Wędzona makrela jest produktem spożywczym, posiadającym wiele cennych właściwości. Ta tłusta ryba może być spożywana na wiele różnych sposobów, a posiłki z jej udziałem – wcale nie muszą być monotonne. Sprawdź, ile kalorii ma makrela, jakie ma wartości odżywcze oraz w jakiej formie smakuje najlepiej!
Makrela wędzona – wartości odżywcze
Makrela wędzona to ryba morska z rodziny makrelowatych. Można ją spotkać w Bałtyku, a także Oceanie Atlantyckim. To właśnie wędzona forma ryby jest tą najpopularniejszą, znacznie rzadziej widuje się w sklepach makrelę świeżą. Wędzoną makrelę można dostrzec w każdym mniejszym, jak i większym sklepie spożywczym. Jest to produkt nie tylko smaczny, ale również bogaty w wartości odżywcze. Jest cennym źródłem białka oraz tłuszczu. Nie zawiera natomiast węglowodanów. Ryba dostarcza organizmowi także szereg cennych minerałów, takich jak:
- fosfor,
- potas,
- wapń,
- magnez,
- cynk,
- żelazo,
- sód.
Zawiera cenną witaminę D, witaminę A, witaminę B9 (kwas foliowy), witaminę B3 (witamina PP), a także kwasy tłuszczowe. Makrelę warto włączyć do swojej codziennej diety. Posiada dość charakterystyczny, lekko gorzki smak. Dzięki obróbce, jaką jest wędzenie, makrelę można długo trzymać w lodówce – w przypadku ryb wędzonych na zimno są to dwa tygodnie, z kolei w przypadku ryby wędzonej na ciepło – tydzień.
Sprawdź również:
Makrela wędzona jest produktem dozwolonym w diecie dziecka, jednak powinna pojawić się w niej po upływie 3 lat. Wynika to przede wszystkim z wysokiej zawartości soli, która może obciążyć nerki młodego człowieka. Makrela wędzona jest produktem bardziej pożądanym w diecie sportowców, a już zwłaszcza tych, którzy budują masę mięśniową. Wysoka zawartość białka wspomaga przyrost mięśni i znacznie ułatwia spożycie określonej ilości białka w ciągu dnia – zwłaszcza gdy jest ona spora.
Makrela wędzona z powodzeniem może znaleźć się w diecie cukrzyków, co do niedawna nie było jasno określone. Wędzona wersja tej tłustej ryby posiada niski indeks glikemiczny, choć oczywiście, tak jak u każdego człowieka – makrela powinna być spożywana w umiarze.
Makrela wędzona – kalorie
Zastanawiasz się, ile kalorii ma makrela? Porcja ważąca 100 gramów zawiera 261,9 kalorii. Kaloryczność ta wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości tłuszczu, jednak nie oznacza to wcale, że taki produkt nie sprawdzi się w diecie odchudzającej. Chcąc pozbyć się nadmiernej tkanki tłuszczowej, należy zadbać przede wszystkim o deficyt kaloryczny. Chęć schudnięcia nie jest wskazaniem do całkowitego wykluczenia makreli z diety, pomimo, iż wartość energetyczna jest wysoka. Dieta powinna być rozsądna, przy czym nie należy zapominać o wartościach odżywczych. Makrela wędzona jest więc produktem przeznaczonym również dla osób odchudzających się.
Kto nie powinien jeść makreli wędzonej, a kto powinien?

Wędzonej makreli nie zaleca się spożywać przede wszystkim w przypadku alergii pokarmowej. Nie jest to często spotykane zjawisko, jednak warto wziąć je pod uwagę, gdy po spożyciu makreli pojawiają się takie objawy, jak:
- duszności,
- obrzęki,
- zmiany skórne,
- nudności,
- wymioty.
Makrelę wędzoną zaleca się spożywać osobom zdrowym w rozsądnych ilościach – dokładnie tak, jak wygląda to w przypadku każdego innego produktu spożywczego. Ze względu na tendencję do gromadzenia rtęci, zrezygnować z makreli wędzonej powinny kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Związki rtęci mogą przedostać się do mleka matki.
Lekarze zalecają spożywanie ryb morskich 2-3 razy w tygodniu. Całkowicie z tego produktu powinny zrezygnować jednak osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, a to ze względu na wysokie stężenie sodu. Nie jest to oczywiście zasada, bowiem wiele zależy od konkretnego przypadku, jednak wykluczenie tego produktu z pewnością nie zaszkodzi. Chorzy na nadciśnienie tętnicze powinni spożywać dwa razy mniej soli niż osoby zdrowe.
Jak spożywać wędzoną makrelę?

Dzięki wysokiej kaloryczności, wędzona makrela jest bardzo sycąca. Makrele można spożywać zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Doskonale komponuje się z takimi produktami, jak ogórki kiszone, ziemniaki, kiełbaski chorizo, makaron, a także jajka. Wędzoną makrelą można uzupełnić wartość energetyczną w wielu daniach. Przykładowe propozycje to:
- sałatka z makreli wędzonej, jajka, rzodkiewki oraz rukoli,
- sałatka z makreli wędzonej, jajka, twarogu, ogórków kiszonych, cebuli i pomidorków cherry,
- pasta z makreli z ogórkiem kiszonym i jajkiem,
- kotleciki z makreli, jajka, bułki tartej, natki pietruszki i mąki (można spożyć z ziemniakami, ryżem),
- placuszki rybne z makreli, ziemniaków, natki pietruszki oraz jajka.
Potrawy te doskonale uzupełnią aromatyczne przyprawy. Nieco prostszą wersją jest klasyczna makrela wędzona w puszce, która może stanowić prosty i niewymagający posiłek w towarzystwie świeżego pieczywa. Wędzona makrela jest już gotowa do spożycia i nie wymaga obróbki termicznej, choć można jej oczywiście dokonać. Należy uważać jedynie na ości, których niefiletowana ryba może posiadać całkiem sporo.
Ogromną popularnością cieszą się makrele wędzone w puszkach. Dostępne są w wielu formach, np. w sosie pomidorowym, sosie słodko-kwaśnym, sosie własnym, czy oleju. Popularność tego rozwiązania wynika przede wszystkim z wygody.
Makrela wędzona a świeża
Makrela wędzona jest dobrym elementem zdrowej i zbilansowanej diety, jednak zdecydowanie najlepiej spożywać ją zamiennie z makrelą świeżą. Warto zaznaczyć, że proces wędzenia nie jest obojętny dla organizmu człowieka, a wędzona ryba spożywana w nadmiernej ilości – może nieść za sobą powikłania. Trzymając się zaleceń lekarzy i specjalistów, taka sytuacja nie będzie mieć miejsca.
Jeśli więc makrelę wędzoną spożywasz stosunkowo często – warto, byś włączył do diety jej świeżą wersję. Spożywanie jakiegokolwiek produktu spożywczego w nadmiernej ilości – nie jest obojętne dla organizmu. Zróżnicowanie jest więc bardzo ważne.
Mamy nadzieję, że wiesz już wszystko o wędzonej makreli. Zachęcamy również do zapoznania się z innymi naszymi artykułami!