Nie od dzisiaj wiadomo, że to, co zjadamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Wiele problemów zdrowotnych można złagodzić lub zupełnie się ich pozbyć, dzięki dobrze dobranej diecie. Styl życia i nawyki żywieniowe to rzeczy, które zależą wyłącznie od naszej silnej woli i chęci. Możemy zmienić je w każdej chwili. Są niezastąpione w procesie dbania o zdrowie i życie. Z pozoru trudna zmiana, z czasem staje się normą, oraz przyjemną, zdrową codziennością, która może uchronić nas przed przykrymi dolegliwościami. Jednym z często występujących problemów, na które ogromny wpływa ma dieta, jest podwyższony kwas moczowy. Co to takiego, do czego prowadzi i jaką dietę wykorzystać w walce z nim?
Co to jest kwas moczowy?
Najprościej rzecz ujmując, kwas moczowy to produkt powstający podczas rozpadu puryn w organizmie. Puryny natomiast to związki organiczne, posiadające w swoim składzie azot. Występują we wszystkich komórkach ludzkiego organizmu. Należy wiedzieć, że każdy zdrowy organizm produkuje kwas moczowy, ponieważ jest to naturalny składnik naszej krwi. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy jego poziom drastycznie wzrasta, co wskazuje na nadmierną jego produkcję, za którą w dużym stopniu odpowiadają nerki. Zbyt wysoki poziom kwasu moczowego może prowadzić do tzw. dny moczanowej, zwanej również skazą moczanową lub podagrą. Jest to pewnego rodzaju zapalenie stawów, któremu towarzyszą bolesne dolegliwości.
Podobne artykuły:
Jakie objawy mogą wskazywać na podwyższony kwas moczowy?
- gorączka
- krwiomocz
- ból, zaczerwienienie i obrzęk stawów
- ból brzucha
- ból okolicy lędźwiowej
- zastój moczu
- nudności
- wymioty
Wysoki poziom kwasu moczowego może prowadzić do:
- dny moczanowej
- kamicy nerkowej
- stanów zapalnych stawów
- nadciśnienia tętniczego
- odwodnienia
- niedoczynności tarczycy
- zawału serca
- niedokrwistości hemolitycznej
Bez względu na to, czy wyżej wymienione objawy zostały zaobserwowane, czy nie, badanie poziomu kwasu moczowego we krwi, powinno się wykonywać profilaktycznie, raz do roku.
Podwyższony kwas moczowy – co jeść?
Podstawowymi zaleceniami dotyczącymi żywienia, przy podwyższonym kwasie moczowym jest ograniczenie źródeł związków purynowych. Świetnie sprawdzi się tutaj dieta wegetariańska, połączona z chudym nabiałem. W codziennym jadłospisie powinny dominować owoce, warzywa, jaja, przetwory mleczne, chude źródła białka oraz tłuszcze roślinne. Natomiast powinno się całkowicie zrezygnować ze słodyczy i cukru.
Dodatkowo pomocne będą: regularne posiłki (3-4x dziennie), ostatni posiłek trzy godziny przed snem, oraz przyjmowanie dużej ilości wody.
Co można jeść:
- chude mięso i przetwory (drób, wołowina, wieprzowina)
- ryby i owoce morza (sandacz, dorsz…)
- mleko
- produkty mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanki…)
- oleje roślinne, oliwa z oliwek, pestki, orzechy
- owoce (szczególnie wiśnie i czereśnie)
- warzywa
Czego nie jeść:
- tłuste, przetworzone mięso (wędliny, galarety, konserwy, wywary z mięsa i kości)
- tłuste ryby
- żółty ser, ser topiony, tłusty twaróg
- warzywa (szczaw, kukurydza, szpinak…)
- słodzone napoje, alkohol, głównie piwo
Zaleca się również ograniczyć stres, zmniejszyć intensywny wysiłek fizyczny, unikać wychłodzenia organizmu oraz gwałtownego odchudzania.