatów spożywanie go przynosi pomyślność i zdrowie, dlatego jest stałym elementem dać przygotowywanych na urodziny, święta, jak i podczas istotnych wydarzeń rodzinnych.
Wśród jego zalet należy wspomnieć o prostym i szybkim sposobie przygotowania, jak i dobrym smaku. Makaron ryżowy składa się z mąki ryżowej, wody i niekiedy pewnych dodatków (mąka kukurydziana, tapioka). Makaron wyrabia się także z ryżu brązowego. Często dodaje się do niego sos sojowy, ale smakuje też wybornie z sosem ostrygowym. Do jego odmian zalicza się: makaron ryżowy sevai, khanom chin, mixian, shahe fen, vermicelli czy idiyappam. Z makaronem ryżowym można z powodzeniem łączyć wiele składników, przygotowując smaczne, oryginalne i zdrowe potrawy. Smakuje wyśmienicie z większością produktów spożywczych.
Właściwości makaronu ryżowego

Makaron ryżowy ma wiele cennych właściwości odżywczych. Wyróżnia się spośród innych rodzajów makaronów, tym, że jest niebywale delikatny, lekkostrawny i bezglutenowy. Produkt z mąki ryżowej jest cennym bogactwem złożonych węglowodanów, które uwalniają się stopniowo w organizmie, a więc uczucie sytości towarzyszy człowiekowi o wiele dłużej. Jest też źródłem witamin z grupy B, białka, błonnika, sodu, manganu, magnezu, potasy, żelaza, witaminy E. Ryżowy makaron jest artykułem spożywczym wolnym od cholesterolu, natomiast tłuszcz zajmuje jedynie 2 procenty.
Nie zawiera jajek i ma niższy indeks glikemiczny, od takiego produktu jak makaron pszenny. Nadaje się dla osób z nietolerancją glutenu, które nie mogą spożywać makaronu pszennego. Co ważne, nie ma w nim żadnych dodatków chemicznych, jak konserwanty, wzmacniacze smaku i czy sztucznych barwników. Jest świetną propozycją dla osób, które są na diecie odchudzającej czy dla sportowców. Makarony ryżowe nadają się też dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy.
Tabela wartości odżywczych dla makaronu ryżowego
Składnik odżywczy | Zawartość w 100 g makaronu ryżowego | Zawartość w 100 g makaronu ryżowego ugotowanego |
Energia | 364 kcal | 108 kcal |
Woda | 11,9 g | 73,8 g |
Białko | 5,95 g | 1,79 g |
Tłuszcz | 0,56 g | 0,2 g |
Węglowodany | 80,2 g | 24 g |
Błonnik | 1,6 g | 1 g |
Wapń | 18 mg | 4 mg |
Żelazo | 0,7 g | 0,14 mg |
Magnez | 12 mg | 3 mg |
Fosfor | 153 mg | 20 mg |
Potas | 30 mg | 4 mg |
Sód | 182 mg | 19 mg |
Cynk | 0,74 mg | 0,25 mg |
Miedź | 0,078 mg | 0,038 mg |
Mangan | 0,498 mg | 0,114 mg |
Selen | 15,1 µg | 4,5 µg |
Tiamina | 0,031 mg | 0,018 mg |
Ryboflawina | 0,017 mg | 0,004 mg |
Niacyna | 0,221 mg | 0,072 mg |
Kwas Pantotenowy | 0,051 mg | 0,011 mg |
Witamina B6 | 0,015 mg | 0,006 mg |
Witamina E | 0,11 mg | 0,03 mg |
Czy makaron ryżowy może być zdrowy?
Tak, spożywanie makaronu ryżowego wpływa w sposób korzystny na zdrowie. Produkt ten:
- normalizuje pracę układu nerwowego,
- stabilizuje procesy metaboliczne zachodzące w ludzkim organizmie,
- przeciwdziała powstawaniu obrzęków,
- poprawia kondycję skóry, włosów, paznokci,
- zapobiega rozwojowi zakrzepicy.
Aby móc liczyć na pozytywny wpływ makaronu ryżowego na zdrowie, należy spożywać go regularnie. Co ważne, produkt ten sprawie, że dłużej czujemy się syci i nie odczuwamy głodu przez dłuższy czas. Makarony ryżowe można spożywać bez żadnych ograniczeń, a więc nadają się także dla niemowląt, seniorów, czy osób po przebytej ciężkiej chorobie. Ten artykuł spożywczy jest lekkostrawny, ponadto wykazuje się działaniem antyoksydacyjnym. Walczy ze szkodliwymi wolnymi rodnikami i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Warto przeczytać:
Spożywanie dań z tym makaronem sprawia, że można dostarczyć organizmowi dużą dawkę energii, uzupełnić poziom witamin i minerałów, jak i poprawić samopoczucie. Produkt ten idealnie sprawdza się w diecie bezglutenowej. W niej, niestety makarony z mąki pszennej muszą zostać wyeliminowane z menu. Zamiast nich warto przygotowywać potrawy właśnie z makaronem ryżowym, także z tym z brązowego ryżu. Ten typ makaronu polecany jest także osobom z nadciśnieniem i kobietom w ciąży, gdyż nie wywołuje obrzęków po jego spożyciu. Cienkie nitki makaronu ryżowego nie zawierają glutenu, a więc mogą po nie sięgać też osoby podatna na reakcje alergiczne.
Makaron ryżowy – jak wpływa na wygląd?

