Jakie ryby są najzdrowsze? – 6 najzdrowszych gatunków ryb

Jakie ryby są najzdrowsze? – 6 najzdrowszych gatunków ryb

Ryby są pokarmem, który zdecydowanie warto wdrożyć do swojej diety. Posiadają wiele zdrowotnych właściwości, dzięki czemu warto spożywać je przynajmniej raz w tygodniu. Przede wszystkim są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest ważnym elementem naszej codziennej diety. Ryby posiadają także wartościowe witaminy A, E oraz D, które są dobrze rozpuszczalne w tłuszczach. Jakie gatunki ryb są najbardziej polecane i z pewnością przyczynią się do naszego dobrego samopoczucia i kondycji?

Karp – delikatna ryba nie tylko na święta

jakie ryby najzdrowsze - karp

W naszym kraju przyjęło się, że karpia spożywamy jedynie przy wigilijnym stole, jako dopełnienie cennej tradycji. Jest to błąd, ponieważ ryba ta posiada dużo wartości odżywczych, cennych dla wielu osób. Karp jest doskonałą propozycją przede wszystkim dla sportowców, zarówno początkujących, jak i zawodowych. Należą oni do grupy osób o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym i potrzebują codziennie wielu wartościowych posiłków okołotreningowych. Karp nie jest rybą tłustą, jednak może skutecznie zapewnić organizmowi wartości odżywcze oraz niezbędną do uprawiania sportu energię.

Najzdrowsze ryby posiadają wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i podobnie jest w przypadku karpia. Wpływają one pozytywnie na stawy, co jest szczególnie ważne u sportowców. Karp posiada także złoża kolagenu, co również poprawia pracę stawów. Nie można również zapominać o pełnowartościowym białku, które skutecznie poprawia syntezę białek w organizmie człowieka. Spożywanie ryb posiadających tzw. chude białko jest wskazane dla każdego z nas.

Powiązane artykuły:

Wybierając karpia, warto kierować się zaufaniem do konkretnych sprzedawców, lecz także stanem samej ryby. Ryba rybie nierówna i warto poświęcić chwilę na dokładne przyjrzenie się ofercie sprzedawcy. Aby karp nie był zbyt tłusty oraz nie posiadał zbyt wielu ości, warto wybrać te o wadze około 2 kg. Sprzedawane ryby powinny być całkowicie martwe. Należy także dokładnie przyjrzeć się podbrzuszu ryby, ponieważ u świeżego egzemplarza będzie on okrągły. O jakości ryby świadczą także jej oczy, które powinny być jak najbardziej wypukłe i dobrze widoczne.

Dorsz – jedna z najsmaczniejszych ryb

Dorsz zasłynął w naszym kraju dzięki swojej delikatnej i smacznej konsystencji. Jest również rybą posiadające wiele zdrowych składników odżywczych. Mięso dorsza posiada wiele pełnowartościowego białka, dzięki czemu jest doskonałym zamiennikiem dla mięsa czerwonego oraz drobiowego. Dorsz bogaty jest w składniki takie jak selen i fosfor oraz duże ilości witaminy B12. Zaledwie 200 g mięsa z dorsza potrafi pokryć całkowite dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na selen.

Dorsz jest bardzo popularną rybą, którą bez przeszkód możemy zastosować w tworzeniu wielu dań. Warto go spożywać nie tylko przez obecne składniki mineralne wymienione wyżej, lecz także za sprawą kwasów omega 3, których posiada wiele. Kwasy omega, mogą znacząco poprawić odporność oraz skutecznie przeciwdziałają chorobie Alzheimera. Nie można też zapominać o witaminach A i D obecnych w dorszu.

Łosoś – to najzdrowsze ryby, popularne w naszym kraju

które ryby są najzdrowsze - łosoś

I to bardzo dobrze! Wiele osób zmaga się ze stanami zapalnymi i szeroko rozumianymi problemami stawów, na które łosoś jest wręcz zbawiennym lekarstwem. Posiada złoża bogate w bioaktywne peptydy, które poprawiają syntezę kolagenu, niezmiernie ważną dla naszych stawów. Mięso ryb ma ważny wpływ na zdrowie wszystkich sportowców. Bioaktywne peptydy to nic innego jak krótkołańcuchowe białka, inicjujące syntezę kolagenu w organizmie.

Łosoś jest również dobrym lekarstwem na nieprawidłowe ciśnienie krwi. Pomaga on oczyszczać kanaliki i naczynia krwionośne, usuwając z nich tłuszcz, co znacząco poprawia ich pracę. Podobnie jak w przypadku pozostałych ryb, ważne jest znalezienie zdrowego modelu, który bogaty jest we wszystkie ważne składniki. Warto zwrócić uwagę na skórę ryby, która nie powinna być szorstka oraz sucha. O zdrowiu ryby, wiele są w stanie powiedzieć jej oczy, które powinny być wypukłe, czyste i przejrzyste. Podejrzenia powinien wzbudzać niepokojący zapach wydobywający się z ryby. Zdrowe egzemplarze posiadają delikatny, morski aromat.

