Czy bataty są zdrowe i dobre dla każdego?

Bataty cieszą się coraz większym zainteresowaniem, przez co można znaleźć je w niemal każdym supermarkecie. Zanim jednak postanowi się włączyć te warzywa do swojej diety, dobrze byłoby dowiedzieć się, czym się one charakteryzują. Przede wszystkim, warto odnaleźć odpowiedź na pytanie o to, czy bataty są zdrowe. Należałoby też mieć świadomość tego, czy bataty są wskazane każdemu. Warto także dowiedzieć się, do jakiego rodzaju dań można je wykorzystać. Jak się okazuje, interesujących możliwości jest całkiem sporo. 

Co kryją w sobie bataty?

Bataty, określane także mianem patatów bądź po prostu słodkich ziemniaków, kryją w sobie wiele tajemnic. Okazuje się, że średniej wielkości batat dostarcza organizmowi zaledwie 85 kcal. Warzywa te są dość bogate w węglowodany i ubogie w tłuszcz. Znajduje się w nich także niewiele białka. Ponadto, w warzywach tych znajduje się sporo witamin i składników mineralnych. Mowa tu przede wszystkim o:

  • witaminach z grupy B
  • witaminie A
  • witaminie C
  • wapniu
  • magnezie
  • potasie
  • żelazie

Nietrudno zgadnąć, że ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, bataty korzystnie wpływają na stan ludzkiego organizmu. Jeżeli chce się czerpać z ich dobroczynnych właściwości, trzeba jednak pamiętać o ich regularnym spożywaniu. 

Jakie właściwości mają słodkie ziemniaki?

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy bataty są zdrowe. Tymczasem, dobrze byłoby poszukiwać odpowiedzi na pytanie o to, na co konkretnie mogą one pomóc. Otóż, przede wszystkim, ze względu na wspomniane wyżej witaminy i minerały, słodkie ziemniaki wzmacniają naturalną odporność organizmu. Dzięki temu, osoby, które regularnie je spożywają, będą mogły cieszyć się lepszym zdrowiem. Ryzyko rozwoju sezonowych infekcji będzie więc u nich zdecydowanie niższe. Ponadto, ze względu na znajdujące się w słodkich ziemniakach antyoksydanty, będzie można także zredukować ryzyko powstania niektórych nowotworów. Bataty świetnie sprawdzają się również w roli przeciwzapalnego elementu diety. Systematyczne ich spożywanie przyczynia się do redukcji ryzyka chorób układu krążenia. Warzywa te mogą okazać się także niezwykle pomocne w walce z niektórymi schorzeniami o charakterze autoimmunologicznym. Słodkie ziemniaki są także lekkostrawne. Nie obciążają więc układu pokarmowego i wspomagają regenerację błony śluzowej żołądka. Co ciekawe, bataty naturalnie nie zawierają glutenu. Są więc świetną propozycją dla osób, które cierpią na celiakię bądź też na nadwrażliwość na gluten. Mogą także być ciekawą odmianą dla osób, którym znudziły się tradycyjne ziemniaki, regularnie pojawiające się na polskich stołach. Ze względu na znajdujący się w batatach beta-karoten, korzystnie wpływają one także na stan skóry. Jeśli te warzywa będą regularnie obecne w jadłospisie, będzie można liczyć na wyrównanie kolorytu cery. Poza tym, beta-karoten w pewnym stopniu ochrania skórę przed szkodliwymi właściwościami promieniowania ultrafioletowego. 

Kto powinien sięgać po bataty, a kto powinien ich unikać?

Bataty to warzywa, które mogą okazać się wsparciem dla naprawdę wielu osób. Może je spożywać co do zasady każdy, kto chce prowadzić zdrowy i zbilansowany tryb życia. Nie ma bowiem jakichś specjalnych przeciwwskazań do sięgania po te wyjątkowe warzywa. Osoby cierpiące na cukrzycę bądź insulinooporność, muszą jednak mieć na uwadze odpowiednią obróbkę termiczną słodkich ziemniaków. Lepiej ich nie smażyć, ani też nie piec. W przeciwnym razie, będą miały wysoki indeks glikemiczny. Zdecydowanie lepiej będzie ugotować słodkie ziemniaki. Spożycie ich w takiej formie nie spowoduje gwałtownego skoku glukozy we krwi. 

Zastosowanie batatów w kuchni

Bataty można wykorzystać w swojej kuchni na naprawdę wiele różnego rodzaju sposobów. Można je upiec i podać do obiadu w formie tradycyjnych frytek, jak również pokroić w kostkę, ugotować i dodać do sałatki. Świetnie komponują się z większością warzyw, a w szczególności z pomidorami i szpinakiem. Mogą stanowić bazę dań tradycyjnych, wegetariańskich bądź wegańskich. Wszystko zależy więc od preferencji osoby, która sięga po te warzywa. Ze względu na przyjemnie słodki smak, na bazie batatów można przyrządzić także niebanalne desery. Można chociażby zmiksować ugotowane warzywa z czekoladą i cieszyć się smakiem wyjątkowego budyniu. Poza tym, słodkiego ziemniaka można dodać do koktajlu z dodatkiem banana i mleka owsianego. Będzie to zdrowa i niezwykle smaczna propozycja na drugie śniadanie bądź podwieczorek. Na bazie batatów można również przygotować aksamitną zupę krem. Świetnie będzie smakowała z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak chili, imbir czy gałka muszkatołowa. Tak naprawdę, możliwości wykorzystania tych warzyw wydają się być nieograniczone. Każdy, komu skończą się pomysły, może oczywiście poszukać inspiracji na blogach o tematyce kulinarnej, jak również w książkach kucharskich. Warto także eksperymentować w kuchni, wykorzystując swoje własne pomysły. Dzięki temu, istnieje spore prawdopodobieństwo ugotowania potrawy, która na długo zapadnie domownikom i gościom w pamięć. 

