Co zjeść na kolację z niskim IG? – 7 pomysłów na kolację

Co zjeść na kolację z niskim IG? – 7 pomysłów na kolację

Insulinooporność i cukrzyca, to choroby, które znacznie zmieniają sposób życia. Konieczność eliminowania niektórych produktów sprawia, że posiłki mogą stać się nudne i monotonne. Zmagający się ze wspomnianymi chorobami muszą zrezygnować z wielu produktów, bez których wcześniej nie wyobrażali sobie codzienności. Muszą także stosować się do sztywnych wytycznych. Odpowiedni jadłospis i wdrożony system żywienia może skutecznie poprawić jakość życia. W Internecie pojawia się coraz więcej pytań „co ma niski indeks glikemiczny?”, ,,jakie produkty z niskim IG?” Doradzamy i odpowiadamy, co mogą jeść osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością. 

Indeks glikemiczny – co to jest i dlaczego jest tak ważny?

Produkty z niskim indeksem glikemicznym zapobiegają nagłym i gwałtownym skokom cukru. Aby jednak określić, po których produktach nie wystąpi nagły wyrzut insuliny, należy wyjaśnić, czym w ogóle jest IG. Indeksem glikemicznym nazywamy wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie następuje wzrost poziomu glukozy we krwi. Do obliczenia IG bierze się pod uwagę poziom glukozy, która jest całkowicie wchłaniana w jelitach – jej IG jest równe 100. Zatem im wyższa wartość wskaźnika IG, tym wyższy poziom glukozy po spożyciu danego produktu. 

Wybierając produkty z niskim IG, osoba po posiłku nie będzie czuła się senna i zestresowana. Dodatkowo nie zauważy pogorszenia koncentracji. W produktach wyróżnia się podział na te o:

  • wysokim IG – wskaźnik równy lub wyższy 70
  • średnim IG – wskaźnik między 55 a 70
  • niskim IG – wskaźnik od 0 do 55

Na wysokość IG wpływ ma wiele czynników. Zaliczamy do nich:

  • rozdrobnienie produktu – np. im drobniej pokrojony produkt, tym wskaźnik może być wyższy 
  • sposób obróbki – ugotowane warzywa mogą mieć wyższy indeks
  • dojrzałość – im bardziej dojrzałe warzywa i owoce tym wyższy IG 
  • produkty łączone z innymi produktami – kombinacje produktów mogą zwiększać lub obniżać IG.

Przeczytaj także inne artykuły związane z niskim indeksem glikemicznym:

Indeks glikemiczny, kto powinien go ograniczać? 

Dieta z niskim indeksem glikemicznym pozawala na normalne funkcjonowanie osobom chorym na cukrzycę oraz insulinooporność – ale nie tylko. Dedykowana jest także dla osób borykających się z otyłością oraz chorobami układu krążenia. 

Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem nie tylko dla diabetyków. Również osoby nie zmagające się z chorobami powinny brać go pod uwagę. Spożywanie produktów o średnim i niskim IG wspomaga odchudzanie oraz zapobiega otyłości. W konsekwencji także pozwala uniknąć wielu chorób.

Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?

Co zjeść na kolację z niskim IG

Produkty z niskim indeksem glikemicznym to takie, których skład jest krótki, prosty i zawiera małe ilości mąki. Wbrew pozorom posiłki przygotowane z tych produktów w ogóle nie muszą być nudne i mdłe. Na rynku ciągle pojawiają się nowe produkty, które dotąd kojarzyły się z wysokim IG. 

Produkty mające niski indeks glikemiczny to między innymi:

  • pełnoziarniste pieczywo i makarony, suszone warzywa i owoce,
  • owoce: jabłka, truskawki, brzoskwinie, śliwki, kiwi, awokado
  • warzywa: marchew, seler, cukinia, sałata, brokuł, kalafior, pomidor
  • jaja
  • drób i ryby

Natomiast zupełnym ich przeciwieństwem są słone przekąski: chipsy, frytki i żelki.

Co i kiedy jeść na IG? 

Osoba stosująca dietę o niskim IG, powinna trzymać się kilku podstawowych zasad, które pozwolą jej na utrzymanie dobrego samopoczucia przez cały dzień. 

  • jedzenie posiłków o starych porach: pierwszy z posiłków zaleca się przyjąć maksymalnie 2 godziny po przebudzeniu. Ostatni natomiast nie później niż godzinę przed pójściem spać
  • pory jedzenia dostosowane do trybu dnia jednak w odstępach 3 godzinnych
  • niepodjadanie między posiłkami (dobrym rozwiązaniem podczas ochoty na przekąskę będzie szklanka wody)
  • duża ilość wody 
  • duża ilość herbaty i umiarkowana ilość kawy bez cukru
  • kawa z mlekiem poza posiłkiem jest traktowana jako osobny posiłek, ponieważ podnosi poziom cukru we krwi
  • odstawienie produktów wysoko przetworzonych 
  • zalecenie jedzenia surowych warzyw np. w formie sałatek – należy jednak pamiętać, że ugotowane warzywa mają wyższy indeks glikemiczny.
  • dodanie do diety jak najwięcej ryb morskich 

Co na kolację na niskim IG?

Kolacja to posiłek, który powinien byś stosunkowo lekki. Musi składać się z produktów, które organizm szybko strawi. W ten sposób, podczas snu, organizm będzie mógł się zregenerować zamiast trawić. Po lekkiej kolacji znacznie łatwiej o uczucie wyspania. 

Kolacje z niskim IG mogą występować zarówno w formie na ciepło, jak i na zimno. Mogą to być:

  • kanapki na pieczywie z niskim IG (np.żytni)
  • dowolna sałatka (np. grecka, z mozzarellą)
  • twarożek ze szczypiorkiem i warzywami
  • tosty razowe zapiekane z serem i warzywami 
  • kaszotto z warzywami 
  • zupy (bez dodatku ziemniaka)
  • szakszuka, omlet, jajecznica

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *