Maltodekstryna jest to składnik produktów żywieniowych, występujący najczęściej w jogurtach, batonach, słodyczach, sosach czy też zupach. Jest to składnik o szerokim spektrum zastosowań a to pozwala na używanie go prawie wszędzie.
Czym jest maltodekstryna?
Maltodekstryna to węglowodany złożone. Otrzymuje się je w procesie częściowej hydrolizy skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej, ryżowej, owsianej czy też grochu. Składnik ten jest zamiennikiem tłuszczów. Dodając je do produktów można efektywnie zmniejszyć ich ilość. Składnik ten nie fermentuje a dodatkowo zapobiega krystalizacji sacharozy zwłaszcza w produktach bogatych w cukier. Maltodekstryna występuje w postaci białego proszku, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Nie ma ona ani zapachu ani smaku. Podczas działania kwasów tworzy razem z nimi swoistą emulsję natomiast w połączeniu z wodą żeluje posiadając właściwości tłuszczowe. Węglowodany złożone postrzega się przeważnie jako pożądany składni diety, natomiast maltodekstryny są trawione bardzo szybko gdyż praktycznie błyskawicznie rozkładają się do postaci glukozy.
W jakich produktach możemy spotkać się z maltodekstryną?
Maltodekstryna jest używana jako tzw. wypełniacz, mająca na celu zapewnienie sztucznych substancji słodzących. Są składnikiem różnych odżywek stosowanych przez osoby aktywne fizycznie. Jako środek zagęszczający do zup, sosów, środków leczniczych, mas tabletkowych oraz otoczki tabletek i kapsułek, które po spożyciu same rozpuszczają się w przewodzie pokarmowym. Nie wykazuje specjalnej tendencji do zalegania w żołądku. Może być stosowana jako płyn krwiozastępczy. Maltodekstryna może być nośnikiem aromatów i smaków. Odżywki, w których znajduje się maltodekstryna nie nadają się zbytnio jako dietetyczne posiłki, przede wszystkim jeżeli dieta jest ukierunkowana na redukcję tkanki tłuszczowej. Osoby odchudzające się, mające tendencje do tycia powinny unikać wręcz odżywek zawierających ją w swoim składzie. Co ciekawe na opakowaniach odżywek można spotkać się z informacjami, iż stosowane są maltodekstryny o różnej długości łańcucha. Ma to sugerować kupującemu, iż będziemy mieć do czynienia ze zróżnicowanym czasem trawienia i wchłaniana glukozy. Jednak różnice w czasie trwania tego procesu są bardzo małe, wręcz niezauważalne, a indeks glikemiczny jest i tak zawsze wysoki. Mimo że maltodekstryny są to węglowodany złożone nie powinny być stosowane jako zmiennik nisko przetworzonej żywności jaką jest ryż, kasza czy choćby ziemniaki. Co ważne maltodekstryna jest substancją bezpieczną dla życia człowieka, jedna co ważne nie jest stosowana w produktach przeznaczonych dla diabetyków. Jak widać produkt ten ma szerokie zastosowanie a co ważne sam koszt jego wytworzenia jest niski.
Szeroki wachlarz możliwości zastosowania tej substancji pokazana jest w samym fakcie wykorzystania jej jako niskotoksyczne kleje biurowe oraz tanie masy plastyczne, z których można produkować jednorazowe ekologiczne naczynia.
Podsumowując maltodekstryna sama w sobie nie jest substancją szkodliwą dla organizmu. Po spożyciu szybko się rozkłada. Nie ma tendencji do zalegania w żołądku. Jednak należy mieć świadomość, iż jest to swoisty, tani w produkcji wypełniacz.