Pieczarki wartości odżywcze i zdrowotne

Pieczarki to cudowne grzyby, które są często wykorzystywane w kuchni mieszkańców polski, jak i wielu krajów Europejskich. To uniwersalne grzyby, które można wykorzystać do różnorodnych potraw. Ze względu na właściwości zdrowotne pieczarek, warto po nie sięgać, chociażby raz w tygodniu. To doskonały dodatek, który można poddawać smażeniu, grillowaniu, duszeniu, pieczeniu czy gotowaniu. Pieczarki da się też marynować i konserwować. Jakie są właściwości zdrowotne pieczarki i dlaczego warto po nie sięgać?

Charakterystyka pieczarki

Pieczarki to najczęściej uprawiane grzyby w Europie, które są spożywane na całym świecie. W sklepach spotkać można przede wszystkim pieczarki białe, które są gładkie i mają kolor kości słoniowej. Ich rozmiar może osiągnąć do 10 cm średnicy. To łagodne w smaku grzyby, które można łączyć z innymi odmianami, takimi jak pieczarki portobello czy pieczarki brązowe. Uprawą pieczarek jako piersi zajęli się Francuzi, a miało to miejsce aż 300 lat temu. Kiedyś były one drogie, a więc stanowiły symbol luksusu. Dosyć szybko zostały jednak spopularyzowane, z uwagi na łatwość w hodowli. Grzyby te nie są wymagające. Największe ich produkcje znajdują się we Francji, Holandii, a także w Polsce.

Rodzaje pieczarek

pieczarki składniki odżywcze

Pieczarka biała

Najczęściej używana w kuchni i dostępna w różnych rozmiarach. W sprzedaży znajdują się niewielkie pieczarki idealne do sałatek, jak i duże, polecane na grilla. Co ważne, można je spożywać na surowo. Żeby nie ściemniały, należy je skropić sokiem z cytryny. Pieczarka dwuzarodnikowa ma świetne wartości odżywcze. Spożywanie pieczarek dostarcza organizmowi wielu witamin i błonnika pokarmowego. Właściwości pieczarek są niedocenione, jednak trzeba pamiętać, że niosą one wiele korzyści dla zdrowia człowieka.

Pieczarka portobello

Jej cechą charakterystyczną jest duży, płaski kapelusz o średnicy ok. 10 cm. Są one polecane zwłaszcza do faszerowania, wegańskich kotletów czy grillowania.

Pieczarki brązowe

Cechuje je silny aromat i ciemny kolor. Można po nie sięgać zwłaszcza w celu przygotowania sosu do mięs czy makaronów. Znajdują zastosowanie zwłaszcza w przypadku potraw o wyrazistym smaku. Działają antystresowo i wzmacniająco.

wartości odżywcze pieczarek brązowych

Składniki odżywcze pieczarek

Regularne spożywanie pieczarek niesie ze sobą wiele zalet. Grzyby te zaliczane są d żywności funkcjonalnej, z uwagi właśnie na właściwości zdrowotne. Zapewniają one organizmowi pełnowartościowego białka, jak i łatwo przyswajalne węglowodany. Oprócz tego, znajdują się w nich takie składniki, jak:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • potas,
  • miedź,
  • kwas foliowy,
  • selen,
  • błonnik,
  • witamina d,
  • witamina b,
  • witamina e,
  • witamina a.

Pieczarki wartości odżywcze i lecznicze

Witaminy

Tak jak większość grzybów, pieczarki składają się przede wszystkim z wody. Z tego względu świeże grzyby mają niską kaloryczność, która wynosi 22 kalorie w 100 g pieczarek. Białe pieczarki są świetnym źródłem większości witamin z grupy B (B2, B5), a także stanowią bogactwo witaminy B1, B6 i kwasu foliowego. Ponadto pieczarki dostarczają również witaminę D, witaminę C i B12. Witamina B12 jest istotna dla prawidłowego działania narządu wzroku, jak i bierze udział wraz z witaminą A w działaniu błon śluzowych, śluzówki przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, nabłonka naczyń krwionośnych oraz skóry. Jest też ważna dla działania układu nerwowego oraz bierze udział w przemianach białka i tłuszczów.

Witamina B3 odgrywa rolę w syntezie i rozkładzie węglowodanów, białek i tłuszczów w przemianach metabolicznych, które służą do uwalniania energii. Współuczestniczy też w produkcji czerwonych krwinek krwi, powstrzymuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, jak i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Witamina B5 jest natomiast potrzebna do prawidłowego metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek, jak i do syntezy pewnych hormonów. Przyspiesza też gojenie się ran i to od niej zależy prawidłowy mechanizm uwalniania energii. Witamina ta usprawnia również układ sercowo-naczyniowy, układ pokarmowy i układ nerwowy, jak i przeciwdziała zmęczeniu.

Sprawdź także:

Minerały

Jedzenie pieczarek działa korzystnie na zdrowie człowieka również dlatego, iż jest w nich wiele cennych minerałów. Poprzez spożycie 100 g pieczarek można zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na miedź w wysokości 35 procent. Miedź to ważny pierwiastek, biorący udział w transportowaniu tlenu do wszystkich komórek organizmu. To mikroelement obecny w centrach aktywnych wielu enzymów. Minerał ten wchodzi też w skład dysmutazy ponadtlenkowej, enzymu o właściwościach przeciwutleniających, który ochrania błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Miedź przyczynia się też do tworzenia tkanki łącznej.

Spożycie pieczarek dostarcza też organizmowi innych ważnych dla niego składników mineralnych jak selen, fosfor, potas i cynk. Zadaniem selenu jest tworzenie silnego antyutleniacza, czyli peroksydazy glutationowej. Enzym ten ochrania czerwone krwinki oraz błony komórkowe przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników, jak i zmniejsza ilość szkodliwych związków, które przyczyniają się to rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów. Selen jest też niezbędnym minerałem dla prawidłowego działania tarczycy oraz układu odpornościowego.

Inne substancje

W pieczarkach obecny jest też beta glukan, a więc substancja odznaczająca się silną aktywnością biologiczną. Beta glukan przyczynia się do obniżenia zawartości złego cholesterolu we krwi, a także wspiera normalizowanie poziomu glukozy we krwi. Jego działanie pomaga więc w zapobieganiu rozwoju cukrzycy typu 2, jak i zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej. Substancja ta obniża ciśnienie krwi, a więc wspiera osoby z nadciśnieniem tętniczym. Ma też właściwości antynowotworowe. Grzyby te są też bogactwem polifenoli i sprzężonego kwasu linolowego (CLA).

Co warto jeszcze wiedzieć o pieczarkach?

  • pieczarki powinny być przechowywane w lodówce w temperaturze 1-4 stopni C, najlepiej w papierze. Wszelkie plastikowe i foliowe opakowania przyczyniają się do szybszego psucia grzybów. Mycie grzybów przed przechowywaniem sprzyja rozwojowi pleśni. Grzyby te można suszyć oraz mrozić. W lodówce powinny być przechowywane od 4 do 6 dni (odmiana portobello),
  • pieczarki są produkowane na szeroką skalę, ale można je też skutecznie hodować w przydomowym ogródki, jak i w domu,
  • w całej Europie spożywa się łącznie nawet powyżej 1 mln ton pieczarek,
  • nawet 1/3 europejskich pieczarek eksportowane jest z Polski, a ich uprawą zajmują się także Holendrzy i Francuzi.

W jaki sposób spożywać pieczarki?

wartość odżywcza pieczarek

Jeśli grzyby te nie są zbytnio zabrudzone, wówczas nie trzeba ich wcale obierać. Należy je tylko opłukać pod bieżącą wodą na sitku, po czym wysuszyć na papierowym ręczniku. Nie wolno zostawiać świeżych grzybów w wodzie, gdyż ją wchłoną. Spowoduje to utracenie walorów smakowych, jak i zmianę ich konsystencji. W przypadku dużych zabrudzeń, pieczarki można obrać ze skórki, a końcówkę trzonka odkroić. Świeże pieczarki należy zużyć dosyć szybko, gdyż po kilku dniach w lodówce tracą swój dobry smak. Najlepiej więc przygotować je od razu po zakupie, czy też poddać działaniu temperatury, co wydłuży ich przydatność do spożycia.

Grzyby te można dusić, smażyć, piec, grillować. Warto jedna pamiętać, że poddanie ich działaniu wysokiej temperatury doprowadzi do utracenia wielu cennych dla zdrowia minerałów i witamin.

Jakie zastosowanie w kuchni mają te grzyby?

Grzyby te dostępne są przez cały rok i można je znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym. Są to produkty o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Można je dodawać do:

  • sosów,
  • sałatek,
  • omletów,
  • jajecznic,
  • pizzy,
  • makaronów,
  • mięs,
  • pasztetów.

Nadają się też doskonale do faszerowania. Za ich pomocą można stworzyć pyszną przystawkę, sałatkę, zupę, czy też danie główne. Grzyby te są polecane osobom na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Z uwagi na wysoką zawartość białka, są w stanie świetnie zastąpić mięso.

Pieczarki to niskokaloryczne grzyby, po które warto sięgać jak najczęściej. Obniżają poziom LDL cholesterolu oraz glukozy we krwi. Usprawniają pracę jelit, a ponadto mają właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz tego charakteryzują się wysoką zawartością białka. Można je używać do prawie każdego rodzaju dań. Poza doskonałym smakiem są one w stanie przynieść wiele korzyści dla ludzkiego zdrowia.