Jako rodzice dbamy o to, by nasze dzieci jadły różnorodne, pełnowartościowe pokarmy, które dostarczą im składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Prawdziwe bogactwo witamin i minerałów znaleźć można w kaszach, jednak te nie są szczególnie lubiane przez najmłodszych. Wyjątek stanowi kasza manna. Ten delikatny smak niewielkich ziarenek sprawia, że kasza ta staje się ulubioną opcją śniadaniową przedszkolaków i starszych dzieci. Warto jednak, by także dorośli włączali ją do swojej diety i jest ku temu co najmniej kilka powodów.
Kasza manna – podstawowe informacje
Znana także pod nazwą grysiku, kasza manna powstaje w wyniku przetwórstwa zbożowego i należy do kasz pszennych. Ma jasny, kremowy kolor, jest delikatnie słodka w smaku i bardzo drobna. Należy do najbardziej kalorycznych kasz, gdyż w 100 g suchego produktu jest aż około 360 kcal. Jest to produkt zbożowy, a tym samym stanowi bogate źródło węglowodanów (78 g), zawiera niewielkie ilości białka (9 g) i bardzo mało tłuszczu (1 g). Wartości odżywcze różnią się między sobą w zależności od producenta kaszy, przyjęto więc wartości uśrednione.
Niektórzy uważają, że kasza manna nie zawiera wielu cennych witamin i składników mineralnych, jednak nie jest to prawdą. Znaleźć w niej można ok. 15 mg wapnia, 18 mg magnezu, 116 mg potasu i 90 mg fosforu. Można w niej znaleźć także spore ilości witamin z grupy B, m.in. witaminę B1 i B6.
Ile kcal ma kasza manna?

Znana jest już kaloryczność suchej kaszy manny, jednak ostateczna ilość przyjętych kalorii będzie zależała od sposobu przygotowania i ewentualnych dodatków. Kasza manna gotowana na wodzie będzie miała jedynie około 50 kcal w 100g, podczas gdy przygotowywana na mleku będzie miała 71 kcal, choć to też będzie zależało od kaloryczności użytego mleka. Do kaszy manny często dodaje się także różne owoce, np. maliny, które zwiększają wartość energetyczną całej potrawy. W różnych przepisach można znaleźć również dodatek masła lub śmietany, jednak należy pamiętać, że te dodatki, choć sprawiają, że kasza jest smaczna, to jednak zwiększają jej kaloryczność.
Dlaczego warto jeść kaszę mannę?

Produkt ten posiada wiele zalet, które sprawiają, że warto go włączać do diety nie tylko małym dzieciom. Jest bowiem wskazany w różnych dolegliwościach.
Kasza manna w diecie odchudzającej
Mimo iż kasza manna nie należy do produktów niskokalorycznych, jest lekkostrawna i zawiera duże ilości skrobi, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na dłużej. Stąd, desery na bazie kaszy manny często znajdują się w jadłospisach układanych przez dietetyków dla pacjentów chcących zrzucić zbędne kilogramy.
Kasza manna i choroby układu pokarmowego.
Z uwagi na swoją drobną konsystencję, grysik jest często polecany przy dolegliwościach układu trawiennego, gdyż nie podrażnia żołądka. Jest jednym z pierwszych posiłków podawanych osobom po operacjach, a także przy grypie żołądkowej czy zatruciu.
Kasza manna dla kobiet ciężarnych
Dieta kobiet w ciąży powinna być bogata w magnez, a kasza manna zawiera jego spore ilości. Będzie także dobra w przypadku zgagi, która często może dokuczać kobiecie ciężarnej ze względu na rozluźnione zwieracze przełyku i nacisk macicy na żołądek.
Kasza manna wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego
Produkt ten, ze względu na zawartość potasu, jest polecany również przez kardiologów dla pacjentów z nadciśnieniem. Zwłaszcza przyjmowanie leków może obniżać zawartość tego składnika w organizmie, warto więc włączyć kaszę manną do codziennego jadłospisu.
Kasza manna w kuchni – garść inspiracji
Mimo iż kasza manna najbardziej znana jest w swojej klasycznej postaci, czyli z mlekiem i owocami, sposobów jej wykorzystania jest bardzo wiele. Świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi potrawami i deserami, jak również z daniami wytrawnymi. Poniżej kilka przepisów, które mogą pomóc włączyć kaszę mannę do menu.
Kuleczki kokosowe rafaello

3/4 szklanki kaszy mannej należy ugotować w 1 szklance mleka i 1 szklance wody z dodatkiem cukru lub innego słodzika (np. erytrytolu lub ksylitolu). Gdy kasza jest jeszcze lekko ciepła, należy lepić z niej kuleczki (można do środka dodać migdał) i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Po schłodzeniu w lodówce otrzymujemy pyszny deser, który jest zdrowszy i mniej kaloryczny niż jego pierwowzór.
Gofry z kaszy manny
To lepsza alternatywa dla tego znanego przysmaku przygotowywanego z udziałem białej mąki. Szklankę kaszy manny zalewamy zimnym mlekiem i zostawiamy chwilę, aż płyn wsiąknie. Następnie dodajemy jajko, odrobinę mąki orkiszowej, łyżkę roztopionego masła i cukier lub słodzik. W wersji dla dzieci można dodać także rozgniecionego banana. Pieczemy jak standardowe gofry, pamiętając, że sekretem jest dobrze nagrzana gofrownica, której nie otwieramy przed upływem wyznaczonego czasu (najczęściej około 7 minut).
Deser z kaszy mannej – panna cotta
Ta wariacja na temat popularnego włoskiego deseru. Kaszę manną należy ugotować z mlekiem, śmietanką i dodatkiem wanilii, a także posłodzić do smaku. Po przełożeniu do pucharków lub foremek, należy schłodzić deser, a przed podaniem udekorować go na wierzchu sosem malinowym.
Wegański pasztet zero waste
W wersji wytrawnej kaszę mannę można wykorzystać do przygotowania wegańskiego pasztetu, którego podstawę stanowią warzywa pozostałe po gotowaniu rosołu. Wszystkie warzywa (oprócz pora), należy rozdrobnić w maszynce lub malakserze i dodać kaszę, która sprawi, że potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawić sosem sojowym, papryką w proszku i innymi ulubionymi przyprawami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40-50 minut.
Placki z kaszy manny i cukinii
W sezonie letnim doskonałym pomysłem będzie przygotowanie placków z cukinii. Starte na tarce warzywo należy wymieszać z kaszą manną, jajkiem i przyprawami, a następnie smażyć na złoto na odrobinie oleju. Podawać z sosem czosnkowym lub koperkowym.
Kasza manna należy do produktów uniwersalnych. Ze względu na swoje wartości odżywcze i łatwość przygotowania powinna znaleźć się w każdej kuchni. Z jej dobrodziejstw mogą w pełni korzystać nie tylko dzieci, ale także osoby dorosłe, również te, które skrupulatnie liczą ilość przyjmowanych kalorii.
