Białko jest jednym z podstawowych i jednocześnie najważniejszych składników odżywczych, jakie potrzebne są naszemu organizmowi do jego prawidłowego funkcjonowania. To właśnie po części z niego zbudowane są wszelkie komórki oraz tkanki w organizmie.
Jest również najczęściej występującym składnikiem niemal każdej diety, bez względu na to czy jej zadaniem jest odchudzenie czy przybranie na masie.
W poniższym artykule zawarliśmy informacje na temat tego, czym grozi niedobór protein oraz nadmiar takich składników mineralnych.
Dowiesz się również o alternatywach dla białka pochodzenia zwierzęcego, jakim są warzywa bogate w białko oraz o tym jaka jest rola białka, które nie pochodzi z produktów odzwierzęcych.
Czym grozi nadmiar protein w organizmie?

Nadmiar białka nie jest często spotykanym problemem, jednak nie oznacza to, że nie istnieje. Dotyczy on w szczególności sportowców, którzy całą swoją dietę układają wokół białka.
Sprawdź również jakie warzywa są najzdrowsze.
Mimo tego, że białko jest potrzebne w codziennej diecie, to zbyt duża jego ilość może grozić nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jakimi?
- odwodnienie organizmu,
- zakwaszenie organizmu,
- bóle głowy,
- pogorszenie się kondycji skóry,
- zaparcia,
- obciążenie nerek,
- obciążenie wątroby.
Czym grozi niedobór białka w organizmie?
Niedobór białka jest dość powszechnym problemem, który występuje najczęściej u osób źle się odżywiających, prowadzących niewłaściwą i niezrównoważoną dietę. Niedobór białka może prowadzić do następujących konsekwencji zdrowotnych:
- prowadzi przede wszystkim do zmęczenia organizmu, ponieważ to właśnie białko pełni jedną z najważniejszych ról jeśli chodzi o energię,
- taka sytuacja może również prowadzić do powstania problemów z koncentracją,
- brak białka to przede wszystkim osłabienie układu odpornościowego organizmu,
- to również problemy ze snem,
- utrata wagi,
- pogorszenie się stanu włosów, skóry oraz paznokci.
Warzywa bogate w białko czyli nasiona roślin strączkowych

Niezależnie jednak od indywidualnych potrzeb, czy potrzebujemy mniej czy więcej białka w swojej codziennej diecie, jest ono niezbędne do utrzymania organizmu w odpowiedniej kondycji, a także do prawidłowego funkcjonowania na porządku dziennym.
Od zawsze wiadomo było, że najwięcej białka znaleźć można w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli w mięsie oraz mleku. Białko pochodzenia zwierzęcego czyli produkty zwierzęce są dobre, ale jednak mało kto wie o tym, że mnóstwo białka znajduje się również w warzywach, na których także można oprzeć swoją dietę, nawet tą wysokobiałkową. Dodatkowo warzywa posiadają niski indeks glikemiczny oraz niezbędne aminokwasy. Pomagają także obniżyć poziom cholesterolu, co ma ogromne znaczenie zwłaszcza u osób, które posiadają problemy zdrowotne. Zobacz też jakie warzywa jeść na odchudzanie.

Warzywa przyczynią się przede wszystkim do tego, że dieta będzie bardziej zrównoważona, a tym samym zdrowsza dla nas samych. Poniżej znajduje się lista warzyw bogatych w białko. Które z nich ma najwięcej białka?
- Fasola – jest jednym z warzyw, które charakteryzuje najwyższa zawartość białka (białko pełnowartościowe). Pół szklanki fasoli może zawierać w zależności od gatunku około 4,5 grama. Fasola to również warzywo, które zawiera mnóstwo innych witamin, takich, jak witamina c, a oraz grupy b. Jest to główne źródło białka osób starających się przybrać na wadze.
- Groch i groszek zielony – Niby to samo warzywa, ale jednak różnią się ogromną ilością białka, jakie przypada na każde 100 gram produktu. Mianowicie, w samym suchym grochu, zawartość tego składnika odżywczego to 26 gram, a w zielonym groszku zawartość białka to już tylko 6 gram. Wszystko zależne jest od tego, w jaki sposób dany produkt zostanie przygotowany, zanim stanie się ostatecznym produktem.
- Brokuły – czyli idealne warzywa bogate w białko na odchudzanie, które zawiera witaminy z różnych grup. Dlaczego? Ponieważ zawiera minimalną ilość kalorii. Ponadto pełno jest w nim witamin z niemal każdej grupy oraz błonnika pokarmowego.
- Soczewica – jest doskonałym źródłem białka oraz źródłem witamin. Nawet pomimo procesu gotowania, w którym nasiona roślin strączkowych tracą na zawartości wartości odżywczych, posiada ona aż 9 gram protein.
- Szpinak – jedno z warzyw, które może zastąpić mięso na talerzu. Warto włączyć szpinak do diety z innymi warzywami, takimi jak brokuły, soja czy fasola. Na każde 100 gram tych warzyw, szpinak zawiera 3 gramy białka, a także błonnik i mnóstwo minerałów wspierających organizm. Ponadto posiada piękny kolor.
- Kukurydza – niskokaloryczne warzywa zawierające dużą ilość białka oraz zapewniające zapotrzebowanie na błonnik. Ich przygotowanie trwa chwilę, a korzystnie wpływa na zdrowie oraz posiada działanie antynowotworowe. Ugotowaną kolbę można nawet potraktować jako samodzielna przekąska produktów bogatych w witaminy.