Umiejętność odróżniania pokrzywy od innych roślin opanowują bardzo szybko nawet najmłodsi amatorzy przechadzek po łąkach i zagajnikach. Charakterystyczne uczucie, jakiego doświadczamy przy kontakcie z nią, szybko wyrywa nas ze sfery komfortu i wywołuje specyficzny ból, przypominający oparzenie. Zasadniczo tę właściwość pokrzywy zwyczajnej zna większość ludzi, natomiast nie każdy jest świadomy, jakie inne, zwłaszcza lecznicze, możliwości wiążą się z tą rośliną.
Gdzie rośnie pokrzywa zwyczajna?
Znalezienie pokrzywy zwyczajnej (łac. urtica dioica) nie nastręcza trudności, wystarczy zajrzeć na pierwszą z brzegu polanę, a znajdziemy jej tam całe połacie. W Polsce jest to bardzo popularna roślina pod względem występowania, często uważana jest przez to za chwast, chociaż jej korzystne działanie lecznicze znane było w medycynie ludowej, co najmniej od czasów Średniowiecza. Pokrzywa kwietnie mniej więcej od czerwca do października i jest to najlepszy okres na zbiory. Dla porządku warto wspomnieć, że pokrzywa charakteryzuje się zielonymi łodygami i liśćmi, które są pokryte maleńkimi nitkami. To właśnie po dotknięciu jej liści doznajemy nieprzyjemnego uczucia poparzenia, gdyż wspomniane nitki zawierają pewne substancje o charakterystyce drażniącej skórę.
Sprawdź również:
Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej

Pokrzywa zwyczajna (urtica dioica) i jej właściwości lecznicze, były wykorzystywane w gospodarstwach domowych od zarania dziejów. Jest to uniwersalna roślina, którą można zjeść np. w formie zupy lub wykorzystać do zaparzenia napoju typu herbata. Zapewne i Ty pamiętasz z dzieciństwa jak na wsiach dodawano pokrzywę do pasz dla kur czy kaczek. Nic w tym dziwnego, na wsiach wiedza o znakomitych właściwościach tej rośliny była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przykładem stosowania pokrzywy, jest jej wykorzystanie jako jedna z substancji w kosmetykach sporządzanych na bazie naturalnych składników oraz w medycynie naturalnej. Pokrzywa zwyczajna ma charakter wzmacniający organizm, jej picie zwiększa nasze szanse na lepszą odporność organizmu zabezpieczającą nas przed tak niebezpiecznymi w tych czasach wirusami oraz bakteriami. Pokrzywa zwyczajna i jej korzenie mają właściwości moczopędne, a co za tym idzie jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na kamicę nerkową i chcącym polepszyć usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Ponadto uzupełnia organizm w brakujące mu jony żelaza, ale także jest stosowana przy bólach reumatycznych. Jeżeli padłeś kiedykolwiek ofiarą młodzieńczego trądziku, to idealnym rozwiązaniem, jakim powinieneś zastosować jest picie herbaty z pokrzywy. W jej liściach i łodygach zmagazynowane są witaminy C, E, K oraz B1, których korzystny wpływ pomaga w ochronie skóry oraz przeciwdziałają wypadaniu włosów. Dzięki swym antybakteryjnym właściwościom, może ona pomóc zredukować infekcję skórną. Z tych samych przyczyn, stosowana na zewnątrz w postaci kosmetyków używanych do włosów i ciała, staje się świetną zaporą dla łupieżu i zapobiega łojotokowi oraz chroni skórę głowy. Pokrzywa zawiera też właściwości kojące przy stanach bólowych stawów oraz mięśni, działa także skutecznie na gojenie się ran, wpływa korzystnie na krzepliwość krwi. Dzięki obecności fosforu, magnezu, wapnia i krzemu, pokrzywa jest znakomitym źródłem tych wartościowych dla każdego człowieka substancji. Parzenie płynów z omawianej rośliny ma też korzystny wpływ na problemy z układem trawiennym. Jest ona skutecznym remedium na biegunkę oraz na dolegliwości związane z nieżytem jelita bądź żołądka. Ważnym aspektem jest również właściwość pokrzywy do wspierania procesów trawiennych w organizmie. Roślina pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz pomaga regulować przemianę materii.
Kiedy ograniczyć stosowanie pokrzywy zwyczajnej
Jak każda rzecz występująca w przyrodzie, stosowanie pokrzywy też ma swoje ograniczenia. W związku z silnymi właściwościami moczopędnymi, picie więcej niż 3-4 filiżanek herbaty z rośliny, może spowodować, że wypłuczesz organizm z tak potrzebnych soli mineralnych. W przypadku cukrzyków konieczna jest uprzednia konsultacja z lekarzem, poprzedzająca stosowanie naparów z pokrzywy. Jest to spowodowane tym, że ma ona właściwości obniżające poziom cukru w organizmie, co w przypadku tej choroby może prowadzić do niebezpiecznych dla zdrowia sytuacji. Pokrzywa nie jest zalecana w przypadku, gdy masz problem z nadmiarem żelaza, gdyż podnosi jeszcze jego poziom. Fakt, że pokrzywa zwyczajna ma działanie moczopędne i przyspiesza usuwanie nadmiaru wody z organizmu, powoduje że nie powinno jej się stosować u osób z przewlekłymi chorobami nerek, czy też w trakcie leczenia narządów rodnych. Również niewskazane jest pić pokrzywę, bez konsultacji z lekarzem tuż po zabiegach chirurgicznych. Nie powinno się stosować także pokrzyw w trakcie trwania ciąży, ze względu na niezbadane w pełnym wymiarze skutki jej oddziaływania na płód. Ponadto nie jest wskazane podawanie rośliny dzieciom poniżej drugiego roku życia. W niektórych przypadkach zbyt częste stosowanie pokrzywy zwyczajnej może również powodować reakcje alergiczne.
Formy spożywania pokrzywy

Herbata z pokrzywy
Właściwości prozdrowotne jakie zawiera pokrzywa zwyczajna, są w XXI wieku powszechnie znane. Składniki mineralne, można dostarczać do organizmu poprzez picie naparów z tej rośliny. Przyrządzenie herbaty może się odbywać za pomocą zaparzenia świeżych lub suszonych liści tej rośliny. Do kubka należy wsypać około 1 łyżki pokruszonych ziół, następnie zalać wrzącą wodą i poczekać na wystygnięcie. Oprócz opisywanych powyżej właściwości leczniczych, picie herbaty z pokrzywy powoduje łagodzenie stresu i napięcia, który towarzyszy nam w życiu codziennym. Picie naparu z pokrzywy to zarazem smaczny, jak i zdrowy nawyk, który warto w sobie wyrobić.
Sok z pokrzywy
Popularną i łatwiejszą w przyjęciu formą spożywania pokrzywy jest również przygotowanie soku z rośliny. Można to zrobić wykorzystując kilka kilogramów młodych liści pokrzywy (2-3 kg). Po zmieleniu ich dodać litr wrzącej wody i wtedy dalej gotować przez około 15 minut Do powstałego w ten sposób naparu należy dodać sok z cytryny oraz kilkaset gramów cukru. Sok smakuje wyśmienicie, jest słodki, a przy tym łatwy w spożyciu i nadaje się również dla młodszych.
Inne potrawy
W Internecie możemy znaleźć całą masę pomysłów na to jak wykorzystać liście pokrzywy w codziennej kuchni. Możemy sporządzić z niej koktajle, sałatki, użyć, jako dodatek do kanapek, a nawet zrobić z nich kluski. Wszystko tak na prawdę zależy od naszej kuchennej inwencji i pomysłowości. Pokrzywa, jako zioło może znaleźć bardzo szerokie zastosowanie, jako dodatek do zupy czy do mięs. Nie ma ona intensywnego posmaku, który mógłby zepsuć potrawę, dzięki czemu wachlarz jej zastosowań jest bardzo szeroki.
Kosmetyki zawierające pokrzywę
Ze względu na swoje bakteriobójcze właściwości, pokrzywę stosuje się do zabezpieczenia naszej skóry włosów i paznokci. Działanie przeciwłupieżowe i pozytywny wpływ na gruczoły łojowe w naszym ciele powodują, że wyjątkową popularnością cieszą się kosmetyki oraz napary przygotowane na bazie pokrzyw. Stosowane są między innymi szampony do włosów przetłuszczających się oraz anty łupieżowe. Przygotowywane w zaciszu domowym napary z omawianej rośliny, mogą tę posłużyć, jako płukanka do włosów lub zostać wykorzystane do przemywania twarzy, co pomoże zabezpieczyć jej skórę przed infekcjami.
Pokrzywa – uniwersalne i łatwo dostępne źródło zdrowych substancji
Roślina, którą możemy znaleźć właściwie w każdym zakątku naszego kraju, prosta do rozpoznania, banalna w obróbce umożliwiającej jej bezpieczne spożycie, a przy tym wykazująca niesamowite właściwości lecznicze. Tak, pokrzywa to świetny sposób na uzupełnienie diety w potrzebne naszemu organizmowi witaminy oraz składniki mineralne. Choć nie jest ona remedium na każde schorzenie i warto znać jej ograniczenia, to warto byś wprowadził ją do swojego codziennego menu.