Pstrąg – jedna z najzdrowszych ryb słodkowodnych

Ryby słodkowodne cieszą się bardzo dużą popularnością w Polsce. Jedną z najbardziej polecanych ryb tego typu jest pstrąg tęczowy, który stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych. Jest przykładem ryby która, aby prawidłowo się rozwijać, potrzebuje czystej wody doskonałej jakości, najlepiej o szybkim prądzie. To właśnie odpowiednie środowisko życia warunkuje zachowanie pożądanych wartości odżywczych obecnych w rybie.

Pstrąg jest jedną z najpopularniejszych ryb w Ameryce posiadającą wiele witamin z grupy b. Charakteryzuje się ona bardzo niskim zanieczyszczeniem substancjami chemicznymi, dzięki środowisku, w którym żyje. Ryba ta jest doskonałym zamiennikiem dla drobiu i polecana jest dla osób stosujących dietę redukcyjną. Aby nie stracić wartości odżywczych, które posiada ryba, zaleca się jej przygotowywanie na parze bądź poprzez duszenie w garnku. Dobry wpływ na nasze zdrowie ma spożywanie ryb 2 razy w tygodniu.

Zważywszy na to, że ryby te posiadają bardzo delikatne mięso, nie należy gotować ich zbyt długo. Ten gatunek ryby jest świetną propozycją dla osób lubiących delikatne dania, które nie pozostawiają uczucia ciężkości na żołądku. Chude ryby posiadają najmniej toksycznych substancji i są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Spożywając wiele kwasów omega 3 oraz witamin z grupy b znacząco poprawiamy nasze samopoczucie i zwiększamy ilość energii obecnej w organizmie.

Leszcz – mniej znana, lecz bardzo zdrowa propozycja

Propozycje tą spokojnie można zaliczyć do grupy najzdrowszych ryb, a mimo to nie jest zbytnio popularna w naszym kraju. Jego mięso bogate jest w białka, które charakteryzuje bardzo wysoka strawność. Gatunek ten nie określają tłuste ryby morskie, lecz bardziej średniotłuste ryby posiadające wiele zalet zdrowotnych. Zawierają one długołańcuchowe n-3 polienowe kwasy tłuszczowe oraz wiele cennych witamin z grupy B. Składniki te pozytywnie wpływają na działanie całego układu nerwowego w ludzkim organizmie, a także zwiększają odporność. Warto wspomnieć, że leszcz posiada w swoim mięsie duże złoża witaminy E, która zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, a także niweluje prawdopodobieństwo choroby wieńcowej.

Nie tylko gatunek ryby warunkuje jej zdrowotny wpływ na nasz organizm i układ odpornościowy, lecz także konkretny jej egzemplarz. Przed zakupem ryby, warto dokładnie przyjrzeć się jej prezencji oraz wybierać tylko zaufanych sprzedawców. Zdrową rybę, która posiada pożądane wartości odżywcze, charakteryzuje gładki i wypukły brzuch, a także niezaćmione i wyłupiaste oczy. Warto też zwrócić uwagę na gładkość ryby oraz zapach, jaki się z niej wydobywa. Ryby są najzdrowsze, jeśli żyją w odpowiednim dla ich organizmów środowisku.

Makrela – dobrze znane ryby morskie

makrela - najzdrowsze ryby morskie

Jedną z najzdrowszych ryb dostępnych w sprzedaży jest makrela. Popularna w naszym kraju propozycja jest bogata w wiele cennych składników mineralnych oaz pokłady witaminy D. Posiada ona duże pokłady selenu, który znacząco poprawia odporność. Tłuste ryby morskie, jakimi są makrele, posiadają wiele kwasów omega 3 oraz witaminę D3, która dobrze wpływa na zdrowie naszych zębów i kości. Z tego względu jest często polecana przez lekarzy do spożywania przez dzieci.

Sprawdź też: Makrela wartości odżywcze.

Wszystkie składniki obecne w Makreli doskonale ze sobą współgrają, ponieważ witamina D3 poprawia wchłanianie w organizmie składników, jakimi są fosfor i wapń, które również oferuje nam ta ryba. Jest odpowiednia dla osób, które są obarczone ryzykiem zwiększonego ubytku masy mięśniowej.

Należy jednak zaznaczyć, że z uwagi na zwiększone ryzyko kumulowania się związków rtęci w organizmie po spożyciu makreli, powinny na nią uważać kobiety w ciąży. Ryzyko te jest na tyle poważne, że w okresie ciąży najlepiej całkowicie odstawić spożywanie makreli. Również kobiety karmiące piersią nie powinny spożywać tego gatunku. W pozostałych przypadkach zdrowym rozwiązaniem jest przyrządzanie potraw z makreli 2 razy w tygodniu.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *