Czy wybrałeś się wraz z rodziną nad morze? Chcesz zabrać wędzoną rybę do domu, ale nie wiesz jak długo można przechowywać świeże ryby wędzone? Podpowiadamy poniżej jak je przechowywać, aby zachowały swój smak na dłużej. Dowiesz się także na czym jest wędzenie ryb.
Jak wędzi się ryby?
Ryby wędzone to produkt spożywany w ograniczonych ilościach. Ciągłe jedzenie tego smakołyku nie jest zbyt zdrowe. Kupowanie zbyt dużej ilości też jest niebezpieczne, dość szybko się psuje, ale co, jeśli kupisz za dużo? Jest rozwiązanie! Produkt można zamrozić, ale należy to zrobić poprawnie, aby po rozmrożeniu zachował wszystkie swoje właściwości.

Dziś powiemy Ci, na jakie szczegóły powinieneś zwrócić uwagę.
Ryby wędzone, przed zamrożeniem w domowej zamrażarce, należy zapakować w papier kraftowy. Dzięki temu produkt będzie lepiej zachowany, nie będzie wydzielał własnego zapachu, rozprowadzając go po komorze chłodniczej i nie będzie wchłaniał innych aromatów.
Podczas wędzenia ryb zmienia się ich smak, zapach i zabarwienie. Na powierzchni powstaje drobna skórka, która zabezpiecza ją przed wnikaniem drobnoustrojów do jej wnętrza i zapewnia czystość. Do wędzenia nadają się ryby chude i tłuste, do najpopularniejszych gatunków należą: makrela, łosoś, pstrąg, węgorz. Ryby wędzi się na dwa sposoby: na ciepło i zimno.
Cała tusza ryby wędzonej na zimno nie powinna być przechowywana w zamrażarce dłużej niż 2 tygodnie, w przeciwnym razie straci swoją strukturę.
Ryb wędzonych na gorąco lepiej nie zamrażać. Mają bardziej miękką strukturę, mięso po rozmrożeniu straci swoje właściwości.
Zamrażanie małych kawałków ryb nie ma większego sensu, przechowuje się je nie dłużej niż 2-5 dni.
Cała wędzona ryba ze skórą lepiej zachowa swoją konsystencję i smak niż filet. Pamiętaj, że produkt należy rozmrozić w naturalny sposób. Ryb nie wolno zanurzać do ciepłej wody, rozmrażać w wodzie ani używać w tym celu kuchenki mikrofalowej.
CECHY ZAMRAŻANIA RYB WĘDZONYCH NA ZIMNO I NA GORĄCO

Jeśli jednak planujesz zamrozić ryby wędzone na gorąco, musisz zdawać sobie sprawę, że takie działania będą mieć szereg konsekwencji. Na przykład, po rozmrożeniu produkt traci smak, dodatkowo zapach zmienia się na gorsze. W przypadku, gdy staniesz przed wyborem – zamrozić lub wyrzucić, to oczywiście powinieneś wybrać pierwszą opcję. Ale kupowanie produktu wędzonego na gorąco, celowo do zamrażania, nie jest najlepszą opcją. Jeśli chodzi o ryby wędzone na zimno, wszystko jest zasadniczo odwrotnie. Gotowy produkt lepiej znosi zamrażanie. Jak pokazuje praktyka, przez długi czas nie traci swoich wartości smakowych. Mimo to najlepiej jest, jeśli tusze pozostają zamrożone nie dłużej niż 14-20 dni.
Rada! Najlepszą opcją dla ryb wędzonych na gorąco jest mrożenie szokowe.
Termin przydatności do spożycia. Przed wysłaniem wędzonej ryby do zamrażarki, zaleca się dokładne sprawdzenie czy produkt jest świeży, w przeciwnym razie ta procedura nie ma sensu. Nawet jeśli pojawią się tylko pierwsze oznaki rozkładu, zamrażanie jest niedopuszczalne. Okres przydatności zależy nie tylko od jakości gotowego produktu, ale również od mocy zamrażarki:
W temperaturach od -5 do -2 stopni – ryby wędzone na zimno przechowuje się bez znacznej utraty jakości nawet do 60 dni, wędzone na gorąco – do 45 dni. W temperaturach od -10 stopni i niższych – produkty wędzone na zimno do 90 dni.
Jako opakowanie najlepiej użyć pergaminu, folii lub po prostu gazety. Folia spożywcza i plastikowe torby nie są do tego przydatne. Idealne jest pakowanie próżniowe.
Jak się zorientować, że wędzone ryby zaczęły się psuć?

Nawet, jeśli wszystkie warunki są dokładnie przestrzegane, wcale nie oznacza to, że gotowy produkt nie ulegnie zepsuciu przed czasem. Jako pierwsze rozkładają się tkanki w pobliżu kręgosłupa. Po krótkim czasie proces ten staje się wyraźnie widoczny.
Zdarza się, że produkt, który już nie jest świeży, trafia do zamrażarki, co staje się zauważalne po rozmrożeniu. Oznaki zepsucia są następujące:
Ryba ślizga się w dłoniach, na skórce można znaleźć lepki śluz. Na powierzchni widoczny nalot o zielono-szarej barwie. Odczuwasz wyraźny kwaśny zapach. Aby zrozumieć, czy produkt rzeczywiście zaczął się psuć, zaleca się zdjęcie opakowania i wykonanie płytkiego nacięcia kręgosłupa. Jeśli powąchasz to miejsce, poczujesz zapach zgnilizny. W takim przypadku rybę należy zutylizować. Innym częstym objawem jest pojawienie się białego nalotu. Często jednak jego obecność mówi coś zupełnie innego, a mianowicie, że to sól sprawiła, że wilgoć wyszła na zewnątrz. By to sprawdzić, należy wziąć kawałek gazy lub wacik, zwilżyć go dużą ilością oleju słonecznikowego i przetrzeć tuszę. Ryby z taką powłoką soli powinny być zjedzone jak najszybciej.
Przydatne wskazówki. Aby zachować wszystkie walory smakowe wędzonej czerwonej ryby, należy przestrzegać pewnych zasad. Niemożliwe jest umieszczenie kilku tusz rybnych w jednej torbie w celu długotrwałego zamrożenia. Do każdej ryby zaleca się stosowanie indywidualnego opakowania i najlepiej, jeśli jest to worek próżniowy lub specjalny plastikowy pojemnik. Rybę można również zawinąć w gazetę. W tym stanie produkt może być przechowywany w zamrażarce do 3 miesięcy. Temperatura zamrażania nie powinna przekraczać -20 stopni. W tej temperaturze proces zamrażania przebiega równomiernie. Jeśli wcześniej wędzona ryba leżała w lodówce przez kilka dni, nie można jej już umieścić w zamrażarce. Niedopuszczalne jest ponowne zamrażanie produktu po rozmrożeniu. Po wyjęciu gotowego produktu z zamrażarki zaleca się umieszczenie go na półce lodówki na 6-7 godzin, a następnie pozostawienie na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Aby przywrócić utracony smak i aromat, po całkowitym rozmrożeniu tuszki, można ją umieścić na kilka minut w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.
Jak prawidłowo rozmrozić wędzone ryby
Aby po wyjęciu z zamrażarki otrzymać do przygotowania posiłku rybę, a nie papkę, musisz wiedzieć, jak prawidłowo rozmrozić wędzone ryby, tak by struktura nie została naruszona. Należy pamiętać, że proces rozmrażania nie powinien być gwałtownym. Oczywiste jest, że powolne rozmrażanie potrwa znacznie dłużej, ale rezultat jest tego wart. Najlepszą opcją jest umieszczenie zamrożonej wędzonej ryby od razu na górnej półce lodówki i pozostawienie jej średnio na 7-8 godzin. Następnie, możesz trzymać ją w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Niewątpliwie, smak i struktura miąższu będą nieco gorsze niż w przypadku świeżej wędzonej ryby, ale raczej nie da się tego uniknąć. Ponieważ spożycie fileta po rozmrożeniu będzie problematyczne, ryby najlepiej pokroić na kawałki.
Zaleca się rozmrożenie takiej ilości ryb, jaka zostanie natychmiast zjedzona, ponieważ ponowne zamrażanie jest niedopuszczalne!