Niektóre przekąski dana osoba może jeść bez obaw o nagły wzrost wagi czy poziomu glukozy we krwi.
Co to jest Indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny to przede wszystkim sposób na kategoryzację produktów spożywczych na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Żywność o niskim indeksie glikemicznym zawiera owoce i warzywa, które są bogate w błonnik i przeciwutleniacze. Są one dobre dla człowieka, ponieważ podnoszą tempo metabolizmu. Dlatego spożywanie słodkich przepisów o niskim indeksie glikemicznym jest dobre dla zdrowia. Ludzie wybierają słodkie przepisy o niskim indeksie glikemicznym, stosując odpowiednie składniki oraz metody gotowania.
Sprawdź powiązane artykuły:
Przepisy na niski indeks glikemiczny- Słodycze
Jakie słodycze mają niski indeks glikemiczny? Przepisy na słodkie potrawy o niskim indeksie glikemicznym obejmują między innymi miód o niskim indeksie glikemicznym, słodziki węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym, syrop z brązowego ryżu czy też melasę z czarnego paska. Są to słodkie i zdrowe przepisy, ponieważ mają niski indeks glikemiczny i są dla człowieka zdrowe. W związku z tym może on wybrać dowolny z nich, aby przygotować słodkie przepisy o niskim indeksie glikemicznym. Na przykład może zrobić brownie, używając w przepisie melasy z czarnego paska, mąki owsianej, orzechów włoskich i miodu o niskim indeksie glikemicznym. Przepisy na słodycze o niskim indeksie glikemicznym są łatwe w przygotowaniu i mogą pomóc w zrzuceniu wagi.
Pozostałe słodycze posiadające niski indeks glikemiczny to między innymi:
-Lody mleczne bez dodatków.
-Gorzka czekolada.
-Suszone owoce (żurawina, morele, jabłka)
-Sorbety owocowe bez cukru.
Przepisy na słodycze o niskim indeksie glikemicznym obejmują również owoce, takie jak jabłka, gruszki i banany; warzywa takie jak pomidory, zielona fasolka, kukurydza i zielony groszek; produkty pełnoziarniste jak brązowy ryż; orzechy i nasiona, takie jak migdały, orzechy nerkowca. To także nabiał, którym jest twarożek, jogurt i pełnotłusta śmietana, pierś z indyka itp. Używanie tych składników w słodkich przepisach o niskim indeksie glikemicznym sprawia, że są pyszne. Przepisy można znaleźć w Internecie, w książkach kucharskich lub czasopismach poświęconych słodkim przepisom o niskim indeksie glikemicznym.
Ciasta z niskim indeksem glikemicznym
Robiąc domowe smakołyki o niskim IG, dana osoba może zastąpić rafinowany cukier i słodziki naturalnymi syropami, takimi jak miód albo też syrop z agawy (miód akacjowy ma niski IG). Natomiast masło czy też margarynę można zastąpić zdrowszym olejem kokosowym lub ryżowym. Można też wykorzystać słodkie owoce.
I tak na przykład niskie miejsce w indeksie glikemicznym zajmują truskawki (IG 40), nektarynki (IG 35), gruszki (IG 38), maliny (IG 25), Migdały (GI 15), pistacje (GI 14), orzechy (GI 15), które sprawdzają się w różnych smacznych i zdrowych deserach.
Przygotowując niskoglikemiczne ciasta albo ciastka, warto by osoba zastąpiła tradycyjną białą mąkę mąką razową lub też gryczaną. Użycie otrębów czy też płatków owsianych to kolejny ciekawy pomysł. Zamiast cukru można zastosować wspomniany już wcześniej miód lub starte migdały. Są one świetnym zamiennikiem dla słodkiej śmietanki!
Batony posiadające niski indeks glikemicznym
Jakie słodycze mają niski indeks glikemiczny? Batony czekoladowe sprzedawane w sklepach nie są odpowiednie dla diabetyków czy też dietetyków. Na szczęście domowe słodycze o niskim IG można nimi zastąpić. Takie batony są szybkie oraz łatwe do zrobienia. W związku z tym osoba je przygotowująca powinna wymieszać płatki owsiane, ulubione musli, żurawinę, orzechy oraz masło orzechowe i mleko razem. Następnie uformować powstałą masę w batoniki i zapiec w piekarniku przez kilka minut. Pozostałą ciekawą opcją są niskoglikemiczne batony z ciemną czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Niski indeks glikemiczny – Podsumowanie
Choć słodycze kojarzą się z dużą zawartością cukru, a także wysoką kalorycznością, nie zawsze musi tak być. Jest wiele słodkich przysmaków, które są smaczne oraz zdrowe.
Przepisy na słodycze o niskim indeksie glikemicznym mogą pomóc w zarządzaniu dietą, zapewniając zdrową alternatywę dla słodyczy o wysokim indeksie glikemicznym. Osoba korzystająca z tych przepisów, może stworzyć dowolny rodzaj deseru, używając wszystkich składników zalecanych w książce kucharskiej o niskim indeksie glikemicznym. Nic nie przebije satysfakcji z jedzenia pysznego deseru wykonanego ze wszystkich naturalnych składników!
Przekąski o niskim IG dostępne są również w sklepach ze zdrową żywnością oraz na stoiskach dedykowanych diabetykom.