Jakie witaminy ma sałata?

Nie od dziś wiadomo, że jednym z najlepszych źródeł witamin są warzywa. Szczególnie wartościowym produktem jest sałata. Jakie zawiera witaminy i jaka jest ich rola w ludzkim organizmie?

Dlaczego witaminy są niezbędne?

Witaminy to drobnocząsteczkowe związki, które regulują pracę całego organizmu. Dzieje się tak, ponieważ umożliwiają one pracę enzymów. Są to specjalne białka, które przeprowadzają reakcję biochemiczne wewnątrz komórek organizmu. Wszystkie reakcje biochemiczne tworzą metabolizm.

Sałata jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E (tokoferol) oraz witaminę C (kwas askorbinowy). Dodatkowo sałata bogata jest w ważne mikroelementy, czyli pierwiastki takie jak potas (K), magnez (Mg) oraz żelazo (Fe). Ważnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego jest także błonnik.

Witaminy grupy B

Do tej grupy należy aż 8 witamin. Witamina B1 (tiamina) to pierwsza odkryta witamina. Dokonał tego Polak Kazimierz Funk. Witamina ta odpowiada za prawidłowy metabolizm węglowodanów w organizmie, a więc za oddychanie wewnątrzkomórkowe. Ponadto przyspiesza gojenie się ran oraz zmniejsza uczucie bólu. 

Niedobór tiaminy może prowadzić do zaburzeń ze stronu układu sercowo-naczyniowego oraz układu pokarmowego. Obserwuje się na przykład nudności, bóle brzucha, wymioty.

Niezwykle ważną witaminą dla kobiet w wieku rozrodczym jest kwas foliowy, czyli witamina B9. Jej niedobór może prowadzić do bardzo poważnego uszkodzenia płodu. Witamina B9 niezbędna jest do zamknięcia się cewy nerwowej zarodka. Dzieje się to w początkowym okresie ciąży, kiedy kobieta nie zawsze wie, że jest w ciąży. Dodatkowo witamina B9 odgrywa ważną rolę w procesie wytwarzania krwinek czerwonych.

Witamina B12 (kobalamina) współdziała z kwasem foliowym w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Jej niedobór prowadzi do niedokrwistości. Ponadto kobalamina jest niezwykle ważna dla układu nerwowego. Umożliwia ona wytwarzanie tzw. osłonki mielinowej chroniącej nerwy.

Witamina E (tokoferol)

Witamina E jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy. W każdej sekundzie funkcjonowania komórek ludzkiego organizmu, powstają duże ilości tzw. wolnych rodników tlenowych. Są one bardzo szkodliwe. Prowadzą do uszkadzania błon biologicznych oraz zmian w strukturze DNA. Dodatkowo tokoferole odgrywają ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Jest to szczególnie ważne podczas zranień. Odpowiednie zatamowanie nawet drobnego krwotoku jest niezbędne.

Niedobór witaminy E może skutkować większymi trudnościami z zajściem w ciążę. Dodatkowo zaburzona może zostać praca mięśni oraz nadmierny rozpad krwinek czerwonych.

Witamina C (kwas askorbinowy)

Większość zwierząt kręgowych jest w stanie samodzielnie wytwarzać witaminę C we własnym organizmie. U ludzi nie jest to możliwe, ponieważ komórki człowieka nie posiadają specjalnego enzymu – oksydazy gulonolaktonowej.

Witamina C, podobnie jak witamina E, jest bardzo istotnym przeciwutleniaczem. Ochrania ona błony biologiczne. Kwas askorbinowy jest także niezbędny do syntezy kolagenu. Jest to najliczniejsze białko ludzkiego organizmu. Warunkuje ono m.in. prawidłowy stan skóry oraz wytrzymałość kości. Witamina C chroni także dziąsła i zęby przed próchnicą. Kwas askorbinowy ułatwia gojenie się ran. Do tej pory nie udowodniono żadnego wpływu witaminy C na ochronę przed przeziębieniem. Niemniej jednak witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Mikroelementy sałaty

Każdy organizm zbudowany jest z pierwiastków. Każdy z nich spełnia określoną funkcję. W sałacie znajdują się duże ilości żelaza. Pierwiastek ten jest składnikiem hemu, który wypełnia krwinki czerwone i transportuje tlen po organizmie. Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości. Wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego ułatwia witamina C.

Potas to jeden z głównych pierwiastków ludzkiego organizmu. Odpowiada on za przewodzenie impulsów w nerwach oraz komórkach mięśniowych. Jest to także kluczowy pierwiastek w pracy mięśnia sercowego. 

Przed niedoborami magnezu w organizmie może chronić regularne spożywanie warzyw zielonych takich jak sałata. Niedobór tego pierwiastka śladowego może powodować biegunki, bóle głowy, złe samopoczucie a także przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Miażdżyca w dalszej konsekwencji prowadzi często do zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.

Błonnik

Błonnik to mieszanina różnych substancji pochodzenia roślinnego. Jest to niezwykle ważny element prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik pobudza perystaltykę jelit, czyli tzw, ruchy robaczkowe. Ułatwia to regularne wypróżnianie. Dodatkowo błonnik stanowi ważny składnik odżywczy dla korzystnych bakterii jelitowych i zmniejsza wchłanianie cholesterolu.

Warzywa to nieodłączny element diety człowieka. Ważne jest, żeby porcję warzyw spożywać każdego dnia. Warzywa dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych. Można je przyjmować w różnej formie. Warto pamiętać o dużej wartości soków z warzyw. Wiele z tych roślin można uprawiać na własnej działce a nawet tarasie lub balkonie.