Czy dieta z niskim poziomem IG daje efekty?

Czy dieta z niskim poziomem IG daje efekty?

Coraz większą popularność zdobywa dieta oparta o indeks glikemiczny. Budowana na niskim indeksie wybierana jest zazwyczaj przez osoby z nadwagą lub skrajną otyłością, jak również te, które borykają się z zaburzeniami metabolizmu (jak insulinoodporność, bądź cukrzyca). Czy jednak dieta faktycznie przynosi korzyści, a efekty można dostrzec na zmniejszającym się obwodzie talii? Sprawdź koniecznie!

Co to jest indeks glikemiczny?

IG, czyli indeks glikemiczny to wskaźnik procentowego wzrostu stężenia glukozy tuż po spożyciu określonego produktu w porównaniu do wzrostu po przyjęciu czystej glukozy. Upraszczając, mowa tu o tym, jak szybko po zjedzeniu produktu wzrasta poziom cukru w Twojej krwi. Co ciekawe, indeks glikemiczny produktów zmienia się wraz ze stopniem ich obróbki cieplnej.

Czym jest dieta z niskim indeksem glikemicznym?

Nie istnieje dieta idealna, cudowna, która na dłuższą metę, powtarzana wielokrotnie, doprowadzi Twoje ciało do perfekcyjnego wyglądu. Jednak stosowanie z głową diety opartej o indeks glikemiczny, kierowanie się zasadami do niej przypisanymi sprawi, że zmniejszysz rozmiar swoich ubrań w sposób zdrowy, i co ważniejsze – smaczny. Codzienny jadłospis wcale nie musi być nudny, jak też diecie nie muszą towarzyszyć ciągłe wyrzeczenia. 

dieta z niskim poziomem IG

Produkty o niskim wskaźniku odnotowują poziom IG poniżej 55. Dla porównania, produkty o średnim poziomie mają wartość między 55-70, zaś te o wysokim powyżej 70. Spożywanie potraw z przedziału o niskiej zawartości indeksu glikemicznego podnosi nieznacznie cukier, utrzymując go na stałym poziomie przez kilka następnych godzin, co jest niezwykle korzystne dla Twojego organizmu. Wyrównany poziom cukru we krwi przeciwdziała zmęczeniu, osłabieniu, poczuciu silnej senności oraz uczuciu głodu. Jak można zauważyć, odpowiednio zbilansowane posiłki chronią przed sięganiem po niezdrowe przekąski, co wspomaga proces chudnięcia i osiągnięcia idealnej sylwetki.

Sprawdź również:

Co można jeść na diecie niskoglikemicznej?

Warto powiedzieć, że dieta oparta o niski poziom IG jest jedną z bezpieczniejszych i coraz częstszą metodą stosowaną przez wiele osób. Podczas stosowania diety nie potrzeba stosować się do żadnych szczególnie restrykcyjnych wyrzeczeń, jak również radykalnie zmniejszać kaloryczność przyjmowanych potraw. Dieta niskoglikemiczna budowana jest w oparciu o racjonalne, prawidłowe żywienie, które zakłada spożywanie produktów z różnych grup, dzięki czemu unika się ryzyka niedoborów pokarmowych. Produkty, które mają najniższy wskaźnik IG to przede wszystkim białka pochodzenia zwierzęcego, produkty zbożowe oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, jak: 

  • jaja
  • mięso
  • ryby
  • owoce morza
  • nabiał
  • sery
  • warzywa (takie jak: bakłażan, brukselka, cukinia, cebula, fasolka szparagowa, kapusta kiszona i zwykła, ogórek, papryka, kalafior, por, rzodkiew, sałata, seler, szparagi, soja czy szpinak)
  • grzyby
  • brązowy ryż
  • kasza gryczana
  • makaron chiński
  • otręby
  • płatki owsiane (niegotowane)
  • chleb pełnoziarnisty
  • oleje roślinne
  • oliwa
  • masło
  • margaryna
  • owoce (takie jak: awokado, agrest, porzeczka czerwona i czarna, borówki, czereśnie, maliny, jeżyny, wiśnie, truskawki, grejpfrut, gruszki, mandarynki, czy brzoskwinie lub jabłka)

Wpływ diety opartej o niski indeks glikemiczny

Ile się chudnie na diecie z niskim IG

Odpowiednio skomponowane posiłki potrafią zdziałać cuda. Niższy indeks produktów, w oparciu o które można stworzyć potrawy, skutkują dłuższym uczuciem sytości. Co jednak ważniejsze, nie powodują gwałtownych spadków lub wzrostów poziom cukru w Twojej krwi.

Jaki wpływ na Twój organizm ma sposób żywienia wynikający ze spożywania potrawy o niskim IG?

  • Dłuższy proces trawienia posiłku
  • Stopniowy wzrost poziomu glukozy we krwi 
  • Stosunkowo dłuższe poczucie nasycenia oraz dopływu energii
  • Łagodny wzrost insuliny we krwi, co jednocześnie zmniejsza poziom glukozy

Ile można schudnąć na diecie niskoglikemicznej?

Przede wszystkim zależy to od Twojego dotychczasowego sposobu żywienia. Jeśli dotąd oparta o wysokokaloryczne produkty codzienna dieta zostanie zastąpiona niskokalorycznymi zamiennikami, z pewnością uda Ci się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Dieta niskoglikemiczna może zapewnić Ci wymarzoną sylwetkę, ale także poprawić ogólne samopoczucie, jak i stan zdrowia. Jednak w żywieniu opartym o wskaźnik glikemiczny chodzi przede wszystkim o równowagę energetyczną oraz praktyczne wykorzystywanie zdobytej wiedzy, co w konsekwencji prowadzi do zdrowszego trybu życia. Warto jednak pamiętać, że stosowanie diety powinno być jedynie dodatkiem do wprowadzenia serii zdrowych nawyków, jak również konsekwentnych i regularnych ćwiczeń.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *