Trądzik to przypadłość niezwykle krępująca oraz uprzykrzająca życia. Mimo tego, że krosty na twarzy to w dużej mierze zasługa hormonów, to jednak istnieją także inne czynniki, które mogą sprzyjać jego występowaniu. Niekiedy zdarza się, że cera wygląda znacznie gorzej podczas stosowania niektórych kosmetyków, jednak często także winę za taki stan rzeczy ponosi zła dieta. Co jeść, a czego unikać aby nieco załagodzić objawy problemów ze skórą na buzi? Czy to rzeczywiście może pomóc?
Jaki wpływ na pojawienie się trądziku ma dieta?
Popularne przysłowie mówi, że człowiek jest tym, co je. Nietrudno zatem wyobrazić sobie, że produkty żywnościowe, które nie mają zbyt dużej ilości cennych składników, mogą negatywnie działać na ludzki organizm. Zbilansowana dieta, może za to sprawić, że człowiek nie tylko odzyska dobrą kondycję, ale również będzie wyglądał zdrowo i świeżo, a stan jego cery znacząco się poprawi. Trądzik różowaty może pojawiać się na twarzy w wyniku oczyszczania się organizmu ze szkodliwych dla niego substancji, które, rzecz jasna najczęściej będą znajdowały się w spożywanych pokarmach.
Co warto jeść przy trądziku?
Najważniejsze, przy doborze diety jest to, aby była ona odpowiednio zbilansowana. Co to znaczy? Powinna pomóc dostarczyć do organizmu wszystkich, niezbędnych mu wartości oraz minerałów. Mimo iż nie jest to łatwe zadanie, to zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na to, aby nauczyć się zdrowo jeść i tym samym zminimalizować lub nawet całkowicie wykluczyć problemy z trądzikiem. Jaka powinna być zatem dieta przy trądziku? Przede wszystkim bogata w witaminy cenne dla skóry. Dobrze jest zatem sięgać po świeże owoce oraz warzywa, a także ryby bogate w cynk. Suche nasiona roślin strączkowych, jaja i drożdże pomogą zadbać o odpowiedni poziom witaminy B. Dobry wybór to również pełnoziarniste pieczywo, orzechy, różnego rodzaju kasze, czy też pestki dyni. Nie należy także zapominać o odpowiednim nawodnieniu i wypijać codziennie około 1,5-2 litrów.
Sprawdź także: Słodycze a trądzik czy jest między nimi zależność?
Których produktów lepiej unikać przy leczeniu trądziku?
Na liście niewskazanych produktów znajdują się oczywiście te, bogate w cukry. Należy unikać słodyczy, gazowanych kolorowych napojów, słonych przekąsek, takich jak chipsy. Dobrze byłoby zrezygnować z fast foodów. Dieta przy trądziku powinna także wykluczać używanie ostrych przypraw. Chociaż niektórym unikanie aż tylu popularnych i lubianych produktów może się wydawać niezwykle trudne, to zdecydowanie warto spróbować chociażby je ograniczyć. Bardzo ważną informacją, przy tworzeniu jadłospisu może być także to, że powinien on opierać się na niskim indeksie glikemicznym, gdyż wszystko to, co posiada go na wysokim poziomie przyczynia się do wyrzutu insuliny oraz zaburza pracę gospodarki hormonalnej, a w efekcie nasila objawy trądziku. Kiedy pojawia się trądzik różowaty nie warto także sięgać po tłuste czerwone mięso, alkohol oraz potrawy smażone na głębokim tłuszczu.
W jaki sposób przekonać się do zdrowego jedzenia i wyeliminować produkty wysokoprzetworzone?
Chociaż zmiana stylu życia nigdy nie należy do łatwych zadań, to istnieje kilka sprawdzonych metod na to, aby nauczyć się zdrowo jeść.
- Ulubione, niezdrowe przekąski warto odstawiać stopniowo. Gwałtowne odrzucenie chipsów czy czekolady może sprawić, że organizm bardzo szybko będzie się ich ponownie domagał, w efekcie dieta będzie powodowała frustrację oraz brak motywacji.
- Warto szukać zdrowych zamienników. Słodycze można zastąpić owocami, a przetworzone uliczne jedzenie, tym, które przygotuje się samemu w domu.
- Nie ma sensu poddawać się na starcie. To naturalne, że w pierwszych dniach na diecie zdarzać się będą małe grzeszki, dlatego nie ma sensu biczować się oraz zamartwiać. Najważniejsze jest jak wiadomo pozytywne nastawienie.
Kiedy zbilansowana dieta przy trądziku przyniesie efekty?
Leczenie trądziku to proces, dlatego należy pamiętać o tym, że efekty nie będą widoczne od razu. Nierzadko poza odpowiednią dietą konieczne mogą być także leki, nie warto zatem odkładać wizyty u specjalisty. Modyfikując to, co ląduje na talerzu można jednak zadbać o organizm od środka i nie tylko pozbyć się niechcianych krostek na twarzy, ale także zrzucić kilka kilogramów oraz poczuć się lekko i zdrowo. Nie można więc jednoznacznie powiedzieć ile czasu musi upłynąć od zmiany diety do pierwszych widocznych efektów, w postaci zmniejszenia trądziku, jednak zdrowe nawyki warto wprowadzić jak najszybciej i nie czekać aż objawy się nasilą. Pogarszający się stan cery to sygnał od organizmu, że należy nieco o siebie zadbać.
Dieta przy trądziku to niezwykle istotny element, dlatego należy potraktować ją, jako formę terapii i nie opierać się zbyt długo. Kiedy pojawia się trądzik młodzieńczy lub trądzik różowaty, dobrym rozwiązaniem jest bez wątpienia wizyta u lekarza, który może przepisać dodatkowe leki oraz zalecić produkty do pielęgnacji, jakich trzeba będzie używać. Problemy z cerą to coś, z czym boryka się spora część społeczeństwa, jednak dobra wiadomość jest taka, że zazwyczaj mijają, wystarczy po prostu zacząć dbać o siebie, a ciężko się nie zgodzić, że zmiany w życiu często zaczynają się na talerzu.