Regularnie spożywany makaron z białego ryżu oddziałuje korzystnie na wygląd włosów, skóry i paznokci. Dzięki niemu cera jest zdrowsza, znacznie gładsza i wydaje się młodsza. Jego cenne właściwości odżywcze sprawiają, że z twarzy znikają drobne zmarszczki, staje się ona lepiej nawodniona i jędrniejsza. Włosy staną się mocniejsze, lepiej odżywione i błyszczące. Paznokcie natomiast będą mniej kruche i bardziej wytrzymałe. Wszystkie dzięki temu, że ugotowany makaron ryżowy zawiera w sobie sporą ilość tiaminy, witaminy E i ryboflawiny.
Makaron ryżowy w ciąży
Zamiast tradycyjnego makaronu pszennego, kobiety w ciąży powinny sięgać właśnie po ryżowy makaron. Produkt ten nie powoduje przekrwienia organizmu i obrzęków. Nie zawiera glutenu i cholesterolu, co jest istotne w przypadku kobiet w ciąży. Co ważne, makaron z mąki ryżowej dostarcza organizmowi cennych wartości odżywczych, niezbędnych do wzmocnienia paznokci i włosów, które podczas ciąży mogą ulec osłabieniu. Porcje makaronu dostarczają też dużą dawkę wapnia, czyli składnika niezbędnego ciężarnym. Inną ważną substancją jest żelazo, jego dostarczania zapobiegnie rozwojowi anemii.
Czy makaron ryżowy może być spożywany podczas odchudzania?

Warto pamiętać, że to właśnie makarony ryżowe charakteryzują się najniższą zawartością kalorii. Z tego względu mogą być one spożywane także podczas diety odchudzającej. W 100 g makaronu ryżowego znajduje się ok. 108 kcal. Oczywiście, trzeba mieć na uwadze, że wraz z pewnymi dodatkami, ilość dostarczanych kalorii będzie rosła. Należy więc uważać, na to, jakie dania przygotowuje się z makaronem ryżowym. Makaron ryżowy może być wykorzystywany do przygotowywania sałatek, zup, dań głównych. Rewelacyjnie odnajduje się w wyrazistych daniach kuchni chińskiej.
Makaron ryżowy a indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny makaronu azjatyckiego wynosi 61, jest to więc wskaźnik średni. Diabetycy mogą więc go spożywać, jednakże w ograniczonej ilości. Trzeba jednak dbać o odpowiednią wielkość porcji i nie jadać go zbyt często. Lekarze nie zalecają cukrzykom spożywania pokarmów bogatych w węglowodany, gdyż mogą one zwiększać poziom cukru we krwi. Jeśli jednak chodzi o osoby z cukrzycą typu 1, możliwe jest zastosowanie makaronu ryżowego jako dodatku do gotowanego mięsa czy warzyw. Oczywiście diabetyk, musi zawsze pamiętać o kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Sprawdź również artykuł przekąski o niskim indeksie glikemicznym.
Jak gotować makaron ryżowy?

Makaron ryżowy właściwie nie wymaga gotowania. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga dużo czasu. Aby stworzyć idealny posiłek z makaronem azjatyckim, wystarczy włożyć go do wysokiego naczynia, po czym zalać wrzątkiem. Co ważne, nitki makaronu są dosyć długie, nie należy ich łamać czy rozdzielać. Po około 5-6 minutach makaron ryżowy można już odcedzić i ostudzić. Wysoka wartość odżywcza i prosty sposób przygotowania tego typu makaronu sprawia, że jest on świetną alternatywą dla makaronu pszennego. Przygotowuje się go niebywale szybko, a przy tym doskonale współgra z wieloma różnymi składnikami. To świetna propozycja dla osób zapracowanych, które nie mają zbyt dużo wolnego czasu na przygotowywanie posiłków.
Makaron z mąki ryżowej- zastosowanie
Makaron ryżowy doskonale absorbuje smaki. Jest częstym elementem zup, dań smażonych czy sałatek. Przygotowuje się go wraz z mięsem, owocami morza czy warzywami. Za jego pomocą można stworzyć wyjątkowo smaczne i oryginalne dania kuchni azjatyckiej. Świetnie komponuje się z sosem sojowym czy ostrygowym. Co ciekawe, może zostać nie tylko ugotowany, ale także usmażony na rozgrzanej patelni. Produkt z mąki ryżowej pojawia się w daniach chińskich, wietnamskich, koreańskich, japońskich czy tajskich. Dzięki niemu, a się stworzyć lekkostrawne posiłki. Rewelacyjnie uzupełnia on też sycące zupy, czy też nadaje się do nadziewania sajgonek. Coraz częściej makaron ryżowy pojawia się także w kuchni polskiej, w której świetnie urozmaica posiłki.
Źródło:
Tabela wartości odżywczej dla makaronu ryżowego:
- dla suchego makaronu ryżowego: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169742/nutrients
- dla ugotowanego makaronu ryżowego: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168914/nutrients
Jem makaron ryżowy, ponieważ nie toleruję glutenu, a także dlatego, że jest on powszechny w kuchni tajskiej i wietnamskiej, które uwielbiam.
Jednak makaron ryżowy, będąc zrobionym z białego ryżu, powoduje skok cukru we krwi, co nie jest moim zdaniem za dobre dla cukrzyka. Muszę więc być bardzo ostrożna z tym, ile jem makaronu ryżowego i z czym go jem.
Czy makaron ryżowy jest zdrowy? Ogólnie rzecz biorąc makaron ryżowy to po prostu biały ryż, który został uformowany w makaron, więc ma taki sam profil odżywczy jak biały ryż. Niektóre makarony ryżowe są produkowane z brązowego ryżu.