Czy tuńczyk z puszki jest zdrowy?

Czy tuńczyk z puszki jest zdrowy?

Tuńczyk w puszce jest bogaty w białko, niedrogi, bogaty we właściwości odżywcze i może być przechowywany w tej formie przez kilka lat. Dlatego znalazł swoje miejsce w większości kuchni świata. Czy warto mieć go swojej codziennej diecie i czy jego spożywanie jest naprawdę dobre dla zdrowia?

Tuńczyk to ryba morska pochodząca z tej samej rodziny co makrela. Ryba jest bogata w składniki mineralne, jest źródłem białka i pod względem odżywczym to jedna z najpopularniejszych ryb na świecie. Istnieje około 10 różnych komercyjnych odmian tuńczyka, różniących się wielkością i ceną. Tuńczyk nie wymaga obróbki termicznej i może być składnikiem sushi. Dodaje się go do past kanapkowych, sałatek, makaronów na całym świecie.

Wartość odżywcza tuńczyka w puszce

Tuńczyk w puszce jest bogaty w białko, niedrogi i może być przechowywany w tej formie przez kilka lat. Dlatego obecnie można go znaleźć w większości kuchni świata. Po co dodawać go do swojej diety i czy tuńczyk w puszce jest naprawdę dobry dla zdrowia?

Nie ma dużej różnicy w ilości białka, składników mineralnych lub tłuszczu przy porównywaniu tuńczyka z puszki i świeżej ryby. Świeży tuńczyk zawiera nieco więcej białka i ma nieco więcej kalorii. Jednak w obu formach nie w mięsie tuńczyka nie ma węglowodanów. Tuńczyk w puszcze może być zakonserwowany w oleju roślinnym lub sosie własnym. Ryby te w formie puszki mają długi termin przydatności, ale nie am to wpływu na osłabienie wartości odżywczych.

Trzeba jednak pamiętać, że kupując tuńczyka w oleju, zawartość tłuszczu wzrasta do prawie 8-9 gramów na 100 gramów konserwy, a zawartość kalorii wzrasta do 165 kilokalorii na 100 gramów produktu.

Artykuły o podobnej tematyce:

Mięso w kawałkach z tuńczyka w puszce – wartości odżywcze

czy tuńczyk w puszce jest zdrowy

Jedzenie tuńczyka, w umiarkowanych ilościach jest dobrym źródłem wielu wartościowych składników. W czasie spożywania tuńczyka puszce w postaci sałatek, past czy kanapek z tuńczykiem dostarczamy produkt zbliżony właściwościami do mięsa wołowego, które szczególnie polecane jest osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze, hamuje bóle brzucha. Do jedzenia tuńczyka trzeba namawiać kobiety planujące ciążę , gdyż jest to mięso, które wspiera układ nerwowy, pobudza produkcję krwinek. Tuńczyk jest rybą długowieczną, która w swoim środowisku znajduje się na końcu łańcucha pokarmowego i dlatego niestety ma największą zawartość rtęci ze wszystkich ryb pochodzących z morza. Dlatego ich regularne spożywanie ryby powoduje odkładanie w organizmie człowieka tego niebezpiecznego pierwiastka.

Zawiera witaminy z grupy B

Tuńczyk, podobnie jak wiele innych ryb, jest doskonałym źródłem prawie wszystkich witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny, która jest dobra dla układu nerwowego i skóry. Ryba ta jest szczególnie bogata w witaminę B12, która jest niezbędna do tworzenia cząsteczek DNA. 100 gramów produktu zawiera więcej niż trzy dzienne normy tej przydatnej substancji. Witamina B12 jest potrzebna organizmowi do tworzenia nowych czerwonych krwinek i zapobiegania anemii. Nie musisz spożywać ryby jako samodzielnego produktu, ale po odcedzeniu zalewy możesz przygotować sałatki z tuńczykiem w roli głównej.

Jedzenie tuńczyka wspiera przy chorobach serca

Tuńczyk jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Substancja ta obniża poziom kwasów tłuszczowych omega-6 oraz cholesterolu LDL, które mogą gromadzić się w tętnicach serca. Omega-6 są również korzystne dla organizmu, ale ich zawartość w organizmie zawsze powinna być znormalizowana. Dwa główne kwasy tłuszczowe omega-3 występują głównie w rybach i olejach rybnych. Nawet bez porady lekarskiej wiadomo, spożywanie ryby dwa razy w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca lub udar.

Jedz rybę dobrą dla zdrowia oczu

Bogata zawartość kwasów tłuszczowych zawartych w żywności pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na tzw. zespól suchego oka.

  • Prace naukowe wykazały również, że kwasy omega-3 przyczyniają się do ogólnego zdrowia oczu i siatkówki. Rybę należy zatem spożywać 2-3 razy w tygodniu.
  • Tuńczyk zawiera wapń, który wspomaga zdrowie kości i skurcze mięśni,
  • W swoim ciele tuńczyk zawiera magnez, który jest niezbędny do wytwarzania energii.
  • 100 gramów tuńczyka zawiera około połowy dziennej dawki witaminy D, która jest niezbędna do wspierania układu odpornościowego, wzmacniania kości i funkcjonowania mózgu.

Jedzenie tuńczyka wspiera przy chorobach serca

tuńczyk z puszki - danie makaron

Tuńczyk jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Substancja ta obniża poziom kwasów tłuszczowych omega-6 oraz cholesterolu LDL, które mogą gromadzić się w tętnicach serca. Omega-6 są również korzystne dla organizmu, ale ich zawartość w organizmie zawsze powinna być znormalizowana. Dwa główne kwasy tłuszczowe omega-3 występują głównie w rybach i olejach rybnych. Nawet bez porady lekarskiej wiadomo, spożywanie ryby dwa razy w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca lub udar.

Jedz rybę dobrą dla zdrowia oczu

Bogata zawartość kwasów tłuszczowych zawartych w żywności pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na tzw. zespól suchego oka.

  • Prace naukowe wykazały również, że kwasy omega-3 przyczyniają się do ogólnego zdrowia oczu i siatkówki. Rybę należy zatem spożywać 2-3 razy w tygodniu.
  • Tuńczyk zawiera wapń, który wspomaga zdrowie kości i skurcze mięśni,
  • W swoim ciele tuńczyk zawiera magnez, który jest niezbędny do wytwarzania energii.
  • 100 gramów tuńczyka zawiera około połowy dziennej dawki witaminy D, która jest niezbędna do wspierania układu odpornościowego, wzmacniania kości i funkcjonowania mózgu